سارکوسیستیس کروزی در گاوهای ذبح شده مصری (Bos taurus): اپیدمیولوژی، ریخت شناسی و توصیف مولکولی یافته ها
پیشینه:
گونه های سارکوسیست یکی از شایع ترین کوکسیدی های تشکیل دهنده کیست در بافت های غذایی هستند که از نظر بهداشت عمومی و دامپزشکی حایز اهمیت هستند.
مطالعه حاضر با هدف اصلاح مشخصات اپیدمیولوژی عفونت با گونه های سارکوسیست در لاشه گاوها و همچنین کشف ساختار و ویژگی های فیلوژنتیکی جدایه های سارکوسیست انجام شد.
در مجموع 292 لاشه گاو از ژانویه 2020 تا دسامبر 2020 با استفاده از میکروسکوپ نوری (LM) از طریق له کردن عضلات (MS) و هضم پپتیکی (PD) برای وجود سارکوسیست مورد بررسی قرار گرفتند. سارکوسیست های جدا شده از بافت های مختلف گاو برای شناسایی مورفولوژیکی و استخراج DNA انتخاب شدند. ژن 18S rDNA هر سارکوسیست تکثیر، توالی یابی و آنالیز شد.
به طور کلی، 5/92% (292/270) از نمونه بافت گاوها حاوی سارکوسیست های میکروسکوپی با جداره نازک بودند که منحصرا در مری با میکروسکوپ نوری یافت شدند. ارتباط آماری غیر معنی داری بین شیوع عفونت و گروه های سنی، جنس گاوها و همچنین تغییرات فصلی مشاهده شد (P>0.05). ویژگی های فراساختاری سارکوسیست ها به طور کامل مورد بحث قرار گرفت. توالی یابی ژن 18S rDNA سارکوسیست، سارکوسیستیس کروزی (تطابق 100%-99) را تایید کرد که اولین شناسایی مولکولی جدایه فعلی در این منطقه مورد مطالعه بود.
نتیجه گیری:
مطالعه حاضر، در ابتدا اطلاعات مختصری را در رابطه با اپیدمیولوژی گونه های سارکوسیست آلوده کننده گاوها ارایه می دهد و نقطه شروعی برای توسعه آگاهی بهداشتی و طرح های پیشگیرانه کارآمد برای این انگل تک یاخته مشترک بین انسان و دام در نظر گرفته می شود.