فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1401)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا غزفر، محمدرضا زرگران*، حسین لطفعلی زاده، جواد اسحاقی راد صفحات 309-320

    پروانه دم قهوه ای برگ خوار بلوط (.Euproctis chrysorrhoea L) یکی از مهم ترین آفات برگ خوار درختان بلوط در جنگل های ارسباران است. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های زیست شناسی، پراکنش و تغییرات جمعیتی این آفت در هشت رویشگاه از شهرستان های اهر و هوراند از توابع استان آذربایجان شرقی در سال های 1399 و 1400 انجام شد. پس از انتخاب 20 درخت بلوط (.Quercus petraea (Matt.) Liebl) در هر رویشگاه، 10 لانه زمستان گذران از هر درخت نمونه جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. لاروهای زمستان گذران شمارش و با ترازوی دیجیتالی حساس وزن شدند. دوره زندگی آفت در شرایط صحرایی بررسی و عرض کپسول سر لاروها نیز با استفاده از لام مدرج اندازه گیری شد. برای بررسی تفاوت رویشگاه های مورد مطالعه ازنظر میانگین تعداد و وزن لاروهای موجود در لانه های زمستان گذران و مقایسه میانگین آن ها به ترتیب از آزمون های تجزیه واریانس و دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که پروانه دم قهوه ای برگ خوار بلوط، پنج سن لاروی دارد. اغلب لاروهای درون لانه های زمستان گذران (حدود 90 درصد)، مربوط به سن سوم لاروی بودند. همه درختان بلوط نمونه در همه رویشگاه های مورد مطالعه به این آفت آلوده بودند. به طوری که روی هر درخت نمونه، حداقل چندین لانه لاروی مشاهده شد. میانگین تعداد و وزن لاروهای درون لانه ها در رویشگاه های سه گانه هوراند در یک گروه قرار گرفتند و به طور معنی داری بیشتر از رویشگاه های شهرستان اهر بودند. مبارزه با این آفت در شهرستان اهر ازجمله قطع و جمع آوری لانه های لاروی می تواند در کاهش تعداد لاروهای آفت در این منطقه نسبت به شهرستان هوراند موثر بوده باشد.

    کلیدواژگان: آفت، استان آذربایجان شرقی، بلوط، پراکنش، لارو
  • یاسر شریعتی، هدایت زکی زاده، حبیب زارع*، جمالعلی الفتی صفحات 321-334
    امروزه جایگاه و ارزش زیبایی شناختی خزه ها به عنوان گیاهان ابتدایی و همیشه سبز در طراحی چشم انداز های طبیعی و انسان ساخت رو به افزایش است. ازجمله اقدام های موثر در راستای حفاظت از تنوع زیستی خزه ها و استفاده از آن ها در بوم سازگان های دیگر به ویژه فضای سبز شهری می توان به مطالعه نحوه توزیع مکانی گونه های خزه، اثر متقابل آن ها بر درختان میزبان و بررسی فراوانی، تاج پوشش و تنوع آن ها در طول زمان اشاره کرد. در پژوهش پیش رو، وضعیت استقرار گونه های خزه دارای ارزش زینتی بر روی تنه و چوب های میزبان شامل راش (Fagus orientalis Lipsky)، ممرز (Carpinus betulus L.)، توسکا ییلاقی (Alnus subcordata C.A.Mey.)، بلوط بلندمازو (Quercus castaneifolia C.A.Mey.) و افراپلت (Acer velutinum Boiss.) در چهار دوره شش ماهه با استفاده از شاخص های درصد تاج پوشش، تنوع آلفا و بتا و تعیین گونه معرف با استفاده از شاخص ارزش معرف ارزیابی شد. نتایج نشان داد که درمجموع، 28 گونه خزه مربوط به 15 جنس و 12 خانواده بر روی درختان میزبان مستقر شده بودند. به طورکلی تنوع، فراوانی و تاج پوشش خزه ها در پایان دوره چهارم، عملکرد کاهشی داشتند. بیشترین و کمترین فراوانی گونه های خزه به ترتیب روی درختان ممرز و افراپلت مشاهده شد. بررسی برهم کنش خزه ها با درختان میزبان نشان داد که راش و ممرز، بیشترین گونه های معرف ترکیبی را دارند. درصد تاج پوشش خزه ها، عملکردی متفاوت نسبت به تنوع و فراوانی آن ها داشت. به طوری که در پایان دوره زمانی، بیشترین افزایش درصد تاج پوشش خزه در افراپلت با کمینه شاخص های تنوع و فراوانی مشاهده شد. به طورکلی، نتایج این پژوهش تاکید می کند که در انتخاب مناسب ترین گونه های خزه ای برای کاشت در بوم سازگان های دیگر باید تلفیقی از معیارهای درصد تاج پوشش، فراوانی گونه ها و رابطه آن ها با درختان میزبان در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: خزه های زینتی، شاخص ارزش معرف، شاخص تنوع شانون-وینر، فضای سبز، گونه های خزه
  • افسانه محبی، مرضیه رضایی*، مریم مصلحی صفحات 335-346

