طب‏ الاجساد (اصلاح و مداوای فلزات) و بازخوانی رابطه طب و کیمیا در دوره اسلامی.

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

طب‏الاجساد، مفهومی است که کیمیاگران دوره اسلامی برای فهم، تشخیص و اصلاح نواقص و زواید عارض بر اجساد (فلزات) سبعه مطرح کرده‏اند. آنها فلزات را هم‏چون بدن انسان، در معرض فساد و مرض می‏انگاشته‏اند و می‏کوشیدند تا براساس روابط علم‏المیزان، انحراف مزاج آنها را تشخیص دهند و براساس تدابیر کیمیایی از جمله ترکیب، این انحراف را برطرف و مزاج جسد را به وضعیت تعادلی خود نزدیک کنند. پیش از این و در بیشتر مطالعات رایج و موجود، مقوله اکسیر، یکی از مقولاتی بوده که بیشتر مورخان علم، برای فهم رابطه طب و کیمیا بر آن متمرکز می‏شدند. اما در این مقاله، مفاهیم و روش‏های رایج دیگر در طب‏الاجساد از جمله مزاج، خاصیت و ترکیب و تدبیر، نیز شرح داده شده است. مطالعات تاریخ‏نگارانه مبتنی بر روش ترکیب که اساس طب‌الاجساد است، دامنه مطالعه در باب تعاملات طب و کیمیا را می‏تواند گسترش دهد.

مواد و روش‏ها:

این مقاله یک مطالعه کتابخانه‏ای است که برای سامان‏دادن و نگارش آن چند رساله در صناعت کیمیا از سه حکیم کیمیاگر بزرگ دوره اسلامی یعنی جابربن‏حیان، مویدالدین طغرایی و ایدمر جلدکی، بررسی و بخشی از مباحث آنها در ارتباط با طب‏الاجساد، اصلاح و درمان فلزات ارایه شده است تا مفاهیم پایه و روش‏های اصلی در این دانش استخراج، شرح و تا حد ممکن با یکدیگر، مقایسه شوند. قبل از آن بر مبنای مقالات لاتینی، عربی و فارسی موجود و براساس جست‏وجوی مفهوم ارتباط طب و کیمیا در دوره اسلامی، پیشینه‏ای مختصر از آن گزارش شده است.

یافته‏ ها:

بخش قابل‌توجهی از متون معتبرتر در کیمیای دوره اسلامی که متعلق به سه کیمیاگر نام‏دار این دوره است، به طب‏الاجساد اختصاص یافته است. در این بخش‏ها، مواد و روش‏هایی برای مداوا و اصلاح امراض در اجساد سبعه معرفی شده که استفاده از آنها با آنچه طبیبان انجام می‏داده‏اند مشابه است. براساس همین شباهت، در مواردی نیز اعضای بدن به قلم کیمیاگران توصیف و حتی رسم شده، علل امراض شرح داده شده و روش‏هایی نوآورانه برای درمان آنها پیشنهاد شده است.

نتیجه ‏گیری:

طب‏الاجساد شاخه‏ای مطرح در متون کیمیاست که به‌واسطه شباهت مفاهیم و روش‏های آن با مفاهیم و روش‏های طب دوره اسلامی، می‏تواند محملی برای بازشناخت رابطه طب و کیمیا به‏ شمار آید.

زبان:
فارسی
در صفحه:
273
لینک کوتاه:
magiran.com/p2285616 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!