فهرست مطالب

علوم و مهندسی آبخیزداری ایران - پیاپی 16 (پاییز 1390)

مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
پیاپی 16 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه فتوحی، حمیدرضا عظیم زاده، علی طالبی، محمدرضااختصاصی صفحه 1
    عامل فرسایش پذیری معادله جهانی تلفات خاک یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در برآورد فرسایش آبی است که در مدل USLE و نسخ مختلف آن استفاده می شود. تغییرات مکانی عامل K و شناسایی عوامل موثر در آن موضوع اصلی مقاله حاضر است. یکی از متغیرهایی که همواره در برآورد صحیح این عامل مدنظر قرار نمی گیرد، تراکم پوشش سنگفرش سطحی به عنوان عامل طبیعی حفاظت خاک است. برآورد تغییر عامل K در اثر تغییر کاربری اراضی ناشی از شخم اراضی و اختلاط آن با خاک زیرین از جمله اهداف دیگر این مقاله می باشد. بدین منظور پژوهش حاضر در مقطعی از دشت یزد- اردکان شامل سه نوع دشت سر پوشیده، آپانداژ و لخت با تراکم متفاوت سنگفرش انجام شد. روش نمونه-برداری از نوع طبقه بندی- تصادفی و بر اساس آزمون کفایت نمونه 37 نقطه با توزیع تاحدودی یکنواخت از خاک سطحی تا عمق 10 سانتی متری برداشت گردید. نفوذپذیری با استفاده از روش استوانه مضاعف، درصد پوشش سنگفرش سطحی در دو حالت طبیعی و شخم خورده با استفاده از نمایه های دفترچه مانسل اندازه گیری شد. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و دانه بندی به روش آب سنجی، مواد آلی به روش های استاندارد آزمایش شد. با استفاده از تغییرنماهای ArcGIS9.3 وSurfer9.0 الگوی تغییرات تعیین و پهنه بندی به روش کریجینگ معمولی برای عامل K و عوامل موثر در آن انجام شد. از نمایه های میانگین مطلق اشتباهات، میانگین اریبی اشتباهات، مجذور میانگین اشتباهات، ریشه دوم میانگین مربع خطا و ضریب تبیین به منظور کنترل و اعتبارسنجی نیم تغییرنماها استفاده گردید. نتایج نشان داد که در دشت سرهای پوشیده،کاهش پوشش سنگفرش تا مرز 20 درصد نقش حفاظتی چندانی برای این عامل نداشته و ارتباط پوشش سنگفرش و عامل K معنی دار نبود. در حالی که در دشت سرهای آپانداژ و لخت با سنگفرش بیش از 50 درصد، عامل K کم تا ناچیز بود. این در حالی است که در صورت اختلاط سنگفرش با شخم اراضی مقدار K تا 10 برابر مقدار طبیعی افزایش یافت. برازش مدل بر تغییرنماهای مختلف نیز نشان داد که توزیع سنگفرش بیابانی با مدل گوسی قابل توجیه است. در مجموع استفاده از روش کریجینگ معمولی، روش مناسب تری در پهنه-بندی عامل فرسایش پذیری و عوامل موثر در آن است.
    کلیدواژگان: پوشش سنگفرش، عامل فرسایش پذیری خاک، کریجینگ معمولی، درون یابی، یزد
  • احمد فاتحی مرج، مژگان باقری نیا صفحه 13
    پایش خشک سالی نقش کلیدی در کاهش خسارات ناشی از آن دارد. کمبود ایستگاه های بارانسنجی و نقص داده های آماری همواره دقت ارزیابی خشک سالی هواشناسی را در مناطق فاقد آمار تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی داده های بارش وضعیت خشک سالی مرتعی را به دلیل توزیع زمانی و مکانی آن به خوبی نشان نمی دهد. در پژوهش حاضر بررسی خشک سالی مرتعی، که عبارت از کاهش پوشش گیاهی مراتع و دیم زارها است، در غرب کشور طی سال های 1386تا 1389 با استفاده از تصاویر روزانه سنجنده MODIS با دقت زمینی 250 متر، انجام گرفته است. پس از انجام اصلاحات رادیومتریک و ژئومتریک تصاویر، نمایه گیاهی NDVI به عنوان نمایه پوشش سبز در دوره رشد گیاهان دیم و مرتع استخراج شد. با هدف تحلیل ارتباط تغییرات پوشش گیاهی و خشک سالی هواشناسی، نمایه بارش استاندارد (SPI) نیز محاسبه شد. ابتدا در تحلیل سالانه، نمای کلی خشک سالی مشخص شده و در ادامه عامل های خشک سالی در مقیاس زمانی ماهانه بررسی و همبستگی بارش تجمعی در بازه های زمانی مختلف، با نمایه NDVI مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج مبین آن است که بهترین همبستگی در بازه زمانی شش ماه و بیشترین افزایش همبستگی در بازه زمانی یک ماه به دو ماه وجود دارد. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد استفاده از تصاویر ماهواره ای روزانه برای ارزیابی خشک سالی مرتعی و دیم برآورد جامع تری از وضعیت خشک سالی را به ویژه در مناطقی از حوزه های آبخیز که فاقد آمار بارندگی می باشند، ارائه می کند.
