فهرست مطالب

بوم شناسی جنگل های ایران - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

نشریه بوم شناسی جنگل های ایران
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سجاد قنبری*، امید فتحی زاده، حامد آقاجانی صفحات 1-8
    مقدمه و هدف

    گیاه تیس یا بارانک برگ شانه ای (Sorbus aucuparia  L.)، یکی از گونه های دارویی و با ارزش جنگل شمال و ارسباران است. از لحاظ ویژگی های بوم شناختی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به اطلاعات اندک درباره گونه تیس و اهمیت بالای بوم شناختی این گونه و کمبود اطلاعات در زمینه رویشگاه های این گونه در ارسباران و خصوصیات کمی این گونه، این تحقیق بر آن است تا با افزایش اطلاعات مورد نیاز در این زمینه بتواند راهکارهای مدیریتی با تکیه بر اکولوژی این گونه ارایه نماید تا به بهبود وضعیت رویشگاهی این گونه منجر شود.

    مواد و روش ها

    در منطقه مورد مطالعه 18 قطعه نمونه نیم هکتاری با ابعاد (100×50 متر) و در مجموع نه هکتار انتخاب و آماربرداری شد. انتخاب قطعات نمونه به صورت منظم تصادفی بود به طوری که قطعه نمونه اول به صورت تصادفی و قطعه نمونه های بعدی با فاصله 800 متر از همدیگر و در جهت شرقی پیاده شدند. آماربرداری از درختان موجود در قطعه نمونه به صورت صددرصد صورت گرفت تا بتوان درصد گونه تیس نسبت به سایر گونه های موجود در قطعات نمونه را تعیین نمود.

    یافته ها

    وضعیت گونه های مشاهده شده در قطعات نمونه نشان داد که مجموعا 20 گونه در منطقه وجود داشت. گونه های اوری (1018 پایه در هکتار)، هفت کول (290 پایه در هکتار) و ممرز (226 پایه در هکتار)، سه گونه مهم از لحاظ فراوانی در منطقه مورد مطالعه بود. گونه تیس به همراه گونه های ذکر شده در منطقه مشاهده شد و رتبه چهارم از لحاظ میانگین تعداد در هکتار (142 پایه در هکتار) نشان داد. میانگین قطر و ارتفاع پایه های اندازه گیری شده تیس به ترتیب برابر با 9/8 (6±) سانتی متر و 4/4 (1/8±) متر بود. بیشترین میزان تعداد در هکتار در شیب های کمتر از 40 درصد و در ارتفاع بالای 2200 متر از سطح دریا مشاهده شد. بیشترین قطر برابرسینه تیس 44 سانتی متر و بیشترین ارتفاع 14 متر اندازه گیری شد. از نظر آماری، اختلاف معنی داری در مقادیر قطر برابرسینه با کلاسه ه ای شیب مشاهده شد. برای مشخصه اختلاف ارتفاع درختان و فراوانی در هکتار با شیب زمین اختلاف معنی داری مشاهده نشد.  همچنین بالاترین میزان تعداد پایه های تیس در هکتار در شیب های کمتر از 40 درصد و ارتفاعات بالای 2200 متر از سطح دریا مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج، با توجه به نقش تیس در پایداری مناطق شیب دار و کاهش فرسایش، با افزایش مدت حفاظت و قرق گونه های با ارزش جنگل از جمله گونه های مختلف بارانک،  نتایج بلند مدتی در امر حفاظت از بوم سامانه گیاهی ارسباران حاصل می شود.

    کلیدواژگان: ارسباران، تعداد در هکتار، تیس، حفاظت
  • حسن جهانبازی*، یعقوب ایران منش، محمود طالبی، مهدی پورهاشمی صفحات 9-21
    مقدمه و هدف

    جنگل های زاگرس از مهم ترین مناطق رویشی ایران هستند که در حفاظت از منابع آب و خاک نقش مهمی را ایفا می کنند. از دهه گذشته، زوال برخی از گونه های درختی و درختچه ای در این جنگل ها ازجمله بلوط منجر به بروز نگرانی های جدی بابت به خطر افتادن استمرار و پایداری این جنگل ها شده است. مهم ترین دلایل بروز این پدیده، تغییرات اقلیمی، فقر رویشگاه، جذب عناصر سنگین از گرد و غبار، کاهش جذب مواد غذایی، بهره برداری بیش از حد از عرصه ها، آفات و بیماری ها  و عوامل رویشگاهی عنوان شده است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی اثر تغذیه در کنترل روند خشکیدگی در زمان درگیری درختان بلوط ایرانی با این پدیده و رفع نیاز آنها از طریق محلول پاشی مواد غذایی بر روی  برگ انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در منطقه منج (شهرستان لردگان) در استان چهارمحال و بختیاری اجرا شد. در یکی از مناطق دچار خشکیدگی، 30 درخت بلوط یکسان (15 درخت شاخه زاد و 15 درخت تک پایه) انتخاب شدند. درختان در هر فرم رویشی با توجه به شدت خشکیدگی به سه طبقه سلامت شامل سالم، سرخشکیده و خشکیدگی تاج تا 50 درصد تقسیم شدند. درکل، این پژوهش دارای سه تیمار شامل فرم رویشی (دو سطح)، سلامت (سه سطح)، زمان نمونه گیری (دو سطح) و پنج تکرار بود. محلول پاشی در زمان رشد کامل برگ ها به نسبت سه در هزار از اوایل خرداد تا تیر و با فاصله 10 روز طی سه نوبت انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اندازه عناصر پرمصرف شامل پتاسیم، فسفر و نیتروژن در اول فصل رویش به ترتیب 1/22، 0/27 و 0/998 درصد و در آخر فصل رویش به ترتیب 0/17، 0/24 و 1/11 درصد شد و  دارای اختلاف معنی دار در سطح 95 درصد اطمینان بود. مقدار این عناصر در درختان تک پایه و شاخه زاد در درختان سالم بیشتر از دو طبقه خشکیدگی بود، اما این اختلاف معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    عناصر پرمصرف با افزایش توان درختان در مقابله با تنش های محیطی می توانند روند زوال درختان بلوط را متوقف کنند. در این میان نقش فسفر و پتاسیم در افزایش مقاومت درختان در برابر تنش های محیطی و توقف روند خشکیدگی تعیین کننده است. بنابراین پیشنهاد می شود با اولویت این عناصر، درختان درگیر با پدیده زوال برای جلوگیری از پیشرفت خشکیدگی، با این مواد غذایی محلول پاشی شوند.

    کلیدواژگان: تغذیه، زوال، زاگرس، جنگل های غرب
  • افسانه تنگو*، حمید جلیلوند، محمد حسینی نصر، حمیدرضا ناجی صفحات 22-31
    مقدمه و هدف

    مطالعه تبادلات گازی در شرایط تنش خشکی می تواند به شناسایی فاکتورهای موثر در مقاومت به این تنش کمک کند. به منظور بررسی تاثیر عوامل فیزیولوژیکی ویژگی های فتوسنتزی و تجمع اسمولیت ها بر خشکیدگی درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) ، دو توده جنگلی گچان و ششدار استان ایلام برای مطالعه انتخاب شدند.

    مواد و روش ها

    درختان بلوط بر مبنای شدت خشکیدگی تاجی به چهار گروه  (سالم، 33-5% ،66-33% و بالای 66% خشکیدگی) تقسیم شدند. فعالیت های فیزیولوژیکی مانند: فتوسنتز، تعرق، تنفس، غلظت دی اکسید کربن داخل روزنه ای، هدایت مزوفیلی ، کارایی مصرف آب، دمای برگ، قندهای محلول و اسیدآمینه های آزاد از برگ درختان در جهت شیب غالب منطقه از شاخه های انتهایی در قسمت میانی تاج به صورت تصادفی اندازه گیری شدند و پایه های منتخب در محدوده ی قطری 30 تا 40 سانتی متر انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تجزیه واریانس یک طرفه و برای مقایسه تیمارهای مختلف از کمینه ی تفاوت معنی داری (LSD) استفاده شد و تمام محاسبات با نرم افزار SAS  انجام شد.

    یافته ها

    در درختان با خشکیدگی شدید در منطقه گچان، نتایج این تحقیق نشان داد که میزان فتوسنتز (1/06 میکرومول CO2 بر مترمربع بر ثانیه)  با کاهش در هدایت مزوفیلی (0/0021 مول در مترمربع بر ثانیه)، تعرق (3/82 میلی مول آب بر مترمربع بر ثانیه)، کارایی مصرف آب (0/27 میکرومول  CO2بر مول آب) و افزایش غلظت دی اکسید کربن زیرروزنه ای (488/15 میکرومول CO2 بر مول) و دما (36/05 درجه سانتی گراد) همراه بود. نتایج آزمون همبستگی (در سطح احتمال 0/05 و 0/01)،  نقش عوامل روزنه ای و غیر روزنه ای در کاهش فتوسنتز را نشان داد. همچنین، افزایش میزان قند های محلول (0/009 میکروگرم بر گرم وزن تر برگ) و اسید آمینه های آزاد (0/012 میکروگرم بر گرم وزن تر برگ) به عنوان محلول های سازگار در تنظم اسمزی مشاهده نشد. در منطقه ششدار پارامترهای فتوسنتزی بین تیمارهای مختلف خشکیدگی تفاوت معنی داری را نشان نداد، اما با افزایش تجمع قند های محلول در درختان سرخشکیده بلوط ایرانی همراه شد. افزون بر این، همبستگی معنی داری بین فتوسنتز با عوامل روزنه ای مشاهده نشد که بیانگرتوانایی این گونه در باز نگه داشتن روزنه در شرایط تنش خشکی شدید است.

    نتیجه گیری

    بنابراین، نتایج تحقیق حاضر تفاوت در ظرفیت های فتوسنتز درختان سرخشکیده بلوط ایرانی و همچنین به کارگیری راه کارهای اجتناب و تحمل به خشکی در دو منطقه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اجتناب از خشکی، ایلام، بلوط ایرانی، تنظیم اسمزی، خشکیدگی، ویژگی های فیزیولوژیکی
  • کامبیز ابراری واجاری*، فرهاد جهانپور، علیرضا آملی کندوری صفحات 32-38
    مقدمه و هدف

    رویش درختان جنگلی تحت کنترل مولفه های مختلفی است. یکی از عوامل اصلی تعیین کننده ساختار و ترکیب جنگل رقابت بین درختان بوده و رقابت روابط پیچیده ای را شامل می شود که به الگوی پراکنش درختان، وجود منابع و راندمان به کارگیری منابع بستگی دارد. بنابراین آگاهی از فرایندهای رقابت درختان ازنظر بوم شناختی و اقتصادی حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی شاخص رقابت با برخی ویژگی های ساختاری درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl var.persica) در منطقه هشتاد پهلو خرم آباد (لرستان) بود.

    مواد و روش ها

    درختان سالم بلوط دانه زاد (30 درخت) در دامنه های مختلف به روش تصادفی انتخاب شدند. برخی ویژگی های درختان بلوط ایرانی شامل ارتفاع، قطر برابرسینه و قطر تاج درختان اندازه گیری شد. در زیر تاج آن ها در دو جهت (شمالی- جنوبی) به فاصله یک متر از تنه درختان نمونه برداری از ریشه های مویین (60 نمونه) در عمق 30-0 سانتی متری انجام شد.

    یافته ها

    نتیجه تجزیه واریانس نشان داد که بین مقدار شاخص رقابت برای گونه بلوط ایرانی در دامنه های مختلف اختلاف معنی دار وجود داشت (0/000Sig.=) به طوری که بیشترین مقدار میانگین این شاخص مربوط به دامنه شمالی بود. برای مقدار شاخص رقابت در طبقه قطری اختلاف معنی دار و در طبقه ارتفاعی درختان عدم اختلاف معنی دار مشاهده شد. با افزایش قطر تاج و قطربرابرسینه، میانگین شاخص رقابت درختان بلوط افزایش و با کاهش نسبت ارتفاع به قطر برابرسینه و همچنین نسبت قطر تاج به قطر برابرسینه مقدار شاخص کاهش یافت . اختلاف معنی دار برای درختان بلوط ازنظر قطر تاج، قطر برابرسینه، نسبت ارتفاع به قطر برابرسینه و همچنین نسبت قطر تاج به قطر برابرسینه در دامنه های مختلف مشاهده شد. ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین شاخص رقابت و کربن زی توده ریشه های مویین درختان بلوط ایرانی همبستگی منفی معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    تفاوت شاخص رقابت در دامنه قطری مختلف درختان بلوط ایرانی  بیانگر اهمیت و نقش این مشخصه مهم در برآورد آن و همچنین اختلاف توان رقابتی درختان در مراحل مختلف توسعه توده جنگلی است. به طور کلی درختان نورپسند و دانه زاد بلوط ایرانی با توجه به شرایط رویشگاهی ازنظر توان رقابتی و برخی ویژگی های ساختاری در دامنه های مختلف باهم تفاوت دارند که این ویژگی های مهم درعملیات جنگل شناسی بایستی مورد توجه مدیریت جنگل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بلوط، جنگل دانه زاد، رقابت، ساختار درخت
  • یحیی کوچ*، فائزه السادات طریقت، کتایون حق وردی صفحات 39-46
    مقدمه و هدف

    امروزه نقش موثر مواد آلی در بهبود بهره وری خاک به اثبات رسیده است. با توجه به حساسیت بخش پایدار ماده آلی نسبت به شیوه های مدیریت اراضی، علاوه بر محتوی کل مواد آلی، بررسی روند تغییر ترکیبات مختلف آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع ترکیبات هیومیکی مواد آلی از متغیرهای کارآمد در تعیین تکامل ماده آلی و میزان تثبیت کربن در سیستم خاک می باشند که کیفیت و کمیت آنها تحت تاثیر نوع پوشش اراضی متفاوت خواهد بود. با توجه به گستردگی کاربری اراضی شمال کشور، پژوهش حاضر به بررسی اثرات این پوشش اراضی بر محتوی مواد آلی خاک و ترکیبات هیومیکی آن پرداخته است.

