فهرست مطالب

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا قاسمی، علی اصغر میرک زاده* صفحات 1-13
    مقدمه و هدف

    تنوع معیشتی با تاکید بر فعالیت های خارج از مزرعه و گسترش فرصت های اشتغال برای گروه های مختلف فعال در جوامع روستایی رویکردی موفق در توسعه روستایی بوده است. معلولیت واقعیتی است که جوامع بشری می بایست آنرا پذیرفته و آگاهانه به مدیریت و برنامه ریزی برای آن بپردازند. به ویژه در محیط های پرخطر روستایی که زمینه وقوع آن بیشتر است. معلولیت بار تکفل جوامع و هزینه های زندگی خانوارهای روستایی را افزایش می دهد. این فشار زمانی مضاعف می گردد که معلولانی که قادر به اشتغال و ارزش آفرینی باشند از دستیابی به شغل مناسب محروم باشند و فرصت های حضور در چرخه اقتصادی برای آنها فراهم نباشد. در تحقیقات انجام گرفته در حوزه کارآفرینی، کارآفرینی گروه های خاص در جوامع روستایی کمتر مورد توجه محققان و مدیران پروژه های توسعه روستایی بوده است. معلولان توانمند روستایی استان کرمانشاه بخش قابل توجهی از بیکاران استان را تشکیل می دهند و تنها چهار درصد معلولان استان شاغل می باشند. پرداختن به مقوله کارآفرینی معلولان کارکردی چندگانه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر کارآفرینی معلولان روستایی بخش کوزران در شهرستان کرمانشاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش کلی تحقیق آمیخته کیفی- کمی و روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختارمند بود. مشارکت کنندگان در بخش کیفی 21 نفر از معلولان روستایی بخش کوزران و 15 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان بهزیستی در استان کرمانشاه بودند. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس قاعده اشباع داده انتخاب شدند. داده های بخش کیفی با روش کدگذاری تیوری بنیانی تحلیل و با استفاده از نرم افزار Maxqda انجام شد. در این مرحله با استفاده از چهار مفهوم مرتبط ازجمله مفاهیم اعتبارپذیری، انتقال پذیری، تاییدپذیری و اطمینان پذیری به بررسی روایی و پایایی پژوهش پرداخته شد. روش به کار رفته در بخش کمی روش توصیفی همبستگی بود. نمونه آماری این بخش 130 نفر از معلولان روستایی دارای قابلیت اشتغال در بخش کوزر ان بودند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. برای بررسی روایی و پایایی ابزار پژوهش از رویکردهای روایی همگرا (میانگین واریانس استخراج شده) و روایی واگرا (معیار فورنل و لارکر) استفاده شد. نرم افزار SPSS22 در تجزیه و تحلیل داده های بخش کمی استفاده شد. به منظور بررسی روابط بین سازه های مورد پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار SmartPLS  نسخه 3 استفاده شد.

    یافته ها

    درنتیجه تحلیل داده های تحقیق 58 مفهوم مرتبط با عوامل موثر بر کارآفرینی معلولان روستایی شناسایی شد که این مفاهیم در قالب 15 سازه و 4 مقوله اصلی شامل شایستگی های کارآفرینانه معلولان روستایی (شایستگی تعهد، شایستگی یادگیری، شایستگی ارتباطی، شایستگی راهبردی)؛ عوامل فردی (سودمندی و هویت اجتماعی؛ احساس نوع دوستی؛ هوشیاری کارآفرینانه و ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه)؛ زمینه ای (حمایت محلی ادراک شده؛ تلاطم ها و محدودیت ها؛ حمایت درک شده از سوی خانواده و سرمایه انسانی) و ساختاری (شامل عوامل زیرساختی- محیطی؛ بروکراسی اداری و اقدامات سازمان بهزیستی) موثر برکارآفرینی معلولان روستایی دسته بندی شدند. همچنین، 27 مفهوم مرتبط با راهکارهای توسعه کارآفرینی معلولان روستایی شناسایی شد که در قالب پنج راهکار آموزشی- توانمندسازی؛ فرهنگ سازی و تغییر نگرش عمومی به کارآفرینی معلولان؛ حمایت و پشتیبانی مادی- معنوی؛ تنوع بخشی زمینه اشتغال و برندسازی محصولات معلولان و بهبود کمی و کیفی نیروی انسانی دسته بندی شدند. نتایج نشان داد که شایستگی یادگیری، سرمایه انسانی، تلاطم ها و محدودیت ها، حمایت ادراک شده از سوی خانواده و شایستگی تعهد مهمترین عوامل موثر بر کارآفرینی معلولان روستایی می باشد. همان طور که نتایج مدل کمی نشان می دهد از بین 15 عامل شناسایی شده، شایستگی یادگیری با مقدار بتا β =0/811؛ سرمایه انسانی با مقدار بتا 0/679=β؛  و تلاطم ها و محدودیت ها با مقدار بتا 0/672=β به ترتیب بیشترین تاثیر را بر کارآفرینی معلولان روستایی دارند.

    نتیجه گیری

    کارآفرینی معلولان روستایی به عنوان یک بعد فراموش شده اشتغال روستایی می تواند در تحقق توسعه روستایی یکپارچه موثر باشد. جهت تحقق این هدف توجه به عواملی که فرایند اشتغال خودجوش معلولان توانمند روستایی را تسهیل کند ضروری است. این تحقیق به صورت آمیخته در راستای این هدف انجام شد و نتایج نشان داد که معلولان روستایی و کارشناسان مرتبط با اظهارات خود بر خلاء آتمسفر کارآفرینی روستایی و لزوم پرداختن به آن اشاره کردند. زمینه سازی اشتغال و به کارگیری استعدادهای معلولان روستایی در درجه اول نیازمند باورپذیری مسیولان و جامعه روستایی به امکان اشتغال معلولان است. در درجه دوم نیازمند استعدادیابی و توانمندسازی معلولان است و در نهایت نیازمند نقش پذیری و انجام مسیولیت توسط سه بعد اساسی این هرم یعنی خانواده، مسوولان و معلولان است. در این راستا، اصلاحات و توسعه نهادی اشتغال معلولان روستایی بسترساز عملکرد موفق این سه بعد است. لذا، پیشنهاد می گردد با رویکرد حمایت نهادی قوانین و بخشنامه های منطقه ای برای حمایت از سرمایه گزاران ایده های معلولان روستایی به روزرسانی و تسهیل گردد و از طریق شناسایی و عقد قرارداد با بخش های وابسته و دارای پتانسیل زمینه خوداشتغالی معلولان روستایی فراهم شود و در صورت به کارگیری پتانسیل های معلولان در بخش های خصوصی این بخش ها از معافیت های مالیاتی، تسهیلات کم بهره و یارانه حامل های انرژی برخوردار گردند. همچنین، شبکه سازی و معرفی توانمندی های معلولان روستایی در شبکه   های تامین و زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و روستایی می تواند در توسعه زمینه اشتغال معلولان روستایی موثر باشد.

    کلیدواژگان: اشتغال، بیکاری، بخش کوزران، توسعه روستایی، توانمند سازی، معلولان روستایی، کارآفرینی
  • داود شفیعی پور، فرشید اصلانی، اکبر بهمنی* صفحات 14-28
    مقدمه و هدف

