فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیرین جلیلی *، فرشته رحمتی صفحات 9-30
    زمینه و هدف

     توسعه روش‌های سریع، با دقت بالا، کم‌هزینه و با وابستگی کمتر به دستگاه در تعیین گونه نمونه‌ های ناشناخته و همچنین تعیین منشا حیوانی یا انسانی بودن یک نمونه زیستی در حوزه‌های مختلف از اهمیت خاصی برخوردار است. برای این هدف واکنش LAMP که یک روش کم‌هزینه و بدون وابستگی به دستگاه جهت تکثیر اختصاصی و حساس اسید نوکلییک در یک رنج هم‌دمایی 60 تا 65 درجه بوده بسیار مناسب است.

    روش

     در این پژوهش از واکنش LAMP جهت تشخیص منشا حیوانی یا انسانی بودن نمونه‌های خون استفاده شد. ابتدا نمونه‌های انسانی و حیوانی جمع‌آوری و سپس DNA آن‌ها استخراج شد. با استفاده از پرایمرهایی که مختص شش ناحیه ژن سیتوکروم b انسانی بود و بعد از بهینه‌سازی واکنش LAMP، منشا نمونه‌های مورد آزمایش، موردبررسی قرار گرفت. در این تحقیق از 27 نمونه ی خونی (شش سگ، شش گربه، هفت موش و هشت انسان) جهت بررسی واکنش LAMP استفاده شد و واکنش نهایی جهت بررسی 5 نمونه مجهول نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته‌ها:

     نتایج واکنش LAMP جهت تشخیص نمونه ‌های حیوانی سگ، گربه و موش از نمونه های انسانی نشان می دهد که این روش به‌طور موفقیت‌آمیزی قادر به تشخیص منشا حیوانی یا انسانی بودن نمونه های موردنظر است. این روش دارای حساسیت بسیار بالایی است، به‌طوری که در رقت پایین DNA الگو (101 تا 105) به‌درستی قادر به تشخیص نمونه های موردنظر است. نتایج حاصل از تشخیص نمونه های مجهول با این روش نیز موفق بوده است، به‌طوری که منشا حیوانی- انسانی هر پنج نمونه توسط این روش به‌درستی تشخیص داده شده است.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به اینکه روش LAMP دارای مزایای متعددی همچون حساسیت و ویژگی مناسب، کارایی بالا، عدم نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی گران‌قیمت و سادگی تشخیص است، می‌تواند به‌عنوان یک ابزار تشخیصی ایده آل با دقت و سرعت‌بالا در موارد تشخیصی ازجمله تشخیص منشا حیوانی یا انسانی بودن نمونه های زیستی بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: واکنش هم دمایی، حیوان، انسان، تشخیص، نمونه های خونی
  • جواد جهانشیری، رضا صبح خیز، وحید محمدزاده اصفهانی نژاد *، یونس توحیدیان صفحات 31-58
    زمینه و هدف

    سامانه‌های پرداخت الکترونیکی به ‌عنوان یکی از اجزای اصلی تجارت الکترونیک در سال‌های اخیر شاهد رشد فراوانی در سراسر جهان بوده است و دولت‌ها، صاحبان کسب‌وکار و موسسات با ایجاد سامانه‌های طراحی‌شده، مشتریان خود را با طیف وسیعی از گزینه‌های پرداخت همراه ساخته‌اند. لذا هدف از این تحقیق، ارایه مدلی است که بتواند سازگارهای بلاک‌چین را در جهت کاهش جرایم اینترنتی در درگاه‌های پرداخت الکترونیکی تبیین نماید.

    روش‌:

     پژوهش انجام‌شده از نوع کاربردی و شیوه نگارش آن، توصیفی– همبستگی از نوع پیمایشی بوده که با استفاده از پرسش‌نامه استاندارد، توسط کارکنان شعب یکی از بانک‌های کشور تکمیل، تحلیل و اندازه‌گیری گردید. جامعه آماری تحقیق 77 نفر بوده که برابر فرمول کوکران، حجم نمونه تعیین شده 64 نفر و نتیجه آزمون ضریب آلفای کرونباخ جهت بررسی پایایی پرسشنامه، 82/0 به‌دست آمده است.

