فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 340 (هفته چهارم امرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/31
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم افشین، احمد شانئی، مسعود مصلحی، صدیقه رستاقی صفحه 1
    مقدمه
    برآورد دوز جذبی بیماران، اولین گام در حفاظت در برابر تشعشع است. بررسی میزان دوز جذبی در پزشکی هسته ای، به کمی سازی اکتیویته در اندام ها بستگی دارد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اکتیویته ی محاسبه شده از روش تلفیق نماها، به منظور استفاده در محاسبات دوز جذبی و پیش بینی خطرات احتمالی ناشی از پرتو بود.
    روش ها
    افراد تحت مطالعه، در فاصله های زمانی 15،60 و 120 دقیقه بعد از تزریق رادیوداروی 99mTc-sestamibi، در اسکن پرفیوژن قلب، زیر دوربین گامای دو سر قرار گرفتند و اسکن از هر دو نمای خلفی و قدامی انجام شد. سپس با استفاده از روش تلفیق نماها، اکتیویته ی اندام های قلب، کبد و کلیه و همچنین برداشت رادیودارو در این اندام ها، به صورت درصدی از دوز تزریق شده محاسبه شد.
    یافته ها
    اکتیویته ی به دست آمده برای قلب، کبد و کلیه در مرحله ی استراحت، به ترتیب 45/0-10/0، 19/4-26/0 و 03/2-68/0 میلی کوری و در مرحله ی استرس، به ترتیب 65/0-14/0، 70/2-47/0 و 63/2-46/0 میلی کوری بود. برداشت رادیودارو در اسکن پرفیوژن قلب، در قلب 5/3-6/0، در کبد 1/23-4/1 و در کلیه، 1/14-6/2 درصد از دوز تزریق شده به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، با نتایج مطالعات مشابه همخوانی به نسبت خوبی دارد. از این رو، روش تلفیق نماها به همراه روش متداول حذف زمینه به عنوان روش تصحیح زمینه، از دقت به نسبت خوبی در کمی سازی اکتیویته ی اندام ها در اسکن پرفیوژن قلب برخوردار است.
    واژگان کلیدی: اکتیویته ی اندام، روش تلفیق نماها، اسکن پرفیوژن قلب
  • کرامت مظفری نیا، فرانک یزدخواستی، حمیدرضا ابطحی صفحه 2
    مقدمه
    وزوز گوش، یکی از بیماری های شایع مربوط به گوش می باشد که اختلالات جسمانی و روانی متعددی ایجاد می کند. یکی از مکانیسم های مطرح در حیطه ی وزوز گوش با علت ناشناخته، وقایع اکسیداتیو می باشند. عناصر کمیاب جزء مهم ترین ریزمغذی های آنتی اکسیدان می باشند. بر این اساس، در این مطالعه ارتباط بین سطح سرمی عناصر کمیاب کروم و منگنز و وزوز گوش مورد بررسی قرار گرفت تا بدین وسیله، راهکاری جهت درمان و پیش گیری از ایجاد وزوز گوش فراهم شود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مشاهده ای- تحلیلی- مقطعی، 55 بیمار مبتلا به وزوز گوش ذهنی با علت ناشناخته و 47 نفر گروه شاهد به روش آسان انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت نامه ی کتبی از افراد مورد آزمون، نمونه های خون گرفته و سطح سرمی عناصر کمیاب کروم و منگنز در آن ها اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون t بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرمی کروم در افراد مبتلا به وزوز گوش، کاهش معنی داری در مقایسه با گروه شاهد داشت (001/0 > P)؛ در حالی که سطح سرمی منگنز در افراد مبتلا به وزوز گوش، در مقایسه با سطح سرمی منگنز در گروه شاهد، تفاوت معنی داری نداشت (770/0 = P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که بین سطح سرمی عناصر کمیاب کروم و ابتلا به وزوز گوش، ارتباط مشخصی وجود دارد. با توجه به این که عناصر کمیاب جزء مواد تغذیه ای می باشند، تعیین دقیق رابطه ی علت و معلولی، کمک شایانی به درمان وزوز گوش می نماید. با توجه به شیوع و هزینه های اقتصادی و عوارض جسمی- روانی ناشی از وزوزگوش و اهمیت یافتن راه حلی مناسب جهت پیش گیری و درمان آن، لزوم مطالعات بیشتر در این زمینه، مشخص می شود.
