فهرست مطالب

نشریه دیرینه شناسی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد حاج علیلو، مجید میرزایی عطاآبادی، رحیم شعبانیان، نادره فرج نژاد صفحات 1-18

    بقایای پستانداران گیاه خوار سنگواره از خانواده های فیلیان، کرگدنیان، زرافه ییان، گاویان و اسبیان از افق سنگواره دار جدیدی از منطقه ایلخچی در دامنه های مرتفع جنوب شرقی سهند مورد مطالعه سیستماتیک قرار گرفته اند. در میان نمونه های موجود حضور جنسهایی چون Hipparion، Gazella، Samotherium، Chilotherium و Choerolophodon و نیز نمونه های نامشخص چندی گزارش می گردد. بر اساس موقعیت افق سنگواره دار که بر روی لایه کلیدی آتشفشانی (توف داسیتی) قرار گرفته است و سن مطلق موجود از این لایه، سنگواره های مورد مطالعه به میوسن پسین تعلق دارند.

    کلیدواژگان: پستانداران سنگواره، گیاه خواران، میوسن پسین، مراغه، سهند
  • محمد جواد حسنی، فاطمه حسینی پور، مریم دریسی صفحات 19-34

    دره ستاره ها یکی از جاذبه های گردشگری جزیره قشم است که در بخش جنوب غربی شهر قشم و گوشه جنوب شرقی این جزیره قرار دارد.
    نهشته های سازنده این چشم انداز منحصر به فرد، از دیدگاه سنگ شناسی مارن و سنگ آهکهای مارنی سخت نشده ای هستند که توسط هوازدگی و فرسایش به اشکال خاصی درآمده اند. در نهشته های این ناحیه مجموعه متنوعی از خارداران، دوکفه ای ها، شکم پایان، روزن داران و استراکودها وجود دارند. در این پژوهش تعداد 4 گونه از شکم پایان شامل Acteocina lajonkaireana، Conus qeshmensis sp. nov.، Hexaplex (Phyllonotus) poniformis و Pseudoneptunea costellata، 6 گونه از خارداران شامل Clypeaster sp.، Cubanaster sp.، Echinolampas cf. jacuquemonti، Eupatagus sp.، Spatangus castelli و Temnopleurus latidunensis، 14 گونه از روزن داران کف زی شامل Ammonia yubariensis، Amphistegina lessoni، Amphistegina lubifera، Cancris inflatus، Cibicides refulgens، Cibicidoides karreriformis، Cibicidoides mediocoris، Cribrorotalia sp.، Elphidium crispum، Elphidium josephinum، Gyroidna orbicularis، Lobatula lobatula، Nonionella miocenica و Notorotalia miocenica، 5 گونه از استراکودها شامل Acanthocythereis munechikai، Costa edwardsii، Pseudoaurila japonica، Pterygocythereis coronate و Trachyleberis scabrocuneata و یک گونه از دوکفه ای ها به نام Gouldia cf. minima شناسایی شده اند. مطالعات انجام شده بر روی محتوای فسیلی نهشته های مذکور نشان می دهند که این نهشته ها در فاصله زمانی میوسن میانی تا پلیوسن تشکیل شده اند و می توان آنها را هم ارز بخش بالایی سازند میشان و بخش زیرین سازند آغاجاری دانست. داده های دیرینه بوم شناسی حاصل از اجتماع استراکودها و روزن داران، حوضه ای آشفته با شوری بالا را در زمان تشکیل نهشته های مورد مطالعه پیشنهاد می کنند.

    کلیدواژگان: چینه شناسی، دیرینه شناسی، دیرینه بوم شناسی، دره ستاره ها، جزیره قشم
  • نرگس شکری، ابراهیم قاسمی نژاد، علیرضا عاشوری صفحات 35-48