    محققان بر این باورند که اگر رشد جمعیت و اقتصاد جهان با سرعت فعلی ادامه یابد، استفاده از منابع طبیعی زمین از ظرفیت آن فراتر خواهد رفت و این موضوع مسایل مربوط به حفاظت از محیط زیست را که به آن توسعه پایدار می گویند، مطرح می کند. توسعه پایدار توسعه ای است که نیازهای کنونی را بدون به خطر انداختن توانایی نسل های آینده در برآوردن نیازهای خود برآورده کند. همچنین به معنای دقیق تر، راهبرد توسعه پایدار به معنای ایجاد هماهنگی بین انسان و انسان و طبیعت است و به این معناست که پایداری جوامع اجتماعی را ایجاب می کند که دیدگاه زیست محیطی را در کنار چشم انداز اقتصادی در پیشرفت توسعه و بهبود عملکرد مدیریت کنند. همچنین مشکلات جدی زیست محیطی ناشی از توسعه سریع اقتصادی باعث شده است تا به عملکرد پایدار شرکت ها توجه بیشتری داشته باشند و همچنین افزایش نگرانی در مورد مصرف بی رویه منابع، تخریب محیط زیست و نابرابری های اجتماعی، ضرورت دستیابی به اقتصاد و جامعه پایدار برای دستیابی به عملکرد پایدار در محیط پرتلاطم و پویای صنعتی امروزی، شرکت ها باید همواره به محیط زیست توجه داشته باشند تا بتوانند اثرات زیست محیطی را به بهترین نحو کاهش دهند که علاوه بر رفع دغدغه های زیست محیطی مشتریان، باعث کاهش هزینه ها نیز می شود. همچنین به گونه ای مدیریت کنند که قیمت کالاها و خدمات تولیدی آنها رقابتی باشد. از آنجایی که توسعه پایدار به عنوان یک هدف اجتماعی گسترده با تمرکز بر ضرورت یکپارچه سازی و پیگیری رفاه انسان همراه با توقف تخریب محیط زیست مطرح شد. به این ترتیب برخی از کارآفرینان به دنبال دستیابی به اهداف توسعه پایدار با هدف ادغام اهداف اجتماعی و زیست محیطی در کسب و کار بوده اند. به دلیل ارزش ها و انگیزه هایی که این نوع فعالیت ها را ایجاد می کنند، اغلب به آن ها کارآفرینی پایدار می گویند. با توجه به مطالب بیان شده، در این پژوهش، ضمن پرداختن به تاثیر جهت گیری کارآفرینانه سبز و قابلیت های پویا در شرکت های تعاونی کشاورزی و صنایع غذایی استان مازندران بر عملکرد نوآوری سبز، تاثیر این جهت گیری بر موفقیت این شرکت های تعاونی برای دستیابی به عملکرد پایدار و بهبود آن مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی- علی از نوع پیمایشی و از نظر زمان نیز از نوع مقطعی است. جامعه آماری مورد بررسی شامل 1300 نفر از اعضای شرکت های تعاونی تولیدی کشاورزی استان مازندران بود که با توجه به جدول کرجسی-مورگان، تعداد 297 پرسشنامه در بین اعضای شرکت های تعاونی تولیدی کشاورزی استان مازندران به روش نمونه گیری خوشه ای به تفکیک تعاونی توزیع شد و از این تعداد، 250 پرسشنامه جمع آوری گردید (نرخ پاسخگویی 84 درصد) که مبنای پژوهش حاضر قرار گرفت. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه جهت گیری کارآفرینانه سبز؛ قابلیت های پویای سبز؛ عملکرد نوآوری سبز و عملکرد پایدار کسب وکار بود که ضرایب آلفای کرونباخ آن ها بالای 0/7 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS25 و SmartPLS3 بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که جهت گیری کارآفرینانه سبز بر عملکرد پایدار کسب وکار (t=5.942 و β=0.266) و عملکرد نوآوری سبز (t=6.074 و β=0.290) اثر مستقیم، مثبت و معنی داری دارد. قابلیت های پویای سبز بر عملکرد پایدار کسب وکار (t=7.732 و β=0.338) و عملکرد نوآوری سبز (t=8.249 و β=0.390) اثر مستقیم، مثبت و معنی داری دارد. همچنین، عملکرد نوآوری سبز بر عملکرد پایدار کسب وکار (t=8.672 و β=0.427) اثر مستقیم، مثبت و معنی داری دارد. در نهایت، ارتباط میان جهت گیری کارآفرینانه سبز با عملکرد پایدار کسب وکار با اثرگذاری متغیر میانجی عملکرد نوآوری سبز مثبت و معنی دار است (t=4.680 و β=0.124). علاوه بر این، آماره VAF برابر با 0/318 می باشد. این بدان معناست که 31/8 درصد از اثر کل جهت گیری کارآفرینانه سبز بر عملکرد پایدار کسب وکار از طریق متغیر میانجی عملکرد نوآوری سبز تبیین می شود. علاوه براین، ارتباط میان قابلیت های پویای سبز با عملکرد پایدار کسب وکار با اثرگذاری متغیر میانجی عملکرد نوآوری سبز مثبت و معنی دار است (t=5.781 و β=0.167). علاوه بر این، آماره VAF برابر با 0/329 می باشد. این بدان معناست که 32/9 درصد از اثر کل قابلیت های پویای سبز بر عملکرد پایدار کسب وکار از طریق متغیر میانجی عملکرد نوآوری سبز تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر گرایش کارآفرینی سبز و قابلیت های پویای سبز بر عملکرد پایدار کسب وکار با توجه به نقش واسطه ای عملکرد نوآوری سبز در شرکت های تعاونی کشاورزی استان مازندران است. گرایش کارآفرینی سبز به معنای تمرکز بر فعالیت هایی است که برای ایجاد ارزش اقتصادی، بهبود و حفظ محیط زیست و کاهش اثرات منفی آن انجام می شود. برای دستیابی به این هدف لازم است شرکت ها با استفاده از روش های کارآفرینی سبز و تدوین برنامه های آموزشی مناسب به کارکنان و همکاران خود در این زمینه آموزش دهند. از این رو به مدیران شرکت های تعاونی کشاورزی استان مازندران پیشنهاد می شود با برگزاری دوره های آموزشی در زمینه کارآفرینی سبز و مدیریت پایدار، فرصتی را برای اعضای شرکت های تعاونی کشاورزی به منظور فراگیری روش های نوین و بهبود عملکرد کسب و کار ایجاد کنند. همچنین با حمایت مالی از شرکت های تعاونی کشاورزی، آنها را به سمت راهبردهای کارآفرینی سبز هدایت کنید. این حمایت مالی می تواند شامل اعطای تسهیلات یا پرداخت جوایز به شرکت هایی باشد که در زمینه کارآفرینی سبز و پایدار سرآمد بوده اند.

    کلیدواژگان: جهت گیری کارآفرینانه سبز، قابلیت های پویای سبز، عملکرد نوآوری سبز، عملکرد پایدار کسب و کار
  • علی سردارشهرکی*، مهیم تاش صفحات 29-42
    مقدمه و هدف

    کارآفرینی یکی از عوامل موثر در توسعه کشاورزی می باشد، زیرا قادر است با ایجاد فرصت های نوین اشتغال و کسب درآمد، نقش موثری در بهبود وضع اقتصادی و معیشتی روستاها داشته باشد. لذا ارزیابی میزان کارآفرینی و تلاش برای توسعه و تقویت آن در فرآیند توسعه از طریق فراهم کردن زمینه های اولیه آن، اهمیت خاصی دارد. از آنجایی که منطقه سیستان از توزیع نامناسب زمانی و مکانی آب رنج می ‏برد و نیز با رشد جمعیت، گسترش شهر نشینی، و توسعه بخش‏ های کشاورزی و صنعت مواجه است افزایش تقاضای آب در این منطقه اتفاقی ناگزیر بوده و مدیریت منابع آب برای جلوگیری از مواجهه با بحران آب و تنش‏ های احتمالی الزامی می باشد. با توجه به قابلیت های موجود کشاورزی در منطقه سیستان لازم است، که عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی منطقه سیستان در جهت بهبود وضعیت اقتصادی مردم منطقه اولویت بندی شود و به فعالیت های اقتصادی در قالب کارآفرینی کشاورزی در منطقه توجه خاصی شود. این مطالعه با هدف برنامه ریزی و اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی منطقه سیستان صورت پذیرفته است.

    مواد و روش ها

    جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه الکتره استفاده شد. این روش در میان روش های تصمیم گیری چند معیاره ایی می باشد که قادر به مدل سازی پیچیده در سیستم ها و سیستم های سطح بالا می باشد. در این تحقیق، این روش در طی یک فرآیند 8 مرحله ای انجام شد. همچنین، جامعه آماری نیز شامل 45 نفر از کارشناسان و خبرگان سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان بود، که از طریق پرسشنامه در سال 1401 اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید.

    یافته ها

    نتایج اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی منطقه سیستان نشان می دهد که  عوامل اقتصادی بالاترین اولویت و عوامل محیطی کمترین اولویت را داشتند. همچنین، عوامل موثر بر کارآفرینی و چیرگی به ترتیب رتبه شامل عوامل اقتصادی با تعداد چیرگی 4، آموزشی با تعداد چیرگی 3، روانشناختی با تعداد چیرگی 2، محیطی با تعداد چیرگی 1 و اجتماعی با تعداد چیرگی صفر تعیین شدند.

    نتیجه گیری

    از نتایج به دست آمده می توان برداشت کرد که در اولویت بندی ابعاد و عوامل اثرگذار، عامل اقتصادی دارای بالاترین تاثیر و عامل محیطی کمترین اثر را بر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی سیستان دارد. در حالت کلی می توان نتیجه گرفت که لازمه توسعه اقتصادی در مناطق روستایی سیستان، طرح ها و برنامه های جدید است که این امر همراه با توسعه کارآفرینی و توانمند سازی سیاست های محیطی امکان پذیر می باشد. لذا، عوامل اقتصادی در منطقه مورد مطالعه تاثیر شایان ذکری دارد وبا توجه به اولویت عوامل اقتصادی، فضایی فراهم شود که دریافت وام و تسهیلات ملی برای کشاورزان کارآفرین منطقه تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی و توسعه، برنامه ریزی و اولویت بندی، تصمیم گیری چندشاخصه ELECTRE، منطقه سیستان
  • حمیدرضا طلایی* صفحات 43-56
    مقدمه و هدف

