فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 162، فروردین و اردیبهشت 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فرهاد جهانگیری، جواد کریمی*، محسن رازانی، مهدی روزبهانی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) یک بیماری مزمن پیش رونده است که می تواند به سبب تحمیل ناتوانی جسمانی و درد مزمن، نقش موثری بر وضعیت روانشناختی این افراد داشته باشد. لذا هدف از مطالعه تعیین و بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت بر فاجعه سازی و پذیرش درد در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه کارآزمایی بالینی می باشد. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه بیماران ام اس شهرستان بروجرد ثبت شده در انجمن ام اس در سال 1401 بودند، در این پژوهش 50 نفر به صورت داوطلبانه مشارکت داشتند و به صورت تصادفی در دو گروه  مساوی قرار گرفتند. جلسات گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت شامل 10 جلسه 90 دقیقه ای بود که به صورت یک بار در هفته برای گروه مداخله برگزار شد، اما گروه کنترل در طول این دوران هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در این پژوهش از مقیاس فاجعه سازی درد (PCS) و پرسشنامه پذیرش درد مزمن تجدید نظر شده (CPAQ-R) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، کای دو، شاپیروویلک، رگرسیون، لون، کرویت موچلی، آنوا و تعقیبی بن فرونی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله در طول زمان بر متغیرهای فاجعه سازی درد (007/0=p، 347/5=F) و پذیرش درد (001/0=p، 446/30=F) معنی دار بوده است. در واقع نتایج آزمون بن فرونی نشان داد که در گروه درمانی تغییرات بین پیش آزمون و پس آزمون (001/0=p) و پیش آزمون و پیگیری (001/0=p) در متغیرهای فاجعه سازی درد و پذیرش درد تفاوت معنی دار داشته است، اما بین پس آزمون و یپگیری تفاوت معنی داری مشاهده نشده است که نشان دهنده ثبات اثر درمان در طول زمان بوده است. در گروه کنترل هیچ تفاوت معنی داری در مراحل سنجش مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان نتیجه گرفت که درمان پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت نقش موثری بر کاهش فاجعه پنداری درد و افزایش پذیرش درد در بیماران ام اس داشته است.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت، فاجعه سازی درد، پذیرش درد
  • نگار ایازی، ناصر میرازی*، حسام پارسا، سمانه صفری صفحات 17-34
    زمینه و هدف

    سرب از عوامل آلوده کننده زیست محیطی می باشد و بر عملکرد دستگاه های مختلف بدن از جمله دستگاه تولید مثل، اثرات مخربی دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات محافظتی عصاره هیدرواتانولی پنیرنخل بر اسپرماتوژنز موش های صحرایی نر نژاد ویستار القا شده با استات سرب بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1402 انجام شد، 35 سر موش صحرایی نر با محدوده وزنی 220 200 گرم وارد مطالعه شدند و به 5 گروه کنترل (دریافت کننده آب و غذای معمولی)، کنترل مثبت (دریافت کننده عصاره پنیرنخل با دوز500 میلی گرم برکیلوگرم)، شاهد (دریافت کننده استات سرب 5/0 گرم بر لیتر،  در آب آشامیدنی) و تیمار 1و2 (دریافت کننده ی استات سرب و عصاره پنیر نخل با دوز 250 و 500 میلی گرم برکیلوگرم) تقسیم شدند. تزریق عصاره به صورت درون صفاقی روزانه و به مدت 2 هفته انجام شد. در پایان آزمایشات، از حیوانات خون گیری و از سرم آن هورمون های تستوسترون،LH و FSH اندازه گیری شد، سپس شمارش اسپرم انجام و نمونه های بافت شناسی بیضه ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کلموگروف- اسمیرونوف، آنالیز واریانس یک طرفه درون آزمودنی و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده مطالعه حاضر نشان داد که استات سرب تخریب و نکروز در بافت بیضه موش ها ایجاد می کند. هم چنین کاهش معنی داری در تعداد اسپرم ها و سطح سرمی هورمون تستوسترون به وجود می آورد (001/0 <p). عصاره پنیر نخل موجب محافظت از بافت بیضه و افزایش روند اسپرماتوژنز در گروه های تیمار نسبت به گروه شاهد گردید. هورمون تستوسترون در گروه های تیمار نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    عصاره هیدرواتانولی پنیرنخل دارای اثر محافظتی در بافت بیضه موش های صحرایی در برابر اثرات توکسیک استات سرب  است.

    کلیدواژگان: پنیرنخل، اسپرماتوژنز، تستوسترون، استات سرب، موش صحرایی
  • محمد امینی، آقا قاسمنیان*، حسن قره خانی، رضا خیراندیش صفحات 35-49
    زمینه و هدف

    همه گیری کرونا و تعطیلی باشگاه ها منجر به بی تمرینی اجباری ورزشکاران و در نتیجه افزایش چربی و چاقی شکمی و زمینه ساز شیوع بیماری های کبدی شد. لذا هدف از این پژوهش تعیین و تاثیر یک جلسه تمرین قدرتی بر آلفافیتوپروتیین، گاما گلوتامیل ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز در مردان دارای تمرین منظم و بی تمرینی اجباری ناشی از کووید 19 بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه نیمه تجربی می باشد که در بهار 1401 انجام شد. با توجه به شرایط قرنطیه حاکم در اثر شیوع کرونا ویروس از بین ورزشکاران مرد در دسترس شهرستان زنجان، تعداد 18 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. گروه اول شامل 9 نفر تمرین کرده دارای الگوی تمرینی منظم (حداقل 6 ماهه با حداقل 3 جلسه تمرین در هفته) و گروه دوم شامل 9 نفر تمرین نکرده طی 6 ماه گذشته بود. روز آزمون پس از مصرف صبحانه استاندارد به وسیله آزمودنی ها اولین نمونه خونی به میزان 5 میلی لیتر در حالت نشسته اخذ، سپس برنامه تمرینی با وزنه، مشتمل بر10 حرکت با 60 درصد یک تکرار بیشینه با نظارت سه داور انجام شد. سپس دومین خون گیری یک ساعت پس از پایان تمرین در شرایط مشابه انجام شد. برای تعدیل حجم پلاسما از فرمول دیل و کاستیل و اندازه گیریAFP با دستگاهArchitect 2000 انجام شد. هم چنین میزان GGT با دستگاه اتوآنالایزر prestige و سنجش ALP نیز  با استفاده از اتوآنالیز تمام اتوماتیک biolis50i انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یک جلسه تمرین مقاومتی بر میزان آلفا فیتوپروتیین (AFP)، گاماگلوتامیل ترانسفراز (GGT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) پلاسمای مردان تمرین کرده و بی تمرین تاثیر معنی داری نداشت (05/0˃p). هم چنین بعد از یک جلسه تمرین مقاومتی، میزان گاماگلوتامیل ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و آلفا فیتوپروتیین پلاسمای گروه بی تمرین تغییر معنی داری نداشت (05/0˃p)، اما میزان آلفا فیتوپروتیین پلاسمای گروه تمرین کرده به طور معنی داری کاهش یافته بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم تاثیر یک جلسه تمرین قدرتی بر میزان AFP وGGT وALP سرم مردان بدون تمرین و تمرین کرده می توان چنین گفت که تاثیر یک جلسه تمرین قدرتی بر تغییرات آنزیم های کبدی افراد تمرین کرده و افراد بی تمرین  یکسان است، اما کاهش آلفا فیتوپروتیین به عنوان یک پارامتر سرطان و یک شاخص پیش بینی مشکلات حاد کبدی در گروه تمرین کرده احتمالا نشانگر تاثیر تمرین منظم در کاهش عوامل خطر در پاسخ به یک جلسه فعالیت حاد باشد.

