فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 73 (زمستان 1393)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 73 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید بلالی، طاهر روشندل اربطانی، محمد مهدی ذوالفقارزاده صفحه 5
    در گذشته رسانه های مکتوب و دیداری-شنیداری کشور در بازار تولید و پخش، مشابه و رقیبی نداشتند، اما امروزه در سپهر رسانه ای بسیار پررقابتی فعالیت می کنند. گسترش تکنولوژی اینترنت، حاکم شدن وسایل ارتباطی نوین از یک سو و وجود شبکه توزیع خانگی، تولیدات مردمی و بیش از دوهزار کانال تلویزیونی ماهواره ای، تاثیر بر مخاطب را بسیار سخت تر از قبل کرده است. در این وضعیت، آگاهی از اینکه هر رسانه چه کارکردی داشته و در سبد مصرف رسانه ای مخاطبان کشور چه جایگاهی دارد، به مسئولان کمک می کند تا تصمیم لازم را اتخاذ کنند. در این مقاله به منظور بررسی رقابت بازار در صنعت رسانه ای و سبد مصرف رسانه مردم کشور، ابتدا با کمک منابع کتابخانه ای کارکردهای رسانه مشخص شد: کارکرد نظارت بر محیط (نقش خبری)، ایجاد همبستگی اجتماعی در واکنش به محیط (نقش ارشادی و راهنمایی)، نقش آموزشی و سرگرمی و اوقات فراغت. سپس در نظرخواهی با الگوی تصمیم گیری تحلیل سلسله مراتبی از 17 نفر از متخصصان و نخبگان عرصه فرهنگ و رسانه، سهم و و میزان توجه مردم به هر رسانه و برای هر کارکرد خاص مشخص شد. نتایج به کمک نرم افزار برای 13 نوع رسانه موجود در کشور تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد امروزه کارکرد عمده رسانه ها سرگرمی شده است. از جنبه کارکرد سرگرمی، سهم عمده را تلویزیون، ماهواره، بازی های کامپیوتری، رادیو و وب سایت ها دارند. از جنبه کارکرد ارشاد و آگاهی بخشی، سهم عمده به تلویزیون، ماهواره، وب سایت ها، رادیو و روزنامه می رسد. از جنبه کارکرد آموزشی، سهم عمده به تلویزیون، ماهواره، وب سایتها، کتاب و رادیو میرسد و از جنبه کارکرد اطلاعرسانی و خبر، سهم عمده به تلویزیون، رادیو، ماهواره، وب سایتها و روزنامه می رسد. به صورت کلی بیشترین مصرف رسانه ای در سبد مردم کشور در اختیار تلویزیون، ماهواره، رادیو، وب سایت ها، بازی کامپیوتری و فیلم های شبکه خانگی است.
    کلیدواژگان: رقابت، سازمان صداوسیما، مصرف رسانه، کارکرد رسانه، AHP
  • علیرضا طالب پور، منصور شیدایی، مریم خلیل زاده سلماسی، کینوش عمادی صفحه 43
    در سال های اخیر و همگام با توسعه وب 3 و گسترش شبکه های اجتماعی در سطح اینترنت، موضوع میزان نفوذ و تاثیرگذاری این شبکه ها بر جامعه به یکی از مباحث مهم در حوزه سیاست گذاری فناوری تبدیل شده است. نفوذ این شبکه ها در عرصه های مختلف زندگی کنونی، مرزهای رسانه های سنتی (که بیشتر یک طرفه بودند) را از بین برده است. هدف این مقاله استخراج راهبردهای کشورها در قبال شبکه های اجتماعی مجازی و دسته بندی آنهاست. برای این منظور، برنامه ها، قوانین و مقرارت، شیوه نامه ها و خط مشی ها در سطح ملی بررسی شده است و با تمرکز بر این اسناد در 12 کشور جهان، اتحادیه اروپا و مجموعه کشورهای عربی (به صورت کلی)، راهبردهای دولت ها در قبال شبکه های اجتماعی مجازی استخراج و سپس در پنج دسته بدیل راهبردی طبقه بندی شد: (1) راهبردهای ایجاد و تنوع سازی، (2) راهبردهای همکاری و تشریک مساعی، (3) راهبردهای استفاده هدفمند، (4) راهبردهای ترویجی، آموزش و آگاه سازی و (5) راهبردهای تدافعی. استخراج بدیل های راهبردی، نه تنها به تصمیم گیران و کارشناسان کمک می کند تا با اتخاذ راهبردهای چندگانه درباره شبکه های اجتماعی، ضمن بهره مندی از فرصت های این فناوری، تهدیدهای آن را کاهش دهند، بلکه در دیگر پژوهش های راهبردی فضای مجازی نیز از آن استفاده می شود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، راهبرد، تحلیل محتوا
