عوامل مرتبط با افزایش هزینه های بیمارستانی سالمندان مبتلا به بیماری های گردش خون شهرستان اهواز در سال های 1394-1395 با رویکرد مدل دو بخشی حاشیه ای گامای تعمیم یافته

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

اهداف:

 یکی از چالش های پیش روی جوامع امروز، افزایش هزینه های بهداشتی-درمانی سالمندان است. بنابراین شناسایی عوامل مرتبط با افزایش هزینه های سلامت سالمندان می تواند به سیاست گذاران بهداشتی در کنترل هزینه های تحمیلی به خانواده ها و جامعه یاری رساند. هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل مرتبط با افزایش هزینه های بیمارستانی سالمندان مبتلا به بیماری های گردش خون شهرستان اهواز در سال های 1394-1395 با رویکرد مدل دوبخشی حاشیه ای گامای تعمیم یافته بود.

مواد و روش ها :

در این مطالعه، 335 نمونه به روش تصادفی ساده از میان بیماران دو بیمارستان امام خمینی (ره) و گلستان شهر اهواز انتخاب شدند. افراد با ویژگی های ابتلا به بیماری های گردش خون (آنژین صدری و نارسایی قلبی) و سن 60 سال یا بالاتر، وارد مطالعه شدند. ارتباط عوامل سن، جنسیت، وضعیت بستری در بخش مراقبت های ویژه، وضعیت تاهل، فصل پذیرش بیمار در بیمارستان و تعداد روزهای بستری با افزایش هزینه های درمانی سالمندان با استفاده از مدل دوبخشی حاشیه ای گامای تعمیم یافته و نرم افزار  SAS نسخه 4/9 مورد بررسی قرار گرفت. متغیر پاسخ در این مطالعه، هزینه های درمانی سالمندان بود. سطح معنا داری، 05/0 درنظر گرفته شد.

یافته ها:

 میانگین سنی سالمندان در این مطالعه 8/27±70/71 بود که به ترتیب 54 درصد و 46 درصد از این بیماران، سالمندان زن و مرد بودند. میانگین هزینه های خدمات درمانی برای بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه، 3/70 برابر بیمارانی بود که در این بخش بستری نشده بودند. به ازای هر روز اقامت بیشتر در بیمارستان، میانگین هزینه های درمانی بیمار 1/11 برابر می شود. مقدار نسبت شانس مربوط به متغیر جنسیت نشان داد هزینه های بیمارستانی صرف شده برای مردان، 1/67 برابر زنان بوده است. این مقدار برای سالمندان مجرد، 2 برابر سالمندان متاهل بود. با هر سال افزایش سن از 60 سالگی، میانگین هزینه های خدمات درمانی 0/96 برابر شد. با استفاده از مدل دوبخشی حاشیه ای گامای تعمیم یافته مشخص شد متغیرهای سن، وضعیت تاهل، تعداد روزهای بستری در بیمارستان، جنسیت و وضعیت بستری در بخش مراقبت های ویژه در سطح 0/05 دارای اثر معنا دار بر افزایش میانگین هزینه های درمانی سالمندان بودند. 

نتیجه گیری:

 طبق نتایج به دست آمده مشخص شد بار هزینه های درمانی واردشده بر افراد و جامعه در سالمندان با سنین پایین تر، بیشتر است. مردان سالمند نسبت به زنان و همچنین سالمندان مجرد نسبت به متاهلین با هزینه های بیمارستانی سنگین تری مواجه هستند. افزایش تعداد روزهای بستری بیمار در بیمارستان از دیگر عوامل بالا رفتن قابل توجه هزینه های بیمارستانی است. به ویژه زمانی که سالمند نیازمند استفاده از مراقبت های ویژه باشد. بنابراین عوامل مذکور بر افزایش هزینه های تحمیل شده به سالمندان و جامعه ای که به سوی پیری جمعیت پیش می رود، موثر خواهند بود.

زبان:
فارسی
صفحات:
246 تا 261
لینک کوتاه:
magiran.com/p2493880 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!