    کلیدواژگان: خشک سالی مرتعی، سنجنده MODIS، NDVI، بارش، SPI، غرب ایران
  • مجید پورکرمان، امیرحسین چرخابی، حسین مصدق، حمیدرضا پیروان، آیدا طالبی صفحه 23
    مارن ها بدلیل داشتن املاح بالا، حساسیت بالایی را نسبت به فرسایش از خود نشان می دهند. این واحدها همه ساله رسوب زیادی از طریق شبکه ی آب شناختی وارد پروژه تغذیه مصنوعی سرخه می نمایند. پس، شناسایی متغیرهای شیمیایی در کاهش و یا افزایش حساسیت مارن ها به منظور کاهش خسارات، امری ضروری بنظر می آید. روش های آماری مورد استفاده برای شناسایی متغیر های تاثیرگذار شیمیایی بر روی فرسایش، بر پایه مقایسه میانگین و یا استفاده از ماتریکس همبستگی صورت می پذیرد. بدلیل زیاد بودن متغیرها، جداول ایجاد شده بسیار بزرگ و پیچیده می باشد، بنابراین امکان تعیین متغیر های اصلی، شدت عملکرد آنها و همچنین شناسایی ارتباط بین گروه های فرسایشی با دقت بالا، امکان ندارد. هدف از این مطالعه، شناسایی متغیرهای اصلی شیمیایی بر روی کنترل فرسایش با استفاده از روش تحلیل تفکیکیStepwise (SW) همچنین بررسی ارتباط بین گروه های مختلف فرسایش به منظور شناسایی متغیرهای مشترک و مستقل هرگروه و تعیین متغیرهای کنترل کننده و افزاینده فرسایش در محیط SPSS می باشد نتایج نشان داد که پایین بودن سطح فرسایش در گروه-های فرسایش سطحی کم تا متوسط (1) و فرسایش سطحی شدید (3) به علت ارتباط این دو گروه در متغیرهای TNV، HCO3، OC می باشد از طرفی بالا بودن سطح فرسایش درفرسایش آبراهه ای (2) به علت عدم ارتباط با متغیرهای 1و3 و بالا بودن متغیر انحصاری CaSO4 و SO4 می باشد. همچنین حدود آتربرگ با متغیرهای کنترل کننده فرسایش دارای همبستگی مثبت می باشد. پس با استفاده از این روش، با دقت و صرف زمان کمتری می توان تاثیرگذارترین متغیرها در ایجاد اشکال فرسایشی مختلف تعیین کرد.