    سازند سنگانه با سنگ شناسی شیل و مارن و میان لایه هایی از سیلت سنگ و سنگ آهک در حوضه رسوبی کپه داغ رخنمون دارد. این سازند در شمال روستای سنگانه در شرق حوضه با ضخامت 550 متر مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. بر اساس میزان خرده های آلی در اسلایدها چهار پالینوفاسیس مختلف شناسایی شده است. بررسی گروه های اصلی پالینولوژیکی و نتایج مطالعات آماری نشان می دهد میزان اکسیژن محیط، کم تا فاقد اکسیژن بوده است. به علاوه، داینوسیستهای شاخص یافت شده حاکی از محیط رسوبی دریای حاشیه ای تا دریای باز کم عمق هستند. آنالیز ژئوشیمیایی نیز پتانسیل انباشت مواد آلی سازند را مناسب نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سازند سنگانه، کرتاسه پیشین، محیط رسوبی، عناصر پالینولوژیکی، پالینوفاسیس
  • ابراهیم عبدالهی، محمد وحیدی نیا، مهناز پروانه نژاد شیرازی صفحات 49-62

    به منظور مطالعات زیست چینه نگاری و تعیین سن دقیق سازند کژدمی بر اساس روزن داران پلانکتونیک و تطابق بایوزونهای شناسایی شده با بایوزونهای استاندارد جهانی، سازند کژدمی در برش تنگ ماغر مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه تعداد 73 نمونه از ضخامت 270 متری سازند کژدمی برداشت شده است. سنگ شناسی غالب برش مورد مطالعه شامل شیلهای سیاه بیتومین دار، مارن و میان لایه های نازک سنگ آهک می باشد. مطالعه اجتماع روزن داران پلانکتونیک در برش مذکور به شناسایی 33 گونه متعلق به 8 جنس از فرمهای شاخص منطقه تتیس انجامیده است. در این پژوهش 7 بایوزون شامل Globigerinelloides blowi Interval Zone، Leupoldina cabri Taxon Rang zone، Globigerinelloides ferreolensis Partial Rang Zone، Hedbergella trocoidae Partial Rang Zone، Paraticinella bejaouensis Interval Zone، Muricohedbergella planispira Interval Zone و Ticinella primula Interval Zone شناسایی شده اند که از نظر سنی مبین اواخر آپتین پیشین تا آلبین میانی بوده و قابل مقایسه با زون بندی Permoli Silva & Verga (2004) می باشند.

    کلیدواژگان: سازند کژدمی، روزن داران پلانکتونیک، تنگ ماغر، بهبهان، آپتین پیشین، آلبین میانی
  • محسن علامه سید هاشم موسوی فرد صفحات 63-76
    سازند کلات یکی از واحدهای رسوبی حوضه رسوبی کپه داغ است که تا کنون چندین بار بر اساس پالینومورفها، نانوفسیلهای آهکی و روزن داران مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت استراکودها در دیرینه بوم شناسی و تشخیص محیطهای دیرینه، در این پژوهش استراکودهای موجود در بخشهای شیلی سازند کلات در برش چهچهه برای اولین بار مورد بررسی قرار گرفته است. سازند کلات در این برش 115 متر ضخامت دارد و سنگ شناسی غالب آن مشتمل بر سنگ آهک، سنگ آهک ماسه ای و شیل است. در این مطالعه 44 نمونه از قسمتهای شیلی سازند برداشت شده و تعداد 30 جنس و 44 گونه از استراکودها در آن شناسایی شده است. با توجه به محتوای استراکودهای موجود، محیط رسوبی گرم و کم عمق با اکسیژن کم تا زیاد و همچنین نوسان در نرخ رسوب گذاری را می توان برای قسمتهای شیلی سازند پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: سازند کلات، چهچهه، استراکود، پالئواکولوژی، ماستریشتین
  • پریسا منصوری امرالله صفری صفحات 77-94
    سازند قم در ناحیه نراق در 25 کیلومتری شمال شرق دلیجان با 185 متر ضخامت رخنمون یافته است. این سازند در برش مورد مطالعه، مشتمل بر شیل، سنگ آهک گراولی،سنگ آهک ماسه ای، سنگ آهکهای نازک، متوسط تا ضخیم لایه و توده ای بوده که با ناپیوستگی فرسایشی بر روی سازند قرمز زیرین قرار گرفته و در انتها توسط آبرفتهای عهد حاضر پوشیده شده است. در این پژوهش، نقش روزن داران بزرگ و همچنین تاثیر عوامل مختلف محیطی نظیر شوری، بستر، انرژی هیدرودینامیکی، نور و فرآیندهای همزیستی که بر روی توزیع روزن داران اثر می گذارند مورد بررسی قرار گرفته است تا بتوان از این طریق به محیط دیرینه این سازند دست یافت. بنابر مطالعات انجام شده، حضور روزن داران کف ی بزرگ با دیواره نازک هیالین به همراه جلبکهای قرمز در قسمتهای عمیق دریای باز، نشانگر شوری نرمال دریایی و کاهش نور و انرژی است. در اعماق کم دریای باز، اندازه پوسته این دسته از روزن داران به علت کاهش عمق، افزایش شدت نور و میزان انرژی، کوچک می شود. در لاگون نیمه محصور، روزن داران با دیواره منفذدار و روزن داران با دیواره بدون منفذ به همراه هم حضور دارند. در آبهای کم عمق تر نسبت به لاگون نیمه محصور(در لاگون محصور)، حضور روزن داران با دیواره بدون منفذ نشانگر کاهش عمق آب، افزایش نور و شوری می باشد. بنابراین، سازند قم در ناحیه مورد مطالعه، در آبهای گرم عرضهای جغرافیایی پایین و در نواحی گرمسیری تا نیمه گرمسیری، در پهنه الیگوتروفیک تا مزوتروفیک و گاهی یوتروفیک نهشته شده است. شرایط نوری این برش، یوفوتیک در شلف داخلی و الیگوفوتیک تا مزوفوتیک در شلف میانی است. همچنین، از لحاظ شوری، عمدتا در محدوده ای از شوری نرمال قرار گرفته است. بررسی اجتماعات کربناته در ناحیه مورد مطالعه نیز به شناسایی سه اجتماع دانه ای فورآلگال، رودآلگال و فورامول یا به طور کلی هتروزوئن منجر گردیده است.
    کلیدواژگان: سازند قم، دیرینه بوم شناسی، اجتماعات کربناته، دلیجان، ناحیه نراق
  • مرضیه نطقی مقدم، فاطمه هادوی، بهنام رحیمی صفحات 95-110

