اثر محلول پاشی با جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی نارنگی رقم انشو

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
مرکبات از مهم ترین محصولات باغی در جهان به شمار می آیند که هم به صورت تازه خوری و هم آب میوه برای سلامتی مصرف کننده مفید می باشند. با توجه به مضرات استفاده از سموم شیمیایی برای انسان و محیط زیست، دستاوردهای جدید در استفاده از موادی که اثرات سوء و زیان آور برای انسان و محیط را به همراه نداشته باشند، حائز اهمیت می باشد. استفاده از ترکیبات طبیعی مانند جیبرلین ها می تواند در فرمولاسیون تجاری در مراحل رشد سریع میوه، قبل از برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار گیرد که عکس العمل های اقتصادی را در پی دارد. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی انشو میان رس و دستیابی به بهترین زمان محلول پاشی، انجام شد.
مواد و روش ها
به منظور ارزیابی اثر جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی انشو میان رس آزمایشی در سال 1394- 1395 با دو عامل جیبرلیک اسید در 5 سطح (0، 10، 30، 50 و 70 میلی گرم در لیتر) در سه زمان (60، 45 و 30 روز قبل از برداشت) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با 3 تکرار انجام شد. در پایان آزمایش، صفات مورفولوژیک، کمی و کیفی میوه و خسارت مگس مدیترانه ای، مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها
نتایج نشان داد با اعمال تیمار جیبرلیک اسید و افزایش غلظت آن در تمامی زمان های مطالعه شده، وزن تک میوه، عملکرد در هر درخت و عملکرد در هر هکتار، به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت ولی بیشترین میزان افزایش با تیمار جیبرلیک اسید 70 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شده در 60 روز قبل از برداشت، مشاهده شد. همچنین درصد ریزش میوه ها در قبل از برداشت، درصد خسارت مگس مدیترانه ای در تمامی تیمارهای اعمال شده به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافت. تیمار جیبرلیک اسید با غلظت-های 30، 50 و 70 میلی گرم در لیتر زمان رسیدن میوه را به طور معنی داری نسبت به شاهد به تاخیر انداخت.
نتیجه گیری
در مجموع، تیمار جیبرلیک اسید توانست کمیت و کیفیت میوه را به طور معنی داری افزایش دهد. در بین زمان های مطالعه شده، زمان 60 روز قبل از برداشت به عنوان بهترین زمان انتخاب شد. هر چند با افزایش غلظت جیبرلیک اسید تا تیمار 70 میلی گرم در لیتر، درآمد ناخالص باغدار به ازای فروش کل محصول و درآمد ناخالص باغدار به ازای افزایش عملکرد نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. اما بیشترین نسبت درآمد کل و نسبت درآمد حاصل از افزایش عملکرد به ازای هر واحد هزینه در ازای مصرف جیبرلیک اسید، در تیمار جیبرلیک اسید 10 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شده در زمان 60 روز قبل از برداشت به ترتیب به میزان 43/219 و 49/22 تومان مشاهده شد.
زبان:
فارسی
صفحات:
141 تا 153
لینک کوتاه:
magiran.com/p1805449 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!