    یافته‌ها:

     براساس نظریه‌های شرکت مسترکارت، ترکیب شبکه‌های پرداخت سنتی با شبکه‌های مبتنی بر بلاک‌چین موجب ارتقای امنیت درگاه‌های پرداخت الکترونیک و کاهش جرایم اینترنتی شده است، لذا در این تحقیق به‌منظور بررسی اثرات متغیرهای مستقل تحقیق (علایم امنیتی، حفاظت‌های فنی، سهولت استفاده، اعتماد به فروشنده) بر متغیرهای وابسته تحقیق (امنیت ادراک‌شده، اعتماد ادراک‌شده و میزان استفاده از پرداخت‌های الکترونیکی) یک مدل فرضی براساس پیشینه تحقیق طراحی شده و فرضیه‌ها بیانگر روابط علی میان متغیرهای موجود در مدل است.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج نشان می‌دهند که به‌کارگیری متغیر جدید و مدل پیشنهادی، جهت اضافه نمودن نهادهای انتظامی و نظارتی جهت تایید تراکنش‌ها در حین انجام تراکنش جهت جلوگیری از وقوع جرم قبل از انجام تراکنش، باعث ارتقای فناوری درگاه‌های پرداخت الکترونیک و ایجاد امنیت در تراکنش‌ها و در نتیجه افزایش اعتماد کاربران به درگاه‌های پرداخت الکترونیک را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بلاک چین، جرائم اینترنتی، درگاه های پرداخت الکترونیکی، مکانیزم ها
  • مهدی جواهری *، علیرضا عامری، نجات امیری، رضا حسین پور صفحات 59-84
    زمینه و هدف

    داده‌های اطلاعاتی نقشی اساسی در تصمیم سازی و ایجاد بستری مناسب برای اتخاذ تصمیمات دارند، هدف این تحقیق بررسی مولفه‌های تاثیرگذار بر به‌کارگیری داده‌های اطلاعاتی با تاکید بر مدیریت دانش در سازمان‌های اطلاعات است.

    روش

    مقاله حاضر به لحاظ روش توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی است، جامعه آماری این تحقیق عبارت بود از چهارصد نفر از مدیران و کارشناسان امور اطلاعاتی و امنیتی سازمان‌های اطلاعاتی که براساس فرمول کوکران 196 نفر مشخص شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده و به‌منظور سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ و همچنین نرمال بودن داده‌ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و آزمون تک نمونه‌ای T نیز برای تحلیل آماری در نرم‌افزار SPSS استفاده شد.

    یافته‌ها:

     یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد، به‌منظور به‌کارگیری داده‌های اطلاعاتی و پیاده‌سازی کامل مدیریت دانش و زیرسیستم‌های آن در سازمان اطلاعات در حوزه‌های تصمیم‌سازی، سه شاخص مدیران دانشی، فرهنگ ‌سازمانی و زیرساخت‌های فناوری از اهمیت اساسی برخوردار هستند.

    نتیجه‌گیری:

     کارشناسان و مدیران سازمان اطلاعاتی، اهمیت پیاده‌سازی مدیریت دانش را برای توسعه و پیشبرد اهداف اطلاعاتی، مشارکت در فرآیندهای اطلاعاتی، تصمیم‌سازی‌ها و درنهایت تهیه طرح‌ها و بر‌آوردهای اطلاعاتی مفید و موثر دانسته و به نقش و اهمیت مدیریت دانش و زیرسیستم‌های مرتبط با آن در فرآیندهایی چون تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی‌های مدیران اطلاعاتی، ذخیره‌سازی و به‌روزرسانی دانش سازمانی و به اشتراک‌گذاری آن اذعان داشتند و این امر می‌تواند در پیشبرد اهداف سازمانی، نیل به چشم‌اندازهای ماموریتی و به‌طور کلی دستگاه اطلاعاتی مطلوب، موثر باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سازمان اطلاعات، داده های اطلاعاتی، پیاده سازی
  • محمد میرزایی*، علی جهانگیرپور، بهروز رشنودی صفحات 85-116
    زمینه و هدف

    یکی از اهداف مهم هر نظام سیاسی تامین امنیت در ابعاد مختلف آن است لذا در عصر حاضر و در یک تحول گفتمانی، منطبق با این هدف، سیاستگذاری جنایی نیز صبغه امنیتی به خود گرفته و راهبردهای مدیریت جرایم که وظیفه اصلی کنشگران نظام عدالت کیفری از جمله پلیس است را متاثر نموده و  معطوف به سیاست های تقنینی، در رویکردی افتراقی، تحت عنوان «سیاست جنایی امنیت‌گرا» متحول شده اند لذا هدف از این مقاله نیز بررسی موضوع امنیت مداری در سیاست جنایی از لحاظ شکلی و ماهوی و تبیین نقش پلیس در آن است. 

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، از لحاظ روش اجرا، توصیفی - تحلیلی بوده و جمع‌آوری اطلاعات درآن از طریق بررسی اسنادی و با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای و مدارک پژوهشی درون و برون‌سازمانی مرتبط با موضوع به عنوان جامعه آماری(مشتمل بر تعداد 26 کتاب و 23 مقاله و 3 رساله دکتری و 2 پایان نامه ارشد که به صورت تمام شمار مورد استفاده واقع شد) و از طریق فیش‌برداری صورت گرفته است.

