بررسی مقایسه ای تاثیر دیکلوفناک و ترامادول وریدی بر کاهش درد پس از عمل و عوارض جانبی در بیماران تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

مدیریت لاپاراسکوپیک بیماری ها امروزه در جوامع جهانی پذیرفته شده است و می توان از آن به عنوان یکی از رایج ترین شیوه های جراحی شکمی و درمان استاندارد سنگ کیسه صفرا و التهاب کیسه صفرا نیز نام برد. با این حال درد پس از عمل که یکی از شایع ترین علل تاخیر ترخیص بعد جراحی است؛ تجربه ای پیچیده، چند عاملی و یک حس ناخوشایند و تجربه احساسی می باشد که هم چنان یکی از جدی ترین معضلات برای پزشکان و بیمار تحت جراحی است و باید آن را به کمک تزریق داروی مناسب و در عین حال با کمترین عوارض جانبی تحمیلی بر بیمار مدیریت نمود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی مقایسه ای تاثیر دیکلوفناک و ترامادول بر کاهش میزان درد پس از عمل و عوارض جانبی در بیماران تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک می باشد.

مواد و روش ها

این پژوهش به صورت کارآزمایی بالینی دوسویه کور می باشد. در این پژوهش تعداد 61 بیمار کاندید کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک به صورت تصادفی و بر اساس جدول اعداد تصادفی به دو گروه 31 نفره و 30 نفره تقسیم شدند. گروه اول، mg/kg75 دیکلوفناک (31N=) و گروه دوم، mg/kg 100 ترامادول (30N=) هر 6 ساعت به صورت وریدی دریافت کردند. برای ارزیابی میزان درد پس از جراحی از سیستم VAS در ساعت های 6، 12، 18 و 24 استفاده شد و میزان درد آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در صورت بروز درد در بیماران برای آن ها مپریدین تزریق صورت گرفت و در انتها میزان دوز مصرفی مپریدین علاوه بر موارد اصلی مورد مطالعه پژوهش، اندازه گیری و ثبت شد. داده ها پس از جمع آوری، کدگذاری شده و وارد نرم افزار SPSS نسخه 18 شدند. سپس با استفاده از روش های آمار تحلیلی شامل آزمون تی و مربع کای داده ها آنالیز شدند. سطح معناداری کمتر از 05/0 قرار داده شد.

یافته ها

24 ساعت پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک؛ میانگین شیوع تهوع در گروه دریافت کننده دیکلوفناک به طور معناداری کمتر از گروه دریافت کننده ترامادول بود (013/0P=). میانگین شیوع استفراغ در گروه دریافت کننده دیکلوفناک به طور معناداری کمتر از گروه دریافت کننده ترامادول بود (011/0P=). میانگین شیوع گاستریت در گروه دریافت کننده ترامادول به طور معناداری کمتر از گروه دریافت کننده دیکلوفناک بود (006/0P=). میانگین شدت درد در گروه دریافت کننده ترامادول به طور معناداری کمتر از گروه دریافت کننده دیکلوفناک بود (010/0P=). هیچ اختلاف آماری معنادار دیگری میان دو گروه مشاهده نشد.

نتیجه گیری

درد پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، همواره دردی رایج است که با تزریق داروی مناسب که کمترین عوارض جانبی را بر بیمار تحمیل می کند، می توان به ایشان در مدیریت این درد کمک رسانی کرد. استاندارد طلایی در کنترل درد بعد از عمل، استفاده از داروهای مخدر می باشد ولی به علت عوارضی جانبی محدود می گردد. لذا طبق نتیجه گیری پژوهش حاضر، استفاده از ترامادول وریدی گزینه ای کارآمد تر از استفاده از دیکلوفناک برای کاهش درد می باشد و دوره ای راحت تر برای پس از عمل بیماران به ارمغان خواهدآورد؛ ولی باید به این نکته نیز توجه داشت که ترامادول از نرخ بالاتر شیوع عوارض جانبی به نسبت دیکلوفناک برخوردار است که تزریق این دارو را باتوجه به شرایط بیمار، نیازمند اعلام نظر پزشک معالج می کند.

زبان:
فارسی
صفحات:
52 تا 59
لینک کوتاه:
magiran.com/p2032110 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!