  • سید مجید میرحسینی، فرسیما خامسی پور صفحه 73
    یکی از جنبه های مجهول حقوق بین الملل خصوصی محیط زیست، تعیین قانون حاکم بر جبران خسارات زیست محیطی است. در این گونه دعاوی مسئولیت مدنی، غالباعلاوه بر تخریب منابع، صدمات مالی یا جانی واردشده به اشخاص نیز طرح می شود و همین تعدد زیان، پیچیدگی های موضوع را افزایش می دهد. ضمن آنکه، به دلیل گسترش دعاوی منابع طبیعی در کشورهای هم جوار، در بیشتر دعاوی جبران خسارات، وجود حداقل یک عامل خارجی مفروض است و همین دو یا چندگانگی، دادگاه ها را در تمیز قانون ماهوی حاکم بر دعوا دچار مشکل می کند. برای حل این مشکل، نخستین بار، در سال 2007 میلادی، در حقوق اتحادیه اروپادر ماده هفت مقررات متحدالشکلی موسوم به روم دو، قاعده حل تعارض یکپارچه ای وضع شد که به موجب آن، با تعیین یک عامل جایگزین ارتباط، زیان دیده در انتخاب و تعیین قانون صلاحیت دار ابتکار عمل محدودی داشته و در شبه جرم های فراسرزمینی، بین دو قانون محل زیان و محل فعل زیان بار امکان انتخاب دارد. در حقوق ایران موضوع به کلی مسکوت است. اما با تشریح مبانی حقوقی و اقتصادی قاعده اروپایی حل تعارض و تطبیق مبنایی آن با حقوق داخلی، نه تنها می توان این آزادی عمل را برای دادگاه ها تجویز کرد، بلکه با تقویت آن می توان طیف وسیع و جامع تری از قوانین ماهوی را پیش روی دادگاه ها نهاد تا با انتخاب آن، به نحو کامل تری خسارات زیست محیطی وارد در گذشته را جبران و از خسارات احتمالی در آینده پیشگیری کند.
    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، تعارض قوانین، مقررات روم دو، مسئولیت مدنی
  • کریم مهری، بهجت یزدخواستی، محمدحسین پناهی صفحه 93
    هدف از پژوهش حاضر بررسی فراتحلیل پژوهش های انجام شده در خصوص قومیت در ایران است. برای این منظور با استفاده از روش فراتحلیلی، مطالعاتی گردآوری شد که به قومیت پرداخته بود. برای گردآوری مطالعات از کلیدواژه های مرتبط استفاده شد و جست وجو در سایت ها و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها صورت پذیرفت. در نهایت مطالعاتی که با معیارهای ورود به فراتحلیل همخوانی داشتند گزینش و اطلاعات مورد نظر برای آزمون فرضیات با پرسشنامه معکوسی استخراج شد که نویسنده تهیه کرده بود. از ده مطالعه گزینش شده آمار های مناسب برای محاسبه اندازه اثر و اطلاعات مورد نیاز دیگر ثبت و با نرم افزار CMA2 به محاسبه اندازه اثرها و تجزیه و تحلیل فرضیات اقدام شد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که در مجموع متغیرهای مستقل شناسایی شده بر بسیج سیاسی همگرایانه و هویت ملی موثر بوده است. مقدار اندازه اثر تلفیق شده 708/0 (708/0 = d) بوده و به لحاظ آماری نیز معنادار است. از آنجا که این مقدار در دامنه ای بین 8/0 تا 7/0 قرار دارد، طبق دسته بندی کوهن متوسط ارزیابی می شود. نتایج همچنین نشان می دهد متغیرهایی