اثربخشی درمان شفقت محور (CFT) بر استرس ادراک شده ی بیماران مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر: یک مطالعه ی تجربی
سندرم روده ی تحریک پذیر، یکی از شایع ترین اختلالات عملکردی گوارش است که استرس، نقش محوری در آن دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شفقت محور (Compassion-focused therapy یا CFT) بر استرس ادراک شده ی بیماران مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر بود.
روش ها:
این پژوهش، در قالب یک طرح پژوهشی آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه مورد و شاهد انجام شد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی بیماران مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر مراجعه کننده به مطب متخصصان گوارش و درمانگاه اختلالات عملکردی گوارش، مرکز تحقیقات روان تنی اصفهان بود. تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از بیماران مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. گروه مورد، 8 جلسه ی 90 دقیقه ای درمان شفقت محور Gilbert را دریافت کردند و گروه شاهد تنها تحت درمان دارویی معمول گوارش بودند. جهت اندازه گیری استرس ادراک شده، از مقیاس استرس ادراک Cohen (Perceived stress scale-14 items یا PSS-14) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش ANCOVA تک متغیری و چند متغیری تحلیل شدند.
یافته ها:
درمان شفقت محور همراه با دارو، نسبت به درمان دارویی صرف، دارای اثربخشی بیشتری بر کاهش استرس ادراک شده ی بیماران مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر می باشد و این تفاوت معنی دار است (010/0 > P، 031/5 = F).
نتیجه گیری:
از مداخله ی درمانی شفقت محور جهت کاهش استرس ادراک شده در بیماران سندرم روده ی تحریک پذیر در شهر اصفهان، می توان استفاده نمود و این راهکار درمانی، برای جمعیت ایرانی نیز توجیه پذیر است.
پرداخت حق اشتراک به معنای پذیرش "شرایط خدمات" پایگاه مگیران از سوی شماست.
اگر عضو مگیران هستید:
اگر مقاله ای از شما در مگیران نمایه شده، برای استفاده از اعتبار اهدایی سامانه نویسندگان با ایمیل منتشرشده ثبت نام کنید. ثبت نام
- حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران میشود.
- پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانههای چاپی و دیجیتال را به کاربر نمیدهد.