بررسی روند تغییرات شاخص کیفیت بهداشتی هوا (AQI) در شهر مشهد با سامانه اظلاعات جغرافیایی (GIS)

چکیده:
مقدمه و هدف
مشهدیکی از بزرگترین شهرهای ایران می باشد تردد زیاد خودروها و صنایع آن عامل تهدید کیفیت بهداشتی هوا به شمار می رود هدف این مطالعه بررسی روند تغییرات شاخص کیفیت هوا (AQI) از سال 1391 تا 1393 در فصول بهار و پهنه بندی توسط برنامه ArcGIS بوده است.
روش کار
این مطالعه توصیفی، داده های سه داده های ساله PM10 ، PM2.5 ، NO2، SO2، CO و O3 فصول بهار از 1391 تا 1393 برای ارزیابی شاخص AQI در چهار ایستگاه آنلاین داخل شهر استفاده شد و بعد از طبقه بندی کیفیت هوای روزانه در شش گروه خوب، متوسط، ناسالم برای افراد حساس ، ناسالم، خیلی ناسالم توسط برنامه ArcGIS پهنه بندی گردید.
یافته ها
در اکثر روزها کیفیت هوا در شرایط خوب و متوسط ارزیابی شد دراین روزها آلاینده مسئول PM2.5 وNO2 بوده است. براساس نقشه های پهنه بندی مقادیر AQI در سالهای 1391 تا 1393 ایستگاه صدف در شمال غربی مشهد از کیفیت هوای خوبی برخوردار بوده است و مرکز و حاشیه جنوبی مشهد آلوده تر بوده است. مقادیر شاخص AQI در سالهای 1391 و 1392 از فروردین به سمت خرداد بهبود داشته ولی در سال 1393 کیفیت هوا افت داشته است.
نتیجه گیری
کیفیت هوای شهر مشهد در نقاط پرتردد حاشیه جنوبی و مرکز شهر در برخی روزهای بهار ناسالم می باشد لذا در سالهای آتی برای کنترل آلودگی ها مدیریت تردد خودروها، تغییر سوخت و کیفیت سوخت آنها، مدیریت سیستم گرمایش منازل، استفاده از وسایل حمل و نقل برقی مورد نیاز می باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
12 تا 20
لینک کوتاه:
magiran.com/p1590047 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!