توضیح رییس کل بانک مرکزی درباره رشد نقدینگی و تورم
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: نرخ تورم سالانه طی دو سال اخیر و از حد بالای 55.7 درصد در ابتدای سال 1402 به 35.4 درصد در بهمن ماه 1403 کاهش یافته است. البته با سیاست های جدیدی که در سال آینده اتخاذ می کنیم باید شاهد کاهش بیشتر نرخ تورم باشیم.
وی با اشاره به نرخ تورم نقطه به نقطه در بهمن ماه سال جاری گفت: البته نرخ تورم نقطه به نقطه در بهمن ماه 1403 به دلیل افزایش نرخ ارز در سامانه نیما اندکی افزایش یافت؛ همچنین شکل گیری انتظاراتی مبنی بر افزایش نرخ ارز 28500 (ترجیحی) به 38 هزار تومان منجر به افزایش قیمت اقلام کالاهای اساسی شد.
لذا در بهمن ماه و در خصوص کالاهای اساسی تورم نقطه به نقطه افزایش نشان داد. اما همچنان این نرخ قابل کنترل است و البته تداوم سیاست ارز ترجیحی با نرخ 28 هزار و 500 برای اقلام کالاهای اساسی در دستور کار است و همچنان این سیاست ادامه خواهد داشت. لذا در سال آینده نیز ارز 28 هزار و 500 تومانی تامین می شود تا بتوانیم تورم این اقلام را کنترل کنیم.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه از منظر تغییرات نرخ ارز باید اثرات تورمی ناشی از افزایش نرخ ارز نیز کنترل شود، گفت: بر این اساس امیدواریم نرخ 35.4 درصد اعلامی نیز به اعداد پایین تری کاهش یابد.
البته عدد اعلامی در خصوص شاخص بهای مصرف کننده حدود 3 درصد پایین تر از این میزان است. لذا با تداوم سیاست هایی که برای سال آینده اتخاذ می کنیم، این عدد به مراتب پایین تر بیاید.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه رشد دوازده ماهه نقدینگی از سال 1400 به بعد به صورت مداوم در حال کاهش بوده است، یادآور شد: این امر تا به گونه ای بوده که نرخ مذکور در اسفند ماه 1402 به 24.3 درصد رسیده است؛ اما در چند ماه اخیر به دلیل برخی اتفاقات و همچنین به موجب بررسی های به عمل آمده از سوی بانک مرکزی مبنی بر اینکه عدم افزایش نقدینگی ممکن است به انسداد نقدینگی منجر شود، لذا در بهمن ماه 1403، نرخ رشد نقدینگی با اندک افزایش به 27.8 درصد رسیده است.
وی با اشاره به هدف گذاری 25 درصد برای نرخ رشد نقدینگی در ابتدای سال 1403 عنوان کرد: در ابتدای سال 1403 اعلام کردیم که به دنبال آن هستیم تا نرخ رشد نقدینگی را در کانال 25 درصد حفظ کنیم. باید تاکید کنم که سال 1403، سال اتفاقات غیرقابل پیش بینی بود و متعاقب همین امر نیز رشد نقدینگی در هفته منتهی به 16 اسفند ماه 1403، نسبت به هفته مشابه سال قبل 27.6 درصد رشد داشته است.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه کنترل نقدینگی در اسفند ماه به دلیل هزینه های بسیار زیاد دولت به مراتب امری دشوار است، اما تلاش بانک مرکزی آن است که همچنان به اعداد نزدیک به نرخ هدف دست یابیم و امیدواریم سال را با عددی نزدیک به 25 درصد به پایان برسانیم.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تعریف پایه پولی عنوان کرد: پایه پولی، پولی است که توسط بانک مرکزی خلق می شود و به معنای تغییرات در ترازنامه بانک مرکزی است.
بر این اساس پایه پولی از نرخ های رشد بسیار بالا مانند 45.5 در فروردین ماه 1402 به نرخ های رشد بسیار پایین و در مقاطعی به نرخ 19 درصد نیز رسیده است. اما از آنجایی که بانک مرکزی با هدف جلوگیری از انسداد پولی تلاش کرده تا پول بیشتری خلق کند، نرخ رشد پایه پولی به 22 درصد در بهمن ماه 1403 رسیده است و نرخ رشد غیرمعمولی محسوب نمی شد.
وی با بیان اینکه روند نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی به طور متوسط طی چند دهه گذشته، حدود 25 درصد بوده است، تاکید کرد: هنگامی که در شاخص های مذکور روی نرخ رشد 25 قرار داریم به این معناست که همگام با روندهای بلندمدت در این باره در حال حرکت هستیم و البته نرخ رشد پایه پولی زیر 25 درصد است.
در زمینه نرخ رشد نقدینگی که هدف تعیین شده 25 درصد است، باوجود اتفاقات بسیار زیادی که رخ داد ما همچنان از هدف گذاری تعیین شده فاصله نگرفته ایم.
همچنین به گفته رییس کل بانک مرکزی سیاست رشد نقدینگی برای سال آینده تا یک یا دو هفته آینده از سوی بانک مرکزی اعلام خواهد شد.
فرزین درباره تورم تولیدکننده یادآور شد: تفاوت تورم تولیدکننده با مصرف کننده آن است که در تورم مصرف کننده قیمت ها، از درب کارخانه و تولیدکنندگان اصلی استخراج می شود و کمی ترکیب کالاها متفاوت است. به گواه آمارها تورم تولیدکننده در مقاطعی به 82.6 درصد افزایش یافته بود که متعاقب آن این نرخ با شیبی تند به حدود 40.4 درصد در ابتدای سال 1402 کاهش یافت و پس از آن با شیبی ملایم در بهمن ماه 1403 به 26.7 درصد رسید.