    کلیدواژگان: وزوز گوش با علت ناشناخته، عناصر کمیاب، استرس اکسیداتیو، کروم، منگنز
  • مهرداد مسعودی فر، لیلا کارشناس، نظام الدین برجیس صفحه 3
    مقدمه
    استفاده از داروهای بیهوشی و همچنین جراحی ساسپنشن لارنگوسکوپی، می تواند با تغییرات وسیعی در شاخص های همودینامیک همراه شود. هدف از این مطالعه، مقایسه ی تاثیرات داروهای اتومیدیت پروپوفول و تیوپنتال سدیم بر وضعیت همودینامیک و رضایت جراح در اعمال جراحی ساسپنشن لارنگوسکوپی بود.
    روش ها
    75 بیمار به طور تصادفی در سه گروه اتومیدیت (3/0 میلی گرم بر کیلوگرم)، پروپوفول (2/2 میلی گرم بر کیلوگرم) و تیوپنتال سدیم (0/5 میلی گرم بر کیلوگرم) قرار گرفتند و پارامترهای همودینامیک در زمان های 1، 3، 5، 10 و 15 دقیقه بعد از اینداکشن و 3، 5، 15 و 30 دقیقه بعد از ریکاوری و نیز، رضایت جراح، زمان عمل جراحی و ریکاوری بررسی و نتایج با نرم افزار آماری SPSS با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    تفاوت آماری بین سه گروه، از نظر اطلاعات دموگرافیک به جز قد (014/0 = P)، تغییرات همودینامیک پس از القای بیهوشی و در زمان بهبودی پس از عمل، رضایت جراح از بیهوشی و زمان عمل جراحی، مشاهده نشد. 5 نفر (20 درصد) در گروه اتومیدیت دچار یک اپیزود هیپوتنشن شدند، در حالی که 1 نفر (4 درصد) در گروه پروپوفول و 4 نفر (16 درصد) در گروه تیوپنتال سدیم همان وضعیت را پس از القای بیهوشی تجربه کردند. با این حال، تجزیه و تحلیل آماری، تفاوت معنی داری را در بین سه گروه نشان نداد (270/0 = P).
    نتیجه گیری
    تفاوتی بین پروپوفول، اتومیدیت و تیوپنتال سدیم از نظر تغییرات همودینامیک، رضایت جراح از بیهوشی و زمان عمل جراحی وجود نداشت. با این حال، مطالعات با جمعیت بیشتر مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: تغییرات همودینامیک، ساسپنشن لارنگوسکوپی، پروپوفول، اتومیدیت، تیوپنتال سدیم
  • محمدعلی نیلفروش زاده، محسن رحمانیان، فردین مردانی، آسیه حیدری صفحه 4
    مقدمه
    خطاهای پزشکی به طور تقریبی عمده ترین دلیل اقامه ی دعاوی علیه پزشکان در سال های اخیر بوده است و مقدار قابل توجهی از این شکایات، مربوط به مسایل قابل اجتناب است. از این رو، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی علل شکایت های مربوط به پوست و زیبایی جهت ارایه ی راه های پیش گیری مناسب، انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی، پرونده های شکایت از قصور پزشکی رشته ی پوست موجود در سازمان های پزشکی قانونی استان اصفهان، طی سال های 92-1381 مورد مطالعه قرار گرفت. روایی صوری ابزار مطالعه (چک لیست)، توسط متخصصین مربوط مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، برای متغیرهای کمی میانگین و انحراف معیار و برای متغیرهای کیفی فراوانی مطلق و نسبی محاسبه شد. جهت بررسی ارتباط آماری متغیرها از آزمون 2χ استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین فراوانی شکایت بیماران از پزشکان در استان اصفهان از متخصصین (7/62 درصد) بود. در پرونده های بیماران شاکی، رای صادره برای پزشکان در 9/41 درصد قصور، 8/55 درصد برائت و 3/2 درصد مختومه بدون رای بود. همچنین، دیه ی تعیین شده در 6/55 درصد پرونده ها کمتر از 25 درصد، در 2/22 درصد پرونده ها 50-25 درصد و در 2/22 درصد پرونده ها، بیش از 50 درصد تعیین شد. بر اساس آزمون 2χ، ارتباط آماری معنی داری بین رای صادره با نوع مدرک تحصیلی پزشکان استان اصفهان مشاهده نشد (050/0 < P).