    بر اساس اهداف توسعه پایدار، سیستم اجتماعی-اقتصادی جدیدی پدید آمده است که به اقتصاد اشتراکی معروف است. اقتصاد اشتراکی منابع را بین افراد به اشتراک می گذارد و به کاهش اثرات منفی محیطی و اجتماعی و کاهش هزینه ها کمک می کند. همچنین، بخش کشاورزی در ایران مستعد پایداری منفی است. از این رو، لازم است راهبردهایی جهت ترویج و اجرای اقتصاد اشتراکی در حوزه کشاورزی مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه به دنبال شناسایی و تحلیل موانع اجرای اقتصاد اشتراکی در حوزه کشاورزی در فلات مرکزی ایران است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. نمونه آماری این پژوهش 15 نفر از خبرگان و کشاورزان نمونه حوزه کشاورزی اشتراکی در فلات مرکزی ایران می باشد که بر اساس نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند. در این پژوهش، ابتدا بر اساس مرور ادبیات تحقیق، موانع ایجاد مزارع اشتراکی شناسایی شدند. سپس بر اساس نظر خبرگان، موانع شناسایی شده بومی سازی و درخت تصمیم گیری تشکیل داده شد. در ادامه، ماتریس های مقایسه های زوجی در هر سطح درخت تصمیم گیری تشکیل شده و در نهایت اقدام به رتبه بندی و اولویت بندی موانع با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار اکسپرت چویس گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، موانع پیاده سازی مزارع اشتراکی در فلات مرکزی ایران به‎ترتیب در چهار گروه موانع اقتصادی، موانع اجتماعی، موانع فنی و موانع ذینفعان اولویت بندی شدند. همچنین براساس نتایج، به ترتیب هزینه سرمایه، کمبود مشوق ها، کمبود تمایل به تغییر، فقدان وجود فناوری و کمبود سکوهای ارتباطی مهمترین موانع فرعی پیاده سازی مزارع اشتراکی در فلات مرکزی ایران هستند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش و اولویت بندی موانع اصلی و فرعی پیاده سازی مزارع اشتراکی، موانع اقتصادی و به طور خاص، هزینه سرمایه، مهمترین مانع پیاده سازی موفق مزارع اشتراکی در فلات مرکزی ایران است. از این رو، پیشنهاد می گردد، مدل های درآمدزایی و محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، قبل از شروع فرایند کشاورزی اشتراکی به دقت محاسبه و برآورد شود و برای شرکا تبیین گردید. همچنین، باتوجه به اهمیت مانع کمبود مشوق ها، پیشنهاد می گردد به منظور تروجی فرهنگ کشاورزی اشتراکی و پیاده سازی موفق آن، انگیزه های مادی (مانند حمایت های مالی و ارایه تسهیلات) و انگیزه های معنوی (مانند تقدیر از کسب و کارهای موفق کشاورزی اشتراکی و تقویت انگیزه های اجتماعی) بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اقتصاد اشتراکی، پایداری، تصمیم گیری، کشاورزی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • طاهر عزیزی خالخیلی*، فاطمه رزاقی بورخانی، معصومه خواستی، فاطمه فرهادی صفحات 57-67
    مقدمه و هدف

    توسعه کسب و کار و اشتغال زایی یکی از نیازهای اساسی کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ایران است. یکی از زمینه های که با توجه به بازارهای رو به رشد جهانی و همچنین شرایط اقلیمی و منابع آب و خاک استان مازندران می تواند در زمینه توسعه و اشتغال زایی در مناطق روستایی استان تاثیرگذار بوده و به بهبود شرایط کمک کند، توسعه کشت گیاهان دارویی در مناطق مستعد استان است. این تحقیق با هدف بررسی و تبیین عوامل مرتبط با توسعه کشت گیاهان دارویی در استان مازندران از دیدگاه کارشناسان به منظور بهبود وضعیت اشتغال کشاورزان طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با پارادایم کمی و از نوع توصیفی- همبستگی است و از فن پیمایش برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی دهستان در سطح شهرستان های استان مازندران (434 کارشناس) بودند. حجم نمونه مورد نیاز با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان تعیین شد و از روش نمونه گیری ساده تصادفی برای انتخاب نمونه ها بهره گرفته شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن با کسب نظرات گروهی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تایید گردید. پرسشنامه به صورت آنلاین و همین طور بخشی از آن به صورت چاپ شده برای کارشناسان انتخاب شده ارسال گردید و در نهایت 166 پرسشنامه تکمیل شده جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. برای تعیین میزان نیاز و ضرورت توجه به هر کدام از عوامل مرتبط با توسعه کشت گیاهان دارویی و بهبود وضعیت اشتغال کشاورزان از الگوی نیازسنجی بوریچ استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق از بین عوامل مرتبط با توسعه کشت گیاهان دارویی و بهبود وضعیت اشتغال کشاورزان در بعد آموزش تولیدکنندگان اولویت اول میزان نیاز و ضرورت توجه به هر کدام از این عوامل از دیدگاه کارشناسان ارایه آموزش از طریق ایجاد مزارع الگویی مختص گیاهان دارویی بود. در بعد عوامل نهادی و ساختاری از بین گویه های مورد بررسی اولویت اول میزان نیاز و ضرورت توجه از دیدگاه کارشناسان مربوط به گویه استانداردکردن بسته بندی تولیدات بود و گویه پرداخت تسهیلات مالی اعتباری با سود کم جهت به زیر کشت بردن گیاهان دارویی در مزارع در رتبه دوم جای گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق و در نظرگرفتن این نکته که اغلب کشاورزان استان با سن بالا و سنتی و ریسک گریز هستند ایجاد مزارع الگویی و مشاهده کردن امکان کشت و کار گیاهان دارویی و مزایای آن در شرایط منطقه به وسیله کشاورزان می تواند روی پذیرش و توسعه کشت گیاهان دارویی موثر باشد لذا، پیشنهاد می شود برنامه ریزان و سیاست گذاران سازمان‎های متولی به خصوص جهاد کشاورزی ایجاد مزارع الگویی را در اولویت برنامه های خود قرار دهند. همچنین، ارایه تسهیلات و آموزش لازم به کشاورزان به وسیله نهادهای متولی مثل جهاد کشاورزی یا وزارت صنعت، معدن و تجارت که کشاورزان قادر باشند محصول تولیدی خود را با بسته بندی و ظاهر مناسب به بازارهای داخلی و خارجی عرضه کنند می تواند روی فروش مناسب و درآمدزایی کشاورزان بسیار تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: آموزش کشاورزان، اشتغال کشاورزان، توسعه روستایی، گیاهان دارویی
  • فرج الله فتح الله پور، فواد عشقی*، سلیمان کریمی صفحات 68-80
    مقدمه و هدف

    رشد اقتصادی، هرچند تنها معیار توسعه اقتصادی نمی باشد، ولی اهمیت آن همواره بیش از سایر شاخص های توسعه بوده است. افزایش تولید، بیان دیگری از رشد اقتصادی است. امروزه، بهره وری به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر شرایط اقتصادی کشورها مطرح است. چرا که بهبود بهره وری ضمن افزایش تولید ناخالص داخلی و رقابت پذیری کشورها موجبات افزایش رفاه عمومی را نیز فراهم می کند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثرگذاری و رتبه بندی موانع بهره وری در زیربخش های کشاورزی و صنعت در استان مازندران می باشد.

    مواد و روش ها

     به‎منظور بررسی موانع و آسیب های اثرگذار بر بهره وری در استان مازندران، 65 پرسشنامه توسط خبرگان و مدیران عالی رتبه دستگاه های اجرایی استان مازندران در تابستان 1401 تکمیل گردید. به منظور برآورد نتایج، از روش تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert Choice و جهت بررسی اثر هرکدام از معیارها و زیرمعیارهای مربوطه بر سایر موانع از معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    وزن نرمال شده به دست آمده از نتایج تحلیل سلسله مراتبی برای معیارهای موانع محیطی، موانع سازمانی و موانع فردی به‎ ترتیب، 1/00، 0/966 و 0/983 می باشد که بیشترین وزن مربوط به معیار موانع محیطی و کمترین وزن مربوط موانع سازمانی است. نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی نشان داد که فرضیه موانع محیطی بر موانع فردی موثر است و فرضیه موانع سازمانی بر موانع محیطی تاثیر دارد، معنی دار است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که پایین بودن مهارت های رهبری مدیران از زیرمعیارهای موانع فردی، فقدان سیستم مناسب ارزیابی عملکرد از زیرمعیارهای موانع سازمانی و اطلاعات ناقص عملکرد از زیرمعیارهای موانع محیطی، بالاترین اهمیت را در میان سایر زیرمعیارها دارند و از مهم ترین موانع و آسیب های اثرگذار بر بهره وری در استان مازندران می باشد. به‎طور کلی، بر طبق نتایج به دست آمده موانع محیطی از میان سه معیار مطرح شده، بالاترین اهمیت را از دیدگاه مقامات عالی رتبه سازمان های استان مازندران دارد؛ همین طور، براساس نتایج معادلات ساختاری، موانع محیطی بر موانع فردی و موانع سازمانی بر موانع محیطی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: استان مازندران، برنامه عملیاتی، تحلیل سلسله مراتبی، موانع سازمانی، معادلات ساختاری
  • فاطمه شفیعی*، امید جمشیدی صفحات 81-93
    مقدمه و هدف

