بررسی روابط ساختاری تاب آوری شغلی پرستاران با تعارض کار-خانواده و هراس از کووید-19 در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

پرستاران به عنوان پیش قراولان سلامت جامعه انواع مختلفی از صدمات و تنش ها را تجربه می کنند. به همین دلیل تاب آوری شغلی به عنوان یکی از اساسی ترین ظرفیت ها برای مقابله با موقعیت های اضطراب آور در میان پرستاران شناخته می شود. فلذا به سبب بحران کووید-19 و افزایش درگیری پرستاران با بیماران کرونایی، میزان تاب آوری شغلی آنان تحت تاثیر قرار گرفته و چالش هایی را برای آن ها در حیطه شغلی و خانوادگی به وجود آورده است. بر همین اساس این مطالعه باهدف بررسی روابط ساختاری تاب آوری شغلی پرستاران با تعارض کار-خانواده و هراس از کووید-19 تبریز انجام گرفت.

مواد و روش کار: 

روش تحقیق مورداستفاده پیمایشی و نوع مطالعه نیز توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل پرستاران مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز بوده که 351 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری طبقه ای مبتنی بر سهم انتخاب شده بودند. داده ها پس از کسب رضایت از پرستاران در تابستان و پاییز سال 1401 با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و توسط نرم افزارهای SPSS و Lisrel و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، t-test student و معادلات ساختاری تحلیل شدند.

یافته ها: 

طبق نتایج میزان تاب آوری شغلی پرستاران در یک مقیاس 100-0 برابر با 4/56، تعارض کار-خانواده برابر 6/57 و هراس کووید-19 نیز برابر با 7/66 بود. میزان تاب آوری شغلی در میان پرستاران بیمارستان های کرونا پذیر کمتر از سایر بیمارستان ها بود. نتایج روابط ساختاری نیز نشان داد که تعارض کار-خانواده به صورت مستقیم و با ضریب 20/0-، هراس از کووید-19 به صورت غیرمستقیم (از طریق تعارض کار-خانواده) و با ضریب 05/0-، سابقه کار به صورت مستقیم و غیرمستقیم و با ضریب کل 21/0 و بیمارستان محل خدمت نیز به صورت مستقیم و غیرمستقیم و با ضریب کل 19/0 تاثیر کل معناداری بر تاب آوری شغلی پرستاران دارند.

نتیجه گیری: 

با توجه به نتایج، تعارض کار-خانواده و هراس از کووید-19 نقش پراهمیتی در تاب آوری شغلی پرستاران دارند. بنابراین می توان با روش های حمایتی نظیر جابجایی شیفت کاری، ساعات کار انعطاف پذیر، کاهش نقش های خانه داری از طریق نگهداری از کودکان و ایجاد مهدکودک برای فرزندان آنان، توانمندسازی و افزایش دانش پرستاران در زمینه کووید-19 از طریق برگزاری کارگاه ها و افزایش امکانات حفاظتی در جهت کاهش هراس از کووید-19 بر میزان تاب آوری شغلی پرستاران افزود.

زبان:
فارسی
صفحات:
722 تا 732
لینک کوتاه:
magiran.com/p2531899 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!