    مواد و روش ها

     در این راستا مطالعه ای در حوضه آبخیز رود تجن و در پنج کاربری شامل جنگل راش، جنگل کاری ون، جنگل کاری کاج سیاه، توده مخروبه و اراضی کشاورزی انجام شد. در هر کاربری هشت نقطه انتخاب و نمونه های خاک در یک سطح 25 × 25 تا عمق 15 سانتی متری برداشت شدند.

    یافته ها

     بیشترین محتوی مواد آلی (4/68 درصد)، اسید فولویک (668/750 میلی گرم بر صد گرم خاک) و اسید هیومیک (976/620 میلی گرم بر صد گرم خاک) در پوشش تحت اراضی کشاورزی مشاهده شد. برخی مشخصه های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک نیز اندازه گیری شدند که تنها درصد سیلت بین کاربری ها تفاوت معنی داری نشان نداد.

    نتیجه گیری

     هرچند مطابق نتایج بالاترین سهم ترکیبات آلی در عرصه کشاورزی مشاهده شد با این حال با توجه به نتایج تحلیل مولفه های اصلی، شرایط خاک از نظر تغذیه ای و فعالیت های میکروبی در عرصه های جنگلی مطلوب تر بوده و می توان کیفیت بهتر بقایا در کنار شرایط مساعد محیطی و فعالیت های میکروبی بیشتر را عامل کاهش نرخ تجمع بقایای آلی به دنبال فرآیند تجزیه و معدنی سازی مواد آلی در کاربری جنگل دانست. نتایج این پژوهش به اهمیت قابل توجه حفظ جنگل های طبیعی تاکید می نماید. همچنین در مناطق جنگلی تخریب یافته شمال کشور، استقرار گونه درختی ون می تواند گونه منتخب جهت بهبود شاخص های کیفی و سلامت خاک مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسیدهای آلی، تنفس پایه، جنگل کاری، کرم خاکی، نماتدهای خاک زی
  • آیدین پارساخو، ایوب رضایی مطلق*، بنیامین متین نیا، زهره غلامی صفحات 47-55
    مقدمه و  هدف

    شناسایی میزان اثرگذاری مشخصات فنی مختلف و شرایط زهکشی راه یک روش علمی برای به تصویر کشاندن نقاطی است که خطر وقوع لغزش در آن ها وجود دارد. زمین لغزش ها خسارت ها و مشکلاتی از قبیل افزایش هزینه ساخت جاده، افزایش هزینه نگهداری و تعمیرات، اختلال در حمل و نقل و بالا بردن خسارات به ماشین ها را به وجود می آورد. لذا به توجه به پیامدهای مخربی که زمین لغزش های کنارجاده ای بر امکان دسترسی به عرصه و هزینه های نگهداری راه متوجه مسیولین می سازد لازم است عوامل اصلی محرک زمین لغزش ها شناسایی و راهکارهای اجرایی مناسب جهت کنترل آنها اتخاذ شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر مشخصات فنی و زهکشی راه بر زمین لغزش های کنار جاده ای در حوزه جنگلی 85 استان گلستان بود.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر ابتدا کل جاده ه ای جنگلی حوزه پیمایش شد و تمامی زمین لغزش ها با مساحت های مختلف توسط سامانه موقعیت یاب جهانی (GPS) به ثبت رسید. سپس مشخصات فنی جاده شامل شیب طولی، ارتفاع و شیب ترانشه، حجم ترافیک، عرض و عمق جوی کناری، فاصله از آبروهای عرضی و قطر آبروها تا مسافت 100 متری از دو طرف هر نقطه لغزشی مورد اندازه گیری قرار گرفت. همبستگی عوامل فنی و زهکشی جاده با فروانی فراوانی و وسعت زمین    لغزش ها به کمک تجزیه و تحلیل آماری مشخص شد.

    یافته ها

    در مجموع 121 مورد زمین لغزش در حوزه آبخیز 85 استان گلستان به ثبت رسید که از این میان 22 مورد در جاده های با استاندارد بالا، 30 مورد در جاده های با استاندارد متوسط و 69 مورد در جاده های با استاندارد پایین مشاهده شد. به طور متوسط هر نقطه لغزشی در جاده های با استاندارد بالا، متوسط و پایین به ترتیب 13/95، 43/17 و 60/14 مترمربع مساحت داشت و مساحت کل زمین لغزش ها در این سطوح استاندارد نیز به ترتیب 307، 1295 و 4150 مترمربع بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که فراوانی و مساحت زمین لغزش ها با قطر آبرو، شیب و ارتفاع ترانشه همبستگی مثبت و معنی دار داشت. بدین معنی که با افزایش شیب و ارتفاع ترانشه، تعداد و وسعت زمین لغزش ها افزایش یافت. همچنین در جاهایی که آبروهای عرضی به دلیل دبی آب از قطر بیشتری برخوردار بودند تعداد و وسعت زمین لغزش ها بیشتر بود. حداکثر قطر آبروهای عرضی 120 سانتی متر بود اما به دلیل دبی بالا و رطوبت خاک این آبروها نتوانستند جلوی زمین لغزش ها را بگیرند. لذا توصیه می شود در چنین مناطقی از پل و دیواره های حفاظتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارتفاع ترانشه، زمین لغزش، جاده جنگلی، شیب ترانشه، قطر آبرو عرضی
  • حسین وارسته مرادی* صفحات 56-66
    مقدمه و هدف

    فرضیه آشفتگی حدواسط پیش بینی می کند که جوامع با نرخ آشفتگی متوسط در مقایسه با جوامعی با آشفتگی کم و یا زیاد، بیشترین تنوع گونه ای را خواهند داشت. بنابراین، مناطقی که اخیرا تحت تاثیر آشفتگی واقع شده اند باید با گونه های مربوط به مراحل اولیه اشغال و یا گونه های ابتدایی احاطه شوند. به نظر می رسد که ناحیه ای با مرحله نهایی و بلوغ توالی، با گونه های رقابت کننده قوی غالب شوند و این در حالی است که منطقه ای با درجه توالی میانی، ترکیبی از دو نوع منطقه ذکر شده در بالا باشد. ترکیب جامعه جنگلی در مراحل مختلف توالی به عنوان یکی از موضوعات کلیدی مدیریت حایز اهمیت است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر مراحل مختلف توالی بر تراکم و ترکیب گونه های پرندگان و آزمون فرضیه آشفتگی حدواسط انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این تحقیق مجموعا تعداد 60 پلات نمونه برداری به طور مساوی بین سه تیمار متفاوت اختصاص یافت. برای هر یک از سه تیمار،20 نمونه به ترتیب شامل برش یکسره، برداشت تک گزینی و بکر به ترتیب معادل مرحله اولیه توالی، مرحله میانی توالی و مرحله اوج توالی اختصاص یافت. در هر پلات، تعداد گونه های درختی، مساحت پایه ای درختان، ارتفاع درختان، تعداد درختان خشک سرپا، تراکم پوشش علفی کف زمین، تراکم تاج پوشش درختان و عمق لاش برگ تعیین شدند. پرندگان با استفاده از روش شمارش نقطه ای نمونه برداری شدند.

    یافته ها

    متغیرهای ساختار جنگل شامل تراکم درختان، شاخص تنوع شانون واینر، شاخص یکنواختی کامارگو، غنای گونه ای، مساحت پایه ای درختان، تراکم تاج پوشش، تعداد درختان خشک سرپا و تعداد درختان با ارتفاع بیش از 20 متر تفاوت معنی داری بین مراحل مختلف توالی با یکدیگر داشتند. همچنین، تفاوت ساختار جامعه پرندگان شامل شاخص تنوع شانون-واینر، شاخص یکنواختی کامارگو و غنای گونه ای بین هر یک از سه نوع مرحله توالی کاملا معنی دار بود. در طول دوره مطالعه، 24 گونه پرنده ثبت شد. جی جاق و سهره جنگلی بیشترین فراوانی را در مرحله اولیه توالی داشتند؛ در همین حال، دارکوب سیاه و چرخ ریسک پس سر سفید بالاترین فراوانی را در مرحله میانی توالی نشان دادند. دارکوب خال دار بزرگ، الیکایی و کمرکلی جنگلی فراوان ترین پرندگان در جنگل بالغ بودند.

    نتیجه گیری

    تنوع و غنای گونه ای درختان و پرندگان در مرحله میانی توالی بیشترین مقدار بود که این امر تایید کننده فرضیه آشفتگی حدواسط بود.

    کلیدواژگان: پرندگان، تراکم، ترکیب، تنوع، جنگل شصت کلاته، مراحل توالی
  • مهری خسروی، مهدی حیدری*، حسینعلی علیخانی، اصغر مصلح آرانی صفحات 67-77
    مقدمه و هدف

    استفاده از کودهای زیستی همانند باکتری های محرک رشد گیاه به منظور کاهش صدمات ناشی از تنش کم آبی در گیاهان و بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی و در نتیجه بالا بردن میزان رشد گیاه در مناطق خشک و نیمه خشک از اقدامات ضروری برای کنترل تنش کم آبی می باشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر همزمان سطوح مختلف تنش کم آبی و تلقیح باکتری های محرک رشد گیاه بر برخی صفات فیزیولوژیک در نونهال های بلوط ایرانی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه و سطوح مختلف آبیاری بر برخی از صفات فیزیولوژیک نونهال های بلوط ایرانی، آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با پنج تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یزد اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح آبیاری (80 درصد آبیاری کامل به عنوان شاهد، 60 و 40 درصد آبیاری کامل) و فاکتور فرعی در شش سطح کاربرد باکتری محرک رشد گیاه (عدم تلقیح باکتریایی به عنوان شاهد و تلقیح بذر با باکتری های Bacillus anthracis، B. licheniformis، Stenotrophomonas maltophilia، B. cereus و BMix (ترکیب چهار سویه) بود.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر سطوح تنش کمبود آب، تیمارهای باکتریایی و اثر متقابل آن ها بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که میزان کلروفیل a ،b  و کلروفیل کل با افزایش سطوح کم آبی کاهش می یابد. در مقابل، میزان پرولین، فنل کل و درصد مهارکنندگی رادیکال های آزاد در نونهال های بلوط ایرانی تحت تنش به طور معنی داری نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. میزان تجمع مالون دی آلدیید (MDA) که میزان تخریب و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی را نشان می دهد نیز با افزایش تنش کم آبی افزایش معنی داری نسبت به نمونه شاهد داشت ولی با اضافه کردن باکتری ها به تیمارهای خشکی میزان تجمع آن کاهش یافت که این نشان می دهد باکتری آثار منفی خشکی بر پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء را کم کرده و بدین ترتیب باعث افزایش مقاومت نونهال ها به شرایط تنش شده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی از بین تیمارهای باکتریایی، تیمار باکتری (BMix) باعث افزایش میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کاهش میزان مالون دی آلدیید و تیمار باکتری Bacillus anthracis باعث افزایش میزان پرولین، فنل کل و درصد مهارکنندگی رادیکال های آزاد تحت تنش شدید کم آبی شدند.

    کلیدواژگان: باکتری های ریزوسفری، بلوط، تنش آبی، جنگل های زاگرس، کود زیستی
  • الهام مال اسدی، زهرا میرآزادی*، بابک پیله ور صفحات 78-87
    مقدمه و هدف

    درختان مختلف اثرات متفاوتی بر خاک و عناصر غذایی دارند. جنگل کاری بعنوان یکی از برنامه های مدیریتی، بر چرخه حاصلخیزی خاک و جلوگیری از تخریب آن موثر بوده که این امر بر پایداری و دوام اکوسیستم نیز تاثیرگذار است. از مهمترین اهداف کاشت گونه های سوزنی برگ، افزایش تولیدات چوبی، ایجاد پارک های جنگلی و جنگل های حفاظتی است. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات فصلی غلظت عناصر غذایی در اندام های گیاهی و خاک توده های کاج بروسیا است.