    در بررسی های انجام شده در این پژوهش، تنوع و فراوانی نسبی نانوفسیلهای آهکی مرز سازندهای آب تلخ و نیزار در برشهای دو برادر، کلات و چهچهه مطالعه شده است. بررسی تاکسونومیکی نانوفسیلهای آهکی در بخشهای مورد مطالعه به شناسایی 24 گونه در برش دوبرادر، 27 گونه در برش کلات و32 گونه در برش چهچهه منجر گردیده است. با توجه به این نانوفسیلهای آهکی و بایوزونهای شناسایی شده بر اساس آنها، سن گستره مورد بررسی در هر یک از برشها، انتهای کامپانین پسین تا ماستریشتین پیشین می باشد. در این میان، حضور Watznaueria barnesae و نبود Biscutum constans نشان دهنده تولیدات غذایی پایین است و افزایش قابل توجه در Micula decussata موید شرایط محیطی پراسترس در این حوضه می باشد.

    کلیدواژگان: دیرینه بوم شناسی، زیست چینه نگاری، آب تلخ، نیزار
  • فیروزه هاشمی یزدی، فرشته سجادی، سید حسین هاشمی صفحات 111-127

    نهشته های سازند هجدک در برش چینه شناسی اشکلی، شمال کرمان، حاوی میوسپورها، سیست داینوفلاژله ها، پوسته داخلی روزن داران و آکریتارکهای با حفظ شدگی متوسط هستند. اسپورهای ترایلت دار، پولنهای دو باله و پولنهای یک باله، به ترتیب فراوان ترین میوسپورهای موجود در این نهشته ها می باشند. 26 گونه اسپور (متعلق به 18 جنس) و 8 گونه پولن (متعلق به 7 جنس) در پالینوفلورای مورد مطالعه شناسایی شده است. بر اساس حضور و گسترش چینه شناسی میوسپور Klukisporites variegatus، پالینوزون Klukisporites Zone و زیرزون Klukisporites variegatus Subzone به سن باژوسین پسین باتونین پیشین شناسایی شده اند. با توجه به گسترش چینه شناسی میوسپورهایی از قبیل Concavissimisporites verrucosus، Klukisporites variegatus، Klukisporites scaberis، Osmundacidites senectus و Striatella spp. سازند هجدک در برشمورد مطالعه به ژوراسیک میانی (باژوسین پسین باتونین پیشین) نسبت داده می شود که این سن با داده های مربوط به ماکروفسیلهای گیاهی نیز مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: پالینواستراتیگرافی، ژوراسیک میانی، سازند هجدک، ایران مرکزی، کرمان
|
  • Behzad Hajalilou, Majid Mirzaie Ataabdi, Rahim Shabanian, Nadereh Farajnezhad Pages 1-18

