فهرست مطالب

علوم حدیث - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1394)

فصلنامه علوم حدیث
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالهادی مسعودی صفحات 3-19
    روایات فراوانی، حدیث آل محمد: را صعب و مستصعب دانسته اند. با گردآوری این روایات، روشن شد که منابع بیشتر آنها کهن و قابل اعتمادند؛ منابع معتبری مانند بصائر الدرجات، الکافی و برخی کتاب های شیخ صدوق. اسناد این روایات نیز متعدد و بر پایه ارزیابی نرم افزار درایه النور برخی از آنها، صحیح یا موثق هستند. از این رو، به صدور آنها اطمینان داریم.
    بر پایه لغت شناسی اجتهادی، تشکیل خانواده حدیث و یافتن قرینه های درونی و بیرونی، چنین فهمیده شد که مفهوم «حدیثنا» و صعوبت تحمل آن در بیشتر این روایات، به فضایل و کمالات بی نظیر اهل بیت: نظر دارد. برخی احادیث انگشت شمار این مجموعه نیز ناظر به صعوبت علمی مضمون حدیث است. این دو دسته حدیث با هم تعارض ندارند؛ زیرا علوم و معارف والای اهل بیت: نیز بخشی از کمالات وجودی ایشان است. مقصود اصلی احادیث صعب و مستصعب، خودداری از بازگوکردن کمالات وجودی اهل بیت: برای کسانی است که ظرفیت تحمل آن را ندارند.
    کلیدواژگان: صعوبت حدیث اهل بیت، صعوبت امر اهل بیت، تحمل حدیث
  • معصومه ریعان، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 20-42
    روایت «لن یفلح قوم ولوا امرهم امراه» _ که در منابع اهل سنت از ابو بکره نقل شده و سپس به منابع شیعی راه یافته _ یکی از احادیث بسیاری است که در مذمت زنان آمده است. حلقه مشترک اصلی روایت، ابو بکره بوده و وی برای طفره رفتن از حضور در جنگ جمل به نفع هر یک از طرفین، روایتی را از پیامبر6 نقل می کند که علاوه بر تقبیح زنان، عدم حضور خود را نیز توجیه نماید. در این مقاله، حدیث را بر اساس سند، متن و متن و سند بررسی و تحلیل نموده ایم و تاریخ پیدایش آن را نیمه دوم قرن اول ارزیابی کرده ایم. این روایت برساخته و بسیار متاخر از زمان پیامبر6 است، ولی با نقل مستمر در متون سنی و شیعه، در طول زمان، قدرت و استحکام یافته و به منابع فقهی رسوخ یافته است و در نتیجه، عدم تولیت زنان بر حکومت، قضاوت و امامت در نماز و عدم تحمل زنان در مناصب اجتماعی را در مبانی فقهی شیعه و سنی رقم زده است.
    کلیدواژگان: ولایت زنان، روایت لن یفلح، تاریخ گذاری حدیث، نقد و بررسی حدیث، ابو بکره، زن
  • مصطفی همدانی صفحات 43-70
    این تحقیق با هدف گسترش کارکرد قواعد علم اصول استنباط به حوزه های عرفان و اخلاق اسلامی، به تجزیه و تحلیل روش استنباطی کتاب سر الاسراء، نوشته آیه الله علی سعادت پرور; پرداخته است.
    روش این تحقیق، تحلیل مستندشناختی کتاب «سر الاسراء» است. ارائه الگویی عملی از تفقه روش مند در استنباط آموزه های عرفانی و اخلاقی از منابع ماثور، بر اساس قواعد دانش اصول، اولین دستاورد این تحقیق است. کشف شیوه های خاص مولف در ارزیابی این قواعد ظنی بر اساس قراین ماثور و نیز انعطاف بخشیدن به کارکرد قواعد بر اساس دلالت نصوص، دومین دستاورد این پژوهش است؛ به این معنا که ایشان با ارجاع قواعد به متن کتاب و سنت از تحکم قوانین علم اصول در «معنا دهی» به متون ماثور پرهیز کرده، بلکه پس از تمهید قواعد، از تشکیل «خانواده حدیث» و «بررسی قراین» بهره برده و قواعد را در جایگاه واقعی آنان، یعنی در «خدمت» معنا خوانی و دلالت یابی از قرآن و حدیث گماشته اند.