    کلیدواژگان: فرسایش، مارن، متغیرهای شیمیایی، آنالیز تفکیکی، SPSS
  • مهدی سلیمانی مطلق، علی طالبی، محمد اکرامی صفحه 33
    وقوع بهمن یکی از بلایای طبیعی است که هر ساله موجب تلفات جانی و مالی در بیشتر مناطق کوهستانی و صعب العبور جهان می شود. پدیده ریزش بهمن در ایران نیز به ویژه به ساکنان مناطق کوهستانی و مسافران عبوری جاده های بهمن خیز (محورهای دیزین –گاجره، حاجی آباد- دیزین، ابتدای کرج-چالوس، کرج-چالوس میانی، هراز و امام زاده داوود) استان تهران، باعث خسارات جبران ناپذیرمی شود. عدم آگاهی از زمان وقوع بهمن تشدید کننده خسارات است. از این رو پیش بینی احتمال وقوع بهمن در محورهای ارتباطی کمک زیادی در کاهش خسارات جانی و مالی مسافران عبوری و ساکنان واقع در محدوده های بهمن خیز می-نماید. برای بررسی احتمال وقوع بهمن در این منطقه از روش نزدیکترین همسایه (nearest neighbor) بهره گرفته شد. این روش با استفاده از اطلاعات بهمن و داده های روزانه برف 22 ایستگاه برف سنجی به مدت 10 سال (از 78-77 تا 88-87) برای پیش بینی احتمال وقوع بهمن انجام گرفت. در این روش روزهای برفی مشابهی که بهمن های قبلی را ایجاد کرده اند، با استفاده از نرم-افزار Arc/GIS تعیین شد. سپس با پهنه بندی برف ماه های مختلف در سال مورد پیش بینی به روش کریجینگ، دامنه تغییرات برف های بهمن زا استخراج شد. پس از آن اقدام به تعیین سطح هشدار، نسبت همسایه مثبت و احتمال وقوع بهمن در هر محور ارتباطی گردید؛ زمانیکه نسبت همسایه های مثبت بیشتر از سطح هشدار گردد، بهمن اتفاق خواهد داد. نتایج نشان داد که در اکثر محورهای ارتباطی، پدیده بهمن در ماه های برفی رخ داده و احتمال سقوط آن در کلیه مسیرهای بهمن خیز در اسفند ماه بیشتر از سایر ماه هاست. بطوری که نسبت همسایه مثبت و سطح هشدار در اسفندماه برای مسیر های دیزین –گاجره 77/0 و 42/0، حاجی آباد- دیزین 42/0 و 33/0، ابتدای کرج-چالوس 15/0 و 1/0، کرج-چالوس میانی 44/0 و 27/0، هراز 16/0 و 11/0 و امام زاده داوود 39/0 و 22/0 بوده که در مقایسه با سایر ماه ها، مقادیر پارامترهای مذکور و در کل احتمال وقوع بهمن بیشتر است. دلیل اصلی بروز این پدیده ارتفاع کافی برف و افزایش دما می باشد. در نهایت احتمال سقوط بهمن در محور دیزین - گاجره و محور کرج - چالوس بترتیب با داشتن نسبت همسایه های مثبت 77/0 و 44/0 بالاتر از سایر محورها پیش بینی گردید. دلیل این مساله را می توان به شرایط توپوگرافی مناسب (شیب کافی، دامنه رو به آفتاب)، وجود گیلویی و صخره و از همه مهمتر شرایط مساعد اقلیمی (ارتفاع زیاد برف، باد برف و دما) نسبت داد.
    کلیدواژگان: بهمن، احتمال وقوع، سطح هشدار، نزدیک، ترین همسایه، استان تهران
  • محمدرضا اختصاصی، صدیقه دادفر، فروغ کامرانی، راضیه شاه بندری صفحه 39
    یکی از مهمترین فرایندهای طبیعی در مناطق نیمه خشک، خشک و فراخشک فرسایش بادی است. این فرایند در شرایطی رخ می دهد که علاوه بر وجود خاک حساس، باد دارای حاکمیت وسرعت قابل توجه باشد. شهرستان بافق از جمله مناطق خشک ایران مرکزی بوده که دارای بارندگی کم و پوشش گیاهی ضعیفی می باشد. وزش بادهای شدید بر سطح این اراضی بدون پوشش باعث فرسایش خاک شده و مشکلاتی را پدید می آورد. لذا شناسایی مناطق توفان خیز می تواند از خطرات و زیانهای حاصله از آن بکاهد. به منظور شناسایی و کنترل مناطق توفان خیز در منطقه باید قبل از هر چیز سرعت آستانه فرسایش بادی برای رخساره های مختلف مشخص شود. در این پژوهش سرعت آستانه هر رخساره به کمک تونل باد قابل حمل اندازه گیری و نقشه هم سرعت آستانه فرسایش بادی تهیه شد. سپس به منظور تحلیل سرعت و جهت بادهای غالب و توفانزا در منطقه از داده های بافق 14 له (1385-1372) استفاده شد. با کمک نرم افزارهای گلباد و گل ماسه-نما وضعیت بادهای فرساینده در منطقه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان داد که بادهای فرساینده در این منطقه از سمت شمال غرب می وزند و حدود 39 درصد از منطقه مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار می دهند که شامل رخساره های دشت سر پوشیده با سطوح شلجمی و نبکا، تپه های ماسه ای، دشت سر پوشیده با باغات و مناطق مسکونی و دشت سر اپانداژ با رگ متوسط همراه با اوئد می باشد. این مناطق دارای سرعت آستانه 7 تا 16 متر بر ثانیه می باشند.
