بررسی منابع و روش های تولید پپتیدهای زیست فعال موثر در سلامت انسان : یک مطالعه مروری نظام مند
ارزش پروتئین ها به عنوان منبع اصلی آمینواسیدها در سلامت انسان اثبات شده است. پروتئین ها علاوه بر ارزش غذایی دارای عملکردهای زیستی می باشند. این پروتئین ها عملکردهای خود را به واسطه پپتیدهای زیست فعال نشان می دهند. روش های تولید پپتیدهای زیست فعال بر فعالیت زیستی آن ها موثر می باشد. هدف از این مقاله بررسی منابع و روش های تولید پپتیدهای زیست فعال موثر در سلامت انسان می باشد.
در این مطالعه مرور سیستماتیک برای جمع آوری اطلاعات، مقالات با کلمات کلیدی پپتیدهای زیست فعال، هیدرولیز آنزیمی، مواد ضد سرطان و ضد فشارخون در فاصله سال های 1988 تا 2018 در پایگاه هایPubMed ، Scopus، Science Direct و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) و به زبان انگلیسی جستجو و بررسی شدند. از میان 643 مقاله یافت شده، 28 مقاله که مرتبط با موضوع این پژوهش بودند، انتخاب گردیدند.
مقالات نشان دادند که استفاده از روش هیدرولیز آنزیمی جهت کاربردهای درمانی، موجب پایداری آن ها نسبت به روش های تخمیری و استخراج با حلال می شود و روش ایمن تری نسبت به دو روش دیگر می باشد. همچنین از اثرات سلامت بخش این ترکیبات می توان کاهش خطر بیماری های مزمن، افزایش عملکرد سیستم ایمنی، فعالیت ضدمیکروبی، خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدلخته شدگی، ضدفشارخون، ضدسرطان و کاهش کلسترول را نام برد.
در سال های اخیر به نقش پپتیدهای زیست فعال به عنوان ترکیبات درمانی توجه زیادی شده است. پپتیدهای زیست فعال می توانند نقش موثری در سلامت انسان ایفا نمایند. از این رو اتخاذ تدابیری جهت سرمایه گذاری و برنامه ریزی در این حوزه می تواند بر سلامت آینده کشور تاثیر گذار باشد.