    کلیدواژگان: سر الاسراء، اخلاق ماثور، عرفان ماثور، اصول استنباط، قواعد استنباط عرفانی، قواعد استنباط اخلاقی
  • محمدعلی دولت، محمد دولتی صفحات 71-94
    این مقاله درصدد واکاوی برداشت های قایلان به الهیات سلبی در مواجهه با روایات امام علی ع درباره صفات الهی است. در تفسیر این روایات، سه دیدگاه مشاهده می شود؛ سه گروه، با نگرش وجودشناسی صفات به تفسیر این روایات پرداخته اند: گروهی این صفات را ناظر به صفات مخلوقی دانسته اند؛ گروه دوم، وجود هر گونه صفتی را برای حق تعالی منکر شده اند و گروه سوم، صفات را به صفات ذات و زاید بر ذات تقسیم کرده و قایل به نفی صفات زاید بر ذات شده اند. منشا این گرایش ها، عدم تامل کافی در مجموعه روایات و زمینه های معرفتی و فرهنگی دوران صدور روایات است. دیدگاه صحیح در تفسیر مستندات الهیات سلبی، اثبات صفات از بعد وجودشناختی صفات و نفی تشبیه در بعد معناشناختی آن است. در این نظریه، هر چند نمی توان درباره ماهیت صفات توصیف اثباتی ارائه داد، لیکن علاوه بر سلب نقایص، می توان توصیف کارکردگرایانه از صفات ارائه داد.
    کلیدواژگان: الهیات سلبی، وجودشناسی صفات، معناشناسی صفات، نفی صفات، اثبات صفات، نفی تشبیه، توصیف فعلی، روایات علوی
  • سید محمدرضا لواسانی صفحات 95-115
    عمرو بن خالد واسطی معروف به «ابو خالد واسطی» و «عمرو بن ثابت بن هرمز» مشهور به «عمرو بن ابی المقدام» دو تن از راویان حدیث در قرن دوم هجری اند. درباره گرایش فکری این دو تن، بین رجالیان امامی اتفاق نظر وجود ندارد. مقاله حاضر می کوشد گرایش فکری این دو را با تکیه بر قراین تاریخی معلوم سازد. یکی از ملاک های مهمی که به این منظور به کار گرفته می شود، توجه به محتوای اخباری است که از اینان نقل شده است. با به کار گیری این ملاک، نتیجه گرفته می شود که ابو خالد متعلق به فرقه جارودیه و ابن ابی المقدام، بر خلاف پدر بتری اش، به احتمال زیاد، امامی مذهب بوده است. پس از آن، مقاله نشان می دهد که در یکی از اخبار دال بر موضوع دوازده امام، نام عمرو بن خالد، به اشتباه، جایگزین نام عمرو بن ثابت شده است.
    کلیدواژگان: عمرو بن خالد (ابو خالد واسطی)، عمرو بن ثابت (ابن ابی المقدام)، جارودیه، اخبار دوازده امام
  • سهیلا پیروزفر، سعیده سادات موسوی نیا صفحات 116-134
    «زراره بن اعین» از راویان جلیل القدری است که از یک سو مورد مدح روایی و توثیق جمعی تحت عنوان اصحاب اجماع قرار گرفته و از سویی دیگر، با لعن و ذم شدید مواجه شده است. در آثار رجالی دلایل و توجیه های مختلفی درباره روایات لعن زراره بن اعین ارائه شده است. برخی، با اتکا به ضعف سند، آنها را کنار گذاشته اند و برخی دیگر، صدور این گونه روایات را به جهت تقیه می دانند. در کتب رجال از باور به استطاعت، به عنوان بدعتی که زراره بدان قایل بود، نام برده اند. این مقاله با بررسی سند و متن روایات لعن نشان داده است، روایاتی که زراره بن اعین در آنها مورد لعن قرار گرفته اند، از سوی طرفداران جریان فکری مقابل در زمینه موضوع کلامی استطاعت است.
