طراحی و تبیین مدل آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در بحران زلزله: تمرکز بر ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به آسیب دیدگان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

هدف:

 این پژوهش با هدف طراحی و برازش مدل بومی آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات بهداشتی درمانی به آسیب دیدگان زلزله انجام شده است.

روش ها:

 این تحقیق، ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد، کاربردی اکتشافی است. این پژوهش، در 2 فاز کلی انجام شده است: فاز 1: طراحی مدل آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات به آسیب دیدگان زلزله (رویکرد کیفی: نظریه داده بنیاد)؛ فاز 2: برازش و تبیین مدل آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات به آسیب دیدگان زلزله. (رویکرد کمی: مدل سازی معادلات ساختاری). در فاز کیفی تحقیق، گروهی از خبرگان (شامل اساتید دانشگاه در حوزه مدیریت بحران، مدیران ارشد دانشگاه های علوم پزشکی، و مشاورین حوزه مدیریت بحران) به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. در این فاز از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و این فرایند تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در این تحقیق، 11 مصاحبه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش در فاز کمی، مدیران ارشد، میانی و عملیاتی دانشگاه های علوم پزشکی (50 دانشگاه) بودند که یک جامعه 500 نفری را شکل می دادند. بر اساس جدول کرجرسی و مورگان به نمونه ای 217 نفری نیاز بود که با روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها در فاز کمی تحقیق، پرسش نامه ای بسته و محقق ساز مشتمل بر 40 گویه بوده است که به صورت الکترونیکی توزیع و جمع آوری شد. در فاز کمی تحقیق جهت آزمون فرضیه ها و برازش مدل بر اساس روش مدل سازی معادلات ساختاری، از نرم افزار لیزرل نسخه 8 استفاده شده است.

یافته ها :

در این تحقیق مشخص شد شرایط علی بر ضرورت آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در بحران زلزله (با ضریب 0/46)، ضرورت آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی بر اجرای راهبردها در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در بحران زلزله (با ضریب 0/61)، شرایط محیطی بر اجرای راهبردها در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در بحران زلزله (با ضریب 0/20)، اجرای راهبردهای جامعه محور توسط دانشگاه های علوم پزشکی بر کاهش هزینه ها (با ضریب 0/55)، اجرای راهبردهای جامعه محور توسط دانشگاه های علوم پزشکی بر کاهش خسارات جانی (با ضریب 0/68) و نهایتا اجرای راهبردهای جامعه محور توسط دانشگاه های علوم پزشکی بر توانمندی سرمایه ای اجتماعی (با ضریب 0/74) تاثیر مثبت و معنادار دارند.

نتیجه گیری:

 نتایج نشان می‏دهد بر اساس نظر کارشناسان مشارکت کننده در این پژوهش، مدل پارادایمی موردبررسی و روابط مفروض مدل از برازش لازم برخوردار است و ازاین رو می تواند الگوی مناسبی برای ارزیابی آمادگی جامعه محور دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ارایه خدمات بهداشتی درمانی به آسیب دیدگان زلزله زدگان باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
116 تا 131
لینک کوتاه:
magiran.com/p2505018 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!