    کلیدواژگان: بی تمرینی، تمرین قدرتی، آلفافیتوپروتئین، گاما گلوتامیل ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز
  • زهرا ایزدی*، علیرضا ترابی صفحات 50-66
    زمینه و هدف

    شیر، فرآورده لبنی است که به آلودگی به وسیله میکروارگانیسم های بیماری زا و فسادزا حساس است. یکی از راه های کنترل رشد این باکتری ها، استفاده از نگهدارنده ها و ترکیبات ضدمیکروبی است. با توجه به نگرانی های عمومی در خصوص عوارض نگهدارنده های شیمیایی، تمایل به مصرف محصولاتی است که از نگهدارنده طبیعی استفاده شده است. محصولات طبیعی فرصت های نامحدودی برای مواد افزودنی جدید و مناسب فراهم می کند. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره هیدرواتانولی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) و کاربرد آن در شیر پاستوریزه بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه تجربی می باشد که در سال 1401 در مجتمع آموزش عالی نهاوند انجام گرفت. سنجش میزان ترکیبات فنولی عصاره با روش فولین سیوکالتو انجام شد، فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف عصاره نیز با آزمون مهار رادیکالهای آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل مورد بررسی قرار گرفت و با آنتی اکسیدان سنتزی بوتیل هیدروکسی آنیزول مقایسه شد. اثر ضدمیکروبی عصاره رزماری روی باکتری های مذکور به روش چاهک در آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین شد. دادهای جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری چند دامنه ای دانکن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    مقدار فنول اندازه گیری شده عصاره این گیاه برابر 35/0±47/96 میلی گرم اسید گالیک در گرم عصاره بود. عصاره رزماری بیشترین تااثیر را بر باکتری استافیلوکوکوس اوریوس داشت. محدوده حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بین 50/125 میلی گرم بر میلی لیتر بسته به نوع باکتری(گرم مثبت یا گرم منفی) متفاوت بود. هم چنین تیمار شیر با غلظت 5/0 درصد، ضمن داشتن خصوصیات حسی قابل قبول، به طور معنی داری جمعیت میکروبی پایین تر و زمان ماندگاری طولانی تری در مقایسه با نمونه شاهد داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که عصاره هیدرواتانولی رزماری تاثیر بسزایی بر جلوگیری از رشد میکروارگانیسم های بیماری زا و عامل فساد دارد، در نتیجه می توان از این عصاره به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی در شیر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: باکتری های گرم مثبت و گرم منفی، رزماری، پتانسیل آنتی اکسیدانی، فنول، هاله عدم رشد
  • نرگس روستایی، معصومه خوبانی، مجید مجلسی، جواد هارونی، سید فاضل زینت مطلق* صفحات 67-79
    زمینه و هدف

    فشارخون بالا یکی از مهم ترین علل مرگ و میر زودرس در سراسر جهان است. از جمله راه های کنترل فشارخون بالا اصلاح سبک زندگی به خصوص توجه به رفتارهای تغذیه ای ازجمله کاهش مصرف مواد غذایی حاوی نمک است، لذا هدف از این مطالعه  بررسی کاربرد نظریه شناختی اجتماعی در پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مبتلا به فشارخون بالا بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که در سال 1400 بر روی 100 بیمار مبتلا به فشارخون بالای تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهر چرام در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای پایبندی به رژیم غذایی کم نمک مبتنی بر پرسشنامه تعدیل یافته تاثیر سطح فعالیت های خودمراقبتی در فشارخون بالا و پرسشنامه محقق ساخته سازه های تیوری شناختی اجتماعی بندورا شامل؛ سازه های خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و خودتنظیمی بود. بیمارانی که معیارهای ورود به پژوهش را داشته اند به صورت تصادفی انتخاب و با کمک کارشناس بیماری ها پرسشنامه ها تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل قرار شدند.

    یافته ها

    دامنه سنی شرکت کنندگان40 تا 69 سال با میانگین 29/7±26/57 بود،  که 61 درصد زن و 39 درصد مرد بودند. 34 نفر (34 درصد) از شرکت کنندگان بی سواد، 20 نفر (20 درصد) تحصیلات دانشگاهی و 27 درصد سابقه خانوادگی فشارخون داشتند. میانگین فشارخون سیستولیک 22/10±95/136 و میانگین فشارخون دیاستولیک 44/5±56/85 بود. میزان پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مورد بررسی 32 درصد : 4/34 درصد زنان و 3/33 درصد از مردان بودند. لذا با بهره گیری از آنالیز رگرسیون خطی مشخص شد که سازه های تیوری شناختی اجتماعی در مجموع 20 درصد از واریانس پایبندی به رژیم غذایی کم نمک را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاکی از پایین بودن میزان پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مورد بررسی بود که  می تواند زنگ خطری برای بیماران و سیستم بهداشتی درمانی باشد که با اجرای برنامه های درمانی مداخله ای و به کارگیری راهبردهای آموزشی در زمینه حمایت اجتماعی خانواده و خودتنظیمی می توان نقش بسزایی در افزایش پایبندی به رژیم غذای کم نمک و کنترل بیماری فشارخون داشت.

