ااثر تمرین هوازی- مقاومتی بر غلظت سرمی رتینول متصل به پروتئین4، چاقی شکمی و شاخص های متابولیکی در زنان یائسه مبتلا به کبد چرب غیر الکلی
افزایش سن و تغییرات هورمونی در هنگام یایسگی باعث تغییر عملکرد در برخی سیستم های فیزیولوژیکی بدن می گردد و به طور منحصر به فردی زنان را در معرض بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) قرار می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرین هوازی- مقاومتی بر غلظت سرمی رتینول متصل به پروتیین4، چاقی شکمی و شاخص های متابولیکی در زنان یایسه مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بود.
24 زن یایسه غیر فعال مبتلا به کبد چرب با دامنه سنی 50-68 سال، به صورت تصادفی در دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. تمرینات هوازی (با شدت 50 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه) و مقاومتی (با شدت 50 تا 75 درصد یک تکرار بیشینه) 3 جلسه در هفته، به مدت 10 هفته انجام شد. چربی کبد با سونوگرافی، مقدار RBP4 با روش الایزا، شاخص مقاومت به انسولین (HOMA-IR)، شاخص های آنتروپومتریک، پروفایل لیپیدی و آنزیم های کبدی اندازه گیری شدند. داده ها با آزمون کواریانس، t همبسته و ویلکاکسون، همچنین آزمون پیرسون و اسپیرمن تحلیل شدند.
نتایج نشان داد تمرین هوازی مقاومتی باعث کاهش معنادار سطح RBP4، شاخص مقاومت به انسولین، گلوکز ناشتا، شاخص های آنتروپومتریک، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، تری گلیسرید (TG)، LDL و کبد چرب در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل شد (p <0.05). همچنین RBP4 ارتباط معناداری با کبد چرب، تری گلیسرید، چاقی شکم و وزن بدن داشت (p <0.05). تغییرات آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، انسولین ناشتا و HDL معنادار نبود (P>0.05).
تمرین هوازی- مقاومتی می تواند در زنان یایسه سطح RBP4 و مقاومت به انسولین را کاهش دهد و با کاهش چاقی شکمی و پروفایل لیپیدی در بهبود کبد چرب غیر الکلی موثر باشد.