    یافته

    در مدل سیاست جنایی امنیت‌مدار، رویکرد جرم‌مداری جایگزین رویکرد مجرم‌محوری گردیده که در آن بر اقدامات سلبی و سخت توسط کنشگران فعال در نظام عدالت کیفری مانند پلیس با هدف ایجاد امنیت حداکثری، تاکید می‌شود و این روند تزاحمات فراوانی را با الزامات حقوق بشری و بایسته های تحقق رویکرد عدالت‌مداری و کرامت‌محوری ایجاد نموده است .

    نتیجه‌گیری:

     اصول حاکم بر سیاست جنایی امنیت مدار در دو طیف شکلی و ماهوی قابل بررسی است که اهم آنها را در برخورد با جرایم مهم در عدول از اصول پذیرفته شده نظام عدالت کیفری، اعمال رفتارهای تبعیض آمیز، جرم انگاری های موقت، وسیع و حداکثری، غیرشفاف و سیاست زده و... قابل مشاهده است. پلیس نیز به عنوان یکی از کنشگران اصلی سیاست جنایی در صحنه اجرا بایستی در تدابیری دقیق و ظریف حداکثر تعادل و توازن را بین مصالح امنیتی و مصالح فردی اشخاص ایجاد و این خود محتاج تدوین نوعی سیاست جنایی افتراقی در اجرا خواهد بود.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، امنیت، پلیس، عدالت کیفری
  • حسن شکوه *، مسعود حیدرپور، حسن حسنخانی صفحات 117-136
    زمینه و هدف

    پیشگیری از قاچاق کالا به‌عنوان چالش امنیت اقتصادی در ایران از طریق روش‌های ساختاری مانند اصلاح قوانین، تقویت بخش خصوصی، رقابت‏پذیری مدیریت نرخ ارز، اصلاح تعرفه و غیر‏ساختاری، ایجاد سامانه‏های نظارت و شفافیت دنبال شده است. هدف این مقاله، سنجش تاثیر استقرار سامانه تجارت فرامرزی بر قاچاق وارداتی و امنیت اقتصادی در سال‏های 1395- 1392 است.

    روش

     پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی با گردآوری اسنادی در قالب پنل دیتا است. با گردآوری اسنادی و مقایسه آمار رسمی صادرات 63 کشور طرف تجاری با آمار گمرک ایران، شکاف ارزش واحد برای کالاهای وارداتی دارای معیار وزنی مشابه با نرم‏افزار Eveiws و آماره دوربین واتسون محاسبه شد.

    یافته‌‏ها:

     سامانه تجارت فرامرزی باعث کاهش زمان ترخیص، بهبود تبادل اطلاعات و افزایش درآمد گمرک شده است اما شکاف ارزش واحد کالاهای وارداتی را افزایش داد. اختلاف آمار رسمی صادرات شرکای تجاری و واردات گمرک ایران مبین حجم بالای قاچاق وارداتی است.

    نتیجه‌گیری:

     استقرار سامانه مذکور باعث بهبود تبادل اطلاعات و تسریع امور گمرکی شد اما اثری در پیشگیری از قاچاق کالا نداشت. قاچاق با اظهار خلاف ‏واقع و جعل اسناد در حد بالایی انجام می‏شود. این امر باعث انحراف سیاست‌گذاری، کاهش شفافیت، تولید، افزایش نرخ ارز، تورم و تضعیف امنیت اقتصادی است.

    کلیدواژگان: قاچاق، عوامل ساختاری، سامانه تجارت فرامرزی، شکاف ارزش واحد، امنیت اقتصادی
  • محمدامین ترابی *، ارکیده حامدی، فائزه رحمانی صفحات 137-160
    زمینه و هدف

     هدف از انطباق تصویر، پیدا کردن یک تبدیل هندسی بین تصاویری از قبل و بعد یک صحنه است. تشخیص هویت از طریق نسوج سخت برخلاف سایر اعضا برای حالت زنده و مرده، حتی در حالت‌های آتش‌سوزی، سانحه تصادف، سقوط از ارتفاع، مرگ توسط حیوانات و غیره یکسان است. هدف از این تحقیق، تولید یک روش انطباق تصویر برای ردآی‌دی مبتنی بر تصاویر رادیولوژیک سینوس‌های پارانازال با استفاده از استخراج ویژگی کشف گوشه است.

    روش

     روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، آزمایشگاهی است. داده‌های مورداستفاده در این تحقیق، چهل تصویر سی‌تی‌اسکن از نواحی سر و گردن را شامل می‌شوند. مراحل انطباق تصویر، شامل شناسایی ویژگی، انطباق ویژگی، تخمین مدل تبدیل و تبدیل تصویر و نمونه‌برداری مجدد موردبررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها:

     یافته‌ها نشان دادند که در ارزیابی‌های صورت گرفته، در انطباق‌های نرخ نزدیک‌ترین همسایه و آستانه، مقدار صحت، حساسیت و اختصاصی بودن در مورد ویژگی جی‌ال‌وی‌پی بیشترین است و بنابراین بهترین روش کشف ویژگی در انطباق به شمار می‌آید.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج نشان دادند که روش پیشنهادی، می‌تواند با 95 درصد صحت در تشخیص هویت متوفی به‌خصوص در حیطه نسوج سخت در شرایطی که سایر روش‌های تشخیص هویت، ناکارآمد عمل می‌کنند، بالاترین عملکرد شناسایی را داشته باشد و بنابراین می‌توان با پیاده‌سازی این سامانه، به خودکارسازی سامانه‌های تشخیص هویت، کمک شایانی کرد.