    تولید نهال به شیوه صحیح به استقرار بهتر آن در عرصه و احیا بوم سازگان های جنگلی شکننده در جنوب کشور، کمک شایانی می‎کند. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات جداسازی پریکارپ از پروپاگول‎های حرا (.Avicennia marina  Forssk. Vierh) و رژیم های آبیاری و نیز اثرات متقابل آن‎ها بر درصد جوانه‎زنی و برخی از ویژگی های رویشی نهال‎های حرا در نهالستان بود. پس از جنگل گردشی در یک رویشگاه حرا در شهرستان سیریک از توابع استان هرمزگان و انتخاب 30 درخت سالم و بالغ حرا، پروپاگول‎ها جمع آوری شدند. طرح آماری فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی اجرا شد. به منظور جداسازی پریکارپ، پروپاگول ها در سه پیش تیمار شامل صددرصد آب شیرین، 50 (50 درصد آب دریا + 50 درصد آب شیرین) و صددرصد آب دریا به مدت 48 ساعت قرار داده شدند. پیش تیمار چهارم نیز به جداسازی دستی پریکارپ اختصاص داده شد. پس از کشت در گلدان‎های پلاستیکی، آن ها با چهار تیمار شامل دوبار در روز، روزانه، یک روز در میان و دو روز در میان آبیاری شدند و درصد جوانه‎زنی آن‎ها به‎مدت چهار هفته شمارش شد. پس از دوبرگی شدن نهال‎ها، قطر یقه و ارتفاع آن‎ها در ابتدای دوره ثبت شد. در پایان شش ماه نیز ویژگی های رویشی نهال ها اندازه‎ گیری و با استفاده از آنالیز GLM تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که بیشینه درصد جوانه‎ زنی و ویژگی های رویشی نهال‎ های حرا متعلق به پیش تیمار جداسازی پریکارپ با 50 درصد آب دریا و 50 درصد آب شیرین بود. همچنین، درصد جوانه‎زنی (5/92 و 66/91 درصد)، رویش قطری (79/0 و 74/0 میلی‎متر)، رویش ارتفاعی (27/8 و 63/7 سانتی‎متر)، طول ریشه (35/15 و 51/15 سانتی‎متر) و تعداد برگ (13/8 و 63/7) پس از شش ماه به‎ ترتیب در رژیم های آبیاری دوبار در روز و یک بار در روز، بیشترین مقدار را داشتند. به طورکلی، رژیم آبیاری روزانه و جداسازی پریکارپ با استفاده از 50 درصد آب دریا و 50 درصد آب شیرین می‎تواند در تولید نهال های حرا در نهالستان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پروپاگول، جوانه زنی، رویش ارتفاعی، رویش قطری، مانگرو
  • علی اصغر واحدی*، علی چراتی آرائی، ملیحه طالبی اتویی، محمد متینی زاده صفحات 347-364