    کلیدواژگان: زراره بن اعین، جرح و تعدیل، استطاعت
  • حامد پور رستمی صفحات 135-149
    از اسباب نگرش صحیح فقه الحدیثانه به روایات و کلمات معصومان:، فهم صحیح از فضای صدور حدیث است؛ چرا که فضای صدور را باید از جمله قراین حالی در متن به شمار آورد که در کنار قراین عقلی و ادبی نقش مهمی در کشف مراد معصوم7 ایفا می کند. کلام 77 نهج البلاغه _ که به حمال ذو وجوه بودن قرآن و نقش بنیادین حدیث در مناظرات اشاره دارد _ از جمله مواردی است که از دو حیث صدوری و معنایی قابل تامل و تحقیق است. نویسنده در جمع بندی گزارش های فضای صدور، قول اسکافی را به واقع نزدیک تر دانسته و بر این اساس، مراد امام را چنین استنباط نموده که قرآن کریم در مقام هست ها و نیست ها، چنین قابلیتی داشته که بر معانی مختلف حمل شود، اما در مقام بایدها و نبایدها مفسر موظف است در سیری روشمند تمامی اصول و قراین روایی و تفسیری را به کار گرفته و وجوه و لایه های معنایی صحیح را کشف نماید.
    کلیدواژگان: فضای صدور، نهج البلاغه، کلام 77، حمال ذو وجوه
  • ندا ملکی فاراب، مجید معارف * صفحات 150-180

    این پژوهش به مطالعه خطبه های جمعه و عیدین پیامبر گرامی اسلام6 می پردازد. در یک نگرش کلی، با جمع آوری خطبه های جمعه و عیدین به جا مانده رسول خدا6 از جوامع حدیثی شیعه و اهل سنت به مواردی چون گزارش اجمالی از خطبه ها، فهرست کل نمایه های خطبه ها بدون حذف مکررات و فهرست کل نمایه های خطبه ها با حذف مکررات اشاره شده است. سپس در قالب تحلیل موضوعات خطبه ها مسائلی از قبیل تعیین مولفه های مهم خطبه ها، میزان تکرار مولفه های مهم، اولویت بندی ارزش های دینی، شاخصه های جامعه دینی از دیدگاه پیامبر اسلام6، حجم و مدت زمان ایراد خطبه ها و تحلیل مناسبتی آنها مورد بررسی قرار گرفته است. از آن جا که مولفه های اخلاقی بیشترین میزان تکرار را در میان سایر مولفه ها به خود اختصاص داه است، لذا اخلاق مداری به عنوان مهم ترین شاخصه جامعه دینی از دیدگاه نبی مکرم اسلام6 معرفی گردیده است.

    کلیدواژگان: پیامبر خدا، خطبه های جمعه، خطبه های عیدین، تحلیل مضمونی
  • صفحات 181-185
|
  • Abdulhadi Masoudi Pages 3-19
    Numerous traditions have considered the hadiths quoted from the Prophet’s Household as ṣa‘b (hard) and mustṣ‘ab (considered hard). It became clear after collecting these traditions that the resources of most of them are early and reliable; such reliable resources as Baṣā’ir al-Darajāt, al-Kāfī and some of works of Shaykh Ṣadūq. Transmission chains of these traditions are numerous and based on Dirāyat al-Noor software program; some of them are either ṣaḥīḥ (authentic) or muwath-thaq (authenticated). Thus we are sure that they have truly been transmitted (from the Household).Based on ijtihād-based lexicology, establishment of hadith family and finding internal and external indications it was understood that the concept of “ḥadīthunā” (our hadith) and the hardness of receiving it refer - in most cases - to matchless merits, virtues and accomplishments of the Ahl al-Bayt (A.S). A few hadiths of this collection refer to scientific hardness of the context of the hadith. These two groups do not contradict with one another; because the sublime knowledge and thought of the Ahl al-Bayt (A.S) are part of their existential accomplishments. What is mainly intended by the expression of ṣa‘b and mustṣ‘ab hadiths is that one should avoid recounting the existential accomplishments of the Ahl al-Bayt for those who do not possess the capacity of hearing and tolerating them.
