ارائه و تببین مدل پیش بینی کننده آینده کارآفرینانه دانشجویان با تاکید بر شاخص های هوشمندی کسب وکار

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

موضوع اشتغال و هدایت جمعیت فارغ التحصیل دانشگاهی به سمت کارآفرینی یکی از موضوعات پر چالش و مورد علاقه پژوهشگران این حوزه بوده و هست. یکی از سوالات اساسی که در این زمینه وجود دارد این است که چرا در یک شرایط و زمینه نسبتا مشابه، برخی از فارغ التحصیلان دانشگاهی فرصت های کارآفرینی را شناسایی و عملیاتی می کنند و برخی دیگر از چنین توانایی برخوردار نیستند؟ پاسخ به این سوال چند وجهی، از ابعاد گوناگونی قابل بررسی است که در پژوهش حاضر یک وجه آن یعنی شاخص های هوشمندی کسب وکار در شکل دهی آینده کارآفرینانه مدنظر قرارگرفته است.

مواد و روش ها

در گام اول با استفاده از مرور ادبیات و پیشینه پژوهش در زمینه کارآفرینی و ارتباط آن با هوشمندی کسب وکار، 13 بعد هوشمندی کسب وکار که می توانند در شکل دهی آینده کارآفرینانه تاثیرگذار باشند شناسایی شدند. در گام دوم به منظور واکاوی جامعه آماری از روش های کمی در علم داده کاوی (تشریحی و پیش بینی) استفاده شد. به منظور تشریح جامعه پژوهش، 401 دانشجوی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1401 با استفاده از شاخص دیویس-بولدین در سه خوشه مجزا از هم خوشه بندی و بررسی شدند، همچنین به منظور طراحی مدل پیش بینی کننده آینده کارآفرینانه دانشجویان از شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شد.

یافته ها

نتایج پژوهش نشان داد در جامعه آماری پژوهش، از نظر برخورداری از هوشمندی کسب وکار تفاوت معنادار و قابل توجهی بین دانشجویان وجود دارد به نحوی که بر اساس شاخص های هوشمندی کسب وکار، دانشجویان در سه خوشه قابل تفکیک و تمایز از هم هستند. نتایج در مرحله مدل سازی پیش بینی کننده آینده کارآفرینانه دانشجویان با استفاده از شبکه های عصبی نشان داد شاخص های هوشمندی کسب وکار از قابلیت پیش بینی کنندگی بالایی برخوردارند و با استفاده از آن ها می توان تغییرات متغیر وابسته را با دقت 0/925 پیش بینی کرد، همچنین نتایج تحلیل حساسیت در خصوص اهمیت متغیرهای جمعیت شناختی، تاثیر این متغیرها بر شکل دهی آینده کارآفرینانه را مورد تایید قرار داد.

نتیجه گیری

با توجه به نتایج پژوهش حاضر می تواند این گونه استنباط کرد که دانشجویان از نظر شاخص های هوشمندی کسب وکار در وضعیت متفاوتی از همدیگر قرار دارند که این موضوع می تواند در شکل دهی آینده کارآفرینانه آن ها نقش مهمی را ایفا کند، لذا پیشنهاد می شود از طریق دوره های مهارت آموزی، در نظر گرفتن شاخص های هوشمندی کسب وکار در مراحل گزینش و انتخاب دانشجو، ارایه دروس عملی در دانشگاه، تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و معرفی کارآفرینان موفق به دانشجویان شاخص های هوشمندی کسب وکار تقویت و ارتقا یابند.

زبان:
فارسی
صفحات:
107 تا 117
لینک کوتاه:
magiran.com/p2622003 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!