فراوانی اختلال اضطراب منتشر و افسردگی در بیماران سالمند مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه دیابت در سال1399

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

دیابت یکی از شایع ترین بیماری های دوره سالمندی است . مشکلات سلامت روان از جمله اختلالات افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به دیابت شایع هستند درحالی که معمولا تشخیص داده نمی شوند.بیماران واجد تشخیص همزمان دیابت و اختلالات روانپزشکی پیش آگهی بدتری دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی اختلال اضطراب منتشر و افسردگی در بیماران بالای 60 سال مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت.

روش ها

دراین مطالعه توصیفی مقطعی 300 نفر از بیماران سالمند مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان گلستان اهواز در سال 99 مورد بررسی قرار گرفتند. وجود  اضطراب و افسردگی با استفاده از پرسش نامه های اضطراب و افسردگی بک و پرسشنامه های کوتاه شده ی افسردگی (GDS)  و اضطراب (GAI-SF-PV) و سپس با ستفاده از ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی (DSM-V)  سنجیده شد.

یافته ها

اغلب بیماران مورد مطالعه زن (7/56%)، متاهل (95%)، دارای تحصیلات دیپلم و کمتر (6/86%)، نژاد عرب (7/57%)، با وضعیت اقتصادی متوسط (69%) بوده و با خانواده زندگی می کردند (97%). دیابت در اغلب افراد بادارو و انسولین کنترل شده (3/94 %) گزارش شد. نرخ اختلالات ضطراب منتشر و افسردگی، پس از غربالگری با پرسشنامه های مربوط به اضطراب  و افسردگی  بر اساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی (DSM-V) 8/33 و 7/40% بود.

نتیجه گیری

یافته های این مطالعه شیوع بالای میزان افسردگی و اضطراب در بیماران دیابتی بالای 60 سال را نشان داد که تحصیلات پایین، وضعیت اقتصادی نامطلوب، قند خون کنترل نشده و جنسیت از ریسک فاکتورهای مستقل موثر بر اضطراب و افسردگی و  زندگی بدون خانواده از ریسک فاکتورهای مستقل بروز اختلال اضطراب منتشر در بیماران دیابتی بالای 60 سال بودند.

زبان:
فارسی
صفحات:
2069 تا 2085
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2578912