    شناسایی تغییرات کربن آلی جنگل های اوری (.Quercus macranthera C. A. Mey) واقع در ارتفاعات بالابند جنگل های هیرکانی می تواند اطلاعات مناسبی برای مدیریت بهینه و حفاظت جنگل های مذکور در اختیار قرار دهد. در پژوهش پیش رو، به طور تصادفی چهار قطعه نمونه با ابعاد 20 × 20 مترمربع در هر یک از توده های اوری رویشگاه های پانومه سر لاویج، کلنگای نکاء و توسکستان گرگان پیاده شد. در مرکز و چهار گوشه هر یک از قطعات نمونه، به طور جداگانه نمونه های خاک از دو عمق 15 -0 سانتی متر (لایه فوقانی خاک) و 30-15 سانتی متر (لایه زیرین خاک) به شکل ترکیبی جمع آوری و در آزمایشگاهی ویژگی های آن ها اندازه گیری شد. در هر قطعه نمونه، ویژگی های زیستی درختان شامل قطر برابر سینه، ارتفاع کل، تراکم و قطرمتوسط تاج درختان و نیز ویژگی های فیزیوگرافی زمین اندازه گیری و ثبت شد. نتایج آزمون چندمتغیره مانوآ نشان داد که مقادیر کربن آلی و نیتروژن کل در لایه فوقانی و زیرین خاک در بین رویشگاه های مختلف اختلاف معنی داری نداشتند. بر خلاف آن، نتایج آزمون مذکور نشان داد که مقدار فسفر و پتاسیم قابل جذب در عمق های مختلف خاک بین رویشگاه های مورد پژوهش تغییرات معنی دار داشت. برمبنای نتایج آزمون همبستگی پیرسون، مقدار کربن آلی و نیتروژن کل در لایه های مختلف خاک با متغیرهای کمی درختان توده های اوری در رویشگاه های مورد پژوهش ارتباط معنی داری نداشت. از سویی، نتایج نشان دادند که تغییرات عناصر غذایی (NPK) و کربن آلی به شکل متقابل چه در داخل هر یک از لایه های خاک و چه در بین لایه های مذکورخاک مستقل از یکدیگر بودند و همبستگی معنی داری نداشتند. نتایج آزمون t جفتی نیز نشان داد که فقط مقادیر نیتروژن کل بین عمق های مختلف خاک دارای اختلاف معنی داری بود (05/0 < p ؛ 59/2 = t). در یک نتیجه گیری کلی می توان عنوان کرد که تغییرات کند کربن آلی خاک توده های اوری موجب شده است که اثرات گونه ای توده های مذکور در رابطه با تغییرات مورد اشاره معنی دار نباشد.