    کلیدواژگان: گلباد، گل توفان، گل ماسه، رخساره، دشت سر پوشیده
  • قاسم مرتضایی فریزهندی، رضا شهبازی صفحه 45
    بیابانزایی به صورت یک پدیده مستمر و مخرب و به عنوان یک معضل جهانی نه تنها کشورهای درحال توسعه، بلکه کشورهای توسعه یافته را نیز تهدید می کند. در پژوهش حاضر فرآیند بیابانزایی در قالب واحدهای کاری و با بررسی نمایه های مختلف و قابل اندازه گیری و در دسترس معیار فرسایش شامل: نوع و تراکم فرسایش آبی، تراکم شبکه زهکشی، نوع استفاده غالب از اراضی، درصد تاج پوشش گیاهی، ظهور رخساره های فرسایشی، پوشش غیر زنده در سطح خاک و یا درصد پوشش گیاهی، تعداد روزهای همراه با گرد و خاک مطالعه شد و نقشه بیابانزایی حوزه آبخیز تهیه گردید. این نقشه با نقشه کاربری اراضی تطابق داده شد و در انتها فرایند بیابانزایی به تفکیک واحدهای زمین و ریخت شناختی کوهستان، دشت سر و پلایا، ضمن دخالت عامل کاربری اراضی بررسی شد. نتایج نشان داد که در کوهستان شکل فرسایش آبی غالب بوده و در واحدهای دشت سر و پلایا به دلیل عمل فرسایش در بالادست و تمرکز کاربری در پایین دست حوزه آبخیز، شدت بیابانزایی بیشتر بوده و هر دو عامل فرسایش آبی و بادی فعال می باشند.
    کلیدواژگان: بیابانزایی، فرسایش آبی، فرسایش بادی، کاربری اراضی، حوزه آبخیز چشمه علی دامغان
  • محمدرضا یزدانی، جوادخوشحال دستجردی، محمد مهدوی، سعید سلطانی صفحه 53
    رواناب نقش مهمی در مدیریت حوزه های آبخیز ایفا می کند و برنامه ریزی و ایجاد زمینه مناسب برای بهبود وضعیت حوزه های آبخیز بستگی زیادی به آن دارد. از طرفی تخمین رواناب در حوزه های آبخیزاهمیت زیادی در مطالعات منابع آب، تعیین و طراحی سازه های کنترل سیل دارد. با توجه به قابلیت شبکه های عصبی مصنوعی در تخمین رواناب، کم هزینه بودن، انعطاف پذیری و اهمیتی که حوزه ی آبخیز سد زاینده رود در تامین آب مورد نیاز شهری، کشاورزی و صنعتی ایفا می کند، کارایی شبکه های عصبی در تخمین رواناب ماهانه زیرحوضه های بالا دست سد زاینده رود مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق دو نوع مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه (MLP) و مدل شبکه عصبی زمان تاخیری(TLNN) در زیرحوضه های پلاسجان، سمندگان و زاینده رود مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر این بود که مدل TLNN علیرغم حساسیت زیاد در مرحله آموزش، از کارایی خوبی در تخمین رواناب برخوردار بوده و نسبت به مدلMLP از خطای کمتری برخوردار است. بطوریکه این شبکه ها با استفاده از ورودی هایی شامل 3تا 4ایستگاه بارانسنجی و 2تا 3 ایستگاه دماسنجی با آموزش مناسب می توانند بخوبی رواناب ماهانه را تخمین بزنند. میانگین خطای مطلق پیش بینی در مرحله تست برای سه ایستگاه اسکندری، مندرجان و قلعه شاهرخ با استفاده از روش TLNN به ترتیب برابر 5/0، 31/0 و 27/0 و همچنین در روش MLP نیز به ترتیب 5/0، 33/0 و45/0 بود. شبکه های عصبی زمان تاخیری ضمن داشتن انعطاف پذیری بسیار بالا، بخوبی توانایی شبیه سازی عکس العمل حوزه آبخیز نسبت به ورودی ها از جمله بارش و دما را دارند.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی زمان تاخیری، پرسپترون چند لایه، آنالیز حساسیت، حوزه آبخیز زاینده رود
  • گزارش فنی
  • سوسن براتی قهفرخی، سعید سلطانی کوپایی، بهزاد رایگانی صفحه 63
