آرشیو یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳، شماره ۶۰۰۷
لوازم خانگی
۲۸

ادامه روند نزولی صادرات فرش

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران گفت: چشم انداز روشنی برای تغییر رفتار دولت در مواجهه با مشکلات صنعت فرش وجود ندارد و با نگاهی که دولت دارد، روند نزولی صنعت فرش امسال نیز ادامه دار خواهد بود. مرتضی حاجی آقامیری با اشاره به اینکه چشم انداز صنعت فرش در سال 1403 منفی است، گفت: متاسفانه چشم انداز روشنی برای تغییر رفتار دولت در مواجهه با مشکلات صنعت فرش وجود ندارد و با نگاهی که دولت دارد، روند نزولی صنعت فرش امسال نیز ادامه دار خواهد بود.

وی با اشاره به کاهش سالانه صادرات فرش دستباف بیان کرد: با اجرای بند «ک» تبصره 9 قانون بودجه 1402 که مربوط به میزان پیمان سپاری ارزی فرش دستباف به ارزش مواد اولیه بود، انتظار افزایش صادرات فرش وجود داشت اما این اتفاق نیفتاد. البته یکی از دلایل عدم موفقیت این تبصره تاخیر در اجرای آن بود، زیرا این تبصره قانونی باید فروردین 1402 اجرایی می شد، اما تا خرداد 1402 مسکوت ماند تا اینکه فعالان صنعت فرش در شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی باوجود مخالفت رئیس سازمان توسعه تجارت و سازمان برنامه و بودجه توانستند مصوبه ای را از شورا مبنی بر اجرای تبصره 9 قانون بودجه بگیرند. با این مصوبه جداول ارزش مواد اولیه در فرش و صنایع دستی یک هفته ای تهیه و به دفتر معاون وزیر ارسال شد، اما از خرداد 1402 تا شهریور معاون صنایع عمومی وزیر صمت جداول را تایید نکرد.

شهریور پس از تایید معاون صنایع عمومی وزیر صمت، جداول به دفتر وزیر رفت و در آبان به بانک مرکزی ابلاغ شد و بانک مرکزی نیز بعد از چند بار اصلاح، در نهایت 15 بهمن 1402 این قانون را اجرا کرد. بر اساس فرآیند شرح داده شده اجرای این قانون نتوانست اثری را که از آن انتظار داشتیم بگذارد. امسال هم این قانون با تلاش رئیس سازمان برنامه و بودجه از بودجه 1403 حذف شد. سال گذشته پس از مخالفت آقای منظور با تکرار این بند در لایحه بودجه 1403، از طریق مجلس این طرح را دوباره در دستور کار قرار دادیم، اما مشخص نیست چرا باوجود توضیحات بسیار، مجلس نیز با حذف این بند از بودجه 1403 موافقت کرد. همچنان نیز جای سوال است که چرا بخشی از دولت با تسهیل صادرات فرش مخالف هستند؟

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران درباره حضور گردشگران در ایران و احتمال فروش فرش از این طریق اظهار کرد: از دوران شیوع کرونا تاکنون شاهد کاهش شدید ورود گردشگر به کشور هستیم. با این حال همین تعداد اندک گردشگری که وارد کشور می شوند در صورت خرید فرش دستباف ایرانی باتوجه به چالش های موجود در نظام بانکی نمی توانند هزینه خرید فرش را پرداخت کنند. از سوی دیگر تنها راه ارسال فرش برای توریست ها پست بود که متاسفانه دو سال پیش ممنوع شد. همچنین آمریکا که مقصد 44 درصد فرش صادراتی جهان است از سال 97 ایران را تحریم کرده است.

میری با اعلام میزان صادرات فرش دستباف ایران در سال 1402 گفت: بر اساس آمارهای موجود تا پایان سال 1401 حدود 52 میلیون دلار و 1402 نیز حدود 45 میلیون دلار صادرات فرش داشتیم. رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران با تاکید بر اینکه بسیاری از بازارهای هدف را از دست داده ایم، بیان کرد: ایران اکنون جایگاه گذشته را ندارد، اما این ظرفیت وجود دارد که با همراهی دولت به بازار فرش برگردد و درآمد سال های میانه دهه 90 را کسب کند، زیرا پس از خروج ایران از بازارهای جهانی، تاکنون کسی جایگزین نشده است. در صورت رفع چالش ها با تلاش بسیار رسیدن به جایگاه قبلی دور از انتظار نیست، زیرا با کاهش شدید صادرات فرش ایران، میزان مبادلات فرش در جهان به شدت کاهش یافته و این ظرفیت وجود دارد که ایران به این بازار بازگردد.