    مواد و روش ها

    بدین منظور پارک جنگلی مخمل کوه در استان لرستان انتخاب و در سال 1396 با استفاده از پنج قطعه نمونه بصورت تصادفی با مساحت 400 مترمربع نمونه برداری انجام شد. در هر قطعه نمونه یک درخت شاخص کاج بروسیا انتخاب شد  و از برگها و سرشاخه های جوان و چند ساله آن در یک سوم بالایی تاج در چهار فصل نمونه برداری شد، همچنین از دو عمق 5-0 و 15-5 سانتی متری نیز در هر قطعه نمونه یک نمونه ترکیبی خاک برداشت شد. بافت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم در آزمایشگاه بررسی شدند و با کمک آزمون همبستگی پیرسون عناصر غذایی اندام های گیاهی و ویژگی های مختلف خاک بررسی شد. سپس ویژگی های خاک و همچنین غلظت عناصر مورد بررسی اندام های گیاهی (سوزن و سرشاخه های جوان و چند ساله) بین زمان های مختلف نمونه برداری توسط آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون دانکن مقایسه شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، کمترین میزان وزن خشک و درصد رطوبت در هر چهار اندام مورد بررسی در فصل تابستان و بیشترین مقدار آن در فصل زمستان مشاهده شد. بر اساس نتایج اختلاف معنی داری بین غلظت عناصر غذایی اندام های گیاهی در فصول مختلف وجود داشت (sig<0.01). در هر چهار اندام بیشترین مقدار نیتروژن در بهار، پتاسیم در زمستان و فسفر در تابستان ثبت شد و اختلاف بین 4 نوبت نمونه برداری معنی دار بود(sig<0.01). بررسی همبستگی ها هم حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین غلظت عناصر غذایی اندام های مختلف و ویژگی های مختلف خاک داشت.

    نتیجه گیری

    درخصوص بالا بودن مقادیر نیتروژن و فسفر در بهار می توان این گونه استدلال کرد که افزایش دما در بیشتر موارد باعث افزایش فعالیت سوخت وساز در خاک، تبخیر و تعرق و جذب عناصر غذایی می شود. در مجموع، شرایط متفاوت آب و هوایی در فصول مختلف، کمبود رطوبت در خاک، بازانتقال عناصر غذایی از سوزن و سرشاخه های چند ساله به بخش های جوان و تغییرات فصلی و ماهیانه ترکیب شیمیایی تاج بارش می توانند از مهمترین دلایل این تغییرات باشند.

    کلیدواژگان: اندام های گیاهی، جنگل کاری، خاک، عناصر غذایی، فصل نمونه برداری
  • سید مهدی رضایی سنگدهی*، اصغر فلاح، جعفر اولادی، هومن لطیفی صفحات 88-98
    مقدمه و هدف

    برای برنامه ریزی اصولی و صحیح در بخش جنگل، تهیه نقشه های کمی و کیفی از ملزومات مدیریتی بوده و برای رسیدن به توسعه پایدار اجتناب ناپذیر است. به همین منظور، جدیدترین اطلاعات از مشخصاتی که در تصمیم گیری های مربوط به استفاده و حفاظت بهینه از جنگل دارای اهمیت هستند، مورد نیاز است. هدف از این مطالعه، مدل سازی و تهیه نقشه مکانی برخی مشخصه های کمی جنگل با استفاده از خصوصیات توپوگرافی در جنگل های سری سه سنگده است.

    مواد و روش ها

    با استفاده از 150 قطعه نمونه 10 آری، مشخصه های تعداد، رویه زمینی و حجم در هکتار محاسبه شد. خصوصیات اولیه توپوگرافی شامل ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب، انحنای پروفیلی، انحنای مسطح و انحنای مماسی و خصوصیات ثانویه توپوگرافی شامل رطوبت و تابش خورشیدی از مدل رقومی ارتفاعی با قدرت تفکیک پذیری ده متر استخراج شد. سپس روابط بین مشخصه های کمی جنگل و خصوصیات توپوگرافی با استفاده از روش های ناپارامتری جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان و هم چنین با روش پارامتری رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل و مدل سازی قرار گرفت. ارزیابی مدل ها با استفاده از 30 درصد قطعات نمونه انجام شد.

    یافته ها

    مقادیر درصد اریبی و ریشه میانگین مربعات خطا برای انتخاب مدل مناسب محاسبه و نتایج نشان داد که روش ماشین بردار پشتیبان برای برآورد هر سه مشخصه اندازه گیری شده دارای بهترین نتایج بوده است. در برآورد تعداد در هکتار، تابع چند جمله ای درجه سه با مقادیر میانگین مربعات خطا و میزان اریبی به ترتیب 9/59=%RMSE و 1/62-=%Bias، رویه زمینی با تابع پایه شعاعی (RBF) و مقادیر 30/53=%RMSE و 1/32-=%Bias و حجم در هکتار نیز با تابع چند جمله ای درجه سه و مقادیر 37/62=%RMSE و 0/51-=%Bias به عنوان مناسب ترین مدل انتخاب شدند. هم چنین نتایج نشان داد که متغیرهای توپوگرافی جهت، ارتفاع، تابش خورشیدی و انحنای مماسی بیشترین تاثیر را در فرآیند مدل سازی داشتند.

    نتیجه گیری

    مدل انتخاب شده در این پژوهش هر چند که توانست تا حدی اطلاعات ضروری جهت مدیریت جنگل ها را فراهم کند، اما به تنهایی نمی تواند کلیه دلایل موثر بر مشخصه ها را تبیین نماید، لذا شایسته است از ترکیب عوامل دیگری مانند شرایط اقلیمی، عرض جغرافیایی، خاک شناسی، تکنیک های سنجش از دور که سهم  عمده ای در توضیح و تفسیر آن دارند، دقت پیش بینی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: اریبی، روش های ناپارامتری، مدل رقومی ارتفاع، مشخصه های کمی
  • عباس گلپور، مریم ملاشاهی*، هومن روانبخش، علیرضا مشکی صفحات 99-108
    مقدمه و هدف

    بادافتادگی درختان در جنگل های شمال کشور پدیده ای بوم شناختی است. توده جنگلی در پارسل 22 سری 12 طرح جنگلداری حوضه غرب هراز یکی از مناطقی است که در سال های اخیر بادافتادگی در آن شدت یافته است. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش خصوصیات فیزیکو-شیمیایی خاک و عوامل و مشخصه های توپوگرافی (شیب و جهت) پارسل 22 و مقایسه آن با عرصه های مجاور به منظور یافتن متغیرهای محیطی موثر در افزایش میزان رخداد بادافتادگی است.

    مواد و روش ها

    در عرصه مورد مطالعه به طور کاملا تصادفی، تعداد 15 قطعه نمونه ده آری به مرکزیت درختان بادافتاده پیاده شد. جهت بررسی توده، در عرصه ای به وسعت 88 هکتار حدود 400 اصله درخت بادافتاده به طور صددرصد آماربرداری و خصوصیات کمی و کیفی آنها ثبت شد. همچنین ویژگی های درختان باد افتاده در شرایط فیزیوگرافی مختلف (شیب و جهات مختلف) و ویژگی های خاک (چگالی ظاهری بافت خاک، رطوبت خاک، هدایت الکتریکی، نسبت کربن به نیتروژن و نیتروژن کل خاک) با برداشت نمونه از این پارسل و پارسل مجاور (بدون وقوع بادافتادگی) به عنوان شاهد بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، بیشتر آسیب درختان در این عرصه از نوع ریشه کنی بود و درختان بادافتاده در اراضی مسطح بیشتر از اراضی شیب دار بودند. بیشترین درصد بادافتادگی درختان در شیب صفر و پنج درصد بوده و 67 % درختان ریشه کن شده نیز در این بخش بودند. همچنین بیشترین سهم درختان بادافتاده متعلق به گونه انجیلی (47 %) و کمترین آن متعلق به دو گونه توسکا و افرا (کمتر از 5%) بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که میزان رطوبت خاک در خاک منطقه درختان بادافتاده به طور معنی داری (در سطح 95 درصد) بیش از منطقه شاهد بود. هم چنین گونه Carex acutiformi در توده یادافتاده درصد حضور را به خود اختصاص داده بود در صورتی که در توده شاهد این گونه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که احداث آب بندان در بالادست باعث تغییر میران رطوبت خاک و افزایش حساسیت گونه هایی چون انجیلی به باد شده است. دراین میان، مقاومت گونه های جنگلی نیز در مواجهه با تغییرات رطوبت پایدار خاک و وقوع بادهای شدید متفاوت بوده است؛ به صورتی که گونه های رطوبت پسندی چون افرا و توسکا (به دلیل رطوبت پسند بودن و عدم حساسیت به افزایش رطوبت خاک) شدت بادافتادگی کمتری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: جهت شیب، رطوبت خاک، شیب، ویژگی های فیزیکی- شیمیایی خاک، هیرکانی
  • خلیل محمدی فیروز، سید عطاالله حسینی*، قوام الدین زاهدی، محمدعلی فخاری صفحات 109-116
    مقدمه و هدف

    پدیده زمین لغزش در نتیجه حرکت مواد بر روی دامنه باعث تخریب طبیعت، از بین رفتن خاک و فرآیند های بوم شناختی زیادی در منطقه می شود. مواد افزودنی و اصلاح کننده ی متنوعی با هدف حفظ آب و خاک در جهان استفاده می شود که در این میان، روش های زیست مهندسی به دلیل مسایل محیط زیستی و اقتصادی در مهندسی جنگل بسیار مورد توجه قرار گرفته است که با بکارگیری آنها رویش مجدد گونه های گیاهی و افزایش تنوع پوشش گیاهی اتفاق می افتد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش وضعیت تنوع پوشش علفی منطقه تثبیت شده لغزشی دیواره خاکریز جاده جنگلی در قطعه پنج سری سه طرح جنگلداری سوردار واتاشان، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور منطقه لغزشی تثبیت شده با گونه توسکا و بید جنگلی به صورت دست کاشت به علت حضور طبیعی در مناطق فرسایشی مشابه و استقرار آسان بعد ازگذشت پنج سال از اقدام زیست مهندسی (کاشت نهال به همراه مالچ کاه و کلش و خرده چوب) انتخاب شد. طرح آزمایشات در قالب بلوک های کاملا تصادفی تحت سه تیمار آزمایشی خاک بدون پوشش (شاهد)، تیمار مالچ کاه و کلش و تیمار خرده چوب در سطحی حدود 72 متر مربع انتخاب گردید. وضعیت تنوع پوشش گیاهی در 27 کرت طراحی شده پس از گذشت پنج سال از اقدام زیست مهندسی بررسی شد. برای محاسبه شاخص های تنوع زیستی و تجزیه های آماری از نرم افزارPAST  و SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین شاخص تنوع سیمپسون 0/8، تنوع شانون- وینر 2/29، غنای مارگالف 1/28، منهنیک 0/79، یکنواختی پیلو 3/2 و یکنواختی شلدون 1/8 محاسبه شد که حاکی از معنی داری (سطح 0/05) اختلاف میانگین ها در شاخص های سیمپسون، شانون - وینر، پیلو، شلدون، منهنیک و مارگالف در منطقه تثبیت شده بود.

    نتیجه گیری

    تحقیق درباره مناطق لغزشی تثبیت شده و تثبیت نشده کمک زیادی جهت شناسایی گونه های مستقر شده در این مناطق می کند و می توان در مناطق لغزشی مشابه از این گونه ها برای تثبیت دیواره های خاکریزی جاده جنگلی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تثبیت زیست مهندسی، تنوع زیستی، جاده جنگلی، زمین لغزش، سوردار واتاشان، کاه و کلش
  • شقایق حضرتی، پیام فیاض*، رقیه ذوالفقاری صفحات 117-126
    مقدمه و هدف

    استفاده گسترده از کلن های وارداتی صنوبر، می تواند موجب تخریب ذخایر ژنتیکی بومی گردد. تعیین فاصله ژنتیکی بین کلن ها و تخمین شدت و جهت جریان ژن در بین جمعیت های مبداء، اطلاعات مهمی برای جهت دهی به برنامه های اصلاحی و حفاظتی در اختیار قرار می دهند. در این بین معرفی صفات ریختاری با ثبات و موثر در تمایز کلن ها موجب تسریع این فرآیند با صرف هزینه کمتر در مقایسه با نشانگرهای مولکولی می گردد.