    کلیدواژگان: انطباق تصویر، تشخیص هویت، تصاویر رادیولوژی، سینوس پیشانی، ویژگی کشف گوشه
  • رضا بهرامی، اکبر وروایی *، نادر نوروزی صفحات 161-188
    زمینه و هدف

    از جمله موارد تضییع حقوق شهروندی در فرآیند رسیدگی به جرایم علیه امنیت کشور، مرحله کشف جرم است که نوشتار حاضر چالش‎های سیاست جنایی تقنینی کرامت مدار در کشف این دسته از جرایم را مورد بررسی قرار داده و راهکارهای مناسبی را برای برون‌رفت از این چالش‌ها ارایه داده است.

    روش

    تحقیق حاضر از لحاظ شیوه جمع آوری داده ها به‌صورت اسنادی بوده و اطلاعات مورد نیاز تحقیق از منابع علمی مدون جمع‌آوری شده و سپس اطلاعات جمع‌آوری به روش تحلیلی و توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ‌ها:

     یافته‌های حاصل از تحقیق نشان می‌دهد که چالش‌های مختلفی در راستای تحقق رویکرد کرامت مدار در مرحله کشف جرم جرایم امنیتی وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها چالش‌های ناظر بر عدم رعایت حریم خصوصی (ارتباطات گفتاری و نوشتاری) و همچنین چالش‌های ناظر بر عدم رعایت حق بهره‌مندی از وکیل مدافع و درنتیجه تضییع حقوق دفاعی متهم هستند.

    نتیجه‌ گیری:

     نتایج حاصل از تحقیق نشان می‌دهد که قانون‌گذار اخیرا تلاش کرده است در تقابل رویکرد امنیت محوری و کرامت مداری در کشف جرایم امنیتی، تعادل برقرار کند با این حال جرم انگاری و رفع ابهام از قوانین آیین دادرسی کیفری و تقویت ضمانت اجراهای ناظر بر تکالیف ضابطان، می تواند آزادی های فردی و حقوق دفاعی متهمان جرایم امنیتی را تضمین کند.

    کلیدواژگان: جرائم علیه امنیت، سیاست جنایی تقنینی، فرآیند کشف جرم، کرامت مداری، چالش ها
  • شعبان اولادی *، اصغر محمدی، زینب اخلاقی بوزانی، محمد سمیعیانی صفحات 189-218
    زمینه و هدف

     پدیده اینترنت مدتی است که در کشورهای توسعه‌یافته به‌عنوان یکی از پیامدهای توسعه روزافزون شبکه ارتباطات الکترونیکی مطرح ‌شده و چه‌بسا کارکردها و کژکارکردهای بسیاری برای فرد، خانواده و جامعه به همراه داشته است. در همین راستا، این مطالعه با هدف بررسی اهمیت عوامل اجتماعی موثر بر گرایش جوانان 30-15 سال به عضویت در شبکه اجتماعی فیس‌بوک در شهر اصفهان انجام پذیرفته است.

    روش

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، جوانان (عضو فیس‌بوک) شهر اصفهان است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر تعیین شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه و پایایی پرسشنامه، انگیزه و هدف الیسون، حمایت اجتماعی پروسیدانو و هلر و بیگانگی اجتماعی اسرل است. نتایج با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی توسط نرم‌افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     براساس تحلیل رگرسیون، متغیرهای بیگانگی اجتماعی و حمایت اجتماعی در سطح اطمینان بیش از 99 درصد، در مجموع 54/0 درصد از واریانس متغیر استفاده جوانان از فیس‌بوک را تبیین می‌کند.

    نتیجه‌گیری: 

    در مفهوم عضویت در شبکه‌های اجتماعی مجازی، باید حمایت اجتماعی و بیگانگی اجتماعی مدنظر قرار گیرد و با توجه به نتایج پژوهش حاضر می‌توان عنوان کرد که افزایش بیگانگی اجتماعی و همچنین شبکه حمایت اجتماعی جوانان، با میزان استفاده جوانان از شبکه اجتماعی فیس‌بوک مرتبط است. براساس نتایج پژوهش حاضر، حمایت اجتماعی در سطح زیاد و بیگانگی اجتماعی در سطح متوسط ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی مجازی، فیس بوک، حمایت اجتماعی، بیگانگی اجتماعی، اصفهان
  • شناسایی سرکرده ها در شبکه های مجرمانه مواد مخدر با روش های تحلیل شبکه
    مهدی ربیعی *، مهدی فرتاش صفحات 219-246
    زمینه و هدف

