ارزیابی تغییرات مکانی و زمانی بارش با استفاده از شاخص های تغییرپذیری بارش در ایستگاه های باران سنجی استان اردبیل

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

بارش یکی از عناصر اصلی وضعیت آب و هوایی هر منطقه به شمار می رود. یکی از ویژگی های مناطق خشک و نیمه خشک، کمی بارش همراه با نوسانات زیاد است. از این رو، تغییر در الگوهای بارش، ازجمله تغییرات مکانی و زمانی بارش، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. الگوهای توزیع زمانی بارش، چگونگی بارندگی را طی زمان تعیین می کنند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تغییرات مکانی و زمانی شاخص های تغییرپذیری بارش در ایستگاه های باران سنجی استان اردبیل می باشد.

روش بررسی

در این مطالعه برای تعیین تغییرپذیری بارش از بارش ماهانه ایستگاه های باران سنجی با دوره آماری 24 ساله از سال آبی 1368 تا 1392 (بر اساس آمار موجود) واقع در آبخیزهای استان اردبیل استفاده شده است. جهت محاسبه کمی تغییر پذیری بارش در ایستگاه های مورد مطالعه استان از شاخص های شانون، سیمپسون، تغییرپذیری (Index of Variability)، تغییرپذیری بارش یا RVI، شاخص مکین تاش، برگر-پارکر، ناهنجاری بارش یاRAI  استفاده شد که بعد از محاسبه شاخص های مذکور، تغییرات مکانی شاخص های محاسباتی در ایستگاه های مورد مطالعه با استفاده از روش های درون یابی و روش وزن دهی عکس فاصله در نرم افزار  ArcMapانجام شد و هم چنین برای تعیین تغییرات زمانی مقادیر شاخص های تغییرپذیری بارش، از روش ناپارامتری من-کندال استفاده شده است.

یافته ها:

 با توجه به نتایج درون یابی شاخص های مذکور، تغییرات مکانی مقادیر شاخص های سیمپسون، Index of Variability، مک اینتاش و شاخص برگر-پارکر به گونه ای است که شباهت بالایی را نسبت به هم نشان می دهند که مطابق آ ن ها مقادیر بالای تغییرات، در بخش های شرقی شامل ایستگاه های آلادیزگه، نمین، نیارق، آبی بیگلو و خوش آباد و بخش شمالی استان مشاهده می شود و برای بررسی معنی داری شاخص ها از آزمون من-کندال با استفاده از نرم افزار Maksense استفاده شد.

نتیجه گیری:

 در مجموع می توان گفت بخش هایی از استان در مجاورت با استان های گیلان و آذربایجان شرقی به دلیل تاثیرپذیری از توده های هوا و بارش های جبهه خزری و مدیترانه ای، دارای تغییرپذیری بیش تری در مقادیر بارش هستند. هم چنین نتایج آزمون روند، بیان گر افزایش معنی داری شاخص های تغییرپذیری بارش است که می تواند به تغییر الگوی توزیع فصلی مقادیر بارش در ماه های مختلف منجر گردد و نتایج مذکور در خصوص اکثر شاخص های مورد مطالعه رفتار مشابهی را نشان می دهد.

زبان:
فارسی
صفحات:
225 تا 240
لینک کوتاه:
magiran.com/p2311752 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!