شهر در چنبره ی توسعه ی ناموزون و اقتدارگرایی ایلی: تاملی در مهمترین عوامل شکل گیری و تداوم فرایندهای مهاجرت در عصر تیموری (772-912ق)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

مسیله مهاجرت در دوره تیموری، به صورت قابل تاملی با دو مولفه توسعه ناموزون شهر و اقتدارگرایی ایلی پیوند یافت. درنتیجه این دو رویکرد، دو نتیجه مهم نیز در پیوند میان شهر و مهاجرت رخ داد. نخست رونق فزاینده برخی کانون های شهری در شرق ایران و تقویت بن مایه های فرهنگی-اقتصادی آن ها با بهره گیری از سیاست های مهاجرتی دستوری و اجباری که به تهی شدن سایر مراکز شهری از ظرفیت ها و جذابیت های ابقاکننده منجر می شد و دیگر تاثیر اقتدارگرایی ایلی بر روندهای مهاجرت که خود را در پدیده هایی مانند رشد فزاینده فشارهای مالیاتی، اقتصاد مبتنی بر غارت، جابجایی های اجباری و متناوب جمعیتی به منظور کنترل ناآرامی ها، وجود نوعی بی توجهی به دیگر کانون های شهری، پراکندگی قدرت بر اساس معیارهای ایلی و غیره نشان می داد. در این پژوهش، با فرض اینکه سیاست های مبتنی بر توسعه ناموزون شهر و اقتدارگرایی ایلی در فزونی گرفتن فرآیندهای مهاجرت تاثیری عمیق برجای گذاشته اند، تلاش می شود تا نقش این سیاست ها در برهم خوردن تعادل شهرها، نابسامانی های شهری و اضطراب اجتماعی ناشی از نوع اعمال قدرت ایلیاتی، توضیح و تاثیر مستقیم آن ها بر فرآیندهای مهاجرت نشان داده شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که پدیده مهاجرت در این دوره عمدتا ماهیتی اجباری-دستوری و از بالا داشت که همگی به صورت مستقیم از ماهیت دولت و خاصه از دو گرایش عمده در سیاست تیموری یعنی توسعه ناموزون و اقتدارگرایی ایلی تاثیر پذیرفتند.

زبان:
فارسی
صفحات:
31 تا 44
لینک کوتاه:
magiran.com/p2466536 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!