    یکی از جرایمی که همواره دامن‌گیر کشور بوده، مواد مخدر و باند‌های فعال در این حوزه است. شناسایی سرکرده‌های این باندها با روش‌‌های نوین همواره دغدغه سازمان‌های پلیسی بوده است. در همین راستا، این مقاله با هدف ارایه روشی برای شناسایی سرکرده‌های باندهای مواد مخدر انجام شده است.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی که برای گرد‌آوری داده‌ها از روش ترکیبی اکتشافی متوالی استفاده ‌شده ‌است. داده‌ها از مجموعه‌ایی از مورد‌های کاری از جمله تلفن همراه، کیس‌های کاری بعد از استخراج تماس‌ها و ارتباطات صوتی و متنی تجهیزات ارتباطی متهمان به‌صورت دیتاست و با رعایت اصول طبقه‌بندی اطلاعات جمع‌آوری شده است. با توجه به ماهیت محرمانگی شماره‌های موجود، ابتدا تمام شماره‌های موجود به کد تبدیل شده و برای هرکدام از شماره‌ها به‌صورت عددی کدی در نظر گرفته و بعد از شناسایی شماره‌های کاندید، در بخش تحلیل شماره‌های آن‌ها استخراج شد و با بررسی ارتباطات شبکه مجرمانه، اقدام به ایجاد شبکه‌های مختلف کرده و با تحلیل ارتباط در هر شبکه، به شناسایی مجرمان و گره‌های مهم آن‌ها پرداخته شده است.

    یافته‌ها:

     با بررسی سنجه‌های ارزیابی شبکه نظیر بینابینی، نزدیکی، درجه ورودی، درجه خروجی و هاب، اقدام به ارزش‌دهی و وزن‌دهی به هر یک از گره‌ها شد. سپس با بررسی ارزش هر گره با معیار‌های مطرح‌ شده، گره‌های کاندید در هر سنجه بنا بر میزان تاثیرگذاری هر سنجه به ارزش یک گره طبقه‌بندی شد.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج حاصل نشان داد با بررسی معیارهای سنجش شبکه موادمخدر با روش تحلیل مذکور، گره‌هایی که عامل اتصال و ارتباط چند زیر شبکه بودند، شناسایی و نقش ارتباطی آن‌ها مشخص شد و در نهایت، با وزن‌دهی به هر گره اقدام به شناسایی گره‌های با برتری بالا که می‌تواند نقش تعیین‌کننده در شبکه ایفا کند و به عنوان سرکرده مطرح شود، مشخص شد.

    کلیدواژگان: تحلیل لینک، جرائم سازمان یافته، داده کاوی، تحلیل شبکه، تحلیل گراف، مواد مخدر
  • ارائه الگوی ارتقاء اشراف اطلاعاتی پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا
    ابراهیم قربانی *، صمد شکوهی راد، مجید کریمی صفحات 247-270
    زمینه و هدف

    موضوع اشراف اطلاعاتی، مطالبه فرمانده معظم کل قوا(مدظله‌العالی) است. ایشان تسلط و اشراف اطلاعاتی دستگاه-های نظام را همواره مطالبه کرده‌اند. از این رو تحقیق حاضر با هدف ارایه الگوی ارتقاء اشراف اطلاعاتی پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا انجام شد.

    روش

    این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به‌کارگیری روش تحقیق داده بنیاد صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان (معاونین و روسای ادارات اطلاعات و عملیات، عملیات ویژه، مرکز فضای مجازی، امور منطقه‌ای و بین الملل پلیس مبارزه با مواد مخدر و کارشناسان پلیس فتا و پاوا ناجا تا زمان رسیدن به اشباع نظری) و به تعداد 13 نفر بودکه به صورت هدفمند به عضویت اعضای نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند.. به جهت تحلیل داده‌های کیفی از نرم‌افزار MAXQDA و برای تحلیل توصیفی و استنباطی داده‌های حاصل از پرسشنامه از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته‌ها:

     یافته‌های حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه‌ها نشان داد، در فرایند ارتقاء اشراف اطلاعاتی پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا بایستی تعداد 4 بعد، 20 مولفه و 120 شاخص (مفهوم) مد نظر باشد.

    نتیجه‏ گیری:

     نتایج نشان داد ابعاد موثر در ارتقاء اشراف اطلاعاتی پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، می‌توانند در قالب جهت سازها، الزامات، مدیریت بر اطلاعات و اشراف چندوجهی مطرح شوند. خروجی تحقیق حاضر منجربه ترسیم الگوی ارتقاء اشراف اطلاعاتی پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گردید.