    کلیدواژگان: ارتفاعات بالابند، جنگل های اوری، عناصر غذایی خاک، کربن آلی خاک
  • سیده محدثه حاتمی شاه خالی، شهرام شریفی هشجین*، فرزانه نصیری جان آقا، سیده فاطمه امامی صفحات 365-381
    تهیه نقشه های پهنه بندی در مناطق دارای پوشش های مشابه از نظر طیفی، به عنوان یک چالش در حوزه سنجش از دور شناخته می شود. هدف از پژوهش پیش رو، افزایش صحت طبقه بندی پوشش گیاهی با تمرکز بر شناسایی صنوبرکاری های شهرستان صومعه سرا در استان گیلان بود. اطلاعات مستخرج از تصاویر ماهواره ای به همراه نمونه های زمینی در روش طبقه بندی جنگل تصادفی برای پهنه بندی باغ های صنوبرکاری شده استفاده شد. این اطلاعات از تلفیق باندها و شاخص های طیفی تصاویر نوری ماهواره سنتینل 2 و باندهای راداری ماهواره سنتینل 1 به صورت سری زمانی و مدل رقومی ارتفاعی  که توسط ماهواره ALOSpalsar تهیه شده است، به دست آمد. پس از تجزیه وتحلیل های سری زمانی، بهترین تصاویر از نظر قدرت تفکیک مناطق صنوبرکاری از مناطق دیگر برای ورود به الگوریتم طبقه بندی انتخاب شدند. نتایج نشان داد که تصاویر نوری نسبت به راداری توانایی بهتری برای پهنه بندی داشتند. همچنین، استفاده از سری زمانی به جای تک تصویر و استفاده از شاخص ها به طور میانگین تا سه درصد صحت کلی طبقه بندی را افزایش داد. به طور کلی، تصاویر نوری و راداری ماهواره های سنتینل 1 و سنتینل 2 و ایلوس با استفاده از روش ارایه شده از قابلیت زیادی در طبقه بندی درختان صنوبر در مناطق وسیع دارند. مساحت این مناطق در شهرستان صومعه سرا 7778 هکتار برآورد شد.
    کلیدواژگان: تصویر ماهواره سنتینل، شاخص های طیفی، صنوبرکاری
  • پدرام عطارد* صفحات 383-387
    تغییر اقلیم بر روند سالانه تولید اولیه خالص و تبخیر تعرق بوم سازگان ها تاثیرگذار است. در پژوهش پیش رو، از داده های هواشناسی بلندمدت (1365 تا 1396) مربوط به 96 ایستگاه هواشناسی همدیدی در پنج ناحیه رویشی جنگلی کشور شامل هیرکانی، ارسباران، زاگرس، صحارا- سندی و ایرانی- تورانی برای محاسبه تولید اولیه خالص با مدل سینتتیک و تبخیر تعرق مرجع با روش فایو- پنمن- مانتیث استفاده شد. آزمون من کندال برای روندیابی تولید اولیه خالص و تبخیر تعرق مرجع سالانه به کار گرفته شد. بیشترین تولید اولیه خالص در ناحیه رویشی هیرکانی (7/10 تن در هکتار در سال) و بیشینه تبخیر تعرق سالانه در ناحیه رویشی صحارا- سندی (2099 میلی متر) برآورد شد. تولید اولیه خالص ناحیه های رویشی صحارا- سندی و ایرانی- تورانی بین دو تا سه تن در هکتار در سال به دست آمد. از 96 روند سالانه تولید اولیه خالص و نیز تبخیر تعرق در ناحیه های رویشی، 22 روند تولید اولیه خالص (حدود 23 درصد) و 73 روند تبخیر تعرق (معادل 76 درصد)، معنی دار بودند. روندیابی تبخیر تعرق و تولید اولیه خالص، گامی مهم برای شناخت اثر تغییر اقلیم بر کارکرد بوم سازگان ها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آزمون من کندال، ایستگاه هواشناسی سینوپتیک، فائو- پنمن- مانتیث، مدل سینتتیک
  • مائده فدایی خجسته، فیروزه حاتمی*، کامیار صالحی صفحات 389-403
    ماده گرانبهایی که با سرمایه و کار طبیعت در جنگل ها ساخته و پرداخته می شود چوب است که تاریخچه آن حکایت از نقش با اهمیت در زندگی انسان از گذشته های بسیار دور تا به امروز دارد. به تدریج و با گذر زمان، در بسیاری از نقاط دنیا، در کنار تهیه مجموعه های ارزشمند گیاهی و جانوری، جمع آوری نمونه های چوبی در موزه یا هرباریوم ها رواج یافت. این مجموعه های چوبی که با عنوان زیلوتک Xylothek (زیلوتک) به دنیا معرفی شدند، فرم خاصی از هرباریوم به نام Xylarium  (زیلاریوم) هستند که نمونه های چوبی در آن نگهداری می شوند. استفاده از واژه زیلاریوم باعث جدایی مفهوم کلکسیون های غیررسمی، مانند آنچه استادکاران و صنعتگران ایجاد می کنند با کلکسیون هایی می شود که با اهداف علمی و آموزشی تاسیس شده است. هدف اصلی از ایجاد این موزه ها فراهم آوردن امکان بررسی سیستماتیک برای آناتومیست های چوب، پژوهشگران، صنعتگران و علاقمندان علوم دیگر و نیز همکاری نزدیک و تبادل بین زیلاریوم های بزرگ دنیا است. گردآوری این مجموعه ها برای شناسایی نمونه های چوبی جهت کارکردهای تجاری، فرهنگی، تاریخی، باستان شناسی، آموزشی و نمایشگاهی نیز کاربردی است. در سال های اخیر با توسعه فناوری، این امکان برای دست اندرکاران فراهم شده است که بتوانند با تکنولوژی های مدرن براساس روش های متنوع تصویربرداری، آنالیز تصویر و اندازه گیری و روش های هوش مصنوعی چوب ها را شناسایی کنند. این بلوک های چوبی بی صدا، دارای ارزش قابل توجهی هستند که می توانند موجب افزایش آگاهی جامعه نسبت به ذخایر زیستی شوند و توجه پژوهشگران را نسبت به جمع آوری و مستندنگاری اطلاعات آن ها جلب کنند.
    کلیدواژگان: بلوک های چوبی هرباریم، چوب، Xylarium، Xylothek
|
  • A. Ghazfar, M.R. Zargaran *, H. Lotfalizadeh, J. Eshaghi Rad Pages 309-320

    The brown tail moth (Euproctis chrysorrhoea L.) is a significant leaf-eating pest that affects oak trees in the Arasbaran forests of Iran. This study aimed to investigate the biological characteristics, distribution, and demographic changes of this pest. The research was conducted in eight sites located in Ahar and Horand counties, East Azarbaijan province of Iran, during 2020-2021. For the study, 20 oak trees (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) were chosen from each site, and 10 wintering nests were collected from each tree and taken to the laboratory for analysis. In the lab, the overwintering larvae were counted and weighed using a digital scale. The researchers also measured the width of the head capsule of the larvae and studied the life cycle of the pest in field conditions. The analysis of variance test was conducted to assess the difference between the eight sites concerning the average number and weight of the larvae in the wintering nests. The comparison of the averages was performed using Duncan's test. The results showed that E. chrysorrhoea has five larval instars, with the majority of the larvae in the wintering nests belonging to the third instar (around 90%). All the sample oak trees from the studied sites were infected with this pest, with several larval nests seen on them. The study found that the average number and weight of larvae inside the nests in the three sites of Horand county were significantly higher than the five sites in Ahar county. The control methods applied in Ahar county, including cutting and collecting larval nests, may have had an impact on reducing the number of brown tail moth larvae compared to Horand county.

