بررسی شیوع و عوامل مرتبط با خوددرمانی در شهرستان فسا در سال 1397: مطالعه مقطعی مبتنی بر جمعیت

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

خوددرمانی یکی از بزرگ ترین مشکلات اجتماعی، بهداشتی و اقتصادی جوامع مختلف ازجمله ایران به شمار می آید. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع و عوامل مرتبط با خوددرمانی دارو در افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان فسا بود.

مواد و روش ها

این مطالعه مقطعی به روش توصیفی-تحلیلی و بر روی 2000 نفر از افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهرستان فسا سال 1397 انجام شد که نیمی از آن تعداد، روستایی و نیمی شهرنشین بودند. نمونه گیری در سه مرحله (نمونه گیری طبقه ای، خوشه ای و تصادفی ساده) انجام شد. برای گزارش اطلاعات از میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد و برای بررسی ارتباط بین متغیرها، از آزمون های آماری کای اسکویر و رگرسیون لجستیک در سطح معنی داری 05/0= α استفاده شد. داده ها با نرم افزار spss نسخه 22 آنالیز شدند.

نتایج

افراد موردبررسی، 726 مرد (3/36%) و 1274 زن (7/63%) با میانگین سنی 36/37 سال بودند. در این میان، تعداد 1087 نفر (4/54%) خوددرمانی داشتند که در روستاییان بیشتر از شهرنشینان مشاهده شد (p˂0.001). همچنین احتمال خوددرمانی در دانشجوها، سربازها، افراد شاغل نسبت به دانش آموزان، کمتر بود (p˂0.001). همچنین مشاهده شد که خوددرمانی با سطح تحصیلات رابطه معنی داری نداشت (p>0.05). خوددرمانی در افرادی که منبع اطلاعات خوددرمانی آن ها داروخانه ها و داروسازها بودند بیشتر بود (نسبت شانس (OR) برابر با 25/0). با توجه به متغیرهای مرتبط با علل خوددرمانی، ازنظر وضعیت اقتصادی، هزینه بر بودن معالجه (28/58%)، ازنظر نوع نگرش به پزشک، عدم اعتماد به تشخیص پزشک (51/77%) و ازنظر بهبودی علایم، بهبودی بر اساس تجربه قبلی (87/81%) بیشترین فراوانی را داشتند.

نتیجه گیری

 با توجه به شیوع بالای خوددرمانی در شهرستان فسا، نیاز به ارایه برنامه های آموزشی لازم به صورت حضوری و از طریق رسانه ها در خصوص عوارض و پیامدهای خوددرمانی ضروری است. همچنین باید برنامه هایی جهت رفع کمبود پزشک و کادر درمانی و نیز بالا بردن کیفیت خدمات درمانی در روستاها تدوین گردد. محدود کردن خرید دارو بدون نسخه نیز می تواند تا حدودی خوددرمانی را در جامعه کاهش دهد.

زبان:
فارسی
صفحات:
2285 تا 2293
لینک کوتاه:
magiran.com/p2171561 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!