    نتیجه گیری
    بیشترین قصور مربوط به پزشکان متخصص بود و این شکایات، به طور عمده از متخصصین رشته های غیر مرتبط وجود داشت. به همین علت، اطمینان یافتن از انجام مراحل تشخیصی و درمانی بر اساس تخصص افراد و عدم دخالت در سایر رشته های غیر مرتبط با تخصص پزشک، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شکایت، پوست، زیبایی، سازمان پزشکی قانونی، ایران
  • مقاله کوتاه
  • مهدی نیکبخت دستجردی، فاطمه سادات میرابوطالبی، زینب ابراهیمی صفحه 5
    مقدمه
    ژن 53P به عنوان یک ژن مهار کننده ی تومور وظایف مهمی در حفظ ثبات ژنتیکی به عهده دارد. وجود یک پلی مورفیسم شایع در کدون شماره ی 72 این ژن، با افزایش خطر ابتلا به سرطان های ریه، پروستات، سینه و کولورکتال مرتبط است. گزارش های متعددی نشان می دهد که شیوع ژنوتیپ های مختلف کدون 72 در برخی از انواع سرطان ها، وابسته به نژاد است. در مطالعه ی حاضر، این پلی مورفیسم در نمونه های لوسمی میلوئید مزمن در شهر اصفهان بررسی شد.
    روش ها
    این مطالعه ی مورد- شاهدی، به منظور بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم کدون شماره ی 72 ژن 53P با افزایش خطر ابتلا به لوسمی میلوئید مزمن، انجام شد. 41 نمونه ی خون افراد سالم به عنوان گروه شاهد و 41 نمونه ی مغز استخوان از بیماران مبتلا به لوسمی میلوئید مزمن در شهر اصفهان مورد مطالعه قرار گرفت. با استفاده از روش Allele specific PCR (Allele specific polymerase chain reaction)، پلی مورفیسم کدون شماره ی 72 ژن 53P تعیین شد. سپس اطلاعات حاصل، از طریق نرم افزار SPSS، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. برای مقایسه ی توزیع فراوانی سه ژنوتیپ مختلف، کدون 72 در نمونه های مبتلا به سرطان با توزیع فراوانی این سه ژنوتیپ در نمونه های شاهد، از آزمون 2χ استفاده شد.
    یافته ها
    توزیع فراوانی ژنوتیپ های آرژنین/آرژنین، آرژنین/پرولین و پرولین/پرولین در گروه شاهد به ترتیب 9/43، 2/51 و 9/4 درصد و در گروه مورد به ترتیب 7/31، 3/46 و 0/22 درصد بود. اختلاف معنی داری بین توزیع فراوانی ژنوتیپ ها در دو گروه مشاهده شد (023/0 = P).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه ی حاضر مشخص می کند که پلی مورفیسم کدون 72 ژن 53P ممکن است به عنوان یک عامل ژنتیکی در سرطان لوسمی میلوئید مزمن در اصفهان محسوب شود. با این وجود، مطالعات بیشتر جهت روشن شدن نقش این پلی مورفیسم در این سرطان لازم است.
