تاثیر فناوری واقعیت مجازی بر اختلالات روان شناختی افراد مبتلا به سرطان

چکیده:
مقدمه
فناوری واقعیت مجازی از مهمترین فناوری ها در حوزه جهانی سلامت است. یکی از زمینه های مهم کاربردی این فناوری کمک به بیمارانی است که با ترومای طولانی و دردآور و استرس زا مانند سرطان دست و پنجه نرم می کنند. وجود درد، افسردگی، اضطراب و یا استرس ناشی از این بیماری محققان را بر آن داشته تا برای کمک به این دسته از بیماران تحقیقات گسترده ای را انجام دهند.
هدف
هدف از این پژوهش تاثیر واقعیت مجازی (VR) در بهبود علائم روان شناختی از جمله، اضطراب و افسردگی و استرس در افراد مبتلا به سرطان بود.
مواد و روش ها
پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به سرطان بالای 12 سال مراجعه کننده به بیمارستان های مرتبط با موسسه تحقیقات، درمان و آموزش سرطان استان تهران در سال 94-95 بودند؛ که از بین مراجعه کنندگان تعداد 20 نفر مبتلا به سرطان با تشخیص علائم روان شناختی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند، سپس گروه آزمایش به مدت یک ماه و نیم هر هفته دو جلسه به طور میانگین حداقل 15 دقیقه با دستگاه اکس باکس کار کردند. در پایان این مدت هر دو گروه مجزا مورد بررسی از طریق مصاحبه های بالینی و پرسشنامه DASS قرار گرفتند. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون آماری تحلیل کوواریانس در سطح توصیفی و استنباطی به تجزیه و تحلیل داده پرداخته شد.
یافته ها
بر اساس طرح مذکور، یافته ها، حاکی از تفاوت معنادار بین دو گروه آزمون و کنترل در مولفه های اضطراب، افسردگی و استرس بودند. مقدار نسبت F در مولفه اضطراب در سطح معناداری 001/0 برابر با 310/24 و مولفه افسردگی در سطح معناداری 01/0 برابر با 423/9 و مولفه استرس در سطح معناداری 015/0 برابر با 392/7 بود که همگی نشان دهنده تاثیر معنادار متغیر مستقل بر روی متغیر وابسته بود.
بحث و نتیجه گیری
نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که این فناوری می تواند تاثیر معناداری در کاهش علائم روان شناختی (استرس، اضطراب و افسردگی) افراد مبتلا به سرطان داشته باشد. با توجه به شیوع اختلالات روان شناختی و تاثیر این اختلالات بر فرایند درمان و بهبود بیماران مبتلا به سرطان استفاده از این فناوری توصیه می شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
49 تا 57
لینک کوتاه:
magiran.com/p1703789 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!