    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی، پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، جهت سازها، الزامات، مدیریت اطلاعات، اشراف چندوجهی
|
  • shirin jalili *, Freshteh Rahmati Pages 9-30
    Introduction

    Development of rapid, high-precision, low-cost and less device-dependent methods for identifying species of unknown specimens and determining the animal or human origin of a biological sample in different domains is of particular importance. For this purpose, the LAMP reaction, a low-cost, device-free method for specific and sensitive nucleic acid replication in an isothermal range of 60 to 65˚C, is very suitable.

    Methods

    In this study, the LAMP reaction was used to detect the animal or human origin of blood samples. Human and animal samples were first collected and then their DNA was extracted. Using primers specific for the six regions of the human cytochrome b gene and optimization of the LAMP reaction, the origin of the tested samples was examined. Twenty-seven blood specimens (6 dogs, 6 cats, 7 mice, and 8 humans) were used to examine the LAMP reaction, and the final reaction was also evaluated to examine 5 actual specimens.

    Results

    The results of the LAMP reaction to detect animal specimens from human samples indicate that this method can successfully detect the animal or human origin of specimens. This method has a very high sensitivity, as it is able to correctly detect the desired samples at low dilution of the template DNA (101 to 105). The results were also successful with regard to detection of the actual specimens as the origin of all five specimens were correctly identified as animal or human through this method.

    Conclusions

    Given that the LAMP method has several advantages such as sensitivity and specificity, high performance, no need for expensive laboratory equipment and easy diagnostics, it can be an ideal diagnostic tool with high accuracy and speed in diagnostic cases, including detection of animal origin or human biological samples.

    Keywords: LAMP, Animal, Human, Diagnosis, Forensic
  • Javad Jahanshiri, Reza Sobhkhiz, Vahid Mohammad zadeh *, Younes Tohidian Pages 31-58
    Background and purpose

    Electronic payment systems, as one of the main components of electronic commerce, have seen a lot of growth worldwide in recent years, and governments, business owners, and institutions have provided their customers with a wide range of payment options by creating designed systems. Therefore, the purpose of this research is to present a model that can explain blockchain adaptations in order to reduce internet crimes in electronic payment portals.

    Method

    The applied research was written in a descriptive-correlational survey type, which was completed, analyzed and measured by the branch employees of one of the country's banks using a standard questionnaire. The statistical population of the research is 77 people, according to Cochran's formula, the determined sample size is 64 people, and the result of Cronbach's alpha coefficient test to check the reliability of the questionnaire is 0.82.

    Findings

    Based on Mastercard's theories, the combination of traditional payment networks with blockchain-based networks has improved the security of electronic payment portals and reduced internet crimes, so in this research, in order to investigate the effects of independent research variables (security features, technical protections, ease of use, trust to the seller) on the dependent variables of the research (perceived security, perceived trust and the amount of use of electronic payments) a hypothetical model is designed based on the background of the research and the hypotheses indicate the causal relationships between the variables in the model.

    Conclusion

    The results show that the use of the new variable and the proposed model, in order to add law enforcement and supervisory institutions to verify the transactions during the transaction in order to prevent the occurrence of crime before the transaction, will improve the technology of electronic payment portals and create security in transactions and in The result will increase users' trust in electronic payment portals.

    Keywords: Blockchain, Cybercrimes, Electronic Payment Gateways, Mechanisms
  • Mahdi Javaheri *, Alireza Ameri, Nejat Amiri, Reza Hosseinpour Pages 59-84
    Background and aim

    Intelligence data plays an important role in decision making. The present study seeks to review influencing components for using intelligence data emphasizing knowledge management.

    Methodology

    The current study was descriptive-analytical in terms of method and in a survey approach. Statistical population included 400 of managers and intelligence – security experts that had been selected 196 of them as sample by Cochran formula. A research – made questionnaire was as data gathering tools which validity confirmed and its reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient and normal level of data was certified by Kolmogorov-Smirnov and analyses by T test.

    Findings

    The findings indicate that 3 indexes of educated managers, organizational culture and technology infrastructure are extremely significant for using intelligence data and implementation of knowledge management.

    Conclusion

    The importance of knowledge management implementation has been focused in promoting and achievement of intelligence targets, participation in intelligence process, decision making and finally providing intelligent plans.They will be effective for intelligence authorities and communities.

    Keywords: Knowledge Management, Intelligence Organization, Intelligence Data, Implementation
  • Mohammad Mirzaei *, Ali Jahangirpour, Behrooz Rashnoody Pages 85-116
    Background and Aim

    Public policy in general and criminal policy in particular are formulated to meet the macro goals of each system of government. One of the important goals of any political system is to provide security in its various dimensions. Therefore, in the present era and in a discourse change, in accordance with this goal, criminal policy has also taken on security and crime management strategies that are the main task of criminal justice actors, including Have affected the police and shifted to a differentiated approach, called "security-oriented criminal policy", focusing on communicative legislative policies. Therefore, the purpose of this article is to examine the issue of security orientation in criminal policy in terms of form and substance and explain the role of the police in it.

