امکان سنجی کاربرد چند استروئید گیاهی به عنوان حشره کش های زیستی از طریق بررسی مدل های برهمکنش آن ها با گیرنده های کداستروئیدی کرم غوزه ی Helicoverpa armigera و بالتوری سبز Chrysoperla carnea

چکیده:
کرم غوزه ی پنبه Helicoverpa armigera Hübner (Lepidoptera: Noctuidae) یکی از آفات مهم و کلیدی پنبه در جهان و در ایران است. این گونه دارای دامنه ی وسیع میزبانی می باشد و هر ساله خسارت غیر قابل جبرانی را به کشاورزان تحمیل می کند. در زمینه ی مبارزه با آفات گیاهی از روش های مختلفی استفاده می شود. در طی سالیان اخیر محققین در جستجوی یافتن تکنولوژی تولید حشره کش های بی خطری هستند که دارای خصوصیاتی از قبیل نحوه ی اثر انتخابی بیشتر روی حشرات هدف و خطرات زیست محیطی کمتر روی موجودات غیرهدف باشند. در این میان حشره کش های مختل کننده پوست اندازی بسیار مورد اقبال واقع شدند. در این مقاله سعی شده تا به استفاده از غربال گری مجازی توسط داکینگ مولکولی مدل های برهمکنش گیرنده های اکدیزونی و تعدادی استروئید گیاهی که در سال های 2013 تا 2015 در بانک ترکیبات استروئیدی به ثبت رسیده است، به کارگیری این ترکیبات در مبارزه با کرم غوزه ی Helicoverpa armigera با کمترین اثر سو بر روی بالتوری سبزChrysoperla carnea به عنوان دشمن طبیعی آن امکان سنجی گردد. مدل گیرنده های اکدیزون آفت و بالتوری سبز طراحی و برآورد کارایی شد. شاخص Z-score، کیفیت مدل گیرنده EcR ساخته شده برای کرم غوزه و بالتوری سبز را به ترتیب معادل روش های NMR وX-ray Crystallography دانست. نتایج نشان داد که در بین استروئیدهای گیاهی مورد بررسی، استروئیدهای 11β-HYDROXY-20-DEOXYSHIDASTERONE، 2،3،14،20،26-PENTAHYDROXY-6-OXO-STIGMAST-7-ENE-22،26-LACTOL، CALLECDYSTEROL A،B،C و GLUTINOSTERONE کمترین ثابت بازداری (Ki)، منفی ترین انرژی پیوند و کمترین میزان تغییرات RMSD در هنگام اتصال به گیرنده هدف اکدیزون آفت را نشان داده اند و همچنین در اتصال به گیرنده های اکدیزونی بالتوری سبز بسیار کم اثر ظاهر شدند. لذا استروئیدها گیاهی ذکر شده از پتانسیل بالایی برای کنترل کرم غوزه برخوردار هستند و تاثیر بسیار کمی در برهم زدن سیکل زندگی بالتوری سبز خواهند داشت.
زبان:
فارسی
صفحات:
55 تا 69
لینک کوتاه:
magiran.com/p1728995 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!