    Keywords: East Azarbaijan, Pest, Oak, distribution, Larvae
  • Y. Shariati, H. Zakizadeh, H. Zare *, J Olfati Pages 321-334
    There is a growing interest in using mosses as primary and evergreen plants in both natural and man-made landscapes. A strategy for biodiversity conservation and restoration in green spaces is to study the spatial distribution patterns of moss species, their relationship with host trees, and their abundance levels and diversity over time. This study aimed to investigate the establishment of moss species with ornamental value on the trunks of five tree species (Fagus orientalis Lipsky, Carpinus betulus L., Alnus subcordata C.A.Mey., Quercus castaneifolia C.A.Mey., and Acer velutinum Boiss.) by measuring canopy level and alpha and beta diversity indices over four six-month periods. The researchers also used indicator value index (IndVal) to determine indicator moss species. The study identified 28 moss species from 15 genera and 12 families on the host trees. Results showed that moss diversity, abundance, and canopy levels decreased over time. Among the host trees, C. betulus had the highest moss species diversity and abundance, while A. velutinum had the lowest. The interaction of mosses with their host trees revealed that F. orientalis and C. betulus had the highest number of combined indicator species. Moss crown coverage had a different function from moss diversity and abundance. At the end of the study period, the highest percentage of moss crown cover was observed in A. velutinum, which had the lowest diversity and abundance indices. Overall, the study suggests that using a combination of canopy percentage and abundance indices, and considering the relationship between mosses and host trees, can help select the most suitable moss species for use in other ecosystems.
    Keywords: IndVal, Nowshahr Botanical Garden, ornamental moss, Shannon-Wiener Index
  • A. Mohebi, M. Rezai *, M. Moslehi Pages 335-346

    Producing seedlings using the correct methods can aid in their better establishment in their habitats and help restore the fragile mangrove forests of southern Iran. This study aimed to investigate the effect of different methods of pericarp removal, irrigation regimes, and their interaction on germination percentage and some vegetative characteristics of Avicennia marina Forssk. Vierh. in the nursery. To achieve this goal, 30 healthy and mature trees were selected from the Sirik forest in Hormozgan province, Iran, and propagules were collected from them. The researchers used a completely randomized factorial design to study the effects of the treatments. Four pretreatments were tested for pericarp removal: pre-soaking propagules in 100% fresh water, 50% fresh water + 50% seawater, 100% sea water for 48 hours, and manually removing the pericarps. The propagules were then planted in plastic pots and irrigated twice a day, daily, every other day, or every three days. The seed germinations were measured for four weeks, and after two leaves appeared, collar diameter and height were recorded at the beginning and end of the six-month period. The results showed that seed germination and the vegetative characteristics of Avicennia marina Forssk. Vierh. seedlings were higher in the 50% fresh water + 50% seawater pretreatment. Additionally, germination, diameter growth, height growth, root length, and leaf number of the seedlings after six months were significantly higher with twice-a-day and daily irrigation regimes. Overall, the best conditions for producing Avicennia marina Forssk. Vierh. seedlings in the nursery were daily irrigation and pericarp removal using 50% fresh water + 50% seawater treatment.

    Keywords: Diameter growth, germination, Height growth, Mangrove, propagule
  • A.A. Vahedi *, A. Cherati-Arayi, M. Talebi-Atooyi, M. Matinizadeh Pages 347-364