    امروزه اقتصاد دانش بنیان تبدیل به موضوعی راهبردی و مهم در اقتصاد جوامع گوناگون و حوزه های مختلف از جمله کشاورزی شده است و دانش بنیان و فناورکردن کشاورزی به‎عنوان تامین کننده امنیت غذایی کشور حایز اهمیت است. در این بین شرکت های فناور و دانش بنیان به‎طور اعم و شرکت های دانش بنیان کشاورزی به‎طور اخص از جمله موسسه هایی هستند که به‎عنوان کارخانه تبدیل دانش به کالا/ خدمت فعالیت می کنند. با آنکه شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی عامل ایجاد اقتصاد دانشی پایدار و توسعه دانش بومی در بسیاری از کشورها هستند، اما این شرکت ها در ایران از لحاظ کمی و کیفی و در مسیر رشد و توسعه خود با چالش های و مشکلاتی مواجه هستند. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی چالش های شرکت ها، واحدها و هسته های فناور و دانش بنیان کشاورزی استان مازندران بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از راهبرد استقرایی، داده های کیفی و تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق را بنیان گذاران یا مدیران شرکت ها، واحدها و هسته های فناور و دانش بنیان کشاورزی مستقر در پارک علم و فناوری مازندران و مراکز رشد آن و مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری تشکیل دادند. به‎منظور جمع آوری داده ها با 20 نفر از آنها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند انجام شد و نمونه های آماری به طور هدفمند و به روش گلوله برفی انتخاب شدند و تا رسیدن به نقطه اشباع نظری ادامه یافتند. سپس با کمک نرم افزارATLAS. ti7.5  تحلیل و بررسی شدند. برای اعتبارسنجی تحلیل مضمون‏ها نیز از روش بررسی همکارانه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل151 مضمون پایه بود که با دسته بندی این مضامین و تلخیص آنها به اصول مجردتر مضامین سازمان دهنده حاصل شدند. سپس با نرم افزار ATLAS.ti7.5 ارتباط و نحوه اتصال مضامین ترسیم شد. مضامین اصلی در این تحقیق چالش های مرحله پیدایش ایده و تدوین طرح کسب وکار (S1)، چالش های مرحله تاسیس شرکت و استقرار در مرکز رشد یا پارک علم و فناوری (S2)، چالش های مرحله تحقیق و توسعه و تولید نمونه محصول (S3)، چالش های مرحله بازاریابی و معرفی محصول و شرکت (S4)، چالش های مرحله فروش و تثبیت بازار (S5)، چالش های مرحله توسعه بازارهای جدید (S6) و چالش های مرحله باقی ماندن در بازار و رقابت با سایرین (S7) بودند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که سیاست ها و برنامه ریزی ها قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان به دقت مورد بررسی و واکاوی قرار گیرند؛ به‎طوری که با این زیست بوم های فناورانه و نوآورانه مطابقت بیشتری یابند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحلیل مضمون، فناوری، کشاورزی، نوآوری
  • فاطمه حسابی*، اسماعیل جعفرپناه، عباس کارشناس، محمدحسن احمدزاده صفحات 94-108
    مقدمه و هدف

    بخش کشاورزی به عنوان یکی از ظرفیت های بالقوه و مهم می تواند در فرآیند توسعه اقتصادی کشور نقش بی بدیلی ایفا کند. به کارگیری فناوری در این حوزه نقش بسیار مهمی در افزایش تولید، ارتقای بهره وری و دستیابی به بازارهای جهانی ایفا می کند. پیشرفت در فناوری های نوظهور موجب تغییر پارادایم در حوزه کشاورزی شده است. در حال حاضر، این انقلاب که بر پایه فناوری های دیجیتال است به عنوان راه حلی برای تحول در حوزه کشاورزی به روشی انعطاف پذیر و پایدار در نظر گرفته می شود. هدف این پژوهش، بررسی روندهای فناورانه و کارکرد آن ها در زنجیره کشاورزی جهت گذار موفقیت آمیز به سمت کشاورزی هوشمند است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و با استفاده از روش مرور نظام مند به تحلیل پژوهش های انجام شده در حوزه کشاورزی می پردازد. جامعه آماری این پژوهش تمامی مقالاتی که به زبان انگلیسی در حوزه موضوعی کشاورزی هوشمند در بازه زمانی 2011-2022 و در پایگاه WoS و Scopus  به چاپ رسیدند، است. 3257 مقاله در مرحله اول شناسایی و برای تحلیل علم سنجی وارد نرم افزار Vosviewer (1.16.09) شد. سپس با استفاده از سوال پژوهش و رویکرد پریسما 33 مقاله برای مطالعه تمام متن در بخش کیفی پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    در بخش تحلیل استنادی اسناد با استفاده از نقشه های دانشی، روند رشد مقالات علمی این حوزه، تعیین مجلات، مراکز تحقیقاتی و کشورهای فعال، تعیین نویسندگان با بیشترین مقالات، شناسایی شبکه های علمی و ارزیابی میزان مرجعیت آن ها شناسایی شد. در بخش کیفی نیز مطالعه پژوهش ها، اینترنت اشیاء را به عنوان مهم ترین حوزه فناورانه در بخش کشاورزی نشان می دهد. فناوری های هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، کلان داده، زنجیره بلوکی، شبکه حسگرهای بی سیم، سنجش از راه دور، حسگرها، رایانش در ابر، مه و لبه، شبکه گسترده کم مصرف به عنوان فناوری های همگرا، شناسایی و در چهار دسته جمع آوری داده ها، محاسبات و ارتباطات، امنیت و یکپارچگی داده ها و پیش بینی و یادگیری طبقه بندی شدند. انتظار می رود، دانش خلق شده به عنوان مبنایی مهم برای مدیران و سیاست گذاران در جهت اثرگذاری مطلوب بر استراتژی ها، سیاست ها و برنامه های توسعه ای حوزه کشاورزی قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به روندهای شناسایی شده، دولت با اتخاذ اقدامات و ایجاد بسترهای مناسب نظیر توسعه زیرساخت های فنی، زیرساخت انسانی، حمایت از تحقیقات و توسعه، تشویق به کشاورزی هوشمند، حمایت مالی و توسعه بازارهای تضمینی می تواند به توسعه کشاورزی هوشمند و افزایش بهره وری این حوزه کمک کند و در نهایت به توسعه پایدار و افزایش توانمندی های کشور منجر شود.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، کشاورزی هوشمند، کشاورزی دیجیتال، هوشمندسازی
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی* صفحات 109-119
    مقدمه و هدف

    کسب شایستگی های کارآفرینانه توسط دانش آموختگان آموزش عالی، موجب افزایش مشارکت آنها در زمینه توسعه اقتصادی و بهبود سطح رفاه زندگی اجتماعی آنان خواهد شد. لذا، تربیت دانش آموختگان کارآفرین از جمله اهداف اساسی نظام آموزش عالی کشور است. در بین دروس مختلف، دروس عملی فرصتی برای مهارت زایی و مجهزساختن دانش آموختگان به شایستگی های کارآفرینانه هستند. دروس عملی می توانند با ترکیب دانش نظری و دانش تجربی، تفکرهای انتقادی و یادگیری به شیوه حل مساله را فراهم سازند. لذا، تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش دروس عملی در بهبود شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    رویکرد کلی تحقیق، کمی و توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد و سال آخر دوره کارشناسی هستند (1611 نفر) که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 310 نفر از آنها به عنوان نمونه، انتخاب شدند. روایی پرسشنامه از طریق اعضای هیات علمی دانشگاه و بررسی شاخص روایی محتوایی (CVI) و نسبت روایی محتوایی (CVR) بررسی شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که به اعتقاد اکثر دانشجویان مورد مطالعه، دروس عملی تاثیری در حد متوسط را در بهبود شاخص های شایستگی های کارآفرینانه آنها دارند. شایستگی های فردی و ارتباطی بیشترین میانگین و شایستگی های فنی- تخصصی کمترین جایگاه را در بین انواع شایستگی ها کسب کردند. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که سطح تحصیلات بر شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان موثر است و دانشجویان دکتری، میانگین شایستگی بیشتری را به دست آوردند. در بین دروس مختلف عملی، درس کارآموزی بیشترین تاثیر را در بهبود شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان داشت.

    نتیجه گیری

    شایستگی کارآفرینانه دانشجویان دکتری بیشتر بوده و اعتقاد آن ها نسبت به تاثیر دروس عملی در بهبود شایستگی های کارآفرینانه بیشتر است. در نتیجه، هرچند تاثیر دروس عملی بر بهبود شایستگی های کارآفرینانه متوسط است اما با افزایش سطح سواد دانشجویان این دیدگاه تقویت شده است. درس کارآموزی به دلیل قرارگرفتن در شرایط ملموس و عینی، بیشترین تاثیر را در بهبود شایستگی های کارآفرینانه داشته است. با توجه به یافته های تحقیق پیشنهادهایی جهت ارتقای تاثیر دروس عملی بر بهبود شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان ارایه شد.

    کلیدواژگان: دروس عملی، شایستگی فنی، شایستگی کارآفرینانه، کارآفرینی دانش آموختگان
  • مجتبی اشرفی سلطان احمدی، یزدان شیرمحمدی*، محمدتقی امینی، مهدی حدادزاده صفحات 120-137
    مقدمه و هدف

    کارآفرینی بخش حیاتی هر جامعه و نیروی محرکه ای برای اشتغال، رشد و رقابت بیشتر است و بنا به دلایل مختلف مانند کمک به توسعه اقتصادی کشورها، ایجاد نوآوری در بازار و ارایه فرصت‎های شغلی جدید، در هر برنامه راهبردی از اولویت بالایی برخوردار و به طور ویژه ای مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار گرفته است. هدف از تحقیق حاضر ارایه الگوی کارآفرینی راهبردی در صنعت گردشگری کشاورزی است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق آمیخته یا ترکیبی از روش کیفی و کمی است. در بخش کیفی داده ها با استفاده از نظرات 16 نفر از خبرگان دانشگاهی، مدیران و کارشناسان گردشگری و کارآفرینی با مصاحبه نیمه ساختاریافته، با رویکرد نظریه داده بنیاد جمع‎آوری گردید. همچنین، در این پژوهش نمونه‎گیری به‎روش نظری و هدفمند صورت گرفت. جامعه آماری در بخش کمی صاحبان کسب و کارها و فعالان حوزه صنعت گردشگری در استان آذربایجان غربی بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جوامع نامعلوم به تعداد 400 نفر به‎صورت تصادفی انتخاب شد. روش گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه‎ای و میدانی بوده است و ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. برای آمار توصیفی و کشف ساختار از تحلیل عاملی اکتشافی از نرم‎افزار SPSS 25 و به‎منظور برازش مدل و ارتباط بین متغیرها و آزمون روابط بین متغیرهای تحقیق، برای تعیین روایی همگرا و واگرای سازه از تحلیل عاملی تاییدی و پایایی ترکیبی (CR) از روش معادلات ساختاری، از نرم‎افزار Smart pLs نسخه 4 استفاده شد.

