بررسی ویژگی های زیستی پروانه دم قهوه ای برگ خوار بلوط (.Euproctis chrysorrhoea L) و مقدار آلودگی آن در جنگل های ارسباران

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

پروانه دم قهوه ای برگ خوار بلوط (.Euproctis chrysorrhoea L) یکی از مهم ترین آفات برگ خوار درختان بلوط در جنگل های ارسباران است. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های زیست شناسی، پراکنش و تغییرات جمعیتی این آفت در هشت رویشگاه از شهرستان های اهر و هوراند از توابع استان آذربایجان شرقی در سال های 1399 و 1400 انجام شد. پس از انتخاب 20 درخت بلوط (.Quercus petraea (Matt.) Liebl) در هر رویشگاه، 10 لانه زمستان گذران از هر درخت نمونه جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. لاروهای زمستان گذران شمارش و با ترازوی دیجیتالی حساس وزن شدند. دوره زندگی آفت در شرایط صحرایی بررسی و عرض کپسول سر لاروها نیز با استفاده از لام مدرج اندازه گیری شد. برای بررسی تفاوت رویشگاه های مورد مطالعه ازنظر میانگین تعداد و وزن لاروهای موجود در لانه های زمستان گذران و مقایسه میانگین آن ها به ترتیب از آزمون های تجزیه واریانس و دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که پروانه دم قهوه ای برگ خوار بلوط، پنج سن لاروی دارد. اغلب لاروهای درون لانه های زمستان گذران (حدود 90 درصد)، مربوط به سن سوم لاروی بودند. همه درختان بلوط نمونه در همه رویشگاه های مورد مطالعه به این آفت آلوده بودند. به طوری که روی هر درخت نمونه، حداقل چندین لانه لاروی مشاهده شد. میانگین تعداد و وزن لاروهای درون لانه ها در رویشگاه های سه گانه هوراند در یک گروه قرار گرفتند و به طور معنی داری بیشتر از رویشگاه های شهرستان اهر بودند. مبارزه با این آفت در شهرستان اهر ازجمله قطع و جمع آوری لانه های لاروی می تواند در کاهش تعداد لاروهای آفت در این منطقه نسبت به شهرستان هوراند موثر بوده باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
309 تا 320
لینک کوتاه:
magiran.com/p2578813 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!