    در این پژوهش، حوزه آبخیز قلعه شاهرخ با مساحت 1/150980 هکتار انتخاب گردید. با استفاده از تصاویر ماهواره ای، نقشه های کاربری اراضی، شماره منحنی و ضریب رواناب حوزه در سالهای 1354، 1369 و 1381 تهیه گردید. نتایج نشان داد که طی سالهای 54 تا 81 بیشترین تغییر کاربری مربوط به تبدیل مراتع به دیم زارها و اراضی زراعی آبی است. میانگین های وزنی CN وC حوزه در طی سالهای 54، 69 و 81 به ترتیب 9/85 و 55/0، 87 و 58/0، 24/87 و 6/0 می باشد. همچنین از سال 54 تا 69 میزان افزایش ارتفاع رواناب به طور متوسط 25/0 و طی سالهای 69 تا 81، 075/0 میلی متر در سال بوده است.
    کلیدواژگان: رفتار آب شناختی حوزه، تغییرات کاربری اراضی، شماره منحنی، ضریب رواناب و ارتفاع رواناب
|
  • F.Fotouhi, H.R.Azimzadeh, A.Talebi, M.R. Ekhtesasi Page 1
    The Soil erodibility Factor is one of the important and effective factor that is used for estimating water erosion by USLE model and its different versions. The main topic of this paper is the spatial distribution of K factor and knowing its effective factors. One of the factors which is usually ignored for K stimation,is the desert pavement density as the natural factor of soil conservation. The other purpose of this paper is the estimating of the variations of K factor due to landuse change, land plowging and combination with sub-layers soil. For doing that in cross-section of Yazd-Ardakan plain (including Coarse grain plain, Medium grain plain and fine grain plain) with different pavement density, by random classification sampling method, the soil samples were collected in 37 points from 0-10 cm of surface soil in each parts of plain. The rate of infiltration was measured by using double ring method. Desert pavement cover in to conditions (natural and disturbed) was measured using the exist scales in Munsell’s notebook. Grain size distribution by hydrometry method and organic matter by standard methods were analyzed. Then the spatial pattern of variations by ArcGIS9.3 and Surfer9.0 softwares and zonation by kriging method for K factor and its effective parameters were determined. To evaluate the obtained semivariogram, some statistical indices like MAE(Mean Absolute Error), MBE(Mean Bias Error), MSE(Mean Square Error), RMSE(Root Mean Square Error) and determination coefficient were applied. The results show that in fine grain plains due to decreasing the desert pavement until less than %20, it can not be considerd as the conservation factor and the relation between pavement desert and K factor is not sufficient. On the other hand, in Coarse grain and Medium grain plains (that desert pavement is more than %50), the K factor lies in the low until very low. The conservative role of desert pavement in Coarse grain and Medium grain plains that by combining pavement, the K factor is increased 10 times more than natural conditions. The results of model fitting on spatial changes show that Gaussian model is the best. Totally, ordinary kriging is suitable method for spatial variability description of K and its effective factors.