نظیر داشتن مبنای نظری، احترام به آداب و رسوم، مذهب و زبان اقوام، استفاده از نخبگان اقوام در مناسب سیاسی یا رویکرد تعاملی با دولت، تاکید بر اشتراکات و افتراقات مذهبی و احساس تبعیض اقتصادی و فرهنگی به لحاظ آماری تاثیر معناداری بر بسیج سیاسی همگرایانه اقوام و هویت ملی داشته است. برای دستیابی به بسیج سیاسی همگرایانه اقوام و هویت ملی و همبستگی ملی باید کاهش محرومیت و تبعیض اقتصادی، تاکید بر اشتراکات مذهبی، احترام به زبان وآداب و رسوم و رعایت قانون مربوط به اقوام را مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: هویت قومی، تبعیض اقتصادی، استفاده از نخبگان، نگرش مذهبی، زبان قومی، فراتحلیل، اندازه اثر، رویکرد تعاملی
  • مهدی طغیانی، مرتضی درخشان صفحه 115
    این پژوهش بر آن است تا با واکاوی تاثیر تحریم های اقتصادی بر ایران با استفاده از تجربیات جهانی، راهکار های علمی و عملی مقابله با تحریم های اقتصادی و اولویت بندی این راهکارها را ارائه کند. برای این منظور با استفاده از مبانی نظری، تحریم های اقتصادی شش عامل تدریجی و دائمی بودن تحریم ها، وجود درآمدهای نفتی، اتخاذ راهبرد توسعه ای جایگزینی واردات، رقابت جهانی، عدم همراهی کامل اقتصادهای نوظهور مستقل با تحریم، وجود بانکداری برون مرزی را به مثابه عوامل تقلیل دهنده تاثیر تحریم های اقتصادی شناسایی می کند. در مقابل هشت عامل چندجانبه شدن تحریم ها، بسته شدن بسیاری از مسیر های دور زدن تحریم ها، محدود شدن دسترسی به نظام مالی بین المللی، هدف قرار دادن فروش نفت، همزمانی تحریم های اقتصادی با آثار برخاسته از اجرای طرح تحول اقتصادی، وابستگی شدید تولید داخلی به فناوری، مواد خام و واسطه ای خارجی، وابستگی نظام ارزی کشور به دلار و یورو، عدم مدیریت افکار عمومی را به مثابه عوامل تشدید کننده تاثیر تحریم ها بر ایران می داند. در نهایت این پژوهش با بازکاوی عوامل یادشده و در نظر گرفتن آرمان های ایرانی- اسلامی به هشت راهکار عملی برای مقابله با تحریم های اقتصادی رهنمون می کند و مبتنی بر کاهش منافع و افزایش هزینه های تحریم کنندگان و افزایش منافع و کاهش هزینه های کشور تحریم شونده، به صورت علمی و عملی سیاست هایی را برای مقابله با تحریم ها پیشنهاد می کند. در آخر با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و دخیل کردن ضریب تاثیر هر یک از عوامل تقلیل دهنده و تشدید کننده تاثیر تحریم های اقتصادی، راهکارراهکارهای پیشنهادی را اولویت بندی می کند.
    کلیدواژگان: اقتصاد تحریم، تحریم اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • مهناز گودرزی، حسین مفیدی احمدی صفحه 147
    روابط گازی روسیه و اتحادیه اروپا به عنوان تولید کننده و مصرف کننده عمده گاز طبیعی جهان درون ساختارهای ثابت شده انرژی امنیتی شده و کمبود تحلیل می شود. انرژی امنیتی شده، حاصل موقعیت های عدم قطعیتی است که در تعاملات انرژی دوجانبه روسیه و اتحادیه اروپا به وفور یافت می شود و کمبود نیز برسازنده گفتمان های حاکمیت دائم بر منابع و بازار رقابتی است. در چارچوب این ساختارهاست که گفتمان های انرژی اتحادیه اروپا یعنی گفتمان های امنیت عرضه، بازار، پایداری محیط زیست و مسئولیت اجتماعی همراه گفتمان های انرژی روسیه یعنی گفتمان های امنیت تقاضا، حاکمیت منابع، پایداری و مسئولیت اجتماعی اهمیت می یابد.