    مواد و روش ها

    در تحقیق حاضر پنج کلن از گونه شالک (Populus nigra) با هدف بررسی امکان تفکیک و برآورد پارامترهای ژنتیکی نظیر فاصله ژنتیکی و جریان ژن، با استفاده از نشانگرهای ریختاری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در خزانه سلکسیون یاسوج کشت شدند و صفات برگ در نهال های یکساله مورد مطالعه قرار گرفت. اندازه گیری صفات برگ مرتبط با پهنک، دندانه و لوب، رگبرگ، دمبرگ و شکل قاعده و نوک برگ در اواخر فصل رویش انجام شد و امکان تفکیک در سطح کلن با استفاده از تجزیه تابع تشخیص و تجزیه خوشه ای مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با استفاده از یک رویه چندگانه شامل مدل های برآورد کننده تابع تشخیص و آنالیز خوشه ای روابط فیلوژنتیکی، فاصله ژنتیکی و شدت و جهت جریان ژن بین کلن ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آنالیز تابع تشخیص نشان داد که صفات وزن تر، نسبت ابعاد و نسبت طول به پهنای برگ بیشترین تاثیر را با دقت 65 درصد در تفکیک کلن های شالک داشتند. در بین کلن های شالک مورد بررسی، کلن بومی ایران با برگ های کوچک و باریک از کلن بومی ترکیه متمایز بود و سایر کلن ها در حد وسط بودند. این تغییرات با موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی این کلن ها منطبق بود. کلن های بومی و اصلاحی ایران به ترتیب دارای کمترین و بیشترین شکل پذیری بودند. بررسی ساختار ژنتیکی کلن ها نشان داد که بین بیشتر کلن های مورد بررسی جریان ژن قابل توجهی وجود ندارد، ولی جریان ژن قابل توجهی بین دو کلن ترکی بی نام و اصلاحی ایران مشاهده شد، و جهت این جریان بیشتر از سمت کلن ترکی به ایرانی بود.

    نتیجه گیری

     در مجموع نشانه های کمی از آمیختگی صنوبر بومی ایرانی با ارقام مورد بررسی مشاهده شد، اما استفاده گسترده از رقم های اصلاح شده صنوبر ضرورت توجه به حفاظت از ذخایر ژنتیکی بومی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: آنالیز تابع تشخیص، تمایز کلن ها، جریان ژن، ذخایر ژنتیکی، فاصله ژنتیکی، صفات تطبیقی
  • امیر مدبری*، علی مهدوی، حمید امیرنژاد صفحات 127-135
    مقدمه و هدف

    خاک یکی از مهم ترین منابع طبیعی هر کشور است که در حال حاضر هیچ گونه جای گزین مطرح برای آن وجود ندارد. یکی از مهم ترین خدمات و کارکردهای بوم سامانه جنگلی، ممانعت از فرسایش خاک و افزایش قدرت نگه داشت مواد مغذی در آن است که این موضوع بخصوص در مناطق پر شیب و کوهستانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش یکی از مهم ترین کارکردها و خدمات جنگل، یعنی کارکرد حفظ و نگه داری عناصر غذایی خاک در جنگل های حوزه ی آبخیز نوژیان در استان لرستان ارزش گذاری شده است.

    مواد و روش ها

    بدین منظور ابتدا میزان فرسایش و رسوب در منطقه مورد مطالعه با استفاده از مدل پسیاک اصلاح شده در وضعیت موجود بررسی شد. مدت زمان آزمایش حدودا یک سال طول کشید. با تدوین دو سناریو مبنی بر تبدیل جنگل طبیعی (فعلی) با تاج پوشش 30 تا 50 درصد به زمینی بدون پوشش از طریق امتیازدهی به مدل، تغییرات در میزان فرسایش و رسوب تخمین زده شد. در ادامه با انجام نمونه برداری از خاک و تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی میزان مواد مغذی خاک تعیین شد. سپس با در نظر گرفتن اختلاف میزان فرسایش در وضعیت جنگل طبیعی (فعلی) با تاج پوشش 30 تا 50 درصد و زمینی بدون پوشش و مقدار هر یک از عناضر مغذی در خاک مقدار هدر رفت عناصر مغذی خاک محاسبه شد. سپس با بکارگیری روش هزینه جای گزینی، ارزش خدمت نگه داری از مواد مغذی خاک بوم سامانه جنگلی برآورد شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر هکتار جنگل در منطقه مورد مطالعه می تواند سالانه 0/09کیلوگرم فسفر، 2/60 کیلوگرم پتاسیم و 37/89 کیلوگرم ازت به ارزش تقریبی 328/47 هزار ریال در هکتار را حفظ و از هدر رفتن آن در اثر فرسایش جلوگیری کند.

    نتیجه گیری

    برآورد ارزش این خدمت بوم سامانه ای در جنگل های زاگرس حاکی از نقش بسیار موثر بوم سامانه های جنگلی در کنترل فرسایش و حفاظت از مواد مغذی خاک دارد. تفاوت آشکار میان میزان فرسایش در وضعیت طبیعی نسبت به حالت تخریب جنگل نشان از  نقش کلیدی جنگل در کنترل فرسایش خاک است. همچنین تفاوت آشکار میان برآوردهای مربوط به زیرحوضه های مختلف حاکی از رابطه موثر میان ساختار و عملکرد بوم سامانه است. ارزش گذاری خدمات بوم سامانه ای می تواند اطلاعات دقیق تری را در اختیار مدیران و برنامه ریزان به منظور حفاظت از منابع طبیعی قرار دهد و منجر به تدوین برنامه هایی دقیق تر در این زمینه شود.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، روش هزینه جای گزینی، فرسایش خاک، مدل ام پسیاک
  • حیدر صیدزاده*، جعفر رضایی، جعفر حسین زاده، مهدی پورهاشمی، سید جعفر سیداخلاقی صفحات 136-145
    مقدمه و هدف

    جنگل های بلوط زاگرس و از جمله استان ایلام در سال های اخیر به دلایل مختلف از قبیل کاهش نزولات آسمانی، در معرض قرار گرفتن ریزگردها و آفات و بیماری ها در معرض خشکیدگی قرار گرفته اند. سرعت زیاد گسترش خشکیدگی و کمبود منابع اعتباری دولتی جهت مبارزه با آن، بهره گیری از مشارکت مردم محلی برای بازسازی این جنگل ها را ضروری نموده است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی موثر عوامل بر تمایل به مشارکت مردم محلی (روستاییان) در بازسازی جنگل های بلوط دچار خشکیدگی در استان ایلام اجرا شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش فعلی از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از حیث روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل مردم محلی در بازه سنی 60-20 سال به تعداد 59451 نفر بوده و حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران 240 نفر تعیین شده است. روش نمونه گیری مورد استفاده، با توجه به تعداد زیاد روستاهای مستقر در حوزه جنگل های بلوط مبتلا به خشکیدگی (258 روستا) و عدم امکان نمونه گیری از همه آنها، نمونه گیری چند مرحله ای بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از فنون آمار توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و آمار استنباطی شامل تحلیل همبستگی به منظور تعیین نوع و شدت رابطه بین هریک از متغیرهای مستقل و وابسته، تحلیل رگرسیون برای تعیین تاثیر هر یک از متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته، و از آزمون t تک نمونه ای برای تعیین سطح تمایل به مشارکت مردم محلی در بازسازی جنگل های بلوط دچار خشکیدگی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج با استفاده از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که از دیدگاه مردم محلی، متغیرهای میزان درآمد، میزان وابستگی اقتصادی به جنگل ها، میزان آگاهی از فواید جنگل ها و میزان احساس مالکیت نسبت به جنگل های بلوط بر تمایل به مشارکت مردم محلی موثر هستند. همچنین، یافته ها مبین آن است که تمایل به مشارکت مردم محلی در بازسازی جنگل های بلوط دچار خشکیدگی در استان ایلام کمتر از حد متوسط است.

    نتیجه گیری

    بر مبنای یافته های پژوهش، می توان نتیجه گیری کرد که تمایل به مشارکت مردم محلی در بازسازی جنگل های بلوط دچار خشکیدگی در استان ایلام، تابعی از متغیرهای میزان درآمد، میزان وابستگی اقتصادی به جنگل، میزان آگاهی از فواید جنگل ها و میزان احساس مالکیت نسبت به جنگل های بلوط است.

    کلیدواژگان: ایلام، خشکیدگی بلوط، رگرسیون چندگانه، مدیریت مشارکتی جنگل، احساس مالکیت نسبت به جنگل
  • سمیه تاتاری*، نسترن نظریانی صفحات 146-154
    مقدمه و هدف

    در برنامه های آموزشی که در سطح حوزه های آبخیز یا سامان ه ای عرفی برای پیشبرد اهداف سازمان جنگل ها و مراتع اجرا می شود عموما اولویت بندی نوع دوره آموزشی و تحلیل ارجحیت استفاده از روش های انتقال مفاهیم آموزشی برای گروه های هدف کمتر مورد توجه بوده است. اثر بخشی هر دوره ی آموزشی مستلزم هم سویی آموزش با نیازهای جامعه هدف است؛ بنابراین قبل از اجرای هر برنامه آموزشی لازم است طی یک ساختار مشخص نیازهای آموزشی شناخته شده و بر اساس اولویت توسط موثرترین روش، آموزش داده شوند. هدف از این پژوهش تعریف یک ساختار نظام مند برای نیازسنجی دوره های آموزشی منابع طبیعی، اولویت بندی آنها بر اساس نظر کارشناسی و در نهایت تعیین روش مناسب جهت اجرای دوره های انتخاب شده است.

    مواد و روش ها

    برای این مطالعه سامان عرفی چم پلک واقع در استان لرستان در نظر گرفته شد. در فرآیند تعیین نیازمندی های آموزشی از روش پشتیبانی تصمیم گیری با مدل های ترکیبی SWOT-AHP استفاده شد. از بین دوره های آموزشی تعریف شده توسط سازمان جنگل ها و مراتع کشور دوره های مناسب براساس نتایج مدل سوات و منابع اطلاعاتی محلی (بررسی تخلفات سامان عرفی) توسط گروه کارشناسان آموزش انتخاب گردید. در گام بعد دوره های انتخابی براساس روش رتبه بندی، اولویت بندی شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد برای سامان عرفی چم پلک اجرای دوره های آموزشی مبانی کارآفرینی در منابع طبیعی (وزن نسبی 8/9)، نقش تغییر معیشت در مدیریت منابع طبیعی (وزن نسبی 8/3)، مدیریت چرا با مشارکت جوامع محلی (وزن نسبی 7/9) سه اولویت اول را دارا بودند. تحلیل توصیفی ترجیج استفاده از ابزار های آموزشی با استفاده از طیف لیکرت نیز نشان داد در مجموع به ترتیب رادیو، تلویزیون و اینترنت مرجح ترین ابزار های آموزش برای این سامان عرفی هستند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش از ابزار های پشتیبانی تصمیم برای ایجاد ساختاری در پیشنهاد اجرای دوره های آموزشی برای جوامع محلی استفاده شد که می تواند به عنوان الگویی در سیاست گذاری های اجرای دوره های آموزشی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، جوامع محلی، سوات، مدیریت منابع طبیعی، دوره های آموزشی
  • مهران نصیری*، حامد اسدی، حسن شریفی صفحات 155-163
    مقدمه و هدف

    ریشه گیاهان یکی از مهمترین مصالح زنده جهت تثبیت و تسلیح خاک دامنه ها و شیروانی های جاده های جنگلی می باشد. این مطالعه به منظور بررسی مقاومت کششی ریشه گونه های درختی با توجه به تغییرات میزان لیگنین، سلولز و مواد استخراجی از ریشه  انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه در جنگل دارابکلا استان مازندران انجام شد. برای تعیین مقاومت کششی ریشه درختان، نمونه های ریشه از درختان راش، ممرز، توسکا، آزاد، انجیلی و بلوط بلندمازو به روش حفر چاله جمع آوری و آزمایش مقاومت کششی با استفاده از دستگاه اینسترون برای آنها انجام شد. همچنین میزان لیگنین، سلولز، خاکستر و مواد استخراجی برای ریشه گونه های مختلف درختی با استفاده از تجزیه شیمیایی اندازه گیری شد. به منظور مقایسه مقاومت کششی ریشه های گونه های درختی از تجزیه واریانس یک طرفه استفاده شد. همچنین از تحلیل چند متغیره تشخیص برای تعیین معنی داری و طبقه بندی گونه ها بر اساس مقادیر سلولز، لیگنین، خاکستر و مواد مستخرجی استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین مقاومت کششی برای گونه بلوط (MPa70/1) و انجیلی (MPa 60/1) و کمترین مقاومت کششی برای گونه های توسکا (MPa 41/2) و راش(MPa45/3) ثبت شد. نتایج نشان داد در گونه های راش، توسکا و انجیلی میزان لیگنین بالا تر از میزان سلولز اندازه گیری شده است. درحالی که در گونه آزاد سلولز بیشترین سهم را دارد. در گونه راش و توسکا که مقادیر لیگنین آنها بیشتر است، میانگین مقاومت کششی اندازه گیری شده از سایر گونه ها کمتر و برای گونه  بلوط و ممرز که مقادیر سلولز آنها بیشتر ثبت شد، مقاومت کششی بیش از سایر گونه ها می باشد. نتایج تحلیل تشخیص نشان می دهد سه گروه با درصد انطباق پذیری بالا توسکا-راش، ممرز-آزاد و انجیلی-بلوط تشکیل شده است که با توجه به نتایج آزمایش های مقاومت کششی و تجزیه شیمایی ریشه وضعیت تقریبا مشابهی دارند.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این مطالعه بررسی میزان لیگنین و سلولز ریشه گونه های مختلف و همچنین توجه به تحلیل تشخیص و گروه بندی گونه ها با در نظر گرفتن چند عامل می تواند به محققان در تصمیم گیری برای انتخاب گونه مناسب پروژه های زیست مهندسی کمک زیادی نماید.