    یافته ها

    مدل نهایی از مقوله شرایط علی (متنوع ساختن اقتصاد روستایی و کشاورزی، تمایل به کارآفرینی گردشگری کشاورزی و رقابت‎پذیری کسب‎و‎کارهای مقیاس کوچک)، مقوله زمینه‎ ای (زیرساخت های فیزیکی و محیطی کسب‎و‎کار گردشگری، سیاست‎ها و حمایت‎های نهادی، اعتماد به نفس و ریسک‎پذیری و عوامل اجتماعی - فرهنگی)، شرایط مداخله گر (ابتکارات کشاورزان یا صاحبان مزارع، اثرات انگیزشی و آموزش‎های لازم)، و الگوی کارآفرینی راهبردی در صنعت گردشگری کشاورزی (شبکه‎ سازی و استفاده از روابط، مدیریت و سازماندهی و حمایت‎های عمومی) تشکیل شده که منجر به پیامدهایی می‎شود که عبارتند از: شکوفایی فرصت کاری؛ رشد درآمد و بهره وری؛ رونق و توسعه کارآفرینی گردشگری؛ و توسعه اجتماعی و فرهنگی.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که گردشگری کشاورزی با رویکرد کارآفرینی راهبردی منجر به دستاورد یا پیامدهای مانند شکوفایی فرصت کاری، رشد درآمد و بهره‎وری، رونق و توسعه کارآفرینی گردشگری و توسعه اجتماعی و فرهنگی می‎شود که توسعه آن برای توسعه پایدار کشور و به ‎دنبال آن توسعه اقتصادی کشور امری مهم و اجتناب‎ناپذیر است که در صورت اجرای درست راهبردهایی مانند شبکه‎سازی و استفاده از روابط، مدیریت و سازماندهی و حمایت‎های عمومی دستیابی به پیامدهای آن امکان پذیر است، ضمن اینکه عوامل اجتماعی و فرهنگی موثرترین عامل، اثرات انگیزشی مداخله ترین عامل و حمایت های عمومی با اهمیت‎ترین راهبرد در مدل کارآفرینی راهبردی در صنعت گردشگری کشاورزی می‎باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی راهبردی، کشاورزی، گردشگری، مدل گردشگری
  • سارا علیپور، یوسف پاشازاده* صفحات 138-150
    مقدمه و هدف

    پژوهش های موجود بیانگر آن است که عوامل متعددی در توسعه عملکرد نوآورانه و کارآفرینانه بخش کشاورزی موثرند که باید همواره مورد توجه جدی قرار گیرند. از این رو، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر استراتژی نوآوری باز و امکان گرایی بر عملکرد نوآورانه با نقش میانجی فرصت های کارآفرینی در استارت آپ های بخش کشاورزی کشور پرداخته است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش روش تحقیق از نظر نحوه اجرا از نوع پیمایشی و همجنین از جهت هدف تحقیق از نوع کاربردی می باشد. داده های میدانی تحقیق با استفاده از پرسشنامه استاندارد مرکب جمع آوری شد. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران و کارشناسان 200 استارت آپ فعال در بخش کشاورزی کشور بود که با توجه به عدم امکان دسترسی به تمامی آنها، مدیران و کارشناسان 40 استارت آپ از 12 استان کشور که اختصاصی در زمینه تولید یا تجارت محصولات و خدمات کشاورزی و روستایی مشغول عملیات و فعالیت بودند، به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. تعداد مشارکت کنندگان در تحقیق 160 مدیر و کارشناس در استارت  آپ های در دسترس بودند که در نهایت 120 پرسشنامه کامل از آنها جمع آوری گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که نوآوری باز بر امکان گرایی تاثیر مثبت و معنی داری دارد و ضریب اثرگذاری آن برابر با 0/350 بود. همچنین، یافته ها نشان دهنده این است که استراتژی نوآوری باز بر عملکرد نوآورانه تاثیر مثبت و معنی داری داشته و ضریب اثرگذاری آن برابر با مقدار  0/376 به دست آمد. یافته ها بیانگر این هستند که امکان گرایی بر عملکرد نوآورانه تاثیر مثبت و معنی داری نداشته؛ اما تاثیر نوآوری باز و امکان گرایی بر فرصت های کارآفرینی و تاثیر فرصت های کارآفرینی بر عملکرد نوآورانه در تجزیه و تحلیل داده های تحقیق، مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، مدل مفهومی تحقیق تایید شد و مشخص گردید که در راستای ارتقای عملکرد نوآورانه در استارت آپ های بخش کشاورزی توجه به امکان گرایی و انتخاب استراتژی مناسب نوآوری باز موضوعی ضروری و با اهمیت است. همچنین، بایستی نقش میانجی گر متغیر فرصت های کارآفرینانه را نیز در این زمینه و در تدوین سیاست های نوآورانه استارت آپ ها، مد نظر قرار داد. از چالش های مهمی که در سالیان اخیر در بخش کشاورزی مورد توجه بوده عبارتند از: آب، واسطه گری و دلالی در تامین و عرضه محصولات کشاورزی، کمبود شدید داده های سالم و پردازش آنها، سلامت غذا، ضایعات محصولات کشاورزی، کمبود آگاهی و دانش بهره برداران کشاورزی، کمبود و یا نبود سرمایه و منابع مالی مناسب و موارد دیگر؛ که لازم است استارت آپ های بخش کشاورزی در راستای حل و مدیریت آنها به نوآوری بر مبنای تفکر امکان گرا و فرصت های کارآفرینانه روی آورند.

    کلیدواژگان: استراتژی نوآوری باز، امکان گرایی، عملکرد نوآورانه، فرصت های کارآفرینانه، کارآفرینی
  • یزدان شیرمحمدی* صفحات 151-165
    مقدمه و هدف

    گردشگری کشاورزی یکی از پرطرفدارترین بخش های صنعت گردشگری بوده و به یکی از متغیرهای مهم برای توسعه روستایی تبدیل شده است. رفت وآمد گردشگران به مناطق روستایی و کشاورزی به توسعه اقتصادی و توسعه فضایی کارآفرینی کمک می کند. در دنیای معاصر، شیوه های ارتباطی و سبک زندگی گردشگران، کشاورزی را متحول کرده است. از سوی دیگر، اعتماد به برند مناطق روستایی به عنوان یک جزء حیاتی از کسب وکار گردشگری کشاورزی تعریف شده است، در این پژوهش شیوه تعامل با روستاهای هدف، قصد سفر به مناطق دارای برند کشاورزی، توسعه کارآفرینی در کشاورزی روستایی و اعتماد به برندهای مناطق گردشگری کشاورزی در قالب یک مدل مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف جزو تحقیقات کاربردی و از نظر روش گرد آوری داده ها از نوع دسته بندی می باشد. جامعه آماری این پژوهش گردشگران روستاهای هدف گردشگری کشاورزی استان خوزستان و روش نمونه گیری در دسترس می باشد. روایی صوری با استفاده از نظر خبرگان پژوهش و روایی سازه پرسش نامه با استفاده از تحلیل عاملی و نیز پایایی متغیرهای پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد حس توده ادراک شده با ضریب مسیر 26 درصد بر شیوه تعامل با برند روستاهای گردشگری اثر مثبت و معنی داری دارد. همچنین، خودشناسی یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر شیوه تعامل با برند روستای گردشگری با ضریب مسیر 36 درصد بر شیوه تعامل با برند روستاهای گردشگری است. شیوه تعامل با روستایی بیشترین اثر را با ضریب مسیر 90 درصد بر قصد سفر به مقاصد روستایی دارد. همچنین، هم ذات پنداری نیز با ضریب مسیر 60 درصد بر شیوه تعامل با روستایی اثر مثبت و معنی داری دارد. قصد سفر گردشگران به روستاهای هدف گردشگری استان خوزستان با ضریب مسیر 88 درصد بر توسعه کارآفرینی کشاورزی اثر مثبت و معنی-داری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حاکی از این است که در توسعه کارآفرینی کشاورزی روستایی بایستی ویژگی های اجتماعی و روانی گردشگران مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اعتماد به برند مناطق گردشگری کشاورزی و قصد سفر به مناطق برند کشاورزی تحت تاثیر شیوه تعامل با برند مقصد قرار می گیرد. از طرف دیگر، برند روستاهای هدف گردشگری تحت تاثیر رضایت اجتماعی و روانی گردشگران است و این متغیرها در نهایت می توانند زمینه توسعه گردشگری روستایی را در منطقه مورد مطالعه فراهم آورد. تصور ذهنی گردشگران نیز بر شیوه های تعامل با برند مناطق کشاورزی استان خوزستان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. نتایج حاصل بیانگر آن است که رسانه های اجتماعی شیوه های ارتباطی با گردشگران را تغییر داده است و در این راستا باید در تبلیغات برند مناطق روستایی به ارزش های مصرف کنندگان نیازها و باورهای مشترک گردشگران توجه شود و متغیرهای مانند حس توده ادراک شده، خودشناسی، شیوه تعامل با روستایی، هم ذات پنداری به ‎طور ویژه ای موردتوجه واقع شود.

