بررسی تمایل کارشناسان کشاورزی استان خوزستان نسبت به ترویج و توسعه سوخت های زیستی با شبکه عصبی مصنوعی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
تولید و توسعه سوخت های زیستی در مناطق روستایی به طور مستقیم یا غیرمستقیم می تواند تغییرات شگرفی در زندگی مردم روستایی ایجاد کند. تولید سوخت های زیستی وابسته به بخش کشاورزی است و متخصصان و کارشناسان کشاورزی منبع مهمی از اطلاعات برای کشاورزان در مورد پذیرش نوآوری هستند. آنها می توانند پذیرش سوخت های زیستی را تسهیل و یا نفوذ آنها را محدود کنند. بنابراین، هدف از این بررسی، پیش بینی و تعیین عوامل موثر بر تمایل کارشناسان کشاورزی استان خوزستان نسبت به ترویج و توسعه سوخت های زیستی بود.
مواد و روش ها
این بررسی پژوهشی مقطعی است. مدل اعتقادات سلامت به صورت کمی با استفاده از روش پیمایش برای درک ادراکات کارشناسان کشاورزی مورد آزمون قرار گرفت. نمونه مورد پژوهش بر اساس روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی سهمیه ای تعیین شد (n=288). سوالات پرسش نامه در مقیاس 1 تا 5 نقطه (خیلی کم، کم، متوسط، بالا و بسیار بالا) تدوین شد. این نظرسنجی میان کارشناسان کشاورزی در فوریه سال 2015 انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه شخصی بر اساس پرسش نامه برای ارزیابی اجزای مدل اعتقادات سلامت جمع آوری شد. اعتبار درونی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. همه معیارها نشان داد اعتبار درونی بسیار عالی و بین 67/0 تا 9/0 بود. در نهایت روایی پرسش نامه توسط هیاتی از کارشناسان مورد تایید قرار گرفت.
نتایج و بحث
یافته های این تحقیق در مقایسه با تحقیقات قبلی در مورد مدل اعتقادات سلامت به نتایج متفاوتی دست یافت. تحقیقات قبلی نشان دادند، مهم ترین پیش بینی کننده های نیت، متغیرهای موانع درک شده و مزایای درک شده هستند، درحالی که در این تحقیق فقط متغیر مزایای درک شده معنی دار شد و متغیر موانع درک شده معنی دار نشد و علاوه بر آن متغیرهای دیگری نیت کارشناسان را تبیین کرده اند. بر اساس یافته های تحقیق می توان اظهار داشت، آموزش های مناسب به کارشناسان می تواند در بهبود نیت آنها بسیار مهم باشند. بنابراین در آموزش ها باید بر تشویق کارشناسان در راستای توسعه و گسترش سوخت های زیستی تاکید ویژه ای کند. اضافه بر آن، باید شدت خطرناک بودن کاربرد سوخت های فسیلی برای جامعه و محیط زیست به طرق مختلف به کارشناسان نشان داده شود. این امر باعث می شود، تمایل آنها به توسعه و ترویج آن در بین کشاورزان بیشتر شود. در کنار این امر روشن کردن و آشکار ساختن مزایا و منافع سوخت های فسیلی نیز بسیار موثر است. در نهایت خودکارآمدی یک متغیر مهم است. خودکارآمدی به میزانی اشاره دارد که یک فرد احساس می کند، رفتار مورد نظر را تحت کنترل دارد و انجام آن برایش ساده است.
نتیجه گیری
به طور کلی نتایج این بررسی نشان داد، سیاست های انرژی، مزایای درک شده سوخت های زیستی، شدت خطر درک شده سوخت های فسیلی، راهنمای عمل و خودکارآمدی بر تمایل کارشناسان کشاورزی نسبت به ترویج و توسعه سوخت های زیستی تاثیر دارند. همچنین، نتایج تحلیل حساسیت متغیرهای موثر بر تمایل رفتاری از دیدگاه کارشناسان کشاورزی نشان داد به ترتیب متغیرهای مزایای درک شده، سیاست های انرژی و شدت خطر سوخت های فسیلی بیشترین رتبه حساسیت و متغیر احتمال خطر سوخت های فسیلی کمترین رتبه را دارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
45 تا 57
لینک کوتاه:
magiran.com/p1935166 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!