تبیین چالش های نظام سلامت ایران در مواجهه با سالمندی آینده: یک مطالعه کیفی
رشد جهانی جمعیت سالمندان و تامین سلامت سالمندان، رخدادی جهانی و از مهم ترین چالش های نظام سلامت کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه و ایران است. در این راستا، این مطالعه با هدف تبیین چالش های نظام سلامت ایران در مواجهه با سالمندی آینده انجام شد.
مطالعه به صورت کیفی از نوع تحلیل محتوا انجام شد. از تخصص های گوناگون، 29 صاحب نظر ازجمله سلامت سالمندان، روان شناسی، پزشکی اجتماعی، پرستاری، پزشکی، سلامت و رفاه اجتماعی، سیاست گذاری سلامت، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی و اقتصاد سلامت به طور هدفمند در مطالعه شرکت کردند. داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته به روش تحلیل محتوا طبقه بندی شد. جهت سنجش اعتبار از معیارهای لینکن و گوبا استفاده شد.
در شناسایی چالش های نظام سلامت ایران در رویارویی با سالمندی آینده دو مفهوم کلی شامل «چالش های سیاست گذاری» ازجمله «موانع مرتبط با برنامه ریزی و اجرا»، «موانع مالی»، «موانع دیدگاهی»، «موانع درمانی»، «موانع بهداشتی»، «موانع آموزشی» و همچنین «چالش های فردی اجتماعی» ازجمله «موانع فرهنگی ارزشی» و «موانع فردی» مشخص شد.
فراوانی و گوناگونی چالش های حوزه سلامت، به دنبال سرعت و افزایش سالمندی جمعیت کشور طبق یافته های مطالعه حاکی از وضعیت بحرانی نظام سلامت در آینده نزدیک دارد. شناسایی این چالش ها برای هر برنامه ریزی و اقدامی توسط سیاست گذاران و برنامه ریزان، قابل استفاده و نیازمند اقدام همه جانبه و زودهنگام است.