    Remains of fossil herbivorous mammal from families like Elephantidae، Rhinocerotidae، Giraffidae، Bovidae and Equidae have been studied systematically from a new fossiliferous horizon from the Ilkhchi area in the southeastern high foothills of Sahand. Genera such as Hipparion، Gazella، Samotherium، Chilotherium and Choerolophodon and some undetermined specimens are identified and reported. Based on the position of the layer containing fossils، which is placed at the top of a volcanic (dacitic tuff) key bed and based on the absolute ages available from this key layer، a Late Miocene age is proposed for this fauna.

    Keywords: Fossil mammals, herbivores, Late Miocene, Sahand
  • Mohammad Javad Hassani, Fatemeh Hosseinipour, Maryam Derisi Pages 19-34

    Stars Valley is one of the tourism areas in the Qeshm Island and is located at the southwest of Qeshm City، south eastern corner of the Island. Sediments forming this unique landscape are not completely lithified and is composed of marl and marly limestone which is formed by erosional and weathering processes. Deposits of Stars Valley contain diverse assemblages of echinoids، bivalves، gastropods، foraminifers and ostracods. In present research، 4 species of gastropods including Conus qeshmensis sp. nov.، Pseudoneptunea costellata، Acteocina lajonkaireana Hexaplex (Phyllonotus) poniformis، 6 species of echinoids including Cubanaster sp.، Echinolampas cf. jacuquemonti، Spatangus castelli، Clypeaster sp.، Eupatagus sp.، Temnopleurus latidunensis،14 species of benthic foraminifera including Cancris inflatus، Elphidium josephinum، Elphidium crispum، Amphistegina lubifera، Amphistegina lessoni، Ammonia yubariensis، Gyroidna orbicularis، Nonionella miocenica، Cibicides refulgens، Cibicidoides mediocoris Cribrorotalia sp.، Notorotalia miocenica، Cibicidoides karreriformis and Lobatula lobatula، 5 species of ostracoda including Acanthocythereis munechikai، Pseudoaurila japonica، Trachyleberis scabrocuneata، Costa edwardsii and Pterygocythereis coronata، and one species of bivalves، known as Gouldia cf. minima have been identified. Paleontological studies on fossil content of these deposits indicates that these strata deposited during Middle Miocene to Pliocene time; therefore they could be considered as the upper part of Mishan and Basal part of Aghajari Formations. Paleoecological data from foraminifera and ostracoda communities suggested agitate and high saline environment during deposition of these sediments in the studied area.

    Keywords: Stratigraphy, paleontology, paleoecology, Stars Valley, Qeshm Island
  • Narges Shokri, Ebrahim Ghasemi, Nejad, Ali Reza Ashouri Pages 35-48

    The Sanganeh Formation crops out throughout the Kopeh-Dagh basin and is mainly composed of shale and marl with interbeds of siltstone and limestone. In this study، the Sanganeh Formation، with 550 meter thickness، has been studied at north of the Sanganeh village in eastern parts of the basin. According to distribution of organic matter content، four palynofacies types are identified. The main palynological groups and the statistical results indicate low to lack of oxygen content environment during deposition of this formation in the studied area. Also index dinocysts indicate the Sanganeh Formation was deposited in a marginal sea to shallow open marine environment. Geochemical analysis shows a good potential of organic matter accumulation.

