اثربخشی آموزش خودشفابخشی بر اضطراب مرگ و کیفیت خواب سالمندان زن مقیم آسایشگاه شهر اصفهان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

سالمندی یکی از مراحل حساس رشد انسان است که ویژگی ها و شرایط خاص خود را دارد، در این میان اضطراب مرگ و کیفیت خواب٬ از شایع ترین موضوعات سلامت روان سالمندان است که با مداخله مناسب می توان خودمراقبتی و کیفیت خواب در سالمندان را بهبود بخشید. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی رویکرد خودشفابخشی بر اضطراب مرگ و کیفیت خواب سالمندان زن مقیم آسایشگاه شهر اصفهان انجام شد.

مواد و روش ها

طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان سالمند مابین سنین 60 تا 70 سال شهر اصفهان مقیم آسایشگاه سالمندان در سال 1399 بودند که طی فراخوانی عمومی در آسایشگاه سالمندان شبانه روزی، تعداد 40 نفر از زنان سالمند داوطلب ازطریق نمونه گیری دردسترس و رعایت ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 20 نفری برگزیده شدند. شرکت کنندگان با شاخص های اضطراب مرگ کالت لستر و کیفیت خواب پترزبورگ ارزیابی شدند. گروه آزمایش تحت مداخله 12 جلسه ای خودشفابخشی و گروه کنترل در لیست انتظار بدون دریافت مداخله قرار گرفتند. در پایان برای هر 2 گروه مجددا سنجش انجام شد و پس از گذشت 45 روز٬ مرحله پیگیری انجام شد و داده های حاصل از پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ازطریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) و بااستفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه وتحلیل شد.

یافته ها

نتایج نشان داد آموزش خودشفابخشی مولفه های اضطراب مرگ (شامل مرگ خود، مردن خود، مرگ دیگران و مردن دیگران) و تعدادی از زیرمقیاس های متغیر کیفیت خواب را (که شامل کیفیت ذهنی، تاخیر در به خواب رفتن، اختلالات خواب و مصرف داروهای خواب آور است) در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری ارتقا بخشیده است (0/05>P) و این اثرات به میزان قابل توجهی در مرحله پیگیری در مولفه های مردن خود، کیفیت ذهنی، تاخیر در به خواب رفتن، اختلالات خواب و مصرف داروهای خواب آور ثابت باقی مانده اند (0/05>P)، اما در مابقی زیرمقیاس های اضطراب مرگ و کیفیت خواب٬ تفاوت معناداری در مرحله پس آزمون و پیگیری یافت نشد (0/05<P).

نتیجه گیری

نتایج پژوهش حاضر نشان داد آموزش خودشفابخشی درجهت تقویت نقش خود فرد موجب کاهش اضطراب مرگ می شود و در بهبود کیفیت خواب سالمندان زن مقیم آسایشگاه موثر بوده است. به نظر می رسد اجرای این پژوهش٬ گویای افق های جدیدی در مداخلات روان شناختی است و می توان از آن به عنوان یک روش آموزشی موثر در بهبود سلامت روانی و سبک زندگی سالمندان مقیم آسایشگاه بهره جست.

زبان:
فارسی
صفحات:
380 تا 396
لینک کوتاه:
magiran.com/p2525040 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!