    کلیدواژگان: پایبندی به رژیم غذای کم نمک، تئوری شناختی اجتماعی، فشارخون بالا، خود تنظیمی، حمایت اجتماعی خانواده
  • الهام صحرائی، مهدی تقی زاده*، بابک غلامی، مهدی نوریان زواره صفحات 80-93
    زمینه و هدف

    استخراج اطلاعات از سیگنال صدای قلب و تشخیص سیگنال غیرطبیعی در مرحله اولیه می تواند نقش حیاتی در کاهش میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی داشته باشد. از این رو، تاکنون پژوهش های متعددی در حوزه پردازش این سیگنال ها انجام شده است. لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی بهبود تشخیص ناهنجاری های قلبی از طریق استخراج ویژگی از سیگنال صدای قلب با به کارگیری الگوریتم های طبقه بندی یادگیری ماشین بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که در سال 1402 در دانشگاه آزاد کازرون انجام شد، داده های پژوهش از دادگان چالش 2016 فیزیونت انتخاب شدند، پس از پیش پردازش و حذف نویز، 6 ویژگی جدید و 35 ویژگی مورد استفاده در پژوهش های پیشین در مجموع 41 ویژگی از سیگنال های صدای قلب استخراج شد. 6 ویژگی جدید عبارتند از؛ آشفتگی متوسط ​​نسبی، ضریب اغتشاش دوره پنج نقطه ای، شیمر محلی (برحسب دسی بل)، ضریب اغتشاش دامنه سه نقطه ای، ضریب اغتشاش دامنه پنج نقطه ای و همبستگی مرکز جرم زمانی و مرکز جرم فرکانسی. ویژگی های استخراج شده به عنوان ورودی به چهار طبقه بند شامل؛ جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان، K نزدیکترین همسایه و تجزیه و تحلیل افتراق خطی اعمال شد. میزان صحت، حساسیت و اختصاصیت هر یک از طبقه بندها محاسبه گردید و به منظور بررسی تاثیر ویژگی های جدید در تشخیص ناهنجاری های قلبی، نتایج به دست آمده با پژوهش هایی که از دادگان و طبقه بندهای مشابهی استفاده کرده، ولی ویژگی های کمتری از داده ها استخراج کرده بودند مقایسه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیشترین مقدار صحت و حساسیت، با استفاده از طبقه بند تجزیه و تحلیل افتراق خطی به دست آمد که به ترتیب به میزان 52/91 و 19/96 می باشد. بیشترین مقدار اختصاصیت نیز در طبقه بند جنگل تصادفی به میزان 90/88 به دست آمد. طبق نتایج به دست آمده، با افزودن ویژگی های جدید، سه شاخص صحت، حساسیت و اختصاصیت در دو طبقه بند K نزدیک ترین همسایه و تجزیه و تحلیل افتراق خطی بهبود می یابد. استخراج این ویژگی ها هم چنین باعث افزایش میزان اختصاصیت در طبقه بند جنگل تصادفی می گردد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد استخراج ویژگی های جدید باعث افزایش میزان صحت، حساسیت و اختصاصیت در تشخیص ناهنجاری های قلبی در مقایسه با نتایج پژوهش های پیشین شده است.

    کلیدواژگان: تشخیص ناهنجاری های قلبی، یادگیری ماشین، استخراج ویژگی، طبقه بندی، سیگنال صدای قلب
  • نذیر هاشمی محمدآباد، شعله افشین پور، سید حسین زاهدیان، حبیب الله رضایی* صفحات 94-111
    زمینه و هدف

    شکایات روان تنی علایمی هستند که در بدن انسان نمود پیدا می کنند، ولی ریشه در فرآیندهای روانشناختی انسان ها دارند. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط شفقت به خود، تاب آوری و دشواری تنظیم هیجانی با شکایات روان تنی در دانشجویان پزشکی  بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که جامعه آماری دانشجویان پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج شاغل به تحصیل در سال 13981397 بودند که تعداد 267 نفر به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. پرسشنامه شفقت به خود نف و همکاران، مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون، مقیاس اولیه دشواری در تنظیم هیجانی گرتز و رویمر و مقیاس شکایات روان تنی تاکاتا و ساکاتا برای جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس یک راهه و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار علایم روان تنی در بین دانشجویان 30/14 ±14/27 بود. میزان شکایات روان تنی با شفقت به خود و تاب آوری رابطه معکوس و معنی دار (41/0=r  و 28/0-= r  و 01/0<p) و با دشواری در تنظیم هیجان ها رابطه مستقیم معنی داری داشت (51/0=r  و 01/0<p).

    نتیجه گیری

    سه متغیر شفقت به خود، تاب آوری و دشواری در تنظیم هیجان با شدت علایم روان تنی همبستگی متوسط دارند و در این میان بیشترین میزان همبستگی مربوط به متغیر دشواری در تنظیم هیجان بود. پیشنهاد می شود آموزش دانشجویان پزشکی جهت افزایش شفقت به خود، تاب آوری و یادگیری مهارت های مدیریت هیجان انجام شود.

