بررسی ارتباط بین توزیع نواحی شکستگی در قسمت میانی صورت و مندیبل با علل حادثه و نیز بررسی عوامل اپیدمیولوژیک موثر بر این شکستگی ها و مقایسه با مطالعات نواحی کشور ایران و کشورهای مختلف

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

 علت و شیوع شکستگی‌های مگزیلوفیشیال، برحسب مکانسیم ایجاد آسیب و فاکتورهای دموگرافیک تغییر می‌کند. یافتن روابط احتمالی بین علل وقوع حادثه با شایع‌ترین استخوانی که بر اثر آن سانحه، دچار آسیب می‌شود، می‌تواند در تشخیص سریع‌تر و آسان‌تر نوع آسیب وارده به بیمار ترومایی، کمک‌کننده باشد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین توزیع نواحی شکستگی در قسمت میانی صورت و مندیبل با علل حادثه و بررسی اپیدمیولوژیک این شکستگی‌ها بود.

مواد و روش‌ها

این مطالعه از نوع توصیفی و گذشته‌نگر بوده‌ است که با بررسی داده‌های تمامی پرونده‌های بیمارستانی مربوط به یکی از مراکز مهم ترومای شمال کشور به مدت دو سال به دست آمد. این مطالعه با آزمون‌های آماری کای‌اسکویر و فیشر در نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 16 (CL 95 درصد) مورد آنالیز قرار گرفت (0/005 < p value).

یافته‌ها

این مطالعه بر روی 216 بیمار با مجموع 249 شکستگی قسمت میانی صورت و مندیبل انجام شد. نسبت مرد به زن 7/1، رنج سنی 5 تا 82 سال با میانگین 29 سال بود. بیشتر شکستگی‌ها در قسمت میانی صورت و در رده‌ی سنی 30-20 سال و تفاوت شکستگی‌ها در گروه‌های سنی (0/027 < p value)، تفاوت علل حادثه در دو گروه جنسی (0/001 < p value)، تفاوت علل حادثه به تفکیک قسمت میانی صورت از مندیبل در دو گروه جنسی (0/001 < p value، 0/002 < p value، 0/0001 < p value) و تفاوت روندهای درمانی به تفکیک قسمت میانی صورت از مندیبل، معنی‌دار بود (0/0001 < p value).تفاوت فراوانی علل حادثه در گروه‌های سنی بدون تفکیک، معنی‌دار بود (0/0001 < p value) و به تفکیک، تنها در قسمت میانی صورت معنی‌دار شد (0/015 < p value). بیشترین علت شکستگی‌ها در مردان، تصادف با موتور سیکلت و در زنان، تصادف با ماشین بود و نازال (46/25 درصد) از قسمت میانی صورت و تنه‌ی مندیبل (61/23 درصد) > پاراسمفیز (52/18 درصد) > زاویه‌ی مندیبل (16/2 درصد)، از مندیبل، بیشترین نواحی دچار شکستگی بودند. زاویه‌ی مندیبل و کمپلکس زایگوماتیکو مندیبولار zmc، بر اثر نزاع و پاراسمفیز، بیشتر بر اثر افتادن دچار شکستگی شده بودند و سایر علل، بیشتر سبب شکستگی بینی بودند. بیشتر شکستگی‌ها در بهار و تابستان (31 درصد) در افراد مجرد (56 درصد) و ساکن مناطق شهری (50 درصد) رخ داده بود.

نتیجه‌گیری

اطلاع از نواحی‌ که معمولا در هر نوع حادثه بیشتر دچار شکستگی می‌شوند، می‌تواند در تشخیص نواحی که پس از هر حادثه باید توجه بیشتری به آن‌ها مبذول داشت به کلینیسین کمک کند.

زبان:
فارسی
صفحات:
233 تا 243
لینک کوتاه:
magiran.com/p2193547 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!