شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اجرای مناسب اعتباربخشی در دانشگاه علوم پزشکی زابل

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

دانشگاه های علوم پزشکی از ارکان نظام سلامت بوده و اعتباربخشی یکی از روش های ارزشیابی این دانشگاه ها است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اجرای مناسب اعتباربخشی در دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام گردید.

روش ها

روش پژوهش از نوع ترکیبی (کیفی- کمی) و جمع آوری داده ها کتابخانه ای- میدانی با استفاده از فیش برداری و پرسشنامه بود. جامعه آماری بخش کیفی 20 نفر از مدیران و کارشناسان ارشد و خبره برگزیده دانشگاه های علوم پزشکی دارای سوابق اجرایی در ارزیابی کیفیت آموزشی به ویژه اعتباربخشی برخوردار بودند و جامعه آماری بخش کمی کلیه مدیران و اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی زابل (180نفر) بودند که 120نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نمونه گیری بخش کیفی هدفمند و بخش کمی تصادفی ساده بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 93 گویه بود که 20  بعد از عوامل موثر بر اعتباربخشی را دربر می گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی، بار عاملی و آماره t با روش بوت استراپینگ از طریق نرم افزار Smart PLS و SPSS استفاده شد.

یافته ها

براساس نتایج در پایان مرحله کیفی 28 بعد و 143 مولفه اعتباربخشی استخراج شده از ادبیات تحقیق پس از سه دور انجام پانل دلفی به 20  بعد و 109 مولفه کاهش یافت. هم چنین نتایج مرحله کمی نشان داد که عوامل شناسایی شده در مسیر اجرای اعتباربخشی در دانشگاه علوم پزشکی زابل به این ترتیب اثرگذار بودند: بعد «آموزش بالینی و درمانگاهی» (0/961)، «مدیریت مالی» (0/930)، «فضای آموزشی و اداری» (0/929)، «اهداف و رسالت های دانشگاه» (0/918)، «ساختار سازمانی» (0/910)، «فناوری اطلاعات» (0/903)، «مدیریت» (0/902)، «فرایند یاددهی- یادگیری» (0/902)، «کادر آموزش» (0/899)، «فراگیران» (0/894)، «منابع انسانی» (0/894)، «خدمات و تسهیلات» (0/888)، «منابع یادگیری» (0/881)، «شهروندی سازمانی» (0/803)، «اعتبارسنجی» (0/734)، «خدمات پژوهشی» (0/717)، «ارزیابی و تضمین کیفیت» (0/713)، «همکاری های بین المللی» (0/699)، «نوآوری و کارآفرینی» (0/670) و «برنامه های فرهنگی» (0/610).

نتیجه گیری

با توجه به نتایج و ارایه مشترک آموزش علوم پزشکی با نظام خدمات درمانی و از آنجاکه به  مولفه های آموزش بالینی و درمانگاهی در مولفه های اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی توجه ی نشده است، بازنگری شاخص های اعتباربخشی به ویژه در بخش آموزش بالینی و درمانگاهی ضروری می باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
4 تا 15
لینک کوتاه:
magiran.com/p2584192 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!