    کلیدواژگان: پایداری شیروانی ها، تثبیت خاک، ریشه، زیست مهندسی، عوامل محیطی
  • نجیبه گیلانی پور، اکبر نجفی*، رافائل اسپینلی، رامین نقدی صفحات 164-170
    مقدمه و هدف

    با کاهش منابع جنگلی و سیاست توقف برداشت چوب از جنگل های شمال  کشور ما، یافتن منابع جای گزین برای تامین مواد اولیه صنایع چوب ضروری می باشد. هم چنین با توجه سطح زیا باغات کشاورزی و هرس سالانه سرشاخه های درختان، پیدا کردن روش مناسب استفاده  بقایای حاصل از هرس علاوه بر فواید اقتصادی از نظر زیست محیطی هم بسیار مفید خواهد بود. هدف از این تحقیق امکان سنجی بهره برداری از چیپس سرشاخه های حاصل از هرس سالانه درختان انگور در صنعت بوده است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق بهره برداری چوبی بقایای حاصل از هرس درختان انگور با جمع آوری سرشاخه ها بصورت دستی دستگاه خردکن به روش های یک مرحله ای و دومرحله ای بررسی شد. به منظور شناسایی و ارزیابی روش ها و محاسبه میزان تولید و هزینه از زمان سنجی پیوسته استفاده شد. انتقال چیپس تولید شده از محل تولید به مراکز مصرف با تریلر، کامیون سرپوشیده و وانت بار به ترتیب با ظرفیت 24، 16 و 3 تن انجام شد. سپس مدل سازی پیش بینی زمان بهره برداری بقایا با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان تولید بقایای حاصل از هرس درختان انگور در هر هکتار 1/12 تن و هزینه تولید از 986 تا 1238 هزار ریال بازای هر تن، بر اساس روش بهره برداری متغیر بوده است. میزان تولید هر تن چیپس در ساعت در روش دومرحله ای بیشتر بوده و هزینه کل در روش دومرحله ای کمتر از روش یک مرحله ای می باشد. بیشینه سود (2263 هزار ریال در تن) در روش دومرحله ای و حمل با کامیون حاصل شد. بنابراین استفاده از دستگاه خردکن به صورت ثابت در دپو (روش دومرحله ای) نسبت به انجام عملیات بهره برداری در هر باغ (روش یک مرحله ای) از نظر میزان تولید و هزینه به صرفه تر می باشد. نتایج مدل سازی نشان داد که در روش دومرحله ای تاثیر متغیر قطر درختان و در روش یک مرحله ای تاثیر متغیرهای قطر درختان و تراکم بقایا در عرصه بر زمان بهره برداری بقایا معنی دار بوده است.

    نتیجه گیری

    چیپس چوب حاصل از سرشاخه های درختان انگور علاوه بر سودهی برای کشاورزان می تواند بخشی از نیاز صنایع تخته خرده چوب کشور را نیز تامین نماید و توقف آتش زدن سرشاخه ها در مزارع به کاهش آلودگی محیط زیست هم کمک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، بقایای هرس، بهره برداری چوبی، روش یک مرحله ای، روش دومرحله ای، زمان سنجی پیوسته، مدل سازی
  • محمدجواد روستا*، سید مسعود سلیمان پور، مریم عنایتی، مجتبی پاک پرور صفحات 171-182
    مقدمه و هدف

    افزایش کربن آلی خاک نه تنها، باعث ترسیب کربن جوی می شود بلکه اغلب، فرایندها و ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک را بهبود می بخشد. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر نوع پوشش گیاهی و ویژگی های شیمیایی خاک بر میزان کربن آلی خاک در سال 1398 در عرصه های پخش سیلاب ایستگاه کوثر واقع در دشت گربایگان فسا (استان فارس) انجام شد. پخش  سیلاب برای تغذیه ی آبخوان ها از سال 1361 در پهنه  ای به وسعت 2034 هکتار در این دشت اجرا شده است.

    مواد و روش ها

    کاربری های مورد بررسی عبارت بودند از: جنگل دست کاشت آکاسیا (Acacia salicina Lindl.)، جنگل دست کاشت اوکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.)، مرتع دست کاشت آتریپلکس [Atriplex lentiformis (Torr.) (Wats.)] و مرتع طبیعی که همگی از طریق پخش سیلاب آبیاری می شوند. با نمونه برداری مرکب در سه تکرار از خاک زیر پوشش کاربری های مختلف (عمق 30-0 سانتی متر)، 13 ویژگی شامل: اسیدیته ی گل اشباع (pH)، قابلیت هدایت الکتریکی عصاره ی اشباع (ECe)، کربنات کلسیم، درصد کربن آلی، درصد نیتروژن کل، نسبت C/N، فسفر و پتاسیم قابل جذب، سدیم، کلسیم و منیزیم عصاره ی اشباع، کلسیم+منیزیم و نسبت جذب سدیم (SAR)، اندازه گیری و محاسبه شدند. پس از اطمینان از نرمال بودن داده ها به وسیله ی آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، داده های به دست آمده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی، تجزیه و تحلیل شده و میانگین ها با آزمون توکی در سطح پنج درصد مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس داده ها نشان داد که از میان متغیر های بررسی شده، تاثیر تیمار (نوع پوشش گیاهی) بر تمام ویژگی ها (به جز SAR) در سطح یک و پنج درصد معنی دار شده است. برای ارایه ی مدل، از روش رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد متغیرهای نسبت C/N، نیتروژن کل و ECe، بر میزان کربن آلی خاک موثر هستند و 99/7 درصد از تغییرات آن را توجیه می کنند. با توجه به ضرایب استاندارد شده در معادله ی رگرسیون، به ازای افزایش هر واحد نسبتC/N ، مقدار 0/939 واحد و به ازای هر واحد نیتروژن کل، مقدار 0/338 واحد و با افزایش هر واحد EC، مقدار 0/109 واحد به میزان کربن آلی افزوده می شود.

    نتیجه گیری

    در مجموع، شناخت عوامل موثر بر ذخیره ی کربن آلی در خاک، می تواند باعث ارایه ی راهکارهای مدیریتی مناسب برای افزایش میزان کربن آلی و توسعه ی ظرفیت ذخیره ی کربن در خاک شده، حاصل خیزی خاک را بهبود بخشیده و اثرات منفی تغییر اقلیم را تا حد زیادی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ایستگاه کوثر، پخش سیلاب، کربن آلی، پوشش گیاهی، ویژگی های شیمیایی خاک
  • احمد حسینی*، رضا اخوان صفحات 183-192
    مقدمه و هدف

    ضریب قدکشیدگی یکی از شاخص های بررسی پایداری درختان جنگلی است و نتایج بررسی آن در مورد درختان کهن سال از اهمیت بوم شناختی و جنگل شناختی زیادی برخوردار می باشد. در این پژوهش ضریب قدکشیدگی درختان کهن سال گونه های بلوط ایرانی و بنه در شرایط رویشگاهی مختلف در جنگل های استان ایلام مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    برای این منظور پس از شناسایی 26 درخت کهن سال متعلق به گونه بلوط ایرانی و 47 درخت کهن سال متعلق به گونه بنه، مشخصات کمی آنها شامل قطر برابر سینه و ارتفاع اندازه گیری شد. همچنین وضعیت محل استقرار آنها در جنگل از نظر شیب، جهت جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برای هر دو گونه بلوط و بنه رابطه معنی داری بین قطر با ضریب قدکشیدگی وجود دارد که در هر دو کم شونده بوده و بهترین مدل برای برازش این رابطه در هر دو گونه مدل نمایی به دست آمد. میزان ضریب تبیین رگرسیون برای گونه بلوط و بنه به ترتیب 57 و 35 درصد بود. درختان کهنسال شناسایی شده بلوط (ضریب قدکشیدگی= 7/82) و بنه (ضریب قدکشیدگی= 5/72) از ضریب قدکشیدگی کمی برخوردار بودند، با این وجود، تعداد بیشتری از درختان کهن سال بنه نسبت به بلوط از ضریب قدکشیدگی کمتری برخوردار بودند. به طوری که 62 درصد درختان کهن سال بنه ضریب  قدکشیدگی بین 5 تا 7 داشتند، اما 65 درصد درختان کهن سال بلوط ضریب قدکشیدگی بیشتر از 7 داشتند. ضریب قدکشیدگی درختان کهن سال بلوط با ارتفاع از سطح دریا ارتباط معنی دار داشت (معنی داری= 0/049) و مقدار آن در ارتفاعات 1300-900 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 9/45) بیشتر بود. ضریب قدکشیدگی درختان بنه با ارتفاع از سطح دریا (معنی داری= 0/000) و جهت جغرافیایی (معنی داری = 0/001) ارتباط معنی دار داشت و مقدار آن در طبقه ارتفاعی 1300-900 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 10/14) و نقاط هموار بدون جهت (ضریب قدکشیدگی= 10/14) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده نتیجه گیری شد که رویشگاه های درختان کهن سال بلوط واقع در طبقات ارتفاعی 1300-900 متر از سطح دریا و نیز رویشگاه های درختان کهن سال بنه واقع در طبقات ارتفاعی 1300-900 متر از سطح دریا و نقاط بدون جهت که حایز بیشترین ضریب قدکشیدگی بودند، از پتانسیل بیشتری برای رشد و استقرار درختان برخوردارند. همچنین، رویشگاه های درختان کهن سال بلوط واقع در طبقات ارتفاعی 1700-1300 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 7/52) و نیز رویشگاه های درختان کهن سال بنه واقع در طبقات ارتفاعی 1700-1300 متر از سطح دریا (ضریب قدکشیدگی= 5/24) و جهت شرقی (ضریب قدکشیدگی= 3/52) و شمالی (ضریب قدکشیدگی= 5/11) که حایز کمترین ضریب قدکشیدگی بودند، از مطلوبیت بهتری برای پایداری درختان کهن سال نامبرده برخوردارند. لذا می توان گفت که ضریب قدکشیدگی پایین درختان کهن سال بلوط ایرانی و بنه یکی از شاخص های نشانگر پایداری و ماندگاری آنها در جنگل های مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: پایداری درخت، توپوگرافی، جنگل های بلوط، درختان دیرزیست، قطر برابر سینه، کمی و کیفی
|
  • Sajad Ghanbari*, Omid Fathizadeh, Hamed Aghajani Pages 1-8
    Introduction and Objective

    Rowan or mountain ash (Sorbus aucuparia) has been studied less in terms of biological and silvicultural characteristics. Given the little information about the rowan species and the high ecological importance of this species and the lack of information about the habitats of this species in Arasbaran and the quantitative characteristics of this species, this study aims to address the lack of information required about this species to provide management solutions and improve the habitat of this species.

    Material and Methods

    In the study area, 18 half-hectare sample plots with dimensions (50 × 100 meters) and a total of nine hectares were selected and surveyed. The selection of sample pieces was systematic randomized so that the first sample pieces were randomly and the next sample plots were selected at a distance of 800 m from each other in the eastern direction. All trees in the sample plot were surveyed in order to determine the percentage of rowan species compared to other species in the sample plots.

    Results

    Results showed that there were 20 species in the sample plots. Quercus macranthera (1018 stems per hectare), Viburnum lantana (290 stems per hectare) and Carpinus orientlais (226 stems per hectare) were the three most important species in terms of abundance in the study area. Sorbus aucuparia species was observed along with the mentioned species in the region and showed the fourth rank in terms of average density per hectare (142 stems per hectare). The average diameter at the breast height (DBH) and height of the measured tees stems were 9.8 (±6) cm and 4.4 (±1.8) meters, respectively. The highest number per hectare was observed on slopes less than 40% and at altitudes above 2200 meters above sea level. There was a significant statistically difference in the values ​​of DBH with slope classes. There was no significant difference between the height of trees and the frequency per hectare with the slope of the land.

    Conclusion

    According to the results, considering the role of rowan in the stability of sloping areas and reducing erosion, by increasing the conservation period and exclosure of valuable forest species, including various species of Sorbus sp, long-term results will be accessible in the protection of Arasbaran plant ecosystem.