    کلیدواژگان: شکایات روان تنی، شفقت به خود، تاب آوری، دشواری تنظیم هیجانی
  • مسعود قیاسیان، نرگس لشکری، مژده محمدی، یونس محمدی، میثم سلیمانی، رضا محجوب، سارا عطایی* صفحات 112-124
    زمینه و هدف

    مالتیپل اسکلروزیس یک اختلال سیستم ایمنی است که در ایران شیوع متوسطی دارد. با توجه به آن که پژوهش های مدونی در خصوص تعیین عوارض جانبی داروهای خوراکی مورد استفاده در این بیماری وجود ندارد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی بروز عوارض جانبی داروهای خوراکی در درمان مبتلایان به بیماری مولتیپل اسکلروزیس عود کننده بهبود یابنده در کلینیک امام خمینی (ره) همدان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مشاهده ای آینده نگر که در سال های 13971396  انجام شد، جمعیت مورد مطالعه بیماران مبتلا به ام اس عودکننده بهبودیابنده قطعی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) بودند. 300 بیمار به طور تصادفی ساده در سه گروه درمانی دریافت کننده فینگولیمود، دی متیل فومارات و تریفلونومید قرار گرفتند. پاسخ به درمان در ابتدای ماه اول، سوم، ششم، دوازدهم و بیست و چهارم پس از شروع درمان ارزیابی شد. در نهایت فراوانی عوارض جانبی برای هر گروه مشخص و داده های جمع آوری شده در هر گروه درمانی مقایسه شدند. داده ها جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    داده های حاصل از این مطالعه نشان داد که بیشترین عوارض  بالینی شامل عوارض عصبی (8/21 درصد) و عوارض گوارشی (6/15 درصد) بود. بیشترین عوارض آزمایشگاهی شامل عوارض کبدی (9/12 درصد) و عوارض قلبی عروقی (3/10 درصد) بود. هم چنین کمترین عوارض بالینی شامل عوارض اسکلتی (6/4 درصد) و عوارض غدد درون ریز (3 درصد) و کمترین عوارض آزمایشگاهی ادم ماکولا (6/0 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه داروی فینگولیمود بیشترین عوارض جانبی و داروی تری فلونامید کمترین عوارض جانبی را داشت. دی متیل فومارات به دلیل شدت عوارض بیشتر قطع شد و تری فلونامید بیشتر ادامه پیدا کرد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، فینگولیمود، تریفلونومید، دی متیل فومارات، مطالعه بالینی، عوارض جانبی
  • لیلا غلامی، پروین السادات اسلام نیک*، محمدمهدی سرتنگ، کامروز امینی، سلیمان افروغی صفحات 125-140
    زمینه و هدف

    صدمات هنگام تولد به عنوان اختلال در عملکرد بدن نوزاد و به دلیل حوادث نامطلوب در هنگام تولد، می تواند اجتناب پذیر یا اجتناب ناپذیر تعریف شود. علی رغم مراقبت های دقیق قبل از زایمان، معمولا در زایمان های طولانی و سخت یا ناهنجاری های جنین، ترومای هنگام زایمان رخ می دهد، هرچند در زایمان هایی که در بررسی اولیه بدون مشکل می باشند نیز ممکن است که رخ دهد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی علل آسیب های نوزادی در فرآیندهای زایمانی در پرونده های ارجاع شده به اداره پزشکی قانونی استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال های 1390 تا 1400 بود.

    روش بررسی

     این پژوهش،  یک مطالعه توصیفی مقطعی گذشته نگر با هدف بررسی آسیب های نوزادی در فرایندهای زایمانی می باشد. جامعه آماری آن شامل کلیه پرونده های شکایتی در رشته زنان و مامایی موجود در اداره پزشکی قانونی استان کهگیلویه و بویراحمد طی10 سال (14001390) می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل چک لیست و فرم حاوی اطلاعات مورد نظر بود که به وسیله پژوهشگر با استفاده از پرونده های ارجاع شده به اداره کمیسیون های پزشکی قانونی تهیه و تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 58 پرونده مورد بررسی قرار گرفتند که 39 نوزاد در هنگام تولد با فاصله کوتاهی از بدو تولد فوت کرده اند و علت شکایت آنها مرگ نوزاد بوده است، 19 نوزاد زنده متولد شده و علت شکایت آنها آسیب هنگام تولد بوده است. آسیب های نوزادی شامل؛ هیپوکسیک ایسکمیک به عنوان شایع ترین آسیب؛ آسیب های عصبی اسکلتی که فلج ارب دوشن به عنوان شایع ترین آسیب در این گروه و شکستگی های استخوانی ازجمله؛ شکستگی هومروس، کلاویکل، اسکپولا و فمور بودند.  39 نوزاد فوت کردند که 10 نوزاد دارای آسیب عصبی، 8 نفر آسپیراسیون مکونیوم، 4 نفر به دلیل آسفیکسی و سایر موارد فوت شد، هم چنین نتایج نشان داد که یک نفر دارای آسیب بافتی از نوع کبودی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد مرگ میر نوزادان در اثر ترومای زایمانی ناشی از حوادث؛ هایپوکسیک ایسکمیک، آسیب های اسکلتی و ترمای بافت نرم می باشد که این اختلالات تحت تاثیر عوامل مختلفی بوده و با شناسایی آنها می توان میزان آسیب های نوزادی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: پزشکی قانونی، آسیب های نوزادی، زایمان
  • عباس مزینانی*، مجید میرمحمدخانی، لیلا نجفی صفحات 141-157
    زمینه و هدف

    سلامت انسان ها یک حق اساسی و یک سرمایه ارزشمند برای تمام افراد یک جامعه در هر سطح و طبقه اجتماعی است، وجود یک نظام سلامت قدرتمند و پایدار در یک کشور، نشان از ثبات همه جانبه آن جامعه می باشد. سه مشخصه اصلی برای ارزیابی عملکرد نظام سلامت شام؛ وضعیت سلامت جامعه، رضایتمندی شهروندان از خدمات ارایه شده توسط بخش سلامت و محافظت در برابر خطرات مالی است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و طراحی یک الگوی کارا برای مدیریت هزینه های درمان غیرجراحی سرطان در ایران است.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی با روش پیمایشی می باشد که در سال 1398 انجام شد. شیوه گردآوری داده ها کتابخانه ای (از طریق بررسی سوابق بیمارستانی) و ابزار مورد استفاده پرسشنامه بوده است. بدین منظور نمونه ای در دسترس مشتمل بر 50 نفر از نخبگان حوزه های  مدیریت خدمات سلامت و اقتصاد سلامت انتخاب و از ایشان خواسته شد به پرسشنامه طراحی شده پاسخ دهند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آماره های اصلی مورد استفاده در تکنیک دلفی اندازه های مرکزی (میانگین، میانه و نما) و شاخص پراکندگی انحراف معیار و محدود ه ی میان چارکی بوده است.

