نشانه شناسی به عنوان چارچوبی برای خوانش و نگارش منظر
علم نشانه شناسی نوین در عرصه های مختلفی از علوم، دریچه های جدیدی باز کرده و فرایند تحلیل را در شاخه های مختلف با ارایه الگوهایی بسط داده است. به نظر می رسد نشانه شناسی می تواند چارچوبی در اختیار معماران منظر قرار دهد.
این پژوهش با مراجعه به مبانی نشانه شناسی در پی یافتن نسبت بین نشانه شناسی و معماری منظر است تا از این طریق به الگویی برای تحلیل و طراحی معماری منظر برسد.
این مقاله از روش تطبیق لنزی برای قیاس منظر به عنوان یک متن و نشانه شناسی به عنوان ابزار تحلیل متن بهره می برد و با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی و تحلیل مفاهیم پایه، نظرات و تقسیم بندی های افراد صاحب نظر در عرصه نشانه شناسی می پردازد و الگوهایی ترکیبی برای تحلیل و طراحی پیشنهاد می کند.
از یافته های این پژوهش پیشنهاد الگوی سه وجهی ترکیبی برگرفته از الگوی پیرس و الگوی یلمزلف برای مطالعات منظر است که کالبد، معنا و مخاطب منظر را در ارتباط با یکدیگر مورد مطالعه قرار می دهد. همچنین در مطالعات مربوط به کالبد و معنا، الگوی بسط داده شده یلمزلف توسط وانگ را عملیاتی کرده، که الگوی سه مرحله ای برای یافتن معنای منظر یا معنابخشی به آن است.
نشانه شناسی ، معماری منظر ، چارچوب ، کالبد ، معنا
-
رمزگشایی عناصر معماری به کمک دستور زبان شکل (گونه شناسی فضاهای 64 خانه تاریخی از کاشان، یزد و اصفهان)
سید امیر حسینی، شهاب الدین فتحی*، ، محمدجواد مهدوی نژاد
نشریه باغ نظر، اسفند 1403 -
بررسی تاثیر کیفیت مولفه های مدل مکان پایدار در میزان حس تعلق ساکنین خانه های روستایی نواحی جلگه ای (محدوده مورد مطالعه: ناحیه جلگه ای شهرستان تالش)
سوسن قنبری، منصور یگانه*،
نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی، زمستان 1403 -
خانه بودن؛ پژوهشی اکتشافی در روایت ساکنان از معنای خانه در بافت میانی شهر کرمانشاه (الگوهایی برای بهبود خانه های آپارتمانی)
محیا بختیاری منش، *، ، منصور یگانه
نشریه باغ نظر، اسفند 1402 -
درآمدی بر تبیین انواع تعابیر موجود از مفهوم «وحدت» در طراحی شهری
احسان شریفیان*،
نشریه اندیشه راهبردی شهرسازی، پاییز و زمستان 1401