    کلیدواژگان: برند مقصد، کارآفرینی، کشاورزی، گردشگری، هم ذات پنداری
|
  • Zahra Ghasemi, AliAsghar Mirakzadeh* Pages 1-13
    Introduction and Objective

    Livelihood diversity with emphasis on the off-farm activities and expansion of employment opportunities for different active groups in rural communities has been a successful approach in rural development. Disability is a reality that human societies should accept and consciously manage and plan for it, especially in high-risk rural environments where it occurs more often. Disability increases the burden on communities and the cost of living for rural households. This pressure is doubled when disabled people who are able to work and create value are deprived of getting a suitable job and opportunities to participate in the economic cycle are not provided for them. In the research conducted in the field of entrepreneurship, the entrepreneurship of certain groups in rural communities has received less attention from researchers and managers of rural development projects. The rural disabled people of Kermanshah province constitute a significant part of the unemployed in the province, and only four percent of disabled people in the province are employed. Dealing with the entrepreneurship category of disabled people has multiple functions in economic, social and political dimensions. The aim of present research is identifying the factors affecting the entrepreneurship of rural disabled people in Kozran district in Kermanshah Township.

    Material and Methods

    The general approach of research was mixed qual-quan method and data collection method was semi-structured interview. The participants in the qualitative part were 21 rural disabled people from Kozran district and 15 managers and experts of the welfare organization in Kermanshah province. The samples were selected using the purposeful sampling method and based on the rule of data saturation. The data of the qualitative section analyzed by the grounded theory coding method and using Maxqda software. At this stage, the validity and reliability of the research was investigated using four related concepts, including the concepts of credibility, transferability, verifiability, and reliability. The used method in the quantitative part was descriptive method of correlation. The statistical sample of this part was 130 rural disabled people with employability in Kozran sector. The research instrument was a researcher-made questionnaire. Convergent validity (mean variance extracted) and divergent validity (Fornell and Larcker criteria) approaches used to check the validity and reliability of the questionaire. SPSS22 software was used in quantitative data analysis. In order to investigate the relationships between the researched structures, the method of structural equation modeling with partial least squares approach was used in the SmartPLS version 3 software.

    Results

    As a result of the research data analysis, 58 concepts related to the factors affecting the entrepreneurship of rural disabled people were identified. These concepts are in the form of 15 structures and 4 main categories. Thise categories consisted of 1) the entrepreneurial competencies of rural disabled people include: commitment competence, learning competence, communication competence, and strategic competence. 2) Individual factors include utility and social identity; sense of altruism; entrepreneurial awareness and entrepreneurial personality traits. 3) Contextual factors include perceived local support; turbulences and limitations; perceived support from the family and human capital and 3) structural factors includes infrastructural-environmental factors; administrative bureaucracy and measures of the welfare organization. Also, 27 concepts related to entrepreneurship development strategies of rural disabled people were identified, in the form of five educational-empowerment strategies; cultivation and change of public attitude towards entrepreneurship of disabled people; support and material-spiritual support; diversification of the field of employment and branding of disabled products and improvement of the quality and quantity of human resources were categorized. The results showed that learning competence, human capital, turbulences and limitations, perceived support from the family and commitment competence are the most important factors affecting the entrepreneurship of rural disabled people. The findings of the quantitative model indicated learning competence with a beta value of β=0.811; human capital with a beta value of β=0.679; And turbulences and restrictions with a beta value of β=0.672 respectively have the greatest impact on the entrepreneurship of rural disabled people had the greatest impact on the entrepreneurship respectively of rural disabled people among the 15 identified factors.

    Conclusion

    Entrepreneurship of rural disabled people as a forgotten dimension of rural employment can be effective in realizing integrated rural development. In order to achieve this goal, it is necessary to pay attention to factors that facilitate the process of spontaneous employment of employable rural disabled people. This research was conducted in a mixed manner in line with this goal, and the results showed that rural disabled people and related experts have pointed out the lag of the atmosphere of rural entrepreneurship and the need to address it. Creating the basis for employment and using the talents of rural disabled people firstly requires the authorities and the rural community to believe in the possibility of employment for disabled people. Secondly, it requires finding talents and empowering the disabled, and finally, it requires the three basic dimensions of this pyramid, namely the family, officials and the disabled, to play a role and take responsibility. In this regard, reforms and institutional development of the employment of rural disabled people are the basis for the successful performance of these three dimensions. Therefore, it is suggested to update and facilitate regional laws and circulars to support the investors of the ideas of rural disabled people with a supportive approach. It is suggested to provide self-employment for rural disabled people by identifying and concluding contracts with related and potential sectors, and in case of using the potentials of disabled people in private sectors, tax exemptions, low interest facilities and subsidies for energy carriers for employers should be considered. In addition, networking and introducing the capabilities of rural disabled people in supply networks and the value chain of agricultural and rural products can be effective in developing the employment of rural disabled people.

    Keywords: Entrepreneurship, Empowerment, Employment, Kozaran district, Unemployment, Rural development, Rural disabled people
  • Davood Shafiepour, Farshid Aslani, Akbar Bahmani* Pages 14-28
    Introduction and Objective

    Researchers believe that if the world's population and economy continue to grow at the current rate, the use of the earth's natural resources will exceed its capacity, and this will raise issues related to environmental protection, which is called sustainable development. Sustainable development is development that meets current needs without jeopardizing the ability of future generations to meet their own needs. Also, in a more precise sense, the strategy of sustainable development means establishing harmony between humans and between humans and nature, and it means that sustainability requires social societies to manage the environmental perspective along with the economic perspective in the progress of development and performance improvement. In addition, the serious environmental problems caused by the rapid economic development have caused them to pay more attention to the sustainable performance of companies, as well as the increasing concern about the excessive consumption of resources, environmental destruction and social inequalities, the need to achieve a sustainable economy and society. In order to achieve sustainable performance in today's turbulent and dynamic industrial environment, companies must always pay attention to the environment so that they can reduce the environmental impacts in the best way, which in addition to solving the environmental concerns of customers, reduce costs. Also manage in such a way that the price of their produced goods and services is competitive. Since sustainable development was proposed as a broad social goal focusing on the necessity of integrating and pursuing human well-being along with stopping environmental destruction. In this way, some entrepreneurs have sought to achieve sustainable development goals with the aim of integrating social and environmental goals in business. Due to the values and motivations that create these types of activities, they are often called sustainable entrepreneurship. Considering the stated contents, in this research, while addressing the effect of green entrepreneurial orientation and dynamic capabilities in agricultural and food industry cooperative companies of Mazandaran province on the performance of green innovation, the effect of this orientation on the success of these cooperative companies to achieve sustainable performance and improvement was investigated.

    Material and Methods

    The research method is based on the applied research goal and in terms of the descriptive-causal data collection method, it is a survey type and in terms of time, it is a cross-sectional type. The statistical population under investigation included 1300 members of agricultural production cooperatives in Mazandaran province, according to the Karjesi-Morgan table, 297 questionnaires were distributed among the members of agricultural production cooperatives in Mazandaran province by cluster sampling method, by cooperative. 250 questionnaires collected (84% response rate), which it was the basis of the present study. The data collection tool was a questionnaire.

    Results

    The research results showed that green entrepreneurial orientation has a direct, positive and significant effect on sustainable business performance (t=5.942 and β=0.266) and green innovation performance (t=6.074 and β=0.290). Green dynamic capabilities have a direct, positive and significant effect on sustainable business performance (t=7.732 and β=0.338) and green innovation performance (t=8.249 and β=0.390). Also, green innovation performance has a direct, positive and significant effect on sustainable business performance (t=8.672 and β=0.427). Finally, the relationship between green entrepreneurial orientation and sustainable business performance with the mediating effect of green innovation performance is positive and significant (t=4.680 and β=0.124). In addition, the VAF statistic is equal to 0.318. This means that 31.8 percent of the total effect of green entrepreneurial orientation on sustainable business performance is explained through the mediating variable of green innovation performance. In addition, the relationship between green dynamic capabilities and sustainable business performance with the mediating effect of green innovation performance is positive and significant (t=5.781 and β=0.167). Also, the VAF statistic is equal to 0.329. This means that 32.9% of the total effect of green dynamic capabilities on sustainable business performance is explained through the mediating variable of green innovation performance.

