رویکرد نظام های حقوق کیفری به پدیده کرونا به عنوان بیوتروریسم

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

در سال های اخیر، شیوع گسترده ویروس کرونا آثار حقوقی، اقتصادی و فرهنگی فراوانی را به همراه داشته است. با توجه به این آثار و پیدایش چالش های حقوقی ناشی از آن، پژوهش کنونی با عنوان رویکرد نظام های حقوق کیفری به پدیده کرونا به عنوان بیوتروریسم، به بررسی و امکان سنجی تعقیب و مجازات عاملان انتشار یا انتقال ویروس کرونا از منظر نظام های کیفری داخلی و بین المللی پرداخته است.

روش

مقاله کنونی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با نگاهی تطبیقی به بررسی رویکرد نظام های حقوق کیفری ایران و برخی کشورهای دیگر به پدیده کرونا به عنوان بیوتروریسم پرداخته است.

ملاحظات اخلاقی

در تمام مراحل تدوین و نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری نیز رعایت شده است.

یافته ها

یافته های این پژوهش دلالت بر آن دارد ویروس کرونا قابلیت آن را دارد که به عنوان عامل بیولوژیکی مورد استفاده قرار گیرد و از آن به عنوان ابزاری برای ارتکاب جنایات بین المللی استفاده شود. در این صورت از منظر نظام کیفری بین المللی، امکان تعقیب و مجازات مرتکب بر اساس شرایط مقرر در اساسنامه دیوان کیفری بین المللی (1998 م.) وجود خواهد داشت. با این حال در صورت فقدان شرایط لازم برای تعقیب بین المللی مرتکب، باید به نظام های کیفری داخلی توسل جست.

نتیجه گیری

در برخی نظام های کیفری بر اساس قوانین، انتشار و انتقال عمدی ویروس کرونا می تواند مصداق بیوترویسم باشد. با این حال در نظام کیفری ایران به موجب ماده 286 قانون مجازات اسلامی (1392 ش.)، تنها انتشار کرونا (و نه انتقال)، آن هم در سطح گسترده و با سوءنیت خاص، می تواند مصداق بیوتروریسم باشد. این رویکرد قانونگذار، در نظام قضایی ایران، تعقیب و مجازات عاملان انتشار و انتقال ویروس های واگیردار کشنده را با محدودیت هایی مواجه نموده است؛ به همین جهت، در حال حاضر این اشخاص، عمدتا در قالب جرایم علیه اشخاص (حسب مورد قتل عمد، غیر عمد و ایراد صدمه بدنی غیر عمدی)، قابل تعقیب و مجازات هستند.

زبان:
فارسی
صفحات:
675 تا 690
لینک کوتاه:
magiran.com/p2485994 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!