    Keywords: Arasbaran, Conservation, Rowan or mountain ash (Sorbus aucuparia), Stem per hectare
  • Hassan Jahanbazi*, Yaghoub Iranmanesh, Mahmoud Talebi, Mehdi Pourhashemi Pages 9-21
    Introduction and Objective

    Zagros forests are one of the most important vegetation areas in Iran that play an important role in protecting water and soil resources. Over the past decade, the decline of some tree species in these forests, including oak, has raised serious concerns about the endangerment of these forests. Climate change, site poverty, absorption of heavy metals from dust, reduced nutrient uptake and site factors are an important factor of this phenomenon. The present study was carried out to investigate the effect of nutrition spraying on controlling the drying process of oak trees (Quercus brantii Lindl.) and compensating their needs through foliar application.

    Material and Methods

    This research was carried out in Monj region of Lordegan city in Chaharmahal and Bakhtiari province. Thirty oak trees (including 15 coppice and 15 Single stem trees) were selected in one of the areas with drought. Trees in each vegetative form were divided into three health classes including healthy, diback and drought up to 50% of the crown. In total, this study had three treatments including vegetative form (two levels), health (three levels), sampling time (two levels) and five replications. Foliar spraying (three per thousand) was carried out during the full growth of leaves from early June to July with an interval of 10 days in three shifts.

    Results

    The results showed that the amount of high macronutrient elements including potassium, phosphorus and nitrogen at the beginning of the growing season were 1.22, 0.27 and 0.998 percent, against the end of the growing season that were 0.17, 0.24 and 1.11 percent, respectively, that was a significant difference at the level of 95% confidence. The amount of these elements in coppice and Single stem trees in healthy trees was more than two classes of drought, but this difference was not significant statistically.

    Conclusion

    In general, macronutrients can stop the decay of oak trees by increasing the ability of trees to withstand environmental stresses. In between, the role of phosphorus and potassium was important in increasing the resistance of trees to environmental stresses and stopping the drying process.

    Keywords: Chaharmahal, bakhtiari Province, Macronutrient elements, Nutrision, Oak, Zagros
  • Afsaneh Tongo*, Hamid Jalilvand, Mohamad Hosseininasr, HamidReza Naji Pages 22-31
    Introduction and Objective

    To investigate the effect of physiological factors of photosynthetic properties and accumulation of smolites on declined Persian oak trees (Quercus brantii Lindl.), two forest stands were selected in Gachan and Sheshdar from Ilam province, Iran.

    Material and Methods

    The trees were classified into 4 groups in 4 replicates based on the severity of crown dieback (healthy, weak = 5–33%; moderate = 34–66%, and severe > 66%). The physiological activities such as photosynthesis, transpiration, respiration, concentration of carbon dioxide in the stomata, mesophilic conduction, water use efficiency, leaf temperature, soluble sugars and free amino acids were measured from leaves in the middle and outer part of the crown. The random sampling was carried out in the dominant slope of the site. The tree DBH ranged from 30-40 cm. One-way ANOVA and LSD tests were used to compare the different treatments and all statistical calculations were prepared in SAS software.

    Result

    In severe dieback trees from Gachan, the photosynthesis rate (1.06 μmol CO2 m-2s-1,) was associated with a decrease in mesophilic conduction (0.0021 molm2 s-1), transpiration (3.82 mmol H2O m-2s-1), water use efficiency (0.27 μmol CO2 molH2O-1) and an increase in 9intercellular carbon dioxide concentration (488.15 μmol CO2 mol-2) and leaf temperature (36.05 Cᵒ). The results of correlation test indicated the significant role of stomatal and non-stomatal factors to reduce photosynthesis rate. Furthermore, no increases were detected in soluble sugars (0.009μg gr-1FW) and free amino acids (0.012 μg gr-1FW) as compatible solutions to osmotic regulation. In site Sheshdar, photosynthetic parameters did not show significant differences between different crown dieback severities, while they were associated with increased accumulation of soluble sugars in diebacked oak trees. In addition, no significant correlation was observed between photosynthesis and stomatal factors indicating the ability of this species to keep open stomata under severe drought stress.

    Conclusion

    In general, our results show the variation in photosynthetic capacities of diebacked oak trees to resist the drought stress and/or to escape it in the two sites.

    Keywords: Crown dieback, Gas exchange, Ilam, Osmotic regulation, Persian oak, Physiological properties
  • Kambiz Abrari Vajari*, Farhad Jahanpour, Alireza Amolikondori Pages 32-38
    Introduction and Objectives

    The growth of forest trees is controlled by various components. One of the main factors determining the structure and composition of the forest is the competition between the trees and competition involves complex relationships that depend on the pattern of tree distribution, the availability of resources, and the efficiency of resource utilization. Therefore, knowledge of tree competition mechanisms is ecologically and economically important. The purpose of this study was to determine the correlation between competition index and some characteristics of Persian oak (Quercus brantii Lindl var.persica) in Hashtad-Pahlu, Khorramabad.

    Material and Methods

    A total of 30 Oak trees were selected randomly in different aspects. Height, DBH and crown diameter were measured. Beneath their crown in two aspects (north-south) at a distance of one meter from trunk, fine roots sampling (60 samples) was performed at 0-30 cm depth.

    Results

    The result of analysis of variance showed that there was a significant difference between the value of competition index for Iranian oak species in different ranges (Sig = 0.000) so that the highest average value of this index was related to the northern exposition. Significant difference was observed for competition index in diameter class but no difference in height class. With increasing crown diameter, DBH and decreasing height/DBH ratio as well as crown diameter / DBH, competition index values ​​increased and decreased respectively. Correlation showed that with increasing crown diameter and DBH, competition index value increased and with decreasing height / DBH ratio as well as crown diameter / DBH index value decreased. Results revealed the significant differences for trees in terms of crown diameter, DBH, height / DBH ratio and crown diameter/DBH ratio in aspects. Pearson correlation coefficients showed that there was a significant negative correlation between competition index and carbon biomass of Persian oak fine roots.

    Conclusion

    The difference between the competition index in the height and diameter classes of Persian oak trees indicates the importance and role of these two important characteristics in estimating it and also the difference in the competitiveness of trees in different stages of forest stand development. The results showed that light-demanding Oak trees based on various site conditions differ in terms of competitiveness and some characteristics in different positions.

    Keywords: Competition, High forest, Oak, Tree structure
  • Yahya Kooch*, Faeze Sadat Tarighat, Katayoun Haghverdi Pages 39-46
    Introduction and Objective

    Nowadays the effective role of organic matter has been proven in improving soil productivity. Regarding to sensitivity of sustainable organic matter component to different land use practices in addition to the organic matter, investigation of changes in its compound is important. Determining the evaluation of organic matter and amount of carbon stabilization in soil system, and their quality and quantity will be varied according to the type of land use.

    Material and Methods

    Due to extensive land use in the north of Iran, present study focused on effect of these uses on the content of organic matter and its humic components. In this regard a study was carried out in five land use including: beech forest, Fraxinus plantation, black pine plantation, degraded forest and agriculture in Tajan watershed. Eight points were selected in each site and soil samples were taken at a 25 × 25 area to a depth of 15 cm.

    Results

    Highest of organic matter (4.68 %), fulvic acid (668.750 mg/100 gr soil) and humic acid (976.620 mg/100 gr soil) were observed in agriculture land cover. Some soil physical, chemical and biological features were also measured. Whole of studied soil characters were significantly different among land covers, except silt content.

    Conclusion

    Though as for the results, highest contribution of organic compounds were observed in agriculture land, according to the PCA analysis, soil nutrition condition and microbial activity were more appropriate in forest stands. More quality of debris along the favorable environmental condition and presence of microbial activity can be attributed to a reduction in rate of accumulation of remains following the process of organic matter decomposition and mineralization in forest stands. The findings of this study suggest that protecting of natural forest is very important. In addition, in degraded areas of northern Iran, planting of Fraxinus excelsior species can be considered due to improvement of soil quality and health.

    Keywords: Basal respiration, Earthworm, Nematode, Organic acids, Plantation
  • Aidin Parsakhoo, Aiub Rezaei Motlagh*, Benyamin Matin Nia, Zohreh Gholami Pages 47-55
    Introduction and Objective

    Identifying the effectiveness of different technical specifications and road drainage conditions is a scientific method for imaging areas where there is a risk of landslides. Landslides Damage and problems such as increased road construction costs, increased maintenance costs, Disrupts transportation and increases damage to cars. Therefore, due to the destructive consequences those roadside landslides on the possibility of access to the area and road maintenance costs to the authorities, it is necessary to identify the main causes of landslides and adopt appropriate executive strategies to control them. Be. The purpose of this study was to investigate the effect of technical characteristics and drainage of roads on landslides, roadside in the forest area of 85 Golestan provinces.

    Method and Materials

    In the present study, first, all forest roads in the area were surveyed and all landslides with different areas were recorded by the Global Positioning System (GPS). Then, the technical characteristics of the road including longitudinal slope, height and slope of the trench, traffic volume, width and depth of the side atmosphere, distance from transverse slopes and diameter of slopes up to 100 meters on both sides of each slip point were measured. The correlation between technical factors and road drainage with the frequency and extent of landslides was determined by statistical analysis.

    Results

    A total of 121 landslides were recorded in the watershed of 85 Golestan provinces, of which 22 on high-standard roads, 30 on medium-standard roads and 69 on low-standard roads was observed. On average, each landslide point on high, medium and low standard roads was 13.95, 43.17 and 60.14 square meters, respectively, and the total area of ​​landslides at these standard levels was 307, respectively. , 1295 and 4150 square meters.

    Conclusion

    The results showed that the frequency and area of ​​landslides had a positive and significant correlation with trench diameter, slope and trench height. This means that with increasing slope and height of the trench, the number and extent of landslides increased. Also, in places where transverse ridges were larger in diameter due to water flow, the number and extent of landslides were higher. The maximum diameter of the transverse ridges was 120 cm, but due to the high flow rate and soil moisture, these ridges could not prevent landslides. Therefore, it is recommended to use bridges and protective walls in such areas.

    Keywords: Cutslope gradient, Cutslope height, Culvert diameter, Forest Road, Landslide
  • Hossein Varasteh Moradi* Pages 56-66
    Introduction and Objective

    the intermediate disturbance hypothesis predicts that communities with intermediate disturbance rates will have the greatest species diversity compared to communities with high and low frequency disturbances. Therefore, a recently disturbed area should be dominated by early-colonizing species or ruderal species. A late successional area is predicted to be dominated by strong competitors and a mid-successional area by a mixture of the tow. Composition of forest community in different successional stages is important as one of the key management issues. This study was conducted to investigate the effects of successional stages on density and composition of bird species and to test the intermediate disturbance hypothesis.

    Material and Methods

    The total numbers of 60 Sampling units were selected and were evenly assigned into 3 treatments. 20 samples were allocated for each of the three treatments including clear cutting, single tree selection logging, and virgin compartments equivalent to the early stage of succession, intermediate stage of succession, and climax stage of succession, respectively. Environmental variables and birds were detected within 60 circle sampling plots with 25m radius. The number of tree species, basal area, height of trees, number of snags, density of grass cover, canopy cover, and litter depth were recorded at each sampling plot. Birds were recorded using point-count method.

    Results

    Forest structure variables including tree density, Shannon-Wiener diversity index, Camargo evenness index, species richness, tree basal area, density of canopy cover, the number of snags, and the number of trees with more than 20 m in height had significant differences among different successional stages. Moreover, bird community structure including Shanon-Wiener diversity index, Camargo evenness index, and richness index had significant differences among different successional stages. In the period of the study, a total of 24 bird species were recorded. Jay and Chaffinch had the highest abundance in the early successional stage; meanwhile, Black Woodpecker and Coal Tit were the most abundant in the mid successional stage. The Great Spotted Woodpecker, Wren, and Nuthatch were the most prevalent bird species at the mature forest.

    Conclusion

    bird and tree diversity and richness followed the predictions of the intermediate disturbance hypothesis, being highest in the mid successional plot.

    Keywords: Bird composition, Density, Diversity, Shast Kolateh, Successional stages
  • Mehri Khosravi, Mehdi Heydari*, Hossein Ali Alikhani, Asghar Mosleh Arani Pages 67-77
    Introduction and Objective

    The use of biofertilizers such as plant growth-promoting bacteria to reduce damage caused by water-deficit stress in plants and improve physiological factors and thus increase plant growth in arid and semi-arid regions is an essential management to control water-deficit stress. Therefore, this study was conducted to investigate the simultaneous effect of different levels of water-deficit stress and inoculation of plant growth-promoting bacteria on some physiological traits of Brant's Oak )Quercus brantii L.) seedlings.