    یافته ها

    میزان واریانس های استخراج شده بعد مدیریت هزینه ویزیت 529/0، بعد مدیریت هزینه تشخیص 518/0، بعد مدیریت هزینه بستری 494/0، بعد مدیریت هزینه شیمی درمانی 496/0 و بعد مدیریت هزینه پرتو درمانی 501/0 می باشد که تقریبا نشان دهنده بالاتر بودن میزان واریانس های استخراج شده از 5/0 می باشد، هم چنین همه مقادیر AVE ابعاد الگو از پایایی ترکیبی کمتر می باشد پس شرط روایی همگرا برقرار می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هزینه های درمان غیرجراحی سرطان را می توان در 5 شاخص اصلی شامل هزینه ویزیت، تشخیص، بستری، پرتو درمانی و شیمی درمانی طبقه بندی نمود.

    کلیدواژگان: سرطان، درمان غیر جراحی، الگوی مدیریت هزینه درمان
  • جان محمد ملک زاده، عزیزالله پورمحمودی*، فاطمه محمدی نیا صفحات 158-171
    زمینه و هدف

    رژیم غذایی ناسالم به عنوان یکی از عوامل خطر اصلی بیماری های غیرواگیر و باعث اکثر بیماری های مزمن و مرگ و میر ناشی از آنهاست که مستقل از سن، جنس و شرایط فرهنگی اجتماعی بر سلامت افراد تاثیرگذار است. شاخص تغذیه سالم یکی از روش های تدوین شده برای ارزیابی وضعیت رژیم غذایی و پیش بینی شانس بروز بیماری های مزمن است، باتوجه به این که تاکنون درباره کیفیت غذایی ساکنان شهر یاسوج تاکنون مطالعه ای انجام نشده بود، در این مطالعه وضعیت شاخص تغذیه سالم، دریافت چربی، کلسترول و سدیم در ساکنان بالای 19 سال شهر  یاسوج بررسی شد.

    روش بررسی

    این یک مطالعه  توصیفی می باشد که در سال 1398 بر 300 نفر از ساکنان شهر یاسوج با مراجعه به منازل نمونه گیری شده به صورت تصادفی انجام شد. ابزار جمع آوری غذای دریافتی استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 168 سیوالی بود، که به وسیله محققین پیشین تدوین و مورد استفاده قرار گرفته بود. شاخص تغذیه سالم با استفاده از امتیازبندی این شاخص در ابزارشاخص تغذیه سالم 1995 محاسبه و گزارش گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بررسی وضعبت شاخص تغذیه سالم محاسبه شده بر اساس الگوی دریافت غذایی نشان داد که در 7/82 درصد (248 نفر) موارد شاخص کلی تغذیه افراد مطلوب و در 3/17 درصد (52نفر) نیازمند تغییر و اصلاح بوده است، در حالی که هیچ کدام از افراد مورد بررسی شاخص تغذیه ضعیف نداشته اند. در مجموع با حدود اطمینان 95 درصد 13 تا 22 درصد افراد مورد بررسی شاخص تغذیه نیازمند اصلاح داشته اند، هم چنین 9/78 درصد کلسترول دریافتی روزانه بالای 300 میلی گرم و 7/15 درصد سدیم دریافتی بالای 2300 میلی گرم و 3/29 درصد چربی بالای 30 درصد دریافت کرده بودند. بین وضعیت شاخص های اقتصادی اجتماعی مانند؛ سواد، شغل و مالکیت منزل با شاخص تغذیه سالم ارتباط معنی داری به دست نیامد.

    نتیجه گیری

    بر اساس اطلاعات به دست آمده، وضعیت دریافت کلسترول و سدیم در ساکنان شهر یاسوج بالا و دریافت کالری و وضعیت شاخص تغذیه در بخشی از افراد مورد بررسی نامطلوب بوده است که ضرورت توجه به وضعیت تغذیه، دریافت کالری و دریافت کلسترول و سدیم، که عامل خطر بیماری های قلب و عروق می باشند، وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص تغذیه سالم، بزرگسال، کلسترول، سدیم، چربی، کالری
|
  • Farhad Jahangiri, Javad Karimi*, Mohsen Razani, Mehdi Roozbahani Pages 1-16
    Background & aim

    Multiple sclerosis (MS) is a progressive chronic disease that can have an effective role on the psychological status of these people due to physical disability and chronic pain. Considering the importance of this issue, the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of compassion-focused acceptance and commitment therapy on catastrophizing and acceptance of pain in people with MS.

    Methods

    The statistical population of the present clinical-trial study included all MS patients of Borujerd, Iran, registered in the MS Association in 2022. Fifty participants voluntarily participated in the present research and were randomly divided into two groups; 25 people in each group. Treatment group sessions based on acceptance and commitment with a focus on compassion included 10 90-minute sessions that were held once a week for the intervention group; but the control group did not receive any intervention during this period. In the present study, Pain Catastrophizing Scale (PCS) and Chronic Pain Acceptance Questionnaire – Revised (CPAQ-R) were used. Data analysis was done in SPSS-24 statistical software using repeated measurement variance analysis.

    Results

    The results indicated that the intervention was significant over time on the variables of pain catastrophizing (F=5.347, p=0.007) and pain acceptance (F=30.446, p=0.001). In fact, the results of the Bonferroni test displayed that in the treatment group, there were changes between pre-test and post-test (p=0.001) and pre-test and follow-up (p=0.001) in the variables of pain catastrophizing and acceptance. There was a significant difference in pain, but no significant difference was observed between the post-test and the follow-up, which indicated the stability of the treatment effect over time. No significant difference was observed in the control group.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that acceptance and commitment therapy with a focus on compassion had an effective role in reducing pain catastrophizing and increasing pain acceptance in MS patients.

    Keywords: Compassion-focused acceptance, commitment therapy, Pain Catastrophizing, Pain Acceptance
  • Negar Ayazi, Naser Mirazi*, Hesam Parsa, Samaneh Safari Pages 17-34
    Background & aim

    Lead is an environmental pollutant and has destructive effects on the functioning of various body systems such as the reproductive system. The aim of the present study was to investigate the protective effect of hydroethanolic extract of palm meristem on the process of spermatogenesis in male Wistar rats induced with lead acetate.

