عناصر لازم برای مقایسه فرهنگ ها

نویسنده:
مترجم:
احمد نقیب زاده
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:

الف) در جستجوی یک گونه‏شناسی
کارهای آیزنشتاد به عنوان نقطه حرکت گونه‏شناسیهایی که از سنتهای فرهنگی به عمل آمده و به عنوان برآیند منطقی یک تحلیل مقایسه‏ای به حساب می‏آیند، اغلب به لحاظ معیارها یا به دلیل محدوده‏های جغرافیایی‏ای که مبنای کار قرار می‏گیرند، از برد بسیار محدودی برخوردارند. این نوع گونه‏شناسیها اغلب، به گونه‏ای تلویحی، چونان برآیند مطالعه یک مساله خاص به حساب می‏آیند و در نتیجه، دربردارنده عناصر مهمی برای دسته‏بندی نیستند. اما اهمیت کار آیزنشتاد در ارایه گونه‏شناسی کامل و ژرفی است که تصورات متفاوت در مورد مقدسات جمعی را لحاظ کرده و با صراحت در خط وبر حرکت می‏کند. در عین حال، این گونه‏شناسی که نقطه آغاز گریزناپذیری برای نقد موضوع است‏خود از چند زاویه مورد معارضه قرار گرفته است.
اساس این‏گونه‏شناسی بر گسیختی قرار دارد که نقطه حرکت نظامهای بزرگ فرهنگی عصر جدید است. آیزنشتاد ریشه این گسیخت را به هزاره اول قبل از میلاد یعنی دوره‏ای که یاسپرس آن را «دوره محوری‏» می‏نامد، برمی‏گرداند. این گسیخت مبین ظهور تنش بین نظم استعلایی و نظم زمینی و بین حوزه الهی و حوزه کنش بشری است. بر این اساس، مفهوم مرکزی‏ای که بنیان مذاهب شرک‏آمیز چندخدایی، (Paienne) را چه در ژاپن و چه در مصر تشکیل می‏داد، زیر سوال می‏رفت. در این مذاهب شخص شاه و ذات باری‏تعالی از یک گوهر پنداشته می‏شدند و بر این پایه، فرعون یا امپراتور ژاپن در مقابل غیر خود مسیول نبوده و مبنای مشروعیت کنش انسان نیز فقط ذات باری‏تعالی بوده است.
مذاهب بزرگ از سنت‏یهودی‏مسیحی تا اسلام و همین طور کنفوسیانیسم، هندوییسم یا بودیسم که برعکس، بین نظم استعلایی و نظم زمینی تفکیک قایل می‏شوند، به دلیل آزادسازی کنش انسانی و امکان‏پذیر ساختن فکر رهایی کنش بشری از مساله مشروعیت، که خود زمینه‏ساز پیدایش ایدیولوژیهاست، به گونه‏ای پرمعنا توانسته‏اند به نوپردازی و اصلاح خود بپردازند. این نکته را، همان طور که آثار پلانی‏یی هم القا می‏کنند، می‏توان تا آرمانشهری پی گرفت که خود زمینه‏ساز جهت‏گیری کنش به سوی دگرگونی اجتماعی از نوع انسانی آن است.

زبان:
فارسی
صفحات:
453 تا 478
لینک کوتاه:
magiran.com/p2359322 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!