بررسی ارتباط رفتار های خود مراقبتی و راهبرد های مقابله ای در زنان مبتلا به دیابت بارداری

چکیده:
سابقه و هدف
دیابت بارداری عارضه طبی شایع همراه با استرس درک شده بالاست. الزام بیمار به خود مراقبتی، موجب تنش های فراوانی در زندگی روزمره می شود که استفاده از راهبرد های مقابله ای را به منظور سازگاری ضروری می سازد. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط رفتار های خود مراقبتی و راهبرد های مقابله ای در زنان مبتلا به دیابت بارداری انجام شد.
مواد و روش ها
مطالعه حاضر، یک مطالعه همبستگی پیش بینی کننده می باشد که بر روی 400 زن مبتلا به دیابت بارداری مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مراکز بهداشتی- درمانی در سال 1394 در شهر مشهد انجام شد. داده ها به وسیله پرسشنامه اطلاعات فردی، خود مراقبتی بر گرفته از مقیاس خلاصه فعالیت های خود مراقبتی (SDSCA) توبرت و گلاسگو و پرسشنامه راهبرد های مقابله ای فولکمن و لازاروس جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، مدل رگرسیون خطی عمومی و رگرسیون چندگانه صورت گرفت.
یافته ها
در این مطالعه، 312 نفر (78 درصد) از زنان مبتلا به دیابت بارداری از راهبرد مقابله ای مساله مدار استفاده می کردند و 261 نفر (2/65 درصد) خود مراقبتی متوسط داشتند. نتایج آزمون پیرسون نشان داد، بین راهبرد مقابله ای مساله مدار با خود مراقبتی، همبستگی مستقیم معنی دار وجود دارد (0001/0>p، 21/0=r)؛ ولی، با راهبرد مقابله ای هیجان مدار رابطه خطی معنی داری نداشت (200/0=p، 06/0=r) و بر اساس مدل رگرسیون خطی عمومی، فقط راهبرد مقابله ای مساله مدار به عنوان متغیر پیش بینی کننده خود مراقبتی محسوب می شود (0001/0>p، 345/0=β، 140/20=F).
استنتاج: بر اساس یافته های پژوهش، کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی، به خصوص ماما ها، با تشویق زنان مبتلا به دیابت بارداری، برای به کار گیری راهبرد مقابله ای مساله مدار برای مقابله با استرس، می توانند موجب ارتقای خود مراقبتی آنان شوند.
زبان:
فارسی
صفحات:
190 تا 202
لینک کوتاه:
magiran.com/p1571565 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!