بررسی و مقایسه ضریب قدکشیدگی درختان کهن سال بلوط ایرانی و بنه در شرایط رویشگاهی مختلف در زاگرس میانی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

ضریب قدکشیدگی یکی از شاخص های بررسی پایداری درختان جنگلی است و نتایج بررسی آن در مورد درختان کهن سال از اهمیت بوم شناختی و جنگل شناختی زیادی برخوردار می باشد. در این پژوهش ضریب قدکشیدگی درختان کهن سال گونه های بلوط ایرانی و بنه در شرایط رویشگاهی مختلف در جنگل های استان ایلام مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

مواد و روش ها

برای این منظور پس از شناسایی 26 درخت کهن سال متعلق به گونه بلوط ایرانی و 47 درخت کهن سال متعلق به گونه بنه، مشخصات کمی آنها شامل قطر برابر سینه و ارتفاع اندازه گیری شد. همچنین وضعیت محل استقرار آنها در جنگل از نظر شیب، جهت جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا بررسی شد.

یافته ها

نتایج نشان داد که برای هر دو گونه بلوط و بنه رابطه معنی داری بین قطر با ضریب قدکشیدگی وجود دارد که در هر دو کم شونده بوده و بهترین مدل برای برازش این رابطه در هر دو گونه مدل نمایی به دست آمد. میزان ضریب تبیین رگرسیون برای گونه بلوط و بنه به ترتیب 57 و 35 درصد بود. درختان کهنسال شناسایی شده بلوط (ضریب قدکشیدگی= 7/82) و بنه (ضریب قدکشیدگی= 5/72) از ضریب قدکشیدگی کمی برخوردار بودند، با این وجود، تعداد بیشتری از درختان کهن سال بنه نسبت به بلوط از ضریب قدکشیدگی کمتری برخوردار بودند. به طوری که 62 درصد درختان کهن سال بنه ضریب  قدکشیدگی بین 5 تا 7 داشتند، اما 65 درصد درختان کهن سال بلوط ضریب قدکشیدگی بیشتر از 7 داشتند. ضریب قدکشیدگی درختان کهن سال بلوط با ارتفاع از سطح دریا ارتباط معنی دار داشت (معنی داری= 0/049) و مقدار آن در ارتفاعات 1300-900 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 9/45) بیشتر بود. ضریب قدکشیدگی درختان بنه با ارتفاع از سطح دریا (معنی داری= 0/000) و جهت جغرافیایی (معنی داری = 0/001) ارتباط معنی دار داشت و مقدار آن در طبقه ارتفاعی 1300-900 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 10/14) و نقاط هموار بدون جهت (ضریب قدکشیدگی= 10/14) بیشتر بود.

نتیجه گیری

بر اساس نتایج به دست آمده نتیجه گیری شد که رویشگاه های درختان کهن سال بلوط واقع در طبقات ارتفاعی 1300-900 متر از سطح دریا و نیز رویشگاه های درختان کهن سال بنه واقع در طبقات ارتفاعی 1300-900 متر از سطح دریا و نقاط بدون جهت که حایز بیشترین ضریب قدکشیدگی بودند، از پتانسیل بیشتری برای رشد و استقرار درختان برخوردارند. همچنین، رویشگاه های درختان کهن سال بلوط واقع در طبقات ارتفاعی 1700-1300 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 7/52) و نیز رویشگاه های درختان کهن سال بنه واقع در طبقات ارتفاعی 1700-1300 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 5/24) و جهت شرقی (ضریب قدکشیدگی= 3/52) و شمالی (ضریب قدکشیدگی= 5/11) که حایز کمترین ضریب قدکشیدگی بودند، از مطلوبیت بهتری برای پایداری درختان کهن سال نامبرده برخوردارند. لذا می توان گفت که ضریب قدکشیدگی پایین درختان کهن سال بلوط ایرانی و بنه یکی از شاخص های نشانگر پایداری و ماندگاری آنها در جنگل های مورد مطالعه است.

زبان:
فارسی
صفحات:
183 تا 192
لینک کوتاه:
magiran.com/p2443431 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!