رویکرد فقه پویا در تحلیل ماهیت حقوق مالکیت های فکری و مشروعیت آن

پیام:
چکیده:
بیش از یک قرن از تدوین و تصویب قوانین و کنوانسیون های مربوط به قانونی شدن حمایت از حقوق فکری می گذرد. اگرچه در عمل قوانین ملی و بین المللی در جهت حمایت از مالکیت های فکری تدوین و تصویب شده و دلایل فراوانی در مشروعیت این حقوق و لزوم حمایت قانونی از صاحبان آنها آورده اند، اما هنوز کشورهای مختلف رویه ها و رویکردهای متفاوتی در قبال آن دارند و میان صاحب نظران حقوق نیز در ارتباط با مشروعیت و ضرورت این قوانین اختلاف نظر وجود دارد. برخی قویا در اثبات آنها و برخی در جهت عدم مشروعیت این نوع مالکیت استدلال می کنند. بالطبع حقوق اسلامی با نگره ها و اصول اجتهادی و فقاهتی خاص خود به تحلیل پرداخته و در مورد مشروعیت یا عدم مشروعیت آنها سخن می گوید.
در این مقاله نخست به تعریف و تحدید انواع این حقوق و زمینه های پیدایش هریک پرداخته می شود و مشروعیت و جایگاه حقوق فکری و ضرورت یا عدم ضرورت حمایت از آنها به ویژه در دو مقوله حق طبع و حق اختراع از دید صاحب نظران حقوق غربی نیز به اختصار مورد بررسی قرار خواهد گرفت. موضوع اصلی بحث تحلیل فقهی مفهوم و ماهیت حقوق فکری است. ابتدا دیدگاه های فقها را به بحث گذاشته و سپس رویکرد حقوق اسلامی را در جهان امروز در این زمینه مرور خواهیم کرد. با توجه به قوانین متحدالشکل بین المللی و ارتباط جوامع با یکدیگر که مبادلات علمی و فرهنگی و تجاری و صنعتی را دربرمی گیرد نوع نگاه و رویه عملی حقوق اسلامی به حقوق ناشی از مفاد این مبادلات به ویژه در قالب حقوق موضوعه اهمیت می یابد. در پایان به مسائل نظری و ضرورت های عملی این بحث اشاره خواهیم داشت.
زبان:
فارسی
در صفحه:
33
لینک کوتاه:
magiran.com/p1327154 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!