تدوین مدل ساختاری شاخص های سلامت سالوتوژنیک بر اساس منابع مقابله و مدیریت استرس با میانجی گری سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت در بیماران انتظامی مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

اهداف :

طیف گسترده ای از بیماری های گوارشی در نیروهای نظامی مشاهده می شود که تاثیرات جدی بر سلامتی ایشان دارد. بیشتر تحقیقات انجام شده در زمینه متغیرهای مربوط به سازگاری با سندرم روده تحریک پذیر، تمرکز بر دیدگاه پاتوژنیک (عوامل خطرساز مانند حوادث زندگی) بوده اند تا دیدگاه سالوتوژنیک (عواملی مانند کنارآمدن و سازگاری). در این پژوهش از متغیرهای مورد تاکید دیدگاه سالوتوژنیک استفاده شد تا یک مدل ساختاری برای شاخص های سلامت بر اساس منابع مقابله و مدیریت استرس، با میانجی گری سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت در بیماران انتظامی مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر تدوین گردد.

مواد و روش ها

این پژوهش یک طرح همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران انتظامی مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر که در سال 1398 و 1399 به درمانگاه گوارش و اعصاب و روان یکی از بیمارستان های نیروی انتظامی مراجعه کرده بودند، تعریف شد. تعداد نمونه آماری، 250 نفر بود که به صورت در دسترس از بیمارانی که با تشخیص روان پزشک بر اساس ملاک ROME-IV مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر بودند، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، مقیاس شاخص های سالوتوژنیک سلامت Bringsen (آلفای کرونباخ 0/81)، پرسش نامه مدیریت استرس Epstein (آلفای کرونباخ نسخه اصلی 0/80 ونسخه ترجمه شده 0/94)، پرسش نامه نیم رخ سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت Walker (آلفای کرونباخ 0/82) و پرسش نامه منابع مقابله با استرس Matheny (آلفای کرونباخ نسخه اصلی 0/84 تا 0/97 و نسخه ترجمه شده 0/94) بود. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS 24 و SmartPLS-3 با آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر معادلات ساختاری تحلیل شدند.

یافته ها

شاخص های برازندگی درنتیجه آزمون مدل مفروض نشان داد که مدل ساختاری رابطه منابع مقابله و مدیریت استرس با میانجی گری سبک زندگی بر روی شاخص های سلامت از برازش مطلوبی برخوردار بود. تحلیل مسیرهای این مدل نشان داد که در مسیر مستقیم، ضریب تاثیر مدیریت استرس (0/11=λ؛ 3/11=t؛ 0/05=p)، منابع مقابله (0/37=λ؛ 3/01=t؛ 0/01=p) و سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت (0/20=λ؛ 3/16=t؛ 0/10=p) بر شاخص های سالوتوژنیک سلامت معنادار بود. در مسیر غیرمستقیم، مدل میانجی سبک زندگی میان مدیریت استرس و منابع مقابله با شاخص های سلامت سالوتوژنیک در سطح اطمینان 0/05 و ضریب استاندارد (0/13-0/11) معنادار بود.

نتیجه گیری

این مطالعه نشان داد، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت می تواند ارتباط بین منابع مقابله و مدیریت استرس با شاخص های سلامت سالوتوژنیک در نمونه انتخابی بیماران انتظامی مراجعه کننده به یکی از مراکز درمانی نیروهای انتظامی را به صورت مثبت و معنادار میانجی گری کند.

زبان:
فارسی
در صفحه:
16
لینک کوتاه:
magiran.com/p2539627 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!