    کلیدواژگان: برساخت گرایی، عدم قطعیت راهبردی، عدم قطعیت تحلیلی، امنیت انرژی، کمبود، حاکمیت منابع، بازار گاز، روسیه، اتحادیه اروپا
  • مهدی نویدادهم، حمید شفیع زاده صفحه 175
    آموزش و پرورش به منزله قلب پیکره جامعه است که موجب رشد و پیشرفت بخش های دیگر جامعه می شود. با مطالعه تاریخ کشورهای پیشرفته متوجه می شویم آموزش و پرورش در ارتقای بخش های دیگر کشورنقش پررنگی بر عهده دارد. اما نکته مهم این است که اهمیت تعلیم و تربیت به عوامل آن بر می گردد و در میان عوامل آموزشی و پرورشی، «معلم» مهم ترین عامل تلقی می شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر منزلت اجتماعی معلمان انجام شده است. این تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق معلمان مدارس مقطع ابتدایی و متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 93-92 با نمونه آماری شامل 384 نفر(طبق جدول مورگان) است که به روش تصادفی خوشه ایاز میان پنج منطقه (16،13،10،7،3) انتخاب و بررسی شده اند. ابزار اصلی تحقیق برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. پس از مرور کتابخانه ای و اینترنتی اسناد و منابع مربوط به پیشینه منزلت اجتماعی در ایران و جهان، یازده مولفه شناسایی شده فهرست شد و نیز از معلمان خواسته شد بر اساس طیف لیکرت و با توجه به اهمیت آنها به عنوان عوامل تاثیرگذار بر منزلت اجتماعی، امتیازی بین 1 تا 5 به آنها اختصاص دهند. روایی پرسشنامه با استفاده از روش روایی محتوا و با نظر چندین صاحب نظر در حوزه تعلیم و تربیت پس از اعمال اصلاحات تایید شد. برای حصول از پایایی پرسشنامه تحقیق نیز از آزمون آلفای کرونباخ بهره گرفته شد که ضریب آلفای کرونباخ برابر 85/ 0 به دست آمد و بدین گونه ابزار تحقیق تایید و در اختیار پاسخگویان قرار داده شد. پس از گردآوری و ورود داده ها به رایانه با کمک نرم افزار SPSS نسخه 5/ 11، از آزمون t تک نمونه ای و آزمون فریدمن برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که از 11 مولفه، میانگین 8 مولفه بالاتر از میانگین متوسط بوده است. از طرف دیگر نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد که مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر منزلت اجتماعی معلمان شامل اصلاح نگرش جامعه به مصرف کننده بودن آموزش و پرورش، ارج نهادن به ارزش های حرفه معلمی در جامعه و قدردانی مادی و معنوی از معلمان، فراهم کردن زمینه مشارکت معلمان در فعالیت های اجتماعی- فرهنگی جامعه و اولویت دادن به تعلیم و تربیت درکنار موضوعات مهم و کلان کشوری بوده است.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، فرهنگی، منزلت اجتماعی، معلمان
  • غلامرضا خواجه سروی، محمدمحسن شارعی صفحه 195
    جریان شناسی سیاسی نیروهای سیاسی از عوامل تعیین کننده در علم سیاست است، نشناختن این جریان ها باعث می شود تا شکاف هایی میان گروه ها و تفاوت ها درک نشود. این مقاله در نظر دارد تا براساس عوامل گوناگون، منازعه و رقابت میان جریان های سیاسی سال های نخستین انقلاب اسلامی را بررسی و تحلیل کند. در واقع باید گفت که جریان های سیاسی از طریق سازمان های سیاسی گوناگون خود مهم ترین عامل برای هر تغییراتی در سیاست هستند و تا زمانی که از جریان های سیاسی و سازمان های آنها شناخت دقیقی نداشته باشیم، نمی توانیم به عمق تغییرات سیاسی در کشورها پی ببریم. این مقاله در نظر دارد با پشتیبانی چارچوب مفهومی منازعه و رقابت و با روش جریان شناسی ابعاد پنهان سیاست سال های نخست انقلاب اسلامی را تبیین و مجادلات جریان ها و گروه های سیاسی را تشریح کند. در این مقاله تلاش می کنیم تا هر پنج جریان سیاسی اصلی بین سال های 1357-1362 را نشان و منازعات حاکم در میان آنها را شرح دهیم.