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2023, 35 male Wistar rats with 200-220g were used and divided in five groups: Control (received water and normal food), positive control (received palm meristem extract with a dose of 500 mg/kg, ip), witness (received lead acetate 0.5 gr/ L, in drinking water) and Treatment 1 and 2 (receiver of lead acetate, 0.5 gr/ L, in drinking water and palm meristem extract with a dose of 250 mg/kg and 500 mg/kg, ip, respectively).The experiments were conducted  for 2 weeks. At the end of the experiments, blood and serum were taken from the animals to measure testosterone, LH and FSH hormones, then sperm count and testicular histological samples were evaluated. Collected data were analyzed using Kolmogorov-Smironov statistical tests, one-way analysis of variance within the subject and Tukey's post hoc test.

    Results

    The results of the present study indicated that lead acetate causes destruction and necrosis in the testicular tissue of rats. It correspondingly caused a significant decrease in the number of sperms and the serum level of testosterone hormone (P<0.001). Palm meristem's extract protected the testicular tissue and increased the process of spermatogenesis in the treatment groups compared to the witness group. Testosterone hormone increased significantly in the treatment groups compared to the witness group (P<0.05).

    Conclusion

    The hydroethanolic extract of palm meristem had a protective effect on the testicular tissue of rats against the toxic effects of lead acetate.

    Keywords: Palm meristem, Spermatogenesis, Testosterone, Lead Acetate, Rat
  • Mohammad Amini, Aghgali Ghasemnian*, Hasan Gharehkhani, Reza Kheyrandish Pages 35-49
    Background & aim

    The corona epidemic and the closure of the clubs led to the forced non-training of athletes and as a result increased abdominal fat and obesity and caused the spread of liver diseases. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of a strength training session on alpha phytoprotein, gamma glutamyl transferase and alkaline phosphatase in men with regular training and forced non-training due to covid-19.

    Methods

    The current research was a semi-experimental study. According to the current quarantine conditions due to the spread of the coronavirus, 18 male athletes were selected in a targeted manner from among the available male athletes in Zanjan city. The second included 9 people who had not exercised in the past 6 months. On the day of the test, after consuming a standard breakfast by the subjects, the first blood sample was taken in the amount of 5 ml while sitting, then a training program with weights, consisting of 10 movements with 60% of a maximum repetition with supervision Three referees were conducted. Then, the second blood sample was taken one hour after the end of the training under the same conditions. To adjust the plasma volume, the Dale and Castile formula was used and AFP was measured with the Architect 2000 device. Correspondingly, the GGT level was measured with the Prestige autoanalyzer and ALP was also measured using the fully automatic biolis50i autoanalyzer. Data were analyzed using independent sample T-test, paired-sample-T-test, and Covariance using SPSS software.

    Results

    A session of resistance training had no significant effect on the levels of alpha phytoprotein (AFP), gamma glutamyl transferase (GGT) and alkaline phosphatase (ALP) in the plasma of trained and untrained men(P>0.05). Also, after a session of resistance training, the level of gammaglutamyl transferase, alkaline phosphatase and alpha-phytoprotein in the plasma of the untrained group did not change significantly(P>0.05), but the level of alpha-phytoprotein in the trained group decreased significantly(P<0.05).

    Conclusion

    Considering the lack of effect of a strength training session on AFP, GGT and ALP serum levels of untrained and trained men, it can be said that the effect of a strength training session on changes in liver enzymes of trained and untrained men is the same. However, the reduction of alpha-phytoprotein as a cancer parameter and a predictor of acute liver problems in the exercised group may indicate the effect of regular exercise in reducing risk factors in response to an acute activity session.

    Keywords: Detraining, Strength training, Alpha-phytoprotein, Gamma glutamyl transferase, Alkaline phosphatase
  • Zahra Izadi*, Alireza Torabi Pages 50-66
    Background & aim

    Milk is a dairy product which is susceptible to contamination by pathogenic and spoilage microorganisms. One way to control the growth of pathogenic bacteria is to use preservatives and antimicrobial compounds. Due to the general concerns about the side effects of chemical preservatives, there is a tendency to consume products that use natural preservatives. Natural products provide unlimited opportunities for novel and suitable additives. The main objective of this study was to evaluate the antioxidant and antimicrobial activities of hydro-ethanolic extract of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) against some gram positive (Staphylococcus aureus and Listeria innocua) and gram-negative bacteria (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa) and the next stage was to investigate the impact of hydro-ethanolic extract of this plant at 0.25, 0.5 and 0.75% (w/w) concentrations on the shelf life of pasteurized milk.

    Methods

    The present experimental study was conducted in 2022 at Nahavand Higher Education Complex. The total phenolic content of the extract was measured by Folin-ciocalteau method. Antioxidant activity of different concentration of extract were assessed by diphenyl picrylhydrazyl radical-scavenging activity and compared with synthetic antioxidant butylated hydroxyl anisole (BHA). Antibacterial effects of resemary on pathogenic bacteria was determined by well diffusion agar, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) methods. Experimental data were analyzed using ANOVA by the SPSS version 20 software and mean comparison were done using Duncan's multiple range test.

    Results

    The phenolic content of hydro-ethanolic extract weas 96.47±0.35 mg galic acid/g extract. Hydro-ethanolic extract of rosemary had the greatest effect on Staphylococcus aureus. The MIC of rosemary ethanolic extract ranged from 12.5 to 50 mg/ml, depending on the type of bacteria (gram positive or gram negative). Also, the treatments of pasteurized milk with 0.5%, acceptable sensory properties had a significantly lower total microbial count and longer shelf life compared to the control sample.

    Conclusion

    Therefore, considering that the hydro-ethanolic extract of rosemary had a significant effect on preventing the growth of pathogenic and spoilage microorganisms, as a result, this extract can be used as a natural antibiotic in milk.

    Keywords: Gram positive, gram-negative bacteria, Rosemary, Antioxidant property, Phenol, Zone of inhibition
  • Masomeh Khobani, Majid Majlesi, Javah Haroni, Fazel Zinat Motlagh* Pages 67-79
    Background & aim

    High blood pressure is one of the most important causes of premature death worldwide. One of the ways to control high blood pressure is lifestyle modification, especially paying attention to nutritional behaviors, such as reducing the consumption of salt-containing foods, therefore the purpose of the present study was to investigate the application of social cognitive theory in adherence to a low-salt diet in patients with high blood pressure.