    Conclusion

    The purpose of this research is to determine the effect of green entrepreneurial orientation and green dynamic capabilities on the sustainable business performance, considering the mediating role of green innovation performance among agricultural cooperative companies in Mazandaran province. Green entrepreneurial orientation means focusing on the activities thatto creating economic value, improve and preserve the environment and reduce it, s negative effects. To achieve this goal, it is necessary for companies to use green entrepreneurial methods and develop appropriate training programs to train their employees and colleagues in this field. Therefore, it is suggested to the managers of agricultural cooperative companies in Mazandaran province to create an opportunity for members of agricultural cooperative companies to learn new methods and improve business performance by holding training courses in the field of green entrepreneurship and sustainable management. Also, by providing financial support to agricultural cooperative companies, guide them towards green entrepreneurial strategies. This financial support can include granting facilities or paying awards to companies that have excelled in the field of green and sustainable entrepreneurship. Green entrepreneurial orientation means focusing on creating business opportunities in the fields of environmental protection, sustainable use of natural resources, reducing environmental impacts, and providing innovative solutions to environmental problems.

    Keywords: Green entrepreneurial orientation, Green dynamic capabilities, Green innovation performance, Sustainable business performance
  • Ali Sardar Shahraki*, Mohim Tash Pages 29-42
    Introduction and Objectives

    Entrepreneurship is one of the effective factors in agricultural development, because it is able to play an effective role in improving the economic and livelihood situation of villages by creating new opportunities for employment and earning, evaluating the level of entrepreneurship and trying to develop and strengthen it. The process of development through providing its basic grounds is of particular importance. Since the Sistan region suffers from the inappropriate temporal and spatial distribution of water and faced with population growth, expansion of urbanization, and the development of agricultural and industrial sectors, the increase in water demand in this region is inevitable and water resources management is necessary to prevent. It is necessary to face the water crisis and possible tensions. Considering the existing capabilities of agriculture in the Sistan region, it is necessary to prioritize the factors affecting the development of entrepreneurship in the Sistan region to improve the economic status of the people in the region, and to pay special attention to economic activities in the form of agricultural entrepreneurship in the region. This study has been carried out with the aim of planning and prioritizing factors affecting the development of entrepreneurship in Sistan region.

    Materials and methods

    Electra's multi-index decision making technique was used to analyze the data. This method is one of the multi-criteria decision-making methods that is capable of complex modeling in high-level systems. In this research, this method has been carried out in an 8-step process. Also, the statistical population included 45 experts from the Sistan region Agricultural Jihad Organization, and the required information was collected through a questionnaire in 2022.

    Results

    The results of the prioritization of factors affecting the development of entrepreneurship in Sistan region showed that economic factors had the highest priority and environmental factors had the lowest priority. In this way, the factors affecting entrepreneurship and mastery, in order of rank, include economic factors with a mastery number of 4, educational with a mastery number of 3, psychological with a mastery number of 2, environment with a mastery number of 1, and social with a mastery number of zero.

    Conclusion

    The obtained results can be concluded that in prioritizing the dimensions and influencing factors, the economic factor has the highest effect and the environmental factor has the least effect on the development of agricultural entrepreneurship in the rural areas of Sistan. In general, it can be concluded that new plans and programs are necessary for economic development in the rural areas of Sistan, which is possible with the development of entrepreneurship and the empowerment of environmental policies. Therefore, the economic factors in the studied area have a noteworthy effect, according to the priority of the economic factors, an environment should be provided to facilitate the receipt of loans and national facilities for entrepreneurial farmers in the area.

    Keywords: Agricultural entrepreneurship, development, Planning, prioritization, Multi-criteria decision-making, ELECTRE, Sistan region
  • Hamidreza Talaie* Pages 43-56
    Introduction and Objectives

    Based on the goals of sustainable development, a new socio-economic system has emerged, which is known as the shared economy. A shared economy shares resources among people and helps to reduce negative environmental and social effects and costs. Also, the agricultural sector in Iran is prone to negative stability. Therefore, it is necessary to consider strategies to promote and implement the shared economy in the field of agriculture. This study aims to identify the barriers of implementation a shared economy in agriculture in the central plateau of Iran.

    Material and Methods

    This research method is descriptive-survey and is practical in terms of purpose. The statistical sample of this research is 15 experts and farmers in the shared farming fields in the central plateau of Iran, who were selected based on judgmental sampling. In this research, based on the review of the research literature, the barriers to establishing shared farms were identified. Then, based on the opinion of the experts, the identified barriers are localized and a decision tree was formed. Next, the matrices of pairwise comparisons were formed at each level of the decision tree. Finally, the barriers were ranked and prioritized based on Analytic Hierarchy Process (AHP) method using Expert Choice version 11 software.

    Results

    Based on the results of the research, the barriers to the implementation of shared farms in the central plateau of Iran were prioritized into four groups economic, social, technical, and stakeholders' barriers. Also, based on the results, in order, capital cost, lack of incentives, lack of willingness to change, lack of technology, and lack of communication platforms are identified as the most important sub-barriers to the implementation of shared farms in the central plateau of Iran.

    Conclusions

    Based on the results of the research and prioritization of the main and sub-main barriers to the implementation of shared farms, economic barriers and in particular, the capital cost, is the most important barriers to the successful implementation of shared farms in the central plateau of Iran. Therefore, it is suggested that the revenue model and the calculation of ROI are carefully calculated and estimated before the start of the shared farming process and explained to the partners. Also, considering the importance of the lack of incentives as a barrier, it is suggested that in order to promote the culture of shared farming and its successful implementation, material incentives (such as financial support and provision of facilities) and spiritual incentives (such as Appreciation of successful shared farming businesses and social incentives) should be more considered.

    Keywords: Agriculture, Analytic Hierarchy Process (AHP), Decision-making, Shared economy, Sustainability
  • Taher Azizi-Khalkheili*, Fatemeh Razzaghi Borkhani, Masoumeh Khasti, Fatemeh Farhadi Pages 57-67
    Introduction and Objective

    Business development and job creation is one of the basic needs of developing countries including Iran. Considering the growing world markets as well as the climatic and resources conditions of the Mazandaran province, the development of medicinal plant cultivation in the appropriate areas of the province can be effective in the field of development and job creation in the rural areas of the province and help to improve the conditions. This research was designed and implemented with the aim of explaining the factors related to the development of medicinal plant cultivation in Mazandaran province from the experts’ perspective in order to improve the employment status of farmers.

    Material and Methods

    This research is with a quantitative paradigm and descriptive-correlation type, and a survey technique was used to collect data. The statistical population of this research included all the experts of agricultural Jihad centers in Mazandaran province (434 experts). The required sample size was determined using the Krejcie and Morgan sampling table, and the simple random sampling method was used to select the samples. The data collection tool was a questionnaire, its validity was confirmed by a group of experts in agricultural extension and education. The questionnaire was sent online as well as a part of it in printed form to the selected experts and finally 166 completed questionnaires were collected and analyzed. To determine the level of need and necessity of paying attention to each of the factors related to the development of medicinal plant cultivation and improving the employment status of farmers, Borich's needs assessment model was used.

    Results

    Based on the results of the research, among the factors related to the development of medicinal plant cultivation and the improvement of the employment status of farmers, in the dimension of producers’ training, the first priority of need and necessity to pay attention from the perspective of the experts was providing training through the creation of model farms for medicinal plants.In the dimension of institutional and structural factors, among the examined subjects, the first priority of need and necessity of attention was the subject of standardization of product packaging and the subject of paying credit facilities with low interest to cultivate medicinal plants in farms took second place.

    Conclusion

    According to the results of the research and taking into account the fact that most of the farmers of the province are old and traditional and risk-averse, creating model farms and observing the possibility of cultivating medicinal plants and its benefits in the conditions of the region by farmers can lead to acceptance and development of medicinal plants cultivation, therefore, it is suggested that the planners and policy makers of the responsible organizations, especially the agricultural jihad organization, should prioritize the creation of model farms in their plans. Also, providing the necessary facilities and training to farmers by responsible organizations such as Agricultural Jihad or the Ministry of Industry, Mine and Trade, so that farmers are able to sell their products with proper packaging and appearance to the domestic and foreign markets, can lead to proper sales and income generation for farmers.

    Keywords: Employment of farmers, Medicinal plants, Rural development, Training of farmers
  • Farajollah Fathollahpour Kami, Foad Eshghi*, Soleyman Karimi Pages 68-80
    Introduction and objectives

    Although economic growth is not the only criterion of economic development, its importance has always been more than other indicators of development. Increasing production is another expression of economic growth. Today, productivity is considered as one of the influencing factors on the economic conditions of countries. Because improving productivity while increasing the gross domestic product and competitiveness of countries also increases public welfare. The aim of this study is to examine the effectiveness and ranking of productivity barriers in the agricultural and industrial sub-sectors in Mazandaran Province.

    Material and Methods:

     In order to examine the obstacles and damages affecting productivity in Mazandaran Province, 65 questionnaires were completed by experts and senior managers of the executive bodies of Mazandaran Province in the summer of 2022. In order to estimate the results, the method of Analytic Hierarchy Process and Expert Choice Software and to examine the effect of each of the relevant criteria and sub-criteria on other obstacles from Structural Equation Medelling and Smart PLS software was used.

    Results

    The normalized weight obtained from the results of the AHP for the criteria of environmental barriers, organizational barriers and individual barriers is 1.00, 0.966 and 0.983, respectively, with the highest weight corresponding to the criterion of environmental barriers and the lowest weight related to organizational obstacles. The results of the factor analysis showed that the environmental barrier hypothesis affects individual barriers and the organizational barrier hypothesis affects environmental barriers are meaningful؛

    Conclusion

    The results of the Analytic Hierarchy Process showed that low leadership skills of managers from individual barrier sub-criteria, lack of proper performance evaluation system from organizational barrier sub-criteria and incomplete performance information from environmental barrier sub-criteria are of the highest importance among other sub-criteria and and the most important barriers and damages affecting productivity in Mazandaran Province. In general, according to the obtained results, among the three mentioned criteria, environmental barriers have the highest importance from the point of view of high-ranking officials of organizations in Mazandaran province; Also, based on the results of SEM, environmental barriers are effective on individual barriers and organizational barriers are effective on environmental barriers.