    کلیدواژگان: اسلام گرایان انقلابی، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، لیبرال ها
|
  • Majid Balali, Taher Roshandel Arbatani, Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh Page 5
    In the past, written and audiovisual media had no competitor in production and distribution market but today they work in a highly competitive media sphere. Development of Internet technology, dominance of modern communication tools and on the other hand the in home film distribution network, user-generated content and more than two thousand satellite TV channels, make it much harder than before to influence the audience. In this situation, understanding the function of each media and their position in the Portfolio of Media consumption is necessary for policy makers in the country. In this article, in order to evaluate the market competition in the media industry and media consumption Portfolio, at first we assign the media four basic functions: monitoring the environment (the news), the creation of social solidarity and coherence (role of guidance), education, entertainment and leisure. We recognize 13 different media in the country market. Then, with an AHP survey of 17 experts in the field of culture and media, the share of people's attention to the media for each specific function was determined. The result shows that today the main function of the media is entertainment. Entertainment needs are mainly satisfied by TV, satellite TV, video games, radio and websites. Guidance and awareness needs are mainly satisfied by TV, satellite TV, websites, radio and newspapers. Educational needs are mainly satisfied by TV, satellite TV, websites, books and radio and information and news needs are mainly satisfied by TV, radio, satellite TV, websites and newspapers. In sum, a large part of madia consumpion are provided by TV, satellite TV, radio, websites, computer games and in home films.
    Keywords: competition, media consumption, media function, IRIB, Iran
  • Alireza Talebpour, Mansour Sheydaee, Maryam Khalilzade Salmasi, Keynoush Emadi Page 43
    In recent years and along with development of the web 3 and expansion of online social networks on the Internet, the influence of social network on societies has become one of the most important issues in the field of technology policy making. The influence of social networks on the different aspects of the modern life has led to the removal of the boundaries restricting the traditional media to one-way communication. This article aims to extract and classify some country strategies towards the social networks. First of all, programs, laws, regulations, style sheets, and policies at the national level were studied, and then documents from twelve countries including, Arabi countries (as a whole) and European Union (with some European countries) were examined in order to understand the government strategies on OSN. These strategies were classified into five strategic a alternatives: (1) creation and diversification strategies, (2) cooperation strategies, (3) intended use strategies, (4) promotional, training and awareness strategies, and (5) defensive strategies. Extracting strategic alternatives, not only helps decision-makers and experts to formulate multiple strategies for social networks, by taking advantage of the opportunities provided by this technology to reduce the threats resulted from it, but also it can be used in other strategic research concerning cyber space.
    Keywords: social network, strategy, content analysis
  • Majid Mirhoseini, Farsima Khamesipour Page 73
    One of the vague aspects of environmental international private law is determining the applicable law to civil liability arising out of environmental damages. Such claims usually are accompanied by damages sustained by persons or property for those reasons. In addition, due to the development of natural resource claims in several countries, in most cases, the existence of, at least, an external connection element is assumed and the sum of these factors, make the determination of applicable law convoluted and unpredictable. In order to resolve this duality, European Union law, for the first time, in Rome II regulation, prescribed a conflict law rule under which, the law applicable to a non-contractual obligation arising out of environmental damage or damage sustained by persons or property for that reason shall be lex loci damni, unless the person seeking compensation for damage chooses to base his or her claim on the law of the country in which the event giving rise to the damage occurred (Article). Iranian law, have no solution to choose the governing law in this category; nevertheless, comparative surveys in legal and economic foundations, counter with Rome II regulation, can reinforce approaches under which the person seeking compensation can choose the national law of every countries in which, merely, one of the connection elements, may be found.
    Keywords: enviromental law, conflict of laws, Rome II regulation, civil liability
  • Karim Mehri, Bahjat Yazdkhasti, Mohammadhossein Panahi Page 93
    The purpose of this article is the meta-analysis of the studies couducted about ethnic problems in Iran. To collect necessary data, the authors used relevant keywords, consulted the universities graduate theses and visited relevant websites. Finaly, the studies which met the specified criteria were selected and necessary data to test hypotheses were extracted by a questionnaire prepared by the authors. 10 studies were selected for the calculation of effect size statistics and other necessary information. To calculate these effects, the authors used CMA2 registered software and analyzed the assumptions. The results show that in total, indentified independent variables were effective on political mobilization, integration and national identity. The combined effect size was 0.708 (0.708d =) that was statistically significant. Since this amount is in the range of 0.8 to 0.7 it is assessed in accordance with the category average Cohen. The results also show that variables such as a theoretical foundation, respecting the customs, traditions, religion and language of ethnic groups, appointing ethnic elite in political positions or adopting an interactive approach by government, emphasizing commonalities and differences between religions and feeling economic and cultural discrimination, have been statistically effective on the political mobilization for ethnic integration and national identity. It can be concluded that to achieve political mobilization for ethnic integration, national identity and national solidarity, reducing economic deprivation and discrimination, emphasizing religious commonalities and respecting the language and customs and laws related to ethnic groups should be considered.