    Methods

    The present descriptive-cross-sectional study was conducted in 2021 on 100 patients with high blood pressure covered by comprehensive health centers in the city of Charam, located in the Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province. Data collection tools included a questionnaire on adherence to a low-sodium diet, based on a modified version of the self-care activities level adjustment questionnaire in hypertension, and a researcher-made questionnaire consisting of components from the Bandura Social Cognitive Theory, including self-efficacy, social support, and self-regulation. Patients meeting the inclusion criteria were randomly selected, and with the assistance of a disease specialist, questionnaires were completed. The collected data were analyzed using Pearson correlation and linear regression statistical tests.

    Results

    The participants' age ranged from 40 to 69 years, with a mean of 57.26 ± 29.7. 61% were female and 39% were male. 34 participants (34%) were illiterate, while 20 participants (20%) had university education. 27% had a family history of hypertension. The mean systolic blood pressure was 136.95 ± 10.22, and the mean diastolic blood pressure was 85.56 ± 5.44. The adherence rate to a low-salt diet among the studied patients was 32% (34% for females and 33% for males). Linear regression analysis revealed that the social cognitive theory predicts for 20% of the variance in adherence to a low-salt diet

    Conclusion

    The findings indicated a low level of adherence to a low- salt diet among the studied patients. This can serve as a warning sign for both these patients and the healthcare system. Implementing interventional treatment programs and utilizing educational strategies, particularly in the areas of family social support and self-regulation, can play a significant role in increasing adherence to a low-sodium diet and controlling hypertension for these individuals.

    Keywords: Adherence to a low-salt diet, Social cognitive theory, Hypertension, Self-regulation, Family social support
  • E .Sahraee, M .Taghizadeh*, B .Gholami, M. Nourian-Zavareh Pages 80-93
    Background & aim

    Extracting information from the heart sound signal and detecting the abnormal signal in the early stage can play a vital role in reducing the death rate caused by cardiovascular diseases. Therefore, many researches have been done in processing these signals up to now. So, this study aimed to determine the improvement of heart abnormalities diagnosis by extracting features from the heart sound signal by applying machine learning classification algorithms.

    Methods

    The present descriptive–analytical study was conducted at Kazerun Azad University in 2023. The research data were selected from the 2016 Physionet Challenge database. After pre-processing and noise removal, 6 new features and 35 features (41 features) used in previous researches were extracted from the heart sound signals. The 6 new features are " Relative Average Perturbation", " five-point Period Perturbation Quotient", "local shimmer (in dB)", " three-point Amplitude Perturbation Quotient " and " five-point Amplitude Perturbation Quotient " and " correlation of time center of signal and frequency center of signal". The extracted features were applied as input to four classifiers of random forest, support vector machine, K nearest neighbor and linear discriminant analysis. Accuracy, sensitivity and specificity of each classification were calculated. In order to investigate the impact of new features in the diagnosis of cardiac abnormalities, the results obtained were compared with studies that used similar data and classifications but extracted fewer features from the data. The collected data were analyzed using t-tests and logistic regression.

    Results

    The highest accuracy and sensitivity were obtained in the Linear Discriminant Analysis classifier, which are 91.52 and 96.19, respectively. The highest specificity was obtained in the Random Forest classifier at the rate of 88.90. According to the obtained results, by adding new features, the three indices of accuracy, sensitivity and specificity are improved in the two classifiers of K-nearest neighbor and Linear Discriminant Analysis. Extraction of these features also increases the level of specificity in the Random Forest classification.

    Conclusion

    The results indicated that the extraction of new features led to increase in the accuracy, sensitivity and specificity in the diagnosis of cardiac abnormalities compared to the results of previous researches.

    Keywords: Diagnosis of cardiovascular abnormalities, Machine learning, Feature extraction, Classification, Heart sound signal
  • SN. Hashemi Mohammadabad, S.Afshinpour, SH .Zahedian, H. Rezaei* Pages 94-111
    Background & aim

    Psychosomatic complaints are symptoms that appear in the human body, but are rooted in the psychological processes. The purpose of the present study was to investigate the relationship between the three psychological factors such as self-compassion, resilience and difficulty in emotional regulation with psychosomatic complaints.

    Methods

    In the present descriptive-analytical study, the population of study were medical students of Yasuj University of Medical Sciences studying in 2017-2018. There were 267 participants who entered the study as convenience sampling. Neff's self-compassion questionnaire, Connor and Davidson's resilience scale, Gratz's and Roemer's difficulty in emotional regulation scale, and Takata's and Sakata's a psychosomatic complaints scale were used to collect information. Collected data were analyzed using Pearson's correlation, independent t test, one-way analysis of variance and multiple regression analysis.

    Results

    The mean and standard deviation of psychosomatic symptoms among students was 27.14 ± 14.30. The mean of psychosomatic complaints had an inverse and significant relationship with self-compassion and resilience (r = -0.41 and r = -0.28 and p<0.01) and had a significant direct relationship with difficulty in regulating emotions (r = 0.51 and p<0.01).

    Conclusion

    The three variables of self-compassion, resilience and difficulty in emotional regulation have a moderate correlation with the severity of psychosomatic symptoms, and among them, the highest correlation was related to the variable of difficulty in emotional regulation. It is suggested to train medical students to increase self-compassion, resilience, and learn emotion management skills.

    Keywords: Psychosomatic complaints, Self-compassion, Resiliency, Emotion regulation, medical students
  • M .Ghiasian, N .Lashkari, M. Mohammadi, Y. Mohammadi, M. Soleimani, R .Mahjub, S. Ataei* Pages 112-124
    Background & aim

    Three oral drugs, including fingolimod, dimethyl fumarate, and teriflunomide, which are clinically approved for the therapy of relapsing–remitting multiple sclerosis (RRMS) were reviewed in this work. The present study aimed to recognize the side effects of the oral drugs in RRMS patients who were consulted in neurology clinic in west of Iran.

    Methods

    The study population of the present prospective observational study conducted in 2016-2017 were patients with relapsing-remitting MS referred to Imam Khomeini Hospital (RA). Three hundred patients with RRMS were randomly assigned to three treatment groups. The first group received fingolimod, the second group received dimethyl fumarate, and the third group received teriflunomide. The response to treatment assessed at 1, 3, 6, 12, and 24 months after the start of treatment. Eventually, the frequency of adverse effects characterized for each group and the collected data compared in each treatment group. The collected data were analyzed using ANOVA statistical tests.

