دقت اورژانس پیش بیمارستانی در تشخیص سکته مغزی در بیماران ارجاع شده با کد سکته مغزی حاد
سکته مغزی ایسکمیک حاد از علل اصلی مرگ و ناتوانی در تمام دنیا است. در کشور ما، پروتکل کد سما با استفاده از معیارهایFAST، جهت تشخیص سکته مغزی حاد و مدیریت این بیماران اجرا می شود، که مستلزم صرف نیرو و زمان زیادی است. مشاهدات نشان داده اند که در مواردی که این کد به اشتباه فعال می شود. در این مطالعه دقت عملکردی اورژانس پیش بیمارستانی در فعال کردن کد سما مورد بررسی قرار گرفت.
این مطالعه گذشته نگر و مقطعی در سال 1399 در بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) بر روی بیمارانی که با اعلام کد سما توسط اورژانس پیش بیمارستانی ارجاع شده بودند، با هدف ارزیابی ارزش اخباری مثبت تکنسین های اورژانس پیش بیمارستانی در اعلام کد سما انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 23 توصیف و تحلیل شد. برای توصیف داده ها از فراوانی و درصد فراوانی استفاده شد و ارزش اخباری مثبت نیز محاسبه شد.
از میان 95 بیمار اعزام شده با کد سما، سی تی اسکن مغز در 19 بیمار نشان دهنده سکته مغزی هموراژیک بود و این بیماران از مطالعه کنار گذاشته شدند و در 17/1 درصد از 76 بیمار باقی مانده، تشخیص های دیگری بجز سکته مغزی ایسکمیک حاد مطرح شد. در نهایت در 63 بیمار تشخیص نهایی سکته مغزی ایسکمیک حاد گذاشته شد و از این میان 25 درصد کاندید دریافت ترومبولیتیک وریدی شدند ولی تنها 5/26 درصد درمان را دریافت کردند. براساس نتایج به دست آمده، ارزش اخباری مثبت اورژانس پیش بیمارستانی در ارجاع بیماران تشخیص با سکته حاد مغزی برابر 86/3 درصد و برای سکته حاد مغزی کاندید دریافت ترومبولیتیک وریدی برابر 25 درصد محاسبه شد.
ارزش اخباری مثبت اورژانس پیش بیمارستانی در تشخیص سکته مغزی حاد در مطالعه حاضر قابل قبول به دست آمد، با این وجود هنوز هم می توان با افزایش دقت تشخیصی در اعلام کد سما، از صرف زمان و انرژی در انتقال بیماران با سایر تشخیص ها جلوگیری کرد.