    Keywords: Desert pavement, Soil erodibility factor, Ordinary kriging, Interpolation, Yazd
  • A. Fatehi Marj, M. Bagherinia Page 13
    Drought monitoring has a key role in drought management. The meteorological drought monitoring in regions without enough data is always influenced by the Lack of meteorological data and deficiency in statistical data. On the other hand rainfall data is not a good indicator for rangeland drought evaluation, because of its temporal and regional distribution. In this research, variation of rangeland drought is investigated by MODIS data with 250m spatial resolution that collected in the duration of 2007-2009 fromwest part of Iran. Due to effects of drought on the quality and quantity of vegetation cover, NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) was used as important indicators of rangeland drought. NDVI is used as vegetation index of growth season in rangelands and grasslands. So, Standard Precipitation Index (SPI) was calculated as meteorological drought index to monitor drought impact on the variation of vegetation cover. Thus, annual analysis was done to show the general trend of drought in the study area. Then the monthly analysis also applied to obtain the correlation (R) between NDVI and cumulative precipitation, SPI in different time lags. As final result, the best correlation accrued in 6 months lag and the most growth of correlations happened between 1 and 2 months. This research also presents the daily MODIS data is useful for drought study in the area with no reliable data.
    Keywords: Rangeland Drought, MODIS, NDVI, Rainfall, SPI, West of Iran
  • M. Pourkerman, A. H. Charkhabi, H. Mosadegh, H.R. Peyrowan, A. Talebi Page 23
    Marl units with high contents of soluble salts are highly susceptible to erosion. These units produce and enter high amounts of sediment to Sorkhe artificial recharging system every year. Thus, identification of effective agents on susceptibility to erosion of marls is an essential subject. Statistical methods to determine effective factors is based on mean comparison and correlation matrix between data. The correlation matrix tables are very large and complex because so many variables are involved. Therefore, determining main variable and amount of their effect and also relationship between erosion groups is not possible with high accuracy. The aim of this study, is to determine main chemical variables on erosion by Discriminate Analysis and separating increaser and decreaser factors in erosion using SPSS software. The results showed that low rate of erosion in low to moderate surface erosion group (1) and severe surface erosion group (3) is due to TNV, HCO3 and OC correlation between two mentioned groups. On the other hand, high level of erosion in rill erosion group (2) is due to no relation with variables of groups 1 and 3 and high values of CaSO4 and SO4. As well as, atterberg limits have positive correlation with reduction erosion factors. Then by using method we can determine the effective factors fast and accurately.
    Keywords: Erosion, Marl, Chemical Variables, Denotative Analysis, SPSS
  • M. Soleymani, A. Talebi, M. Ekrami Page 33
    Avalanche occurrence is one of the natural disasters that caused loss of life and damages in most mountainous areas of the world every year. Phenomenon of avalanche downfall in Iran is caused to irreversible damages, specially on residents and passing travelers through mountainous roads (Dizin - Gagereh, Haji Abad - Dizin, beginning Karaj - Chalus, Karaj - Chalus middle, Haraz and Imam Zadeh Davoud) in Tehran province. Unknowing the time of avalanche occurrence, exceeds the damages. Then, forecasting the avalanche occurrence probability in the avalanche paths help to reduce human and financial damages of passengers and residents. For investigation the probability of avalanche occurrence in this region, the nearest neighbor method was used. This method carried out based on the avalanche information and daily data of snow in the 22 snow stations during 10 years (from 1377-78 to 1387-88). In this method, the number of similar snowy days that were created former avalanches was determined using ArcGIS software. Then, by snow zoning in different months of investigative year by using kriging method, the rate of snow depth variations (that generates avalanche) were obtained. Thereafter, warning level, positive neighbor's ratio (NN ratio) and probability of avalanche occurrence were characterized in the every path. The results showed that in most communication paths, avalanche phenomenon has occurred in snowy months and probability in month of March is more than other months. The important reason of this phenomenon is high snow depth and increasing the temperature. Finally, probability of avalanche occurrence in Dizin – Gajereh path and Karaj – Chalous path was predicted very high. The reason of this point could be topographic conditions (high slope, slope subject to the sun), rock and mostly climate conditions (high snow depth, snow wind and temperature). The results of this research project can help to managers of avalanche control, effectively as they warn people to avoid from non - essential travels in that time or choose the other paths.