    کلیدواژگان: لوسمی میلوئید مزمن، کدون، ژنوتیپ، پلی مورفیسم، ژن مهار کننده تومور
|
  • Maryam Afshin, Ahmad Shanei, Masoud Moslehi, Sedigheh Rastaghi Page 1
    Background
    The estimation of patient absorbed dose is the first step of radiation protection that depends on quantification of organ activity in nuclear medicine. The aim of this study was estimating the organ activity for the purpose of calculating the dose and predicting radiation risks.
    Methods
    The anterior and posterior images of volunteers were taken at 15، 60 and 120 minutes after the injection، either at rest or during exercise. Then، the organ activity was calculated using the conjugate view method، and also uptake of 99mTC-MIBI was determined.
    Findings
    The activity in the heart، liver and kidneys ranged 0. 10-0. 45، 0. 26-4. 19 and 0. 68-2. 03 mCi، respectively، in rest and 0. 14-0. 65، 0. 47-2. 70 and 0. 46-2. 63 mCi after the exercise. The uptake was 0. 6-3. 5، 1. 4-23. 1 and 2. 6-14. 1 percent of injected dose (ID) in heart، liver and kidney، respectively.
    Conclusion
    The results of this study were in good agreement with similar studies. So، the conjugated view method with conventional method for background correction is an accurate approach for quantification of organ activity in myocardial perfusion scan.
    Keywords: Organ activity, Conjugate view method, Myocardial perfusion scan
  • Keramat Mozaffarinia, Faranak Yazdekhasti, Hamid Reza Abtahi Page 2
    Background
    Tinnitus is one of the most common and distressing otological problems. Oxidative processes are one of the mechanisms involved in tinnitus. Therefore، in the present study، the concentrations of antioxidant micronutrients (Cr and Mn) were determined in the serum of the patients with tinnitus in comparison with healthy subjects.
    Methods
    In this case-control study، 55 patients with tinnitus and 47 healthy volunteers were enrolled، after matching age and sex. The concentrations of Cr and Mn were measured via flameless atomic absorption spectroscopy. Comparisons were made using Student’s t test.
    Findings
    There was a significant decrease in mean Cr level of serum in patients with tinnitus comparing to the controls (P < 0. 001). Moreover، there were no statistically significant differences between the mean serum levels of Mn in patients with tinnitus and controls (P = 0. 770).
    Conclusion
    In the present study، a relationship was seen between the serum level of trace element، Cr، and the occurrence of tinnitus. Trace elements are related to nutrition; so; investigation trace elements can be cost-effective and must be evaluated and considered in designing the treatment regimen for patients complaining of tinnitus. However، defining such a cause-and-effect relationship needs several prospective studies to be done.
    Keywords: Idiopathic tinnitus, Trace elements, Oxidative stress, Chromium, Manganese
  • Mehrdad Masoudifar, Leila Karshenas, Nezamoddin Berjis Page 3
    Background
    Induction with hypnotic drugs، as well as suspention laryngoscopy، can be coupled with vast changes in hemodynamic indices. This study aimed to analyze the effect of propofol، etomidate and thiopental sodium، as hypnotic drugs، in hemodynamic changes during suspension laryngoscopy.
    Methods
    In this double-blinded study، 75 patients undergoing elective suspension laryngoscopy were divided into three groups of etomidate (0. 3 mg/kg)، propofol (2. 2 mg/kg) and thiopental sodium (5. 0 mg/kg). Hemodynamic parameters were measured at 1، 3، 5، 10، and 15 minutes after induction and 3، 5، 15، and 30 minutes after the recovery; surgeon''s satisfaction of surgery and the duration of surgery and recovery time were recorded، too. SPSS software was used for data analysis.