    Material and Methods

    In order to investigate the effect of plant growth-promoting bacteria and different levels of irrigation on some physiological traits of oak) Quercus brantii L.) seedlings, an experiment was conducted in a complete randomized design with five replications in the research greenhouse of Yazd University. The main factor was three irrigation levels (80 % of full irrigation as control, 60 and 40 % of full irrigation) and the sub-factor was six levels of plant growth promoting bacteria (no inoculation as control and seed inoculation with Bacillus anthracis, B. licheniformis, Stenotrophomonas maltophilia, B. cereus and BMix (combination of 4 strains().

    Results

    The results of analysis of variance showed a significant effect of water deficit stress levels, bacterial treatments and their interaction on all studied traits. The results of comparison of means showed that the amount of chlorophyll a, b and total chlorophyll decreases with increasing levels of water-deficit. In contrast, the amount of proline, total phenol and percentage of free radical scavenging in oak seedlings under stress increased significantly compared to the control sample. The accumulation of malondialdehyde (MDA) that shows the rate of degradation and peroxidation of membrane lipids were significantly increased by water-deficit treatments, while application of PGPRs caused reduction in malondialdehyde content. These results showed that PGPRs can reduce negative effects on lipids peroxidation and thus increases the resistance of seedlings to water-deficit stress conditions.

    Conclusion

    In general, among the bacterial treatments, (BMix) bacterial treatment increased chlorophyll a and b, total chlorophyll and decreased malondialdehyde and Bacillus anthracis bacterial treatment increased proline, total phenol and percentage of free radical scavenging under water-deficit severe stress.

    Keywords: Biofertilizer, Oak, Rhizobacteria, Water stress, Zagros forests
  • Elham Malasadi, Zahra Mirazadi*, Babak Pilehvar Pages 78-87
    Introduction and Objective

    Tree species have different effects on soil properties and nutrients. Plantation as a management strategy for soil productivity retention and the prevention of destruction can be effective in the continuity of forest productivity. One of the most important goals of planting coniferous species is to increase wood production, create forest parks and conservation forests. The objective of this study was to investigate the seasonal variations in nutrient concentrations in plant organs and soil of pinus brutia Ten.  stands.

    Material and Methods

    For this purpose, the ​​Makhmalkuh forest park in Lorestan province was selected and in 1396, random sampling was performed using 5 (400 m2) sample plots. In each sample plot, an indicator tree pinus brutia Ten. was selected and its young and perennial leaves and twigs were sampled in the upper third of the crown in four seasons, as well as from two depths of 0-5 and 5-15 cm a mixed soil sample was taken in each sample plot. Soil texture, pH, organic carbon (C), total nitrogen (N), available phosphorus (P), and potassium (K), for all samples were measured in the laboratory. The soil parameters, nutrients of soil and plants organs were analyzed by using one-way analysis (ANOVA) and Duncan test procedures among different seasons.

    Results

    According to the results, the lowest amount of dry weight and percentage of moisture in all four organs was observed in summer and the highest amount was observed in winter. Based on the results, there was a significant difference between the nutrient concentrations of plant organs in different seasons (sig<0.01). In all four organs, the highest amount of nitrogen was recorded in spring, potassium in winter and phosphorus in summer. The results of correlation studies also showed a significant relationship between nutrient concentrations of different organs and different soil characteristics.

    Conclusion

    High amounts of nitrogen and phosphorus in the spring can be argued that increasing the temperature in most cases increases the metabolic activity in the soil, evaporation and transpiration and absorption of nutrients. Different climatic conditions in different seasons, lack of soil moisture, retranslocation of nutrients from perennial needles and branches to young parts and seasonal and monthly changes in the chemical composition of the throughfall can be the most important reasons for these changes.

    Keywords: Afforestation, Nutrients concentration, Plant organs, Sampling seasons, Soil
  • Seyed Mehdi Rezaei Sangdehi*, Asghar Fallah, Jafar Oladi, Hooman Latifi Pages 88-98
    Introduction and Objective

    In a proper planning of the forest sector, the preparation of quantitative and qualitative maps is a management requirement and is unavoidable for sustainable development. For this effective planning, the latest information on the types of characteristics that are important in decisions regarding the optimal use and protection of forests are needed. This study conducted in order to the modelling spatial estimation of some quantitative characteristics forest using topographic features and its spatial mapping in District-3 of Sangdeh Forests.

    Material and Methods

    Characteristics of number, basal area and volume per hectare were calculated by surveying 150 sample plots (1000 m2). Primary topographic features of altitude, slope, aspect, profile curvature, flat curvature and tangential curvature and secondary topographic features including wetness index and solar radiation were extracted from digital elevation model with 10m resolution. Then, the relationships between forest quantitative characteristics and topographic features were analyzed and modeled using non-parametric method random forest, support vector machine and also parametric multiple linear regressions. Models were evaluated using 30% of the samples.

    Results

    Bias and root mean square error percentages were calculated to select the appropriate model and the results showed that the support vector machine method had the best results for estimating all three measured characteristics. In estimating number per hectare, the polynomial-3 function with mean square error values ​​and skewness is RMSE = 9.59 and Bias = 1.62, ground cover with radial base function (RBF) and values ​​of 53.5, respectively. 30% RMSE and 1.32 - =% Bias and volume per hectare with polynomial function of third degree and values ​​of RMSE = 37.62 and Bias = -0.51 were selected as the most appropriate model. The results also showed that the topographic variables of aspect, altitude, solar radiation and tangential curvature had the most influence on the modeling process.

    Conclusion

    The selected model in this study was able to provide some of the necessary information for forest management, but the model alone cannot explain all the reasons affecting the characteristics, so it is recommended to combine other factors such as climatic conditions, latitude, geology, and remote sensing techniques, which play a major role in explanation and interpretation, to improve the accuracy of the forecast.

    Keywords: Bias, Nonparametric method, Quantitative characteristics, Topographic features
  • Abbas Golpour, Maryam Mollashahi*, Homan Ravanbakhsh, Alireza Moshki Pages 99-108
    Introduction and Objective

    Windthrow of trees is a common ecological phenomenon in the forests of Hyrcanian region. The forest stands of 22 in series of 12 of Haraz Forest plan is one of the stands with high percent of wind-thrown trees. The purpose of this study is to investigate the role of physico-chemical properties of soil, topographic factors, characteristics (slope and direction) of Parcel 22 and compare it with adjacent areas in order to find environmental variables effective in increasing Windthrow rate.

    Material and Methods

    In the study area, completely randomly, 15 sample plots (10 Are) were measured in the center of the Windthrow trees. For the investigation of this problem, in an area of 88 hectares, about 400 wind-thrown trees were 100% surveyed and their quantitative and qualitative characteristics were recorded. Furthermore, the characteristics of windthrown trees in different physiographic conditions (i.e., different slopes and aspects) and soil characteristics (i.e., bulk density, texture, EC, carbon: nitrogen ratio and soil total nitrogen) of this stand and near stand (without wind-throw) were investigated.

    Results

    According to results, most of the damage belong to trees that was uprooted trees and wind throw trees in flat lands were more than steep lands. Most precent of wind throw trees were in slope 0 and 5 % and 67% uprooted trees were in this section. The most uprooted trees were belonging to Parrotia persica (44%) while, the lowest uprooted trees were recorded for Acer velutinum and Alnus saubcordata species (<5%). The results of independent t-test showed that soil moisture content in the soil of windthrow trees was significantly (95 %) higher than the control area. Also, Carex acutiformi species includes 4.47% of herbaceous species in the wind throw area, while it was not seen in the control area.

    Conclusion

    Finally, the results of this study showed that the construction of dams upstream has changed the soil moisture content and increased the sensitivity of species such as Parrotia persica to wind. Meanwhile, the resistance of forest species in the face of stable soil moisture changes and the occurrence of strong winds has been different, so that moisture-loving species such as Acer velutinum and Alnus saubcordata (due to moisture-friendly and insensitive to increase soil moisture) with lower rainfall intensity Showed.

    Keywords: Aspect, Hyrcanian, Physic-chemical characteristics of Soil, Slop, Soil Humidity
  • Kgalil Mohammadifiruz, Seyed AtaOllah Hosseini*, Ghavamodin Zahedi, MohammadAli Fakhari Pages 109-116
    Introduction and Objective

    Landslide phenomenon because of the movement of materials on the slope causes the destruction of nature, soil loss and many ecological processes in the region. A variety of additives and modifiers are used to conserve water and soil in the world, among which, bioengineering methods due to environmental and economic issues in forest engineering have received much attention, by using them, plant species regrowth and increase the diversity of vegetation occurs.

    Material and Methods

    In this study, the diversity of grass cover in the stabilized landslide area of ​​the forest road embankment in section 5 of series 3 of the Surdar-Watashan Forestry Project was investigated. For this purpose, a slippery area stabilized with alder and willow species by hand due to natural presence in similar erosion areas and easy establishment after five years of bioengineering (planting seedlings with straw mulch and wood chips) was selected. The experimental design was selected in completely randomized blocks under 3 experimental treatments of uncovered soil (control), mulch and straw treatment and wood treatment at a surface of about 72 square meters. Vegetation diversity status in 27 designed plots was assessed after five years of bioengineering. PAST and SPSS software were used to calculate biodiversity indices and statistical analyzes.

    Results

    The mean of Simpson diversity index was 0.8, Shannon-Wiener diversity was 2.29, Margalef richness was 1.28, Manhenic was 0.79, Pilo uniformity was 3.2 and Sheldon uniformity was 1.8, which indicates a significant difference between the means. Simpson, Shannon-Wiener, Pilo, Sheldon, Manhenic, and Margalef are established in the area.

    Conclusion

    Therefore, research on stabilized and unstabilized landslide areas helps a lot to identify the species settled in these areas and can be used in similar landslide areas of these species for biological stabilization of road embankment walls of the forest road.

    Keywords: Biodiversity, Bioengineering, Forest road, Landslide, Straw, Surdar-Watashan
  • Shaghayegh Hazrati, Payam Fayyaz*, Roghayeh Zolfaghari Pages 117-126
    Introduction and Objective

    Extensive application of imported poplar clones, can lead to destruction of genetic resources. Determination of intensity and direction of gene flow between population origin, provided important information in order to orienting the improvement and conservation programs. In between, introducing some reliable morphological traits, those are important in clonal differentiation, could accelerate this process considering lower costs in compare with molecular markers.

    Material and Methods

    In present study five clones of black poplar (Populus nigra) in order to investigating the feasibility of clonal differentiation and estimating genetic parameteres like genetic distance and gene flow by means of morphological markers were planted in a complete randomized block design by three replications in selection nursery of Yasouj university and leaf morphological traits of one-year-old saplings were investigated. Morphological traits related with leaf blade, dentation and lobe, vein, petiole, and tip and base shape of leaf was measured in late fall, and the feasibility of clonal differentiation using discriminant functions analysis and cluster analysis was investigated. Finally, by means of an integrating approach consists of predicting models of discriminant functions and cluster analysis of phylogenetic relations, genetic distance, and intensity and direction of gene flow between clones were discussed and investigated.

    Results

    The results of discriminant analysis revealed that leaf fresh weight, leaf virtual and actual aspect ratio, by 65 percent accuracy, had the highest effects in clonal differentiation of poplar clones. Among the investigated black poplar clones, the Irannian native clone with its small and narrow leavs was distincted from the Turkish native clone, and other clones were in the middle. These variations were in accordance with the geographical location and climatic conditions of these clones. The native and breeded Iranian clones had the lowest and highest amount of plasticity, respectively. Examination of the genetic structure of the clones showed that there was no significant gene flow between most of the studied clones, but significant gene flow was observed between the anonymous native Turkish clone and breeded Iranian clones, and the direction of this flow was more from the Turkish to Iranian clone.

    Conclusion

    In conclusion, in general, there were few signs of hybrid swarm between Iranian native poplar with the other studied cultivars, but the widespread use of the improved Iranian poplar cultivars increases the need to pay attention to the protection of native genetic resources.

    Keywords: Adaptive traits, Clonal differentiation, Discriminant function analysis, Gene flow, Genetic resources, Genetic distance
  • Amir Modaberi*, Ali Mahdavi, Hamid Amirnejad Pages 127-135
    Introduction and Objective

    Soil is one of the most important natural resources of any country for which there is no alternative. One of the most important services and functions of forest ecosystem is to prevent soil erosion and increase nutrient retention capacity, which is especially important in steep and mountainous areas. In this research, one of the most important functions and services of the Noujian forests in Lorestan province, conservation and maintenance function of soil nutrition has been evaluated.

    Material and Methods

    For this purpose, the first current status of erosion and sedimentation in each sub-basin of study area were investigated using the MPSIAC improved model. The test lasted about one year. With the development of two scenarios for the conversion of natural forest (Current forest) with 30-50% canopy into uncovered land through by rating the model, the changes in erosion and sedimentation have been estimated. Then, the soil nutrient content of the natural forest was determined by soil sampling and laboratory analysis. After that, considering the difference in the amount of erosion in the two condition and the amount of each nutrient component in soil, the amount of nutrient wasted was calculated. Then using the replacement cost method, the value of the function of maintenance of soil nutrients in forest ecosystem was estimated.

