هیپوتیروئیدی مادرزادی و عوامل مرتبط بر آن در نوزادان متولد شده 94-93 در استان یزد

چکیده:
مقدمه
بیماری کم کاری تیروئید نوزادان از علل مهم و قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی محسوب می شود و با انجام غربالگری نوزادان در اولین روزهای زندگی شانس تشخیص زودرس بیماری و پیشگیری از کاهش ضریب هوشی فراهم می گردد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع هیپوتیروئیدی و برخی عوامل موثر برآن انجام گردید تا راهنمایی برای برنامه ریزان و مدیران عرصه بهداشت و درمان باشد.
روش بررسی
این مطالعه توصیفی–تحلیلی، بر روی 51938 نوزاد زنده متولد شده در استان یزد از فروردین ماه 1393 تا پایان سال 1394 به صورت سرشماری انجام گردید. TSH نمونه خون پاشنه پای نوزادان بر روی کاغذ در آزمایشگاه مرجع استان به روش الیزا اندازه گیری شد . برای نوزادان 7-3 روزه و 8 روزه و بیشتر به ترتیب میزان TSH کمتر از 5 و 4 میلی مول بر لیتر در گروه سالم و سایر نتایج در گروه مشکوک قرار گرفته و تا تشخیص نهایی پیگیری شدند. سن، جنس، ملیت، تاریخ و وزن هنگام تولد نوزاد و نیز سن، نوع زایمان مادر و نسبت فامیلی والدین با پرسشنامه جمع آوری گردید. برای اهداف توصیفی از میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد و برای اهداف تحلیلی از آزمون کای اسکوئر با استفاده از نرم افزار Epi Info استفاده گردید. سطح معنی داری در تمام موارد کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته ها
از 51938 نوزاد متولد استان یزد 1/51 % پسران بوده و 9/95% نوزادان بررسی شده ایرانی و بقیه غیر ایرانی بوده اند . 5/93 % متولدین در شهرها ساکن بوده و 1/26 % والدین با یکدیگر نسبت فامیلی دارند . 7/6 درصد نوزادان در هنگام تولد وزن زیر 2500 گرم داشتند . مادران 29-20 سال با 4/58 % بیشترین گروه مادران را به خود اختصاص داده و 7/45% نوزادان با سزارین به دنیا آمده اند. شیوع هیپوتیروئیدی نوزادی برابر با 4/3 در هزار تولد زنده بوده است که فراوانی ابتلا با وزن هنگام تولد ؛ روش زایمان و شهرستان محل سکونت ارتباط معنی دار آماری داشته و با فصل تولد، سن مادر، ملیت و جنس ارتباط نداشته است .
نتیجه گیری
شیوع بالای ابتلا ضرورت توجه بیشترین محققین و مدیران نظام سلامت برای تعیین علل ابتلا بیماری در نوزادان به تفکیک نوع گذرا و دایمی و نیز بررسی کیفیت اجرای برنامه غربالگری و بازنگری احتمالی در فرایند اجرا را می طلبد.
زبان:
فارسی
صفحات:
135 تا 144
لینک کوتاه:
magiran.com/p1682433 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!