    The unique characteristics of Caucasian oak (CO) stands, located at high altitudes in the Hyrcanian forests, provide valuable insights into the variations of organic carbon (OC) and soil nutrients (NPK), as well as biological and physical changes within these habitats. Understanding these variations is crucial for effective forest management and conservation efforts. To this end, the current study established four 20 x 20 m2 sample plots in each of the CO habitats of Panomehsar in Lavij, Kolanga in Neka, and Tuskestan in Gorgan. Soil samples were collected from two depths (0-15 cm and 15-30 cm) in each plot and analyzed in the laboratory. Biophysical characteristics of trees, such as breast height diameter, total height, average crown diameter, density, and physiographical units, were also recorded.The results showed that OC and nitrogen (N) levels in both soil layers were not significantly different across the study forests (p > 0.05), while available phosphorus (P) and potassium (K) levels varied significantly among them (p < 0.05). There were no significant correlations between OC and N levels in the soil layers, or with the biophysical attributes of the trees based on Pearson tests. The findings indicated that OC and NPK variations were independent of each other, with no significant relationship between them observed in the study sites. Moreover, the nature of OC variations was found to be slow, making it challenging to discern the impact of tree species on these variations within the stands.In conclusion, the study sheds light on the slow nature of OC variations in CO stands and highlights the need for careful consideration of their effects on management and conservation efforts.

    Keywords: Caucasian oak forests, Climate change, High altitude, multivariate analysis, Soil nutrient
  • S.M. Hatami Shah Khali, Sh. Sharifi Hashjin *, F. Nasiri Aghajan, S.F. Emami Pages 365-381
    The remote sensing field faces a significant challenge in preparing land use maps in regions with similar spectral coverages. This research aimed to enhance crop classification accuracy by prioritizing poplar in Guilan province's Soomesara county. To classify poplar plantations, the researchers used data extracted from satellite imagery and field samples employing a random forest classification method. They utilized Sentinel-2 optical images, Sentinel-1 radar polarization data, and the ALOSpalsar digital elevation model produced in a time series to obtain this information. The team selected optimal images with high separability power for distinguishing poplar farms from other classes after analyzing the time series. Results demonstrated that optical images had better capabilities for land use classification than radar images. Additionally, implementing time series data instead of single images and using indices increased overall classification accuracy up to three percent. In conclusion, the researchers found that the proposed method utilizing Sentinel-1, Sentinel-2, and ALOS optical and radar satellite images has a high potential for poplar mapping in large areas. The estimated area of these regions in Soomesara County was 7,778 hectares.
    Keywords: Poplar, sentinel satellite image, Spectral Indices
  • P. Attarod * Pages 383-387
    Climate change significantly affects net primary production (NPP) and evapotranspiration (ET). To estimate NPP and reference ET (ET0), long-term (1986-2017) meteorological data collected by 96 synoptic weather stations located in five of Iran's forest vegetation zones: Hyrcanian, Arasbaran, Zagros, Khalijo-Omanian, and Irano-Turanian were used. The synthetic model and FAO Penman-Monteith combination equation were employed for estimation. Mann-Kendall test detected annual trends of NPP and ET0. The Hyrcanian zone demonstrated the highest amount of NPP at 10.7 t ha-1 y-1, while Khalijo-Omanian displayed the highest annual ET0 at 2099 mm. The NPP of Khalijo-Omanian and Irano-Turanian zones were roughly similar, ranging between 2 and 3 t ha-1 y-1. Out of 96 observed annual trends of NPP and ET0 in diverse vegetation zones, statistically significant trends were found in 22 trends (23 percent) of NPP and 73 trends (76 percent) of ET0. Understanding the impact of climate change on ecosystem function requires trending of NPP and ET.
    Keywords: FAO Penman-Monteith, Mann-Kendall test, Synoptic weather station, Synthetic Model
  • M. Fadaei Khojasteh, F. Hatami *, K. Salehi Pages 389-403
    Wood is a valuable material that is produced and treated in the forest workshop using natural resources. The history of these workshops reveals the significance of wood in human life across many regions of the world. As collecting wooden specimens became increasingly popular over time, museums and herbariums emerged to house valuable plant and animal collections. One unique type of collection is the xylarium, or wooden herbarium, where wood samples are stored. The term "xylothek" was originally used when these collections were made available to the public. Xylaria distinguish between collections created for scientific and educational purposes and informal ones made by craftsmen and artisans. The creation of these collections was primarily intended to facilitate collaboration and exchange among the world's greatest xylaria. They also allow for systematic studies by wood anatomists, researchers, and scientists in other fields. Additionally, they serve exhibition, educational, cultural, historical, and commercial purposes. In recent years, modern technologies such as imaging, image analysis, measurement, and artificial intelligence have made it possible for artisans to identify wood with greater precision. These collections have immense value because they increase awareness of biological reserves and attract the attention of experts who record and collect information about them. Wood blocks may seem silent, but they have tremendous potential to enhance our understanding of the natural world and contribute to its preservation.
    Keywords: herbarium, wood, Wooden blocks, Xylothek, Xylarium