آرشیو پنجشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۸، شماره ۹۶۵۰
صفحه اول
۱
سرمقاله

خواب و بیداری

مسعود پیرهادی

سفری کنیم به حسینیه جماران، صبح 29 فروردین 1364؛ حضرت روح الله از بیداری گفتند و از خواب ها؛ خواب های آشفته ای که تعبیری ندارد جز درماندگی و ذلت؛ و درعین حال، ثمره توجه و بیداری را عزت و اقتدار معرفی کردند. «و من امیدوارم که خدای تبارک وتعالی ما را بیدار کند و افراد ملت ما را بیدار کند. آن هایی که در خواب هستند، آن هایی که بازهم خواب می بینند، آن هایی که خواب امریکا را می بینند خدا بیدارشان کند، توجه بهشان بدهد که یک ملت ضعیف را، یک ملتی که حالا می خواهد بیرون بیاید از این ضعف، حالا می خواهد قدرت خودش را به عالم نشان بدهد که ما زیر بار نمی رویم، همین قدر، ما نمی خواهیم که برویم جایی را بگیریم، ما زیر بار نمی رویم.»

حضرت امام حتی در سیر و سلوک و عرفان نیز روی یقظه و بیداری تاکید فراوانی داشتند و آن را لازمه قطعی برای حرکت و سیر الی الله می دانستند.

در کلام اولیای الهی، غفلت، خواب و بی توجهی بسیار مذموم و پرهزینه ذکرشده است. امیرالمومنین (ع) می فرمایند: من نام عن نصره ولیه انتبه بوطاه عدوه؛ کسی که به هنگام یاری ولی خود، بخوابد با لگد دشمن از خواب بیدار خواهد شد. بازهم از وجود مقدس مولای متقیان (ع) داریم: «من نام لم ینم عنه»؛ ما اگر در سنگر خوابمان ببرد، معنایش این نیست که طرف مقابل و دشمن هم خوابش برده؛ او مراقب است، منتظر است که ما خوابمان ببرد.

رئیس محترم جمهور در همایش ملی بیمه و توسعه گفتند: «در سال 92 و در آغاز کار دولت یازدهم بین وزیر امور خارجه ایران و آمریکا گفت وگو و مذاکره آغاز شد که این کار ممکن است از دید افرادی که در سیاست سررشته زیادی ندارند، اقدام ساده ای به شمار آید درحالی که این کار بسیار مهم و بزرگ بود و دلیل آن این بود که ما به مردم قول داده بودیم، ظرف 100 روز شاهد اولین تحول در این زمینه باشند.» همین جناب رئیس جمهور چند وقت قبل در مجلس مذاکره با آمریکا را دیوانگی نامیدند. حالا دوباره می گویند: «اینکه آدم بگوید من مذاکره نمی کنم، خیلی راحت است؛ یک شعار می دهد می گوید مذاکره نمی کنم. خب این که خیلی راحت است.» بعد در ادامه همان سخنرانی می گویند: «گفتیم ما دیگر حاضر نیستیم سرمان کلاه برود» یعنی تلویحا پذیرفتند نوبت اول، کلاه سرمان رفت. شاهد مثال از عراقچی و سیف و غیره نمی آورم که بنا به مطول نویسی ندارم اما واقعا برای یک نفر در سطح ریاست جمهوری این حد از تزلزل آرا پذیرفتنی نیست. هرچند ایشان بیش از 40 سال سابقه خطابه و سخنرانی دارند، برادرانه از تیم مشاوران ایشان می خواهم در این باقی مانده زمان ریاست جمهوری، وی را ملزم به سخنرانی از روی متن کنند تا این حجم از تشتت و پراکنده گویی رخ ندهد.

اما یک نکته هم بعدالتحریر ذکر کنم بد نیست؛ آقای رئیس جمهور! بازهم در سخنرانی هایتان به یکی از بیانات رهبری تعریض و کنایه زدید؛ این بار نوبت «مذاکره نمی کنیم» بود؛ عیبی ندارد بالاخره شما رئیس جمهورید، تریبون هم دارید و مختارید؛ اما یادتان نرود، یک قدم یا کمتر از آن برای له شدن زیر پای مردم، مراجع تقلید، مجلسی ها و سایرین فاصله داشتید که «آقا» یک تنه نجاتتان داد. سلسله مراتب و ولایت و همه این ها به کنار، لااقل قدری معرفت داشته باشید!