    Keywords: ethnic identity, economic discrimination, religious attitudes, language, ethnic groups, meta, analysis, effect size, interactive approach
  • Mahdi Toghyani, Morteza Derakshan Page 115
    This article aims to analyze the effect of economic sanctions on Iran, using worldwide experiments, also it provides scientific and practical strategies to cope with economic sanctions and prioritize these strategies. To this end, the authors use the theoretical foundations of economic sanctions and introduce 6 factors, as reductive factors of the effect of economic sanctions (namely; being gradual and permanent, oil revenue, using import substitution strategy for development, worldwide competition, lack of perfect accompaniment of emerging economies that are independent from sanctions, using exterritorial banking), and also introduce 8 factors, as enhancing factors of the effect of economic sanctions (namely; multilateral sanctions, closure of many routes to bypass sanctions, limited access to the international financial system, targeting oil revenue, synchronization of economic sanctions through the impact of economic transformation project, heavy reliance of domestic production on foreign technology, raw materials and intermediates, dependence of Iran′s currency system on the dollar and euro, lack of public opinion management). Finally, this study suggests 8 tangible strategies to cope with economic sanctions by taking into account the Islamic – Iranian ideals and mentioned factors. These strategies are based on reducing benefits and increasing costs of sanctioning parties and increasing the benefits and reducing the costs of target countries. At the end, it ranks and prioritizes suggested strategies using Analytic Hierarchy Process (AHP).
    Keywords: economics of sanction, economic sanction, solidarity economy, Analytic Hierarchy Process
  • Mahnaz Goodarzi, Hossein Mofid Ahmadi Page 147
    Gas relations between Russia and the EU as major producer and consumer of natural gas in the world could be analyzed within the fixed structures of "securitized energy" and "shortage". Securitized energy is the result of uncertainties existing in bilateral energy interactions between Russia and the EU, and shortage constructs, the discourses of "constant domination over resources" and "competitive market". Within these structures, energy discourses of the EU including supply security, market, enviroment sustainability, and social responsibility as well as Russia′s energy discourses comprising demand security, dowinations over nesources, sustainability and social responsibility play their relevant roles.
    Keywords: constructivism, strategic uncertainty, energy security, shortage, domination over resources, gas market, Russia, the European Union
  • Mehdi Navidadham, Hamid Shafizadeh Page 175
    Education similar to the heart in the body stimulates the growth and development of other sectors in the society. By studying the educational system in advanced countries, we realize that education plays a determining role in promoting the development in the other parts of the country. However, the important thing is that, "teacher" is considered the most important factor in the educational system. The present study aims to assess the social and cultural factors affecting the social status of teachers. It is a descriptive survey research. Our statistical population cover all the teachers of elementary and secondary schools in Tehran in the year 93-92 with a sample consisting of 384 persons selected randomly from five regions (16,13,10,7,3). For gathering data, the authors used researcher-made questionnaire. After reviewing the documents, library and Internet resources background and teacher′s social status in the world, eleven components were identified and the teachers were asked to assign a score between 1 and 5, based on the Likert scale and according to their importance as factors influencing social status. Research tool in terms of validity was content and confirmed by some professional professors. Cronbach alpha was used for determining the questionnaire reliability)=0.85). Data analysis was conducted by means of SPSS software program (version 11.5). The results showed that in 11 areas, the score given to component 8 was higher than the average. On the other hand, Friedman test showed that the most important factors affecting the social status of teachers, including changing public's attitude toward consumer education, enhancing the value of teaching profession in the society, supporting teachers both in material and spiritual dimensions, participation of teachers in social-cultural and educational activities are among important factors.
    Keywords: socio, cultural factors, social status, teachers
  • Gholamreza Khajesarvi, Mohammad Mohsen Sharei Page 195
    Islamic Revolution in Iran in 1979 was a victory for revolutionary forces consisting of a large numbers of the political elite who were out of politics before. They replaced those elites who had previously cooperated with the former regime. A law passed by the Revolutionary Council stated that political elite who had occupied political positions after 1963 should be deprived of assuming state responsibilities due to the illegitimacy of the monarchy system and their complicity in its oppressive policies. Islamic Revolution changed the situation completely. The new elites often had not necessary experience to run the country. With the emergence of the Islamic Revolution, Imam Khomeini as the supreme leader, focused on developing political forces who were loyal to him.
    Keywords: revolutionary islamists, the Islamic revolution, Iran, liberals