    Keywords: hardness of the hadiths of the Ahl al Bayt (A.S), hardness of the affair of the Ahl al Bayt, taḥammul (hearing, receiving, etc.) of hadiths
  • Masoumeh Rayān Muhammad Kazem Rahmān, Setāyesh Pages 20-42
    The tradition “Lan yufliḥ qawmun wallaw amrahum imra’atan” (the people who entrusted a woman with their affairs will never attain salvation) that was quoted in Sunni resources from Abū Bakrah and then has entered Shī‘ī resources, is one of numerous hadiths that reproach the women. The main common link is the tradition of Abū Bakrah who quoted it from the Prophet (S) in order for him to evade participating in the Battle of Jamal (Camel) on the favor of either parties, with the purpose of reproaching the women and justifying his absence. In this article we have examined and analyzed this hadith on the bases of isnād (transmission chain), matn (text of hadith), and both matn and isnād and have found out that it dates back to the second half of the first/seventh century. It is a fabricated hadith and is remarkably later than the Prophet’s era; however, due to constant recounting and transmission in Sunni and Shī‘ī resources it has become strengthened in the course of history and has been penetrated into jurisprudential resources. Consequently, it has denoted unqualification of the women to undertake ruling, governing, leading congregational prayers, and social positions in general, in the Shī‘ī and Sunni jurisprudential fundamentals.
    Keywords: the tradition “Lan yufliḥ”, dating, common link, Abū Bakrah, Basra, women
  • Application of methods of uṣul al-istinbaṭ (legal theory) in seeking the meaning out of words of the Book (the Quran) and the Sunnah (the precedent) / in the ma'thūr (authentically transmitted) irfān (mysticism) and akhlāq (ethics) (Based on the documentation-recognition analysis of the book Sirr al-Isra)
    Mustafa Hamedani Pages 43-70
    Presenting a practical model of methodological practice of ijtihād in inferring the mystical and ethical teachings out of mathūr (authentically transmitted) resources based on the rules of ‘ilm al-uṣūl (legal theory) is the first achievement of this study. Discovering methods peculiar to the author in evaluating these presumptive rules based on authentically transmitted indications, as well as bringing flexibility to the function of rules on the basis of denotation of texts is the second achievement of this study. It means that the author has returned the rules to the text of the Book and the Sunnah (i.e. the Quran and the Precedent) and this way has prevented the legal theory rules to influence on “meaning” for the authentically transmitted texts. Having made preparations, he benefited, instead, from establishment of “hadith family” and “examining the indications” and has applied the rules in their practical position, that is at the service of understanding the meaning and finding the denotation from the Quran and the hadith.
    Keywords: akhlaq mathar (authentically transmitted ethics), irfan mathar (authentically transmitted mysticism), legal theory principles, rules of mystical inference, rules of ethical inference
  • Muhammad Ali Dowlat Muhammad Dowlat Pages 71-94
    This article intends to examine the understandings of those who believe in negative theology when they encounter traditions quoted from Imam Ali (A.S) with regard to the Divine Attributes. Three viewpoints are observed in interpretation of these traditions; three groups have interpreted them with an ontological approach concerning the attributes: a group has considered these attributes as referring to those of the creatures; a second group has denied the existence of any attributes for God, Exalted is He; and a third group has divided the attributes to those of the essence and those beyond the essence, and has believed in the negation of the attributes beyond the essence. The origin of these approaches is lack of adequate reflection in the collection of the traditions and the cognitive and cultural fields of the era in which the traditions were issued. The correct viewpoint in interpreting the documentations of negative theology is to prove the attributes from the ontological dimension of the attributes and negation of anthropomorphism (tashbīh) in its semantic dimension. In this theory, one cannot present an affirmative description about the nature of the attributes; however, in addition to the denial of the flaws and defects, one can present a functionalistic description of the attributes.
    Keywords: Negative theology, ontology of the attributes, semantics of the attributes, negation of the attributes, proving the attributes, negation of anthropomorphism, practical description
  • Sayyid Muhammad Reza LavāsānĪ Pages 95-115
    Two of the hadith transmitters in the second/eighth century are namesakes: ‘Amr b. Khālid Wāsiṭī, known as “Abu Khālid Wāsiṭī” and ‘Amr b. Thābit b. Hurmuz, known as “‘Amr b. Abi ’l-Miqdām”. There is not an agreement among the Imāmī Rijālī experts about the intellectual inclination of these two transmitters. Relying on historical indications the present article attempts to discover the intellectual (and denominational) inclination of these two people. One of important criteria that is applied for this purpose is considering the content of traditions transmitted by these two people. It is concluded, by applying this criterion, that Abu Khālid belongs to the Jārūdiyyah denomination and Ibn Abi ’l-Miqdām – contrary to his father who was a follower of the Batarī sect (a branch of Zaidi school) – was with a high degree of probability an Imāmī (Twelver Shi‘a). This article then indicates that in one of the traditions denoting the fact that the Imams are twelve in number, ‘Amr b. Khālid was mistakenly substituted for ‘Amr b. Thābit (Ibn Abi ’l-Miqdām).
