اثر عصاره آبی برگ گیاه حرا (Avicennia marina) بر هورمون های محور هیپوفیز- گناد و تعداد فولیکول های تخمدان در موش های صحرایی دیابتی

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
اختلالات باروری یکی از مسائل مهم بیماران دیابتی است و از گذشته برای درمان این بیماری از داروهای شیمیایی و گیاهی مختلفی استفاده شده است. با توجه به خواص آنتی اکسیدانی و هیپوگلیسمیک گیاه حرا، هدف از این مطالعه تعیین اثر عصاره آبی برگ گیاه حرا بر سطح سرمی هورمون های LH و FSH، استروژن، پروژسترون، پرولاکتین و تعداد فولیکول های تخمدان در موش های صحرایی دیابتی می باشد.
روش بررسی
در این مطالعه تجربی تعداد 32 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار به گروه های مساوی شاهد، دیابتی تیمار نشده و گروه های دیابتی تحت تیمار با عصاره آبی برگ گیاه حرا با غلظت های 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. دیابت در گروه دیابتی تیمار نشده و گروه های دیابتی تحت تیمار با عصاره حرا، با یک بار تزریق داخل صفاقی آلوکسان القاء شد. عصاره برگ گیاه حرا یک روز در میان و به مدت یک ماه به صورت داخل صفاقی به گروه های دیابتی تحت تیمار تزریق شد. محلول سالین به حیوانات گروه شاهد و دیابتی تیمار نشده، تزریق شد. در پایان دوره تیمار، سطح سرمی هورمون های LH، FSH، استروژن، پروژسترون و پرولاکتین توسط روش الایزا اندازه گیری شد. مقاطع 5 میکرومتری از بافت تخمدان تهیه و توسط روش هماتوکسیلین و ائوزین (H&E) رنگ آمیزی شد. سپس تعداد فولیکول های تخمدان توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها
تجویز وابسته به دوز عصاره برگ گیاه حرا با غلظت های 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با نمونه های دیابتی تیمار نشده سطح سرمی هورمون های LH، FSH، استروژن، پروژسترون و پرولاکتین را به طور معنی داری افزایش داد(05/0>p). همچنین تعداد جسم زرد، فولیکول های بدوی، اولیه، ثانویه و گراف در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کاهش و تعداد فولیکول آترزی شده به طور معنی داری افزایش یافت(05/0>p).
نتیجه گیری
نتایج بیانگر اثر معنی دار و وابسته به دوز عصاره برگ گیاه حرا بر افزایش سطح سرمی گنادوتروپین ها، استروژن، پروژسترون و پرولاکتین در موش های صحرایی دیابتی است. همچنین دارای اثر محافظتی بر بافت تخمدان می باشد. بنابراین استفاده از گیاه حرا می تواند در بهبود اختلالات هورمونی و آسیب بافت تخمدان در بیماران دیابتی موثر باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 17
لینک کوتاه:
magiran.com/p1704958 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!