    Results

    The findings of the present study revealed that the most common clinical complications were neurological (21.8%) and gastrointestinal complications (15.6%). The most common laboratory complications were liver (12.9%) and cardiovascular complications (10.3%). Moreover, the lowest clinical complications were musculoskeletal (4.6%) and endocrine complications (3%) and lowest laboratory complications were macular edema (0.6%).

    Conclusion

    In the present study, fingolimod had the most side effects and triflunomide had the least side effects. Dimethyl fumarate was stopped due to the severity of side effects and triflunomide was continued.

    Keywords: Multiple sclerosis, Fingolimod, Teriflunomid, Dimethyl Fumarate, Clinical research, Adverse effects
  • L .Gholami, PS. Eslamnik*, M. Mohammadi Sartang, K .Amini, S .Afroughi Pages 125-140
    Background & aim

    Birth injuries can be defined as a disruption in the function of the baby's body due to adverse events during birth, which can be avoidable or unavoidable. Despite careful antenatal care, birth trauma usually occurs in long and difficult labors or fetal malformations, although it may also occur in deliveries that are initially unproblematic. Therefore, the purpose of the present study was to determine and investigate the causes of newborn injuries in childbirth processes in the cases referred to the legal medical department of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province, Iran, during the years 2010-2020.

    Methods

    The present retrospective cross-sectional descriptive study was conducted with the aim of investigating newborn injuries during childbirth. Its statistical population includes all complaint cases in the fields of gynecology and midwifery in the Forensic Medicine Department of Kohgiluyeh and Boyar Ahmad provinces during 10 years (2010-2020). The data collection tool included a checklist and a form containing the desired information, which was prepared and completed by the researcher using the files referred to the Department of Legal Medical Commissions. The collected data were analyzed using chi-square statistical tests.

    Results

    The results indicated that 58 cases were investigated, 39 babies died at birth or shortly after birth and the reason for their complaint was the death of the baby, 19 babies were born alive and the reason for their complaint was birth injury. Infant injuries include; hypoxic-ischemic as the most common injury; Neuro-skeletal injuries, which include Orb-Duchen's paralysis as the most common injury in this group, and bone fractures, including; Fractures were humerus, clavicle, scapula and femur. 39 babies died, of which 10 babies had nerve damage, 8 people died of meconium aspiration, 4 people died due to asphyxia and other cases, moreover the results exposed that one person had a bruised tissue damage.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that the causes of infant mortality and the disorders that occur in them can be influenced by various factors, and by identifying the cause of errors and omissions, preventable maternal and infant complications can be reduced.

    Keywords: Forensic medicine, Neonatal injuries, Childbirth
  • A .Mazinani*, M. Mirmohammadkhani, L. Najafi Pages 141-157
    Background & aim

    Human health is a fundamental right and a valuable asset for all members of a society at any level and social class. The existence of a strong and stable health system in a country displays the all-round stability of that society. The three main characteristics for evaluating the performance of the health system include the health status of the community, citizens' satisfaction with the services provided by the health sector, and protection against financial risks. Therefore, the aim of the current research was to design an efficient model for cost management of non-surgical cancer treatment in Iran.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study with a survey method conducted in 2018. The method of data collection was a library (through examining hospital records) and the tool used was a questionnaire. For this purpose, an available sample consisting of 50 elites from the fields of health service management and health economics was selected and were asked to answer the designed questionnaire. The data collected by means of the main statistics used in the Delphi technique were the central measurements (mean, median and mean) and dispersion index, standard deviation and interquartile range.

    Results

    The amount of extracted variances was 0.529 after management of visit costs, 0.518 after management of diagnosis costs, 0.494 after management of hospitalization costs, 0.496 after management of chemotherapy costs, and 0.501 after management of radiation therapy costs. These results indicated that the amount of extracted variances was higher than 0.5; moreover, all the AVE values of the model dimensions were lower than the combined reliability, as a result the, condition of convergent validity was established.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that the costs of non-surgical cancer treatment could be classified into 5 main indicators, including the cost of visits, diagnosis, hospitalization, radiation therapy and chemotherapy.

    Keywords: cancer, non-surgical treatment, treatment cost management model, Delphi technique
  • JM .Malekzadeh, A.Pourmahmoudi*, F. Mohammadi Nia Pages 158-171
    Background & aim

    Unhealthy diet - as one of the main risk factors of non-communicable diseases and responsible for most chronic diseases and their mortality, which affects people's health regardless of age, gender and social cultural conditions. The healthy eating index is one of the developed methods to evaluate the diet status and predict the chance of chronic diseases, considering the fact that no study had been done on the food quality of the residents of Yasuj, Iran. In the present study the status of the healthy eating index, fat intake, Cholesterol and sodium were investigated in residents over 19 years of age in Yasuj, Iran, in 2020.

    Methods

    The present descriptive study was conducted in 2020 on 300 residents of Yasuj randomly sampled at their houses. The food intake collection tool was the food frequency questionnaire with 168 questions, which was developed and used by previous researchers. The healthy eating index was calculated and reported using the scoring of this index in the 1995 healthy eating index tool. The collected data were analyzed using chi-square test.

    Results

    Examining the status of the healthy nutrition index calculated based on the pattern of food intake indicated that in 82.7% (248 people) cases, the overall nutrition index of people was favorable and in 17.3% (52 people) it needed to be changed and modified, while that none of the examined people had a poor nutrition index. In total, with a 95% confidence level, 13-22% of the people examined have nutritional index that needs correction, also 78.9% of daily cholesterol intake is above 300 mg, 15.7% of sodium intake is above 2300 mg, and 29.3% of fat is above 30%. had received between the status of socio-economic indicators such as; Literacy, occupation and home ownership did not have a significant relationship with the healthy eating index.

    Conclusion

    Based on the obtained information, the status of cholesterol and sodium intake in the residents of Yasuj, as well as the intake of calories and the status of the nutrition index in some of the surveyed people, was unfavorable, which is the need to pay attention to the nutritional status, calorie intake and cholesterol intake. and sodium, which cause the risk of cardiovascular diseases.

    Keywords: Healthy nutrition index, Adult, Cholesterol, Sodium, Fat, Calories