    Findings
    There was no statistical differences in term of demographic data، except height (P = 0. 014)، hempdynamic parameters after induction of anesthesia، the duration of recovery time، the duration of the surgery and the duration of hospitalization. Five patients (20%) had an episode of hypotension in etomidate group، one person (4%) in Propofol group and four patients (16%) in thiopental group; statistical analysis did not show differences between the groups (P = 0. 270)
    Conclusion
    Our study showed that there was no difference between administration of propofol، etomidate or thiopental sodium in terms of hemodynamic changes، surgeon''s satisfaction of anesthesia and surgery duration. Further studies with greater population are required.
    Keywords: Hemodynamic changes, Suspension laryngoscopy, Etomidate, Propofol, Thiopental sodium
  • Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Mohsen Rahmanian, Fardin Mardani, Asieh Heidari Page 4
    Background
    Medical errors almost have been the most common causes of proceedings against physicians، and a significant amount of complaints is related to inevitable issues. This study aimed to investigate the causes of complaints related to skin and cosmetics to give over preventive solutions.
    Methods
    In this descriptive study، the medical malpractice cases related to skin and cosmetics were studied in general offices of legal medicine of Isfahan Province، Iran، during 2002-2013. As the instrument was a checklist، the formal validity was approved by the relevant experts. Mean and standard deviation for quantitative variables and frequency for qualitative variables were calculated using SPSS software. The chi-square test was used to evaluate the correlation of variables.
    Findings
    Most of the complaints were from specialists (62. 7%). The issued votes included 41. 9% failure، 55. 8% acquittal and 2. 3% were closed with no vote. The blood money was less than 25% in 55. 6% of cases، 25-50% in 22. 2% of cases and more than 50% in the 22. 2% of cases. The chi-square test showed no significant relationship between the issued judgments and physicians’ educational certifications (P > 0. 05).
    Conclusion
    In general، we can say that the medical malpractices were related to specialists and the complaints mainly were from specialists in other fields. For this reason، making sure that the diagnosis is based on appropriate expertise and avoiding the interference in other fields are recommended.
    Keywords: Complaint, Skin, Cosmetic, General office of legal medicine, Iran
  • Mehdi Nikbakht-Dastjerdi, Fatemehsadat Mirabutalebi, Zeinab Ebrahimi Page 5
    Background
    The p53 tumor suppressor gene plays important roles in genomic stability. A common polymorphism at codon 72 in the p53 gene has been associated with increased risk for lung، oral، prostate، breast and colorectal cancers. Several reports have noted racial differences in the prevalence of p53 genotypes at the codon 72 in certain cancer types. We studied this polymorphism in patients with chronic myeloid leukemia in isfahan، Iran.
    Methods
    We undertook a case-control study to examine the possible associations of the TP53 variants Arg4Pro at codon 72 with the risk of chronic myeloid leukemia. 41 whole blood specimens from healthy people as controls and 41 bone marrow specimens from patients with chronic myeloid leukemia from the city of Isfahan were analyzed. p53 codon 72 genotypes were identified using allele-specific polymerase chain reaction. The gathered data were analyzed using chi-squared test.
    Findings
    The genotype distribution for p53 polymorphism was 43. 9%، 51. 2% and 4. 9% for the Arg/Arg، Arg/Pro and Pro/Pro genotypes، respectively in control samples; and، 31. 7%، 46. 3% and 22% for mentioned genotypes، respectively in chronic myeloid leukemia specimens. The differences in the distribution of p53 codon 72 polymorphism between the cases and controls were statistically significant (P = 0. 023).
    Conclusion
    The findings of the present study indicate that p53 codon 72 polymorphism may be a genetic factor in chronic leukemia development in Isfahan. However، further studies are needed in order to elucidate the role of p53 codon72 polymorphism in chronic myeloid leukemia.
    Keywords: Chronic myeloid leukemia, Codon, Genotype, Polymorphism, P53, tumor suppressor gene