    Method

    The research method is descriptive-analytical in terms of practical purpose and in terms of implementation method and collecting information in it through documentary review and using library resources and internal and external research documents related to the subject as a statistical population (including 26 Books, 23 articles, 3 doctoral dissertations, and 2 master's dissertations (which were used in full) and were done through phishing.

    Findings

    Based on the findings of this study, in the security-oriented criminal policy model, the criminal approach has replaced the criminal-centered approach in which negative and harsh actions by actors active in the criminal justice system such as the police with the aim of creating maximum security, It is emphasized and this process has created many conflicts with the requirements of human rights and the requirements of realizing a justice-oriented and dignity-oriented approach.

    Conclusion

    The principles governing security-oriented criminal policy can be examined in both formal and substantive spectrums. These coordinates in Iran's legislative criminal policy also have manifestations that are most important in dealing with important crimes in deviating from the accepted principles of the criminal justice system. , Temporary, extensive and maximum criminalizations, non-transparent and politicized, with a guarantee of strict executions and justification of the goal can be seen using any means or criminal Machiavellianism.
    The police, as one of the main actors in criminal policy in the field of execution, must create the maximum balance between security interests and personal interests of individuals in precise and delicate measures, and in implementing measures, it does not go beyond the framework of justice and dignity. Differential criminal policy will be implemented.

    Keywords: CRIMINAL POLICY, SECURITY, POLICE, CRIMINAL JUSTICE
  • Hassn Shokhoo*, Masoud Haydarpour, Hasan Hasankhni Pages 117-136
    Background and Aim

    Prevention of smuggling of goods as a challenge to economic security in Iran through method structural: law reform, strengthening the private sector, exchange rate management, tariff reform, and non-structural: the establishment of monitoring and transparency systems has been pursued. The purpose of this article is to assess the impact of the establishment of a cross-border trade system on import smuggling and economic security in the years 1392-1395

    Method

    The research is applied in terms of purpose and in terms of method is descriptive-analytical, by collecting documents in the form of data panel: By comparing the official export statistics of 2 trading countries with the customs import statistics of Iran, the unit value gap for imported goods with similar weight criteria was calculated usin Eveiws software and Watson camera statistics.

    Findings

    The cross-border trade system reduced clearance time, improved information exchange and increased customs revenue, but increased the unit value gap of imported goods. The discrepancy between the official statistics of Iran's trading partners and Iran's customs imports indicates the high volume of import smuggling.

    Conclusion

    The establishment of the system improved the exchange of information and speeded up customs affairs, but had no effect on preventing smuggling of goods. Trafficking is carried out by falsely claiming and forging documents to a high degree. This has led to policy deviations, reduced transparency, production, increased exchange rates, inflation and weakened economic security.

    Keywords: Smuggling, structural factor, cross-border trade system, unit value gap, economic security
  • Mohammad Amin Torabi *, Orkideh Hamedi, Faezeh Rahmani Pages 137-160
    Background and Aim

    The purpose of image matching is to find a geometric transformation between images before and after a scene. Unlike other organs, identification through hard tissue is the same for the living and the dead, even in the event of a fire, accident, fall from a height, death by animals, and so on. The aim of this study was to develop an image matching method for radiographic imaging of Paranasal sinuses using angle detection feature extraction.

    Method

    The research method is applied in terms of purpose and laboratory in terms of nature. The data used in this study included 40 CT scan images of the head and neck. The steps of image matching, including feature identification, feature matching; model conversion and image model estimation, and resampling were examined.

    Results

    The results showed that in the evaluations made in the nearest neighbor rate and threshold adaptations, the amount of accuracy, sensitivity and specificity about the JLV feature is the highest and therefore is the best way to detect the feature in the match.

    Conclusion

    The results showed that the proposed method can have the highest performance up to 97.5% accuracy in identifying the deceased, especially in the field of hard tissue, while other methods of identification are ineffective, and therefore can be implemented by implementing this system. , Helped automate authentication systems.

    Keywords: Image Adaptation, Identification, Radiology Images, Forehead Sinus, Corner Detection Feature
  • Reza Bahrami, Akbar Varvaee *, Nader Noroozi Pages 161-188
    Background and Aim

    Among the cases of violation of citizen's rights in the process of dealing with crimes against the country's security is the stage of crime detection. The way out of these challenges has been presented.

    Method

    In terms of the method of data collection, the current research is in the form of documents, and the information needed for the research was collected from documented scientific sources, and then the collected information was analyzed using an analytical and descriptive method.

    Findings

    The findings of the research show that there are various challenges in the realization of the dignity-oriented approach in the detection phase of security crimes, the most important of which are challenges related to non-compliance with privacy (spoken and written communications) and also challenges related to non-compliance The right to benefit from a defense lawyer and as a result the defense rights of the accused are violated.

