بررسی تاثیر استقرار سامانه تجارت فرامرزی در پیشگیری از قاچاق کالاهای وارداتی و امنیت اقتصادی
پیشگیری از قاچاق کالا بهعنوان چالش امنیت اقتصادی در ایران از طریق روشهای ساختاری مانند اصلاح قوانین، تقویت بخش خصوصی، رقابتپذیری مدیریت نرخ ارز، اصلاح تعرفه و غیرساختاری، ایجاد سامانههای نظارت و شفافیت دنبال شده است. هدف این مقاله، سنجش تاثیر استقرار سامانه تجارت فرامرزی بر قاچاق وارداتی و امنیت اقتصادی در سالهای 1395- 1392 است.
پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی با گردآوری اسنادی در قالب پنل دیتا است. با گردآوری اسنادی و مقایسه آمار رسمی صادرات 63 کشور طرف تجاری با آمار گمرک ایران، شکاف ارزش واحد برای کالاهای وارداتی دارای معیار وزنی مشابه با نرمافزار Eveiws و آماره دوربین واتسون محاسبه شد.
یافتهها:
سامانه تجارت فرامرزی باعث کاهش زمان ترخیص، بهبود تبادل اطلاعات و افزایش درآمد گمرک شده است اما شکاف ارزش واحد کالاهای وارداتی را افزایش داد. اختلاف آمار رسمی صادرات شرکای تجاری و واردات گمرک ایران مبین حجم بالای قاچاق وارداتی است.
نتیجهگیری:
استقرار سامانه مذکور باعث بهبود تبادل اطلاعات و تسریع امور گمرکی شد اما اثری در پیشگیری از قاچاق کالا نداشت. قاچاق با اظهار خلاف واقع و جعل اسناد در حد بالایی انجام میشود. این امر باعث انحراف سیاستگذاری، کاهش شفافیت، تولید، افزایش نرخ ارز، تورم و تضعیف امنیت اقتصادی است.