    Keywords: Avalanche, Occurrence Probability, Warning Level, Nearest Neighbor, Tehran Province
  • M.R.Ekhtesasi, S.Dadfar, F.Kamrani, R.Shahbandari Page 39
    Wind erosion is one of the most important natural processes in semi arid, arid and hyper arid regions. This process occurs in conditions that wind has considerable speed and abundance in addition to existence of sensitive soil. Bafgh city is one of the arid regions of Central Iran has low rainfall and poor plant cover. Strong winds blowing on the surface of these non-coverage land causing soil erosion and other problems. Identify Storm prone areas could reduce its risks and losses. So identification and controlling of storm prone areas, the wind erosion threshold velocity should be determined in different facies foremost. In this study, the threshold velocity of each facies was measured by using of wind erosion meter (W.E. meter), and the iso-threshold velocity map of wind erosion was provided. For analyzing critical wind speed and aspect, the anemometers data of Bafgh synoptic station during 14 years statistical period was used. Grueling winds condition of this region was studied by Wind Rose (WRPLOT view 5.2.1) and Sand Rose (Sand Rosegragh 3.0) software. Results showed gruelling winds blow from Northeast in 39 percent of the study area are fine grain plain facies with parabolic surfaces and Nebka, sand dunes facies gardens and residential areas, and medium grain plain with medium reg and oued. The threshold velocity in these areas was 7 to 16 meters per second.
    Keywords: Wind Roze, Storm Roze, Sand Roze, Facies, Pedim
  • G. Mortezaii Farizhandi, R. Shahbazi Page 45
    Desertification process as a continuous and destructive phenomenon and as a global scourge, not only developing countries but also developed countries threatens. Successful projects and control desertification and reduce risk factors inhibit desertification requires proper understanding of cause and effect relationship between desertification and existing processes, but it is obviously what the process and accelerate out of its normal effect of making human factors.In The case study Desertification procesure in the framework of work units assessed applying different valuable and available indexes of erosion including: kind and density of water erosion, drainage net density, major landuses, green cover, appearance of erodiblity formations, soil cover, number of days with dust storm. Map of desertification map for the watershed generated and overlayed with current landuse map. Finaly desertification procesure involving landuse were assessed in categorized geomorphological units; mountain, pedimont and playa. Results showed that the dominant form of erosion in mountain is water one. Over the pedimont and playa, because of erosion activities in highlands and focusing land exploitations in lowlands, desertification is more intense and both water erosion and wind erosion are active.
    Keywords: Desertification, Water Erosion, Wind Erosion, Landuse, Cheshmeh, Ali Damghan Watershed
  • M. R. Yazdani, J. Khoshhal Dastjerdi, M. Mahdavi, S. Soltani Page 53
    Runoff is a key factor in watershed management and it is valuable for suitable programming to improve watershed condition. Also, runoff estimation in watersheds is important for water resources studies and design of the flood control structures. Flexibility of Artificial Neural Networks (ANNs), its low cost and high capability for monthly runoff estimation was considered to using capability of these networks for monthly runoff estimation in the upstream sub basins of the Zayandehrud Dam. Moreover, Zayandehrud Dam Basin has important role for water supply of urban, agriculture and industrial sectors. In this study, two types of neural networks; including multilayer perceptron (MLP) and time lag neural networks (TLNNs) was evaluated in basins of Samandegan, Plasjan and Zayandehrud. Results indicated that TLNN model has high capability for runoff estimation, although this structure involves high sensitivity during training stage. Also this model had lower error compared with MLP Model. These networks (TLNNs) can estimate monthly runoff with suitable training and implementing inputs of 3 or 4 rain gauges and 2 or 3 temperature stations. TLNNs are suitable simulator of watershed response to the inputs such as rainfall and temperature, due to its high flexibility.
    Keywords: Time lag neural network, multilayer perceptron, Sensitivity analysis, Zayandehrud Basin
  • S. Barati, S. Soltani, B. Rayegani Page 63
    Qaleshahrokh watershed with an area of 150980.1 hectares was selected for investigating the relation between land use changes and watershed hydrologic behavior. From satellite data, land use, curve number maps and runoff coefficients were obtained for 1975, 1990 and 2002. Results show that most of the land use changes occurred through converting rangelands to dry lands and irrigated agriculture. Weighted means of CN and C was 85.9 and 0.55, 87 and 0.58, 87.24 and 0.6, in 1975 to 2002 respectively. Also runoff depth increased 0.25 mm per year between 1975-1990 and 0.075 mm/year between 1990-2002.
    Keywords: Watershed Hydrologic Behavior, Land Use Change, Curve Number, Rrunoff Coefficient, Runoff Depth