«پوشش همگانی بهداشت: هرکسی، هرجا»

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
یادداشت تحریریه (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سازمان جهانی بهداشت World Health Organization (WHO)  هر ساله  هفتم آوریل (مصادف با هجدهم فروردین) را به عنوان روز جهانی بهداشت گرامی داشته و شعاری را برای آن انتخاب می کند. برای روز جهانی بهداشت سال 2019 میلادی نیز، شعار پوشش همگانی بهداشت: هرکس، هر کجا (Universal health coverage: everyone, everywhere) را برگزیده است. علت انتخاب این شعار آن است که برآوردهای این سازمان نشان می دهد که نیمی از جمعیت جهان دسترسی کامل به مراقبت های اولیه بهداشتی را ندارند. این در حالی است که " پوشش همگانی بهداشت" یکی از اهداف توسعه پایدار  (Sustainable Development Goals) است که در سال 2015 میلادی به تصویب تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد رسیده و آنها را متعهد کرده است که تا پایان سال 2030 میلادی به این امر مهم دست پیدا کنند [1].
سازمان جهانی بهداشت، هم چنین برآورد نموده است که بیش از هشتصد میلیون نفر (تقریبا 12 درصد جمعیت جهان) حداقل10 درصد بودجه خانوارشان را برای مراقبت های بهداشتی هزینه می کنند. هم چنین، صد میلیون نفر از مردم جهان به سمت فقر (Extreme poverty) رانده می شوند، چرا که باید برای مراقبت های بهداشتی خود هزینه نمایند. تعریف فقر مطلق داشتن درآمدی برابر با 9/1 دلار آمریکا در هر روز می باشد، بر اساس این سازمان، برآورد به طور کلی در جهان به هجده میلیون کارمند بهداشتی جدید نیاز است تا بتوان به هدف پوشش همگانی بهداشت دست یافت [1].
برای دست یابی به این هدف مهم، سازمان جهانی بهداشت راهکارهای متفاوتی را مورد نظر قرار داده است. در یکی از این راهکارها، این سازمان قصد دارد تا نابرابری در سلامت را با در نظر گرفتن مولفه های اجتماعی سلامت و از طریق فعالیت های چند بخشی مورد توجه قرار دهد. به نظر می رسد یکی از مولفه های اجتماعی سلامت که از دلایل اصلی فقر و نابرابری در جهان امروزی می باشد، مساله جنگ و درگیری های نظامی به ویژه مناطق مدیترانه شرقی و آفریقایی این سازمان می باشد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است [2].
برای مثال در منطقه مدیترانه شرقی و در سال های اخیر، کشورهای افغانستان، سوریه، مصر، لیبی، تونس، یمن، بحرین، عراق و فلسطین تحت تاثیر جنگ، درگیری نظامی و ناآرامی های مدنی بوده اند [3]. تا پایان سال 2016 میلادی، برآورد شده است که پنج و نیم میلیون نفر از مردم سوریه و دو و نیم میلیون نفر از مردم افغانستان به صورت پناهنده در کشورهای دیگر (به خصوص کشورهای منطقه) زندگی نمایند [4]. براساس، برآورد جهانی بار بیماری ها (Global Burden of Disease) (GBA)، در سال 2015 میلادی و در مقایسه با سال 1190 میلادی، 27/10 درصد افزایش مرگ های ناشی از جنگ در منطقه مدیترانه شرقی رخ داده است [5]. به طور واضح، این اعداد نشان می دهد که در مناطقی از جهان که جنگ و درگیری های نظامی در حال رخ دادن هستند، دسترسی به پوشش همگانی بهداشت بسیار دشوار خواهد بود. از همین رو، به نظر می رسد یکی از وظایف مهم سازمان جهانی بهداشت، تقبیح قدرت های بزرگ جهانی است که برای دستیابی به منابع طبیعی  سایر کشورها، آن ها را درگیر جنگ می نمایند.

زبان:
فارسی
صفحات:
207 تا 208
لینک کوتاه:
magiran.com/p1988869 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!