    Keywords: Amr b. Khālid (Abu Khālid Wāsiṭī), Amr b. Thābit (Ibn Abi l, Miqdām), the Jārūdiyyah, traditions of the Twelve Imams
  • Sohayla Pirouz, Far Saeedeh Sādāt Mousavi, Nia Pages 116-134
    Zurārah b. A‘yan is among very honorable hadith transmitters that on the one hand has collectively been praised and authenticated in certain traditions within a group of transmitters under the title of “Aṣḥāb al-Ijmā” (People of Consensus), and on the other hand has severely been cursed in certain traditions. In the Rijālī works (evaluating the reliability of transmitters) different reasons and justifications have been presented concerning those traditions in which imprecation of Zurārah is contained. Some scholars have abandoned them due to the weakness of their isnād (transmission chain) while some others hold that those traditions were stated because of practicing prudent dissimulation. It was mentioned in Rijāl books that Zurārah had believed in a heretical idea called “istiṭā‘ah” (lit. capability). Scrutinizing the isnād and text of the traditions denoting imprecation of Zurārah, this article has indicated that those traditions in which Zurārah was cursed have in fact been stated (and disseminated) by the adherents of the opposite intellectual current in the field of theological issue of istiṭā‘ah.
    Keywords: Zurārah b. Ayan, al, Jarḥ wa al tadīl (invalidation, validation), istiṭāah
  • Hamed Pour, Rostami Pages 135-149
    From the aspect of fiqh al-hadith (hadith comprehension) correct understanding of the aura in which a hadith was uttered (faḍā’ al-ṣudūr) is among the factors of valid attitude toward the traditions and the words quoted from the Infallibles.Because the aura must be counted among the circumstantial indications (qarā’in ḥāliyyah) that along with intellectual and literary indications may play an important role in discovering the purpose of the Infallible figure (peace be upon him/her) of his/her utterance. Imam Ali’s instruction (Nahj al-Balaghah, II, 77, given to Ibn ‘Abbas at the time of his being deputed to confront the Kharijites) that refers to the fact that the Qur’an has many faces and interpretations (ḥammāl dhū wujūh) and that (referring to) the hadith has a fundamental role in the debating, is a case that is worth inflecting and studying from the utterance and semantic aspects.In his conclusion of the reports of utterance aura, the writer has considered Iskafi’s opinion closer to the reality and based on this has deduced that the Imam’s purpose is that from the aspect of “what is” and “what is not” the Qur’an possesses such a capability that it may be interpreted with different meanings, but from the aspect of “obligations” and “prohibitions” an exegete is obliged to apply all tradition-based and exegetic principles and indications so that he may discover the valid semantic faces (and interpretations) and layers.
    Keywords: utterance aura, hadith, Nahj al Balaghah, Instruction No. 77, having many faces (and interpretations)
  • Neda Maleki Farab Majid Maaref Pages 150-180

    This article studies Prophet Muhammad’s sermons on Fridays, and the Two Feasts: Day of Sacrifice and Day of Fast-breaking. In a general point of view by collecting all sermons of the Prophet (Allah’s blessing be upon him and his Household) on Fridays, and the Two Feasts: Day of Sacrifice and Day of Fast-breaking registered in the Shī‘ī and Sunni hadith collections, such cases as: a brief account of the sermons, the full list of indexes of the sermons without deleting the reiterated items, as well as the full list of sermon indexes after deletion of the reiterated ones have been referred to.Then under the title of “analyzing the topics of the sermons” such issues as determining the important components of the sermons, frequency rate of important components, sorting out the priorities of religious values, characteristics of a religious community from Prophet Muhammad’s point of view, volume and duration of the sermons and the analysis of their occasions have been examined.Since the most frequent components in these sermons are ethical, it has been understood that the most outstanding characteristic of religious community in the eyes of Prophet Muhammad (Allah’s blessings be upon him and his Household) is that it pivots on ethics.

    Keywords: Prophet Muhammad, Friday prayer sermons, sermons delivered on the Day of Sacrifice, the Day of Fast, breaking, thematic analysis