    Keywords: Sanganeh Formation, Sedimentary environment, Palynological elements, Palynofacies
  • Ebrahim Abdollahi, Mohammad Vahidinia, Mahnaz Parvanehnejad Shirazi Pages 49-62

    In order to study of biostratigraphy and age dating of Kazhdumi Formation، based on Planktonic Foraminifera and correlation of identified biozones with global standard biozones، this formation at Tang-e-Maghar have been studied. In this study 73 samples of Kazhdumi Formation، with 270 meter thickness، have been collected. The main lithological units at the studied section consist of the black bituminous shale and marl with interbedded limestone. Study of planktonic foraminifera assemblages led to identification of 33 species belonging to 8 genera of index foraminifera of the Tethyan realm at studied section. In this study، 7 biozones including Globigerinelloides blowi Interval Zone، Leupoldina cabri Taxon Range Zone، Globigerinelloides ferreolensis Partial Range Zone، Hedbergella trocoidea Partial Range Zone، Paraticinella bejaouensis Interval Zone، Muricohedbergella planispira Interval Zone and Ticinella primula Interval Zone have been identified، which show late Early Aptian – Middle Albian ages and all of identified biozones can be correlated with Premoli Silva and verga 2004 biozones.

    Keywords: Kazhdumi Formation, planktonic foraminifera, Tang, e, Maghar, Behbahan, Early Aptian, Middle Albian
  • Mohsen Allameh, Seyed Hashem Mousavy Fard Pages 63-76
    The Kalat Formation is one of units in the Kopet Dagh sedimentary basin and so far have been studied by other fossils (case study) (palynomorphs، calcareous nanoplankton and foraminifera). According to the important ostracoda in diagnosis paleoecology and paleoenvironment، in this study، investigated ostracoda in shale units of the Kalat Formation in Chahchaheh section have been studied for the first time. The Kalat Formation is 115 meter thick in this section and lithologically، it is mainly composed of limestone، sandy limestone and shale. In this study، 44 samples collected from shale units and 30 genera are recognized as well as 44 species of ostracoda. According to the recognized ostracoda، we can consider warm and shallow sedimentary environment with low to high oxygen and fluctuation in rate of sedimentation during deposition of shale units.
    Keywords: Kalat Formation, Chahchaheh, ostracod, paleoecology
  • Parisa Mansoury, Amrollah Safari Pages 77-94
    The Qom Formation in Naragh area، with 185 meter thickness، is exposed about 25 Km northeast of Delijan. This formation in the studied area، lithologically، consists of shale، gravely limestone، and sandy limestone، with thin، medium to thick bedded and massive limestons. It disconformably covers the Lower Red Formation and is covered by recent alluvium. In this research، the role of large foraminifera and also the influences of different environmental factors such as salinity، temperature، hydrodynamic energy، light and symbiosis processes that affect the distribution of foraminifers have been studied to evaluate the paleoecology during deposition of this formation. The presence of large benthic foraminifera with corallinacea red algae in deep parts of open marine sediments is indicative of normal marine salinity with less light and energy. The shell of benthic foraminifera (with hyaline wall) in sediments of shallow water open marine indicates an decrease in water depth and increase in light and energy; therefore they become small in size. In semi-restricted lagoon environment، benthic foraminifers with porcelaneous wall and foraminifers with hyaline wall are present together. The presence of foraminifers with porcelaneous wall in shallower water rather than semi-restricted lagoon (in restricted lagoon) indicates an decrease in depth، therefore an increases in light and salinity. Therefore، the results indicate that the Qom Formation in the studied area is deposited in the tropical to subtropical water in lower latitudes in an oligotrophic to mesotrophic and almost eutrophic zone. The light conditions during deposition of this section was probably euphotic in the inner shelf and oligophotic to mesophotic in the middle shelf. Also، it is mostly placed in a normal salinity environment. Investigation of carbonate associations in the studied area led to identification of three grain associations including rhodalgal، foralgal and foramol or entirely heterozoan.
    Keywords: Qom Formation, paleoecology, carbonate association, Delijan, Naragh area
  • Marziyeh Notghi Moghaddam, Fatemeh Hadavi, Behnam Rahimi Pages 95-110

    In present study، diversity and relative abundance of calcareous nannofossils of the boundary between Abtalkh and Neyzar Formations in Dobaradar، Kalat and Chahchaheh sections were studied. Taxonomical studies of calcareous nannofossils in the studied areas led to identification of 24 species in Dobaradar، 27 species in Kalat and 32 species in Chahchaheh sections. Based on identified nannofossils and biozones، the age of the studied portions in each of sections is late Late Campanian- Early Maastrichtian. The present of Watznaueria barnesae and absence of Biscutum constans suggest low productivity and the significant increases of Micula decussata show high-stress environmental conditions in this basin.

    Keywords: Paleoecology, biostratigraphy, Abtalkh, Neyzar