ارزیابی ایمنی زایی سروتیپ های بومی کلی باسیل جدا شده از طیور در ایران

چکیده:
هدف
ارزیابی ایمنی زایی واکسنهای غیرفعال تهیه شده از چندین سروتیپ کلی باسیل جدا شده از طیور در ایران.
حیوانات: سیصد و شصت قطعه جوجه خروس گوشتی نژاد آرین.
روش
در این مطالعه از سروتیپ های بومی غالب و حاد (شامل سروتیپ های اشریشیاکلی O119:B14,K82,O2:K1,O128:K67,O78:K80) که درمرحله اول تحقیق جدا شده بودند, به سه روش حرارت دادن، استفاده از فرمالین و اولتراسونیکاسیون، سه نوع واکسن منووالان و یک نوع واکسن پلی والان تهیه گردید. همچنین به این واکسنها ALK(SO4)2.12H2O و KOH به عنوان ماده کمکی اضافه شد. جهت ارزیابی ایمنی زایی واکسنها، تعداد 360 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه از نژاد آرین انتخاب و به صورت کاملا تصادفی به چهار گروه درمانی و یک گروه شاهد تقسیم شدند. به چهار گروه آزمایشی، در سه مقطع سنی دو هفتگی (به روش زیرجلدی)، سه و چهار هفتگی (به روش عضلانی) به میزان 0.5 میلی لیتر یکی از چهار نوع واکسن تهیه شده تزریق گردید. در سن 38 روزگی قبل از چالش، به منظور انجام آزمایشهای سرم شناسی از ورید بالی تعدادی از جوجه های هر پنج گروه خونگیری شد و سپس به میزان 0.5 میلی لیتر (واجد 9 10 ×1.5 جرم) از سویه های حادO128:K67، O78:K80 و O2:K1 به گروه های مربوطه تزریق شد. در طی دوره مطالعه میزان غذای مصرفی، وزن جوجه ها و همین طور تعداد تلفات نیز ثبت گردید.
تجزیه و تحلیل آماری: آنالیز واریانس و آزمون شف.
نتایج
بعد از چالش بیش از 95 درصد جوجه های متعلق به گروه شاهد در اثر تزریق سروتیپ حاد مبتلا به کلی باسیلوز شده و بیش از 70 درصد آنها در اثر این بیماری تلف شدند درحالی که میزان تلفات در گروه های واکسینه شده حدود 3.7 درصد بود. در گروه های واکسینه شده حدود 97 درصد جوجه ها به رشد طبیعی خود ادامه دادند و بعد از چالش نیز مشکل خاصی در آنها دیده نشد.
نتیجه گیری
بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق هر چهار نوع واکسن تهیه شده از سروتیپ های بومی ایمنی زا هستند و محافظت خوبی در برابر سویه حاد ایجاد می کنند. ولی ایمنی متقاطع بین سر و تیپ های غیر مشابه کم است. همچنین مشخص شد که واکسیناسیون با واکسن های کلی باسیل تهیه شده در این تحقیق تاثیر زیان آوری بر روند رشد جوجه ها و کیفیت گوشت آنها ندارد به طوری که هیچ ضایعه ای در محل تزریق مشاهده نشد. لذا برای پیشگیری و کنترل بهتر کلی باسیلوز علاوه بر توجه به روش های مدیریتی و کنترل بیماری های تنفس، از روش واکسیناسیون نیز می توان در طیور استفاده نمود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
189
لینک کوتاه:
magiran.com/p184479 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!