    Conclusion

    The results of the research show that the legislator has recently tried to balance security-oriented and dignity-oriented approaches in detecting security crimes, however, criminalization and disambiguation of criminal procedure laws and strengthening The guarantee of executions overseeing the duties of officers can guarantee the individual freedoms and defense rights of those accused of security crimes.

    Keywords: Crimes against security, legislative criminal policy, crime detection process, dignity, challenges
  • Shaban Oladi *, Asghar Mohammadi, Zainab Ahklaghi Boozani, Mohammad Samieiany Pages 189-218
    Background and Aim

    The Internet phenomenon while that in the developed countries as One of the consequences the increasing development of electronic communications network has been proposed and perhaps many functionings and dysfunctions for the individual, family and community have brought about. In this regard, this study aimed to evaluate the importance of social factors affecting among youth(30-15years)membership (Facebook)in social networks in Isfahan, has been done.

    Method

    This research is a survey descriptive correlation in terms of practical purpose and implementation method.The statistical population is the youth(Facebook member)of Isfahan. The sample size was determined based on Cochran's formula of 384 people. The data collection tools of the questionnaire and the reliability of the questionnaire are Ellison's motivation and purpose, Prosidano and Heller social support and Asrel social alienation... Results using descriptive and inferential statistics were analyzed by SPSS software.

    Findings

    According to the regression analysis, the variables of social alienation and social support in more than 99% the confidence level of (Sig = 0/000)for a total of 54/0 percent of variable variance explained using Facebook.

    Result

    In the concept of membership in virtual social networks, social support and social alienation should be considered and according to the results of the present study, it can be said that increasing social alienation and youth social support network, with the rate of youth use of virtual social network(Facebook)is related. According to research, social support is assessed at a high level and social alienation at a moderate level.

    Keywords: virtual social networking, Internet, Facebook, social protection, social alienation
  • Identifying leaders in criminal drug networks with network analysis methods
    Mahdi Rabie *, Mahdi Fartash Pages 219-246
    Background and Aim

    One of the crimes that has always plagued the country is drugs and gangs active in this field. Identifying the leaders of these gangs with new methods has always been a concern of police organizations. In this regard, this article aims to provide a method to identify the leaders of drug gangs.

    Method

    In terms of purpose, the current research is a practical one that has been used to collect data using a sequential exploratory combined method. Data from a set of work items, including mobile phones, work cases after extracting calls and voice and text communications of the defendants' communication equipment in the form of a dataset and by observing the principles of information classification. Considering the confidential nature of the available numbers, first all the available numbers were converted into codes and a numerical code was considered for each of the numbers, and after identifying the candidate numbers, their numbers were extracted in the analysis section, and by examining the connections of the criminal network, Different networks have been created and by analyzing the communication in each network, criminals and their important nodes have been identified.

    Findings

    By examining the network evaluation metrics such as intercity, proximity, input degree, output degree and hub, each node was valued and weighted. Then, by examining the value of each node with the mentioned criteria, the candidate nodes in each criterion were classified according to the influence of each criterion on the value of a node.

    Conclusion

    The results showed that by examining the criteria for measuring the drug network with the aforementioned analysis method, the nodes that were the connecting factor of several sub-networks were identified and their communication role was determined, and finally, by giving weight to each node, the nodes with superiority were identified. Bala, who can play a decisive role in the network and emerge as a leader, was identified.

    Keywords: Link analysis, organized crime, data mining, network analysis, graph analysis, drugs
  • Provide a model for promoting the intelligence aristocracy of the anti-narcotics police
    Ebrahim Ghorbani *, Samad Shokuhi Rad, Majid Karimi Pages 247-270
    Background and Aim

    The subject of intelligence aristocracy is the demand of the Supreme Leader. He has always demanded the dominance and intelligence aristocracy of the system. Therefore, the present study was conducted with the aim of providing a model for promoting the intelligence aristocracy of the NAJA Anti-Narcotics Police.

    Method

    This research has been done within the framework of a qualitative approach and using the data research method of the foundation. The statistical population of the study included experts (deputies and heads of intelligence and operations departments, special operations, cyberspace center, regional and international affairs of the anti-narcotics police and FATA police experts until the theoretical saturation) and 13 people. . MAXQDA software was used to analyze the qualitative data and SPSS software was used for descriptive and inferential analysis of the data obtained from the questionnaire.

    Findings

    The findings of the analysis of the content of the interviews showed that in the process of promoting the intelligence aristocracy of the NAJA Anti-Narcotics Police, 4 dimensions, 20 components and 120 indicators (concepts) should be considered.

    Results

    The results showed that the effective dimensions in promoting the intelligence aristocracy of the NAJA Anti-Narcotics Police can be presented in the form of guidelines, requirements, information management and multidimensional aristocracy. The output of the present study led to the drawing of a model for the promotion of the intelligence elite of the NAJA Anti-Narcotics Police.

    Keywords: Intelligence Aristocracy, NAJA Anti-Narcotics Police, Directions, Requirements, Information Management, Multidimensional Aristocracy