    Results

    The results show that each hectare of forest in the study area can hold 0.09 kg of phosphorus, 2.60 kg of potassium and 37.89 kg nitrogen per year, at an approximate value of 328.47 thousand Rials/ha/year and prevent their loss due to soil erosion.

    Conclusion

    Estimating value of the ecosystem service in Zagros forests represents the very effective role of these forest ecosystems in controlling erosion and soil nutrient conservation. The obvious difference between the rate of erosion in the natural state and each of the deforestation cases indicates the key role of the forest in controlling soil erosion. In addition, the obvious difference between the estimates related to different sub-basins indicates the effective relationship between the structure and performance of the ecosystem. Evaluating ecosystem services can provide information that is more accurate to managers and planners in order to protect natural resources and lead to more detailed plans in this area.

    Keywords: Economic valuation, MPSIAC model, Replacement cost method, Soil erosion
  • Heidar Seidzadeh*, Jafar Rezaei, Jafar Hoseinzadeh, Mahdi Pourhashemi, Seyed Jafar Seyed Akhlaghi Pages 136-145
    Introduction and Objective

    Oak forests of Zagros including Ilam province have exposed of decline in recent years to various reasons such as rainfall reduction, exposure of dusts and pests and diseases. High speed of decline and lack of government funds for combating it, have necessitated to using from local people participation for restoring these forests. Therefore, present study was implemented in order to the survey of affecting factors on local people (villagers) participation in the restoration of oak forests involved with decline in Ilam province.

    Material and Methods

    The present research in terms of purpose has been applied research and in terms of research method is descriptive-survey. The statistical population of the study has been including local people in age range of 20-60 years to number 59451 persons and also the sample size has determined 240 persons using the Cochran formula. Due to the large number of located villages in the area of oak forests involved with decline (258 villages) and the impossibility sampling from all of them, the used sampling method has been multi-stage sampling. To analyze the data have used from descriptive statistics techniques (central and dispersion Indicators) and inferential statistics (correlation analysis, regression analysis and one-sample t test). From correlation analysis, regression analysis and one-sample t test have used for determination of the type and intensity of the relationship between each of the independent and dependent variables, the determination effect amount of each independent variables on the dependent variable and the determination of tendency level to participation of local people in the restoration of oak forests involved with decline, respectively.

    Results

    The results using regression analysis shows that from the perspective of local people, variables of income amount, the dependency amount of economy to forests, amount awareness from forests benefits and amount the sense of ownership relative to oak forests are effective on dependent variable of tendency to participation of local people. Also, the findings indicate that the tendency to participation of local people in the restoration of oak forests involved with decline in Ilam province is less than of average limit.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that tendency to participation of local people in the restoration of oak forests involved with decline in Ilam province is function of variables of income amount, the dependency amount of economy to forests, amount awareness from forests benefits and amount the sense of ownership relative to oak forests

    Keywords: Forest participatory management, Ilam, Multiple regression, Oak decline, The sense of ownership relative to forest
  • Somayeh Tatari*, Nastaran Nazariani Pages 146-154
    Introduction and Objective

    In educational programs that are implemented at the level of watersheds or customary systems to advance the goals of the Forests and Rangelands Organization, generally prioritizing the type of training course and analyzing the preference of using methods to convey educational concepts to target groups has received less attention. The effectiveness of any training course requires aligning the training with the needs of the target community; therefore, before implementing any training program, it is necessary to identify the training needs through a specific structure and to train them based on priority by the most effective method. The purpose of this study is to define a systematic structure for assessing the needs of natural resource training courses, prioritizing them based on expert opinion, and finally determining the appropriate method for implementing the selected courses.

    Material and Methods

    For this study, the customary arrangement of Cham Palk located in Lorestan province has been considered. In the process of determining educational needs, the decision support method was used with SWOT-AHP combined models. From the training courses defined by the Forests and Rangelands Organization of the country, appropriate courses were selected based on the results of the SWOT model and local information resources (investigation of customary system violations) by a group of training experts. In the next step, the selected courses were prioritized based on the ranking method.

    Results

    The results of this study showed that for the customary organization of Cham Palk, the implementation of training courses on the basics of entrepreneurship in natural resources (relative weight 8.9), the role of livelihood change in natural resources management (relative weight 8.3), grazing management with the participation of local communities (relative weight 7.9) had the first three priorities. Descriptive analysis of the preferred use of educational tools using the Likert scale also showed that in general, radio, television, and Internet are the most preferred educational tools for this customary system.

    Conclusion

    In this study, decision support tools were used to create a structure in proposing the implementation of training courses for local communities, which can be considered as a model in the implementation policies of training courses.

    Keywords: Decision Making, Educational Courses, Local Communities, Natural Resources Management, SWOT
  • Mehran Nasiri*, Hamed Asadi, Hassan Sharifi Pages 155-163
    Introduction and Objective

    The root of trees is one of the most important living materials for stabilizing and reinforcing the cut and fill slopes of forest road. This study was conducted to investigate the tensile strength of tree species according to changes in lignin, cellulose and root extracts content.

    Material and Methods

    Darabkola forest in the southeast of Sari-Iran was selected for this study. To determine the tensile strength of tree roots, root samples from tress including the beech, hornbeam, alder, Zelkova carpinifolia, Persian Ironwood and oak were collected by soil profile trenching method and then the test of tensile strength was performed. The amount of lignin, cellulose and ash for the roots of different tree species was also measured in the laboratory. One-way anova was used to compare the means of roots tensile strength and also multivariate analysis was used to classification of species based on cellulose, lignin, ash and other extracts content.

    Results

    The results showed that in beech, alder and Persian Ironwood, the measured rates of lignin were higher than cellulose levels. While in the Zelkova carpinifolia, the amount of cellulose was higher than others parameters, in beech and alder species (with higher lignin rate) the means of tensile strength was recorded less than other species, and for oak and hornbeam with higher cellulose levels, tensile strength was recorded higher than other species. The results of multivariate analysis based on tensile strength and numerical values of root decomposition showed three groups with high adaptability percentage (alder-beech, hornbeam-Zelkova carpinifolia and Persian Ironwood-oak).

    Conclusion

    According to the results, investigating the amount of lignin and cellulose in roots of different species as well as discriminant analysis with consideration of different factors can be a scientific method to select best species for soil bioengineering projects.

    Keywords: Bioengineering, Environmental factors, Root, Slope stability, Soil stabilization
  • Raffaelleh Spinelli Pages 164-170
    Introduction and Objective

    With the decline of forest resources and the policy of forest logging ban in the north forest of our country, it is essential to find alternative sources to supply raw materials for the wood industry. On the other hand, finding a proper way to recover the remains of pruning in addition to the economic benefits to the environment is also very useful. The aim of this study was to evaluate the feasibility of using chips from annual pruning of grape trees in industry.

    Material and Methods

    In this study, woody utilization of grape trees pruning residues was investigated by single-pass method and two-pass method. Continuous timing was used to identify and evaluate methods and calculate production and cost. The chips were transferred from the sources to the mills with trailers, indoor trucks, and vans with a capacity of 24, 16, and 3 tons, respectively. Then, the prediction modeling of the utilization time of the residuals was performed using multiple linear regressions.

    Results

    The results showed that the amount of pruning residue of grape trees was 1.12 ton/ha and production cost varied from 986 to 1238 thousand Rial per ton, based on processing method. The rate of production per ton of wood chips per hour in two-pass method was higher. Also, the total cost in the two-pass method was lower than the single-pass method. The maximum profit (2263 thousand Rial per ton) was related to the two-pass method and Trucking. The use of a chipping machine in the landing (two- pass method) was more cost-effective than the processing operation in each garden (single-pass method) in terms of production and cost. Modeling results showed that were significant in the two- pass method the effect of tree diameter and in the single-pass method the effect of tree diameter and residual density in the field on the residuals processing time.

    Conclusion

    In addition to benefiting farmers, wood chips from grape branches can also provide part of the country's particle board industry, and will help reduce environmental pollution by stopping the burning of branches in fields.

    Keywords: Continuous time study, Economic assessment, Modeling, Pruning residues, Single-pass method, Two-pass method, Woody utilization
  • MohammadJavad Rousta*, Seyed Masoud Soleimanpour, Maryam Enayati, Mojtaba Pakparvar Pages 171-182
    Introduction and Objective

    Enhancing the soil organic carbon (SOC), not only sequesters the atmospheric CO2, but also often improves the processes and soil physical, chemical and biological properties. This investigation with the aim of evaluating vegetation cover and soil chemical properties on SOC was carried out in 2019 in the flood spreading fields of Kowsar station located in Gareh-Bygone Plain (Fasa, Fars Province). Flood spreading for feeding aquifers has been carried out since 1982 in an area of 2034 ha in this plain.

    Material and Methods

    Land uses included Acaci (Acacia salicina Lindl), Eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis Dehnh), Atriplex ([Atriplex lentiformis (Torr.) (Wats.)]) Plantation and natural rangeland, all of which are irrigated by flood spreading. By sampling of soils (depth 0-30 cm) in three replications in mentioned land uses, 13 characteristics: pH, ECe, CaCO3, SOC, TN, C/N, P, K, Na, Ca, Mg, Ca+Mg, SAR were measured and determined. After confirming the normality of the data by Kolmogorov-Smirnov test, the obtained data were analyzed in a randomized complete block design (RCBD) and the means were compared with Tukey test at p<0.05.

    Results

    The analysis of variance showed that the effect of treatment (vegetation cover) on the all studied variables, except SAR was significant at p<0.01 and p<0.05.  Stepwise regression method was used to present the model. The results showed that C/N, TN, and ECe affect the amount of SOC and explain 99.7% of the changes in SOC. According to the standardized coefficients in the regression equation, for each unit increase of C/N ratio, the value of 0.939 units and for each unit of TN, the value of 0.338 units and with the increase of each EC unit, the value of 0.109 units is added to the SOC.

    Conclusion

    In general, recognizing the factors affecting the organic carbon storage in the soil, can provide appropriate management strategies to increase the organic carbon content and develop carbon storage capacity in the soil, improve soil fertility and mitigate the negative effects of climate change to a great extent.

    Keywords: Flood spreading, Kowsar station, Organic carbon, Soil chemical properties, Vegetation cover
  • Ahmad Hosseini*, Reza Akhavan Pages 183-192
    Introduction and Objective

    Slenderness coefficient is one of the indicators for studying the sustainability of forest trees and the results of its study on old trees have great importance in terms of ecology and silviculture. In this research, the Slenderness coefficient of Old Persian oak and wild pistachio trees in different site conditions in the forests of Ilam province was investigated and compared.

    Material and Methods

    For this, after identifying 26 old trees belonging to the Persian oak species and 47 old trees belonging to the Wild pistachio species, the quantitative characteristics of them including dbh and height were measured. Also, the status of their locations in the forest in terms of slope, aspect and altitude were examined.

    Results

    The results showed that for both oak and wild pistachio species there are significant relationships between dbh and slenderness coefficient which were decreasing in both of them and the best model for cloud points of both species was obtained exponential model. The regression explanation coefficient for oak and wild pistachio was 57% and 35%, respectively. The identified old trees of oak (Slc= 7.82) and wild pistachio (Slc= 5.72) had a low slenderness coefficient; however, more old wild pistachio trees had a lower slenderness coefficient than oak. So that 62% of old wild pistachio trees had a slenderness coefficient between 5 and 7, but 65% of old oak trees had a slenderness coefficient of more than 7. The slenderness coefficient of old oak trees was significantly related to altitude (Sig= 0.049) and its value was higher at altitudes of 900-1300 m above sea level (Slc=9.45). The slenderness coefficient of wild pistachio was significantly related to altitude (Sig= 0.000) and aspect (Sig= 0.001) and its value was higher at altitude class of 900-1300 m above sea level (Slc= 10.14) and smoothness areas without aspect (Slc= 10.14).

    Conclusion

    Based on the obtained results, it was concluded that the habitats of old oak trees located at altitudes of 900-1300 m above sea level and also the habitats of old wild Pistachio trees located at altitude 900-1300 m above sea level and areas without aspect where had the highest slenderness coefficient, have more potential for the growth and establishment of trees. Also, the habitats of old oak trees located in the altitude classes of 1300-1700 m above sea level (Slc= 7.52) and also the habitats of old wild Pistachio trees located in the altitude classes of 1300-1700 m above sea level (Slc= 5.24) and in east (Slc= 3.52) and north (Slc= 5.11) aspects, where had the lowest slenderness coefficient, have a better desirability for the stability of the mentioned old trees. Therefore, it can be said that the low slenderness coefficient of Old Persian oak and wild Pistachio trees is one of the indicators of their stability and durability in the studied forests.

    Keywords: Diameter at breast height, Long-lived trees, Oak forests, Quantitative, qualitative, Tree stability, Topography