    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Mazandaran Province, Operational plan, Organizational barriers, Structural equation modelling
  • Fatemeh Shafiee*, Omid Jamshidi Pages 81-93
    Introduction and Objective

    Today, knowledge- based economic has become a strategic and important issue in the economy of different societies and different fields, including agriculture. Since agriculture provides the country's food security, it is important to be knowledge-based. Meanwhile, technological and knowledge-based companies in general and agricultural technological and knowledge-based companies in particular are among the institutions that operate as factories for converting knowledge into goods/services. But these companies in Iran are facing challenges and problems in the path of their growth and development. Therefore, in this research, it was aimed to identify agricultural knowledge- based and technical companies, fairs and startups’ challenges of Mazandaran province.

    Material and Methods

    In order to reach these challenges, the inductive strategy, qualitative data and thematic analysis were used. Data collection was done through in-depth semi-structured interviews with 20 founders or managers of agricultural technology and knowledge-based companies and units located in Mazandaran Science and Technology Park and incubators and the incubators of technological units of Sari university of agricultural sciences and natural resources. Statistical samples were selected using the snowball method and continued until the theoretical saturation point was reached. The ATLAS. ti7.5 software was benefited for data analysis. Also, Peer review method was used to validate the analysis of themes.

    Results

    The results were 151 basic themes which were determined by ATLAS.ti7.5 quality software. The main themes in this study were “challenges involved in generating ideas and formulating a comprehensive business plan (S1) ","challenges involved in establishing a company in an incubator or Science and Technology Park (S2)", "R&D and sample product production challenges (S3)", "marketing and product and company introduction challenges (S4)", "sales and market stabilization challenges (S5)", "developing new market challenges (S6) " and "market survival and competition challenges (S7)".

    Conclusion

    Totally, it is suggested that the policies and plans of the law supporting knowledge-based companies should be carefully examined and analyzed; so that they are more compatible with these technological and innovative ecosystems.

    Keywords: Agriculture, Commercialization, Innovation, Technology, Thematic analysis
  • Fatemeh Hesabi*, Ismael Jafarpanah, Abbas Karshenas, MohammadHasan Ahmadzadeh Pages 94-108
    Introduction and Objective

    The agricultural sector, as one of the important capacities, can play an indispensable role in the economic development of a country. The use of technology in this field plays a vital role in increasing production, enhancing efficiency, and accessing global markets. Advances in emerging technologies have led to a paradigm shift in the agricultural sector. Currently, this revolution, based on digital technologies, is considered a flexible and sustainable solution for transforming agriculture. The aim of this research is to investigate technological trends and their functions in the agricultural value chain towards a successful transition to smart agriculture.

    Materials and Methods

    This research is practical in terms of its objective and systematic in terms of data collection. The statistical population of this study includes all English articles published in the field of smart agriculture between 2011 and 2022, available in the Web of Science and Scopus databases. In the first stage, 3257 articles were identified and entered into Vos viewer for scient metric analysis. Then, using the research question and the Prisma approach, 33 articles were selected for full-text qualitative study.

    Results

    In the quantitative section of this research, using knowledge maps, the growth trend of scientific articles in this field, the determination of journals, research centers, and active countries, identification of authors with the most articles, identification of scientific networks, and evaluation of their influence were determined. In the qualitative section, the research shows that the Internet of Things (IoT) is the most important technological domain in the agricultural sector. Artificial intelligence, machine learning, big data, blockchain, wireless sensor networks, remote sensing, sensors, cloud computing, fog and edge computing, and low-power wide-area networks are classified as convergent technologies and categorized into four groups: data collection, computation and communication, data security and integration, and prediction and classification. It is expected that the generated knowledge will serve as an important basis for managers and policymakers to have a desirable impact on the strategies, policies, and development programs in the agricultural sector.

    Conclusion

    Based on the identified trends, the government, through the adoption of measures and the creation of appropriate frameworks such as the development of technical infrastructure, investment in human capital, support for research and development, encouragement of smart agriculture, financial support, and the development of guaranteed markets, can contribute to the development of smart agriculture and increased productivity in this sector. Ultimately, this can lead to sustainable development and the enhancement of the country's capabilities.

    Keywords: Agriculture, Digital agriculture, Internet of things, Smart agriculture, Smartening
  • Fatemeh Ghorbani Piralidehi* Pages 109-119
    Introduction and Objective

    Acquiring entrepreneurial competencies by higher education graduates will increase their participation in the field of economic development and improve the welfare level of their social life. Therefore, training entrepreneurial graduates is one of the basic goals of the country's higher education system. Among the different courses, practical courses are an opportunity to develop skills and equip graduates with entrepreneurial competencies. Practical courses can provide critical thinking and problem-solving learning by combining theoretical knowledge and experimental knowledge. Therefore, the present research was conducted with the aim of investigating the role of practical courses in improving the entrepreneurial competencies of the students of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU).

    Materials and Methods

    The general research approach is quantitative and descriptive-survey. The statistical population of the study is the students of SANRU in Ph. D and Master's degree and final year of the bachelor's course (1611 people), of which 310 people were selected as a sample by stratified random sampling method. The validity of the questionnaire was checked by the faculty members of the university and checking the Content Validity Index (CVI) and Content Validity Ratio (CVR). The reliability of the questionnaire was confirmed by using the pre-test and calculating Cronbach's alpha coefficient.

    Results

    The results of the research showed that, according to the majority of the studied students, practical courses have an average effect in improving their entrepreneurial competence indicators. Individual and communication competences have the highest average and technical-specialist competences have the lowest position among the types of competences. Also, the research showed that the level of education is effective on the entrepreneurial skills of students and Ph. D students obtained a higher average skill. Among the various practical courses, the internship course had the greatest effect in improving the entrepreneurial skills of students.

    Conclusion

    The entrepreneurial competence of Ph. D students is higher and their belief is more about the effect of practical courses in improving entrepreneurial competences. As a result, although the effect of practical courses on the improvement of each dimension of entrepreneurial competencies is moderate, but this view has been strengthened with the increase in the literacy level of students. Due to being in concrete and objective conditions, the internship course has had the greatest impact on improving entrepreneurial competencies. According to the findings of the research, suggestions have been made to improve the effect of practical courses on improving the entrepreneurial competencies of students.

    Keywords: Entrepreneurial competence, Entrepreneurship of graduates, Practical courses, Technical competence
  • Mojtaba Ashrafi Soltan Ahmadi, Yazdan Shirmohammadi*, MohammadTaghi Amini, Mehdi Haddadzadeh Pages 120-137
     Introduction and Objective

    Entrepreneurship is a vital part of any society and a driving force for employment, growth and competition, and due to various reasons such as contributing to economic development of countries, creating innovation in the market and providing new job opportunities in any strategic plan has a high priority and has been specially considered by planners and policymakers. The purpose of this delay is to present a strategic entrepreneurship model in the agricultural tourism industry

    Material and Methods

    The research method is mixed or a combination of qualitative and quantitative methods. In the qualitative section, 16 academic experts, tourism and entrepreneurship managers and experts with semi-structured interviews were collected using data foundation data theory approach. Sampling was done by theoretical and purposeful method. The statistical population were the quantitative part of business owners and tourism industry activists in West Azerbaijan provinces and the sample size was randomly selected using Cochran formula for unknown communities of 400 people. The data collection method was used by library and field methods and the data collection tool was researcher-made in a small part of the questionnaire. For descriptive statistics and structure discovery from exploratory factor analysis used SPSS25 software, for fitting the model and the relationship between variables and test the relationships between the research variables, to determine the convergent and divergent validity of the structure, confirmatory factor analysis and combined reliability (CR) of structural equations method smart pLs 4 software was used.

    Results

    The final model of causal conditions (diversification of rural and agricultural economy, tendency to agricultural tourism entrepreneurship and competitiveness of small scale businesses), background category (physical and environmental infrastructure of tourism business, institutional policies and support, self-confidence and risk taking and social and cultural factors), intervening conditions (farmers' or farm owners' initiatives, motivational effects and necessary training), and the strategic entrepreneurship model has been formed in the agricultural tourism industry (networking and using relationships, management and organization and public support) which leads to consequences. The results indicate that if the strategies are implemented, it will lead to four consequences: flourishing work opportunities, income growth and productivity, prosperity and development of tourism entrepreneurship and social and cultural development.

    Conclusion

    The results of this research showed that agricultural tourism with a strategic entrepreneurial approach leads to achievements or consequences such as prosperity of business opportunities, growth of income and productivity, prosperity and development of tourism entrepreneurship and social and cultural development. Its development is important and unavoidable for the sustainable development of the country and then the economic development of the country. In case of correct implementation of strategies such as networking and using relationships, management and organization and public support, it is possible to achieve its consequences. In addition, social and cultural factors are the most effective factors, motivational effects are the most intervention factors, and public support is the most important strategy in the strategic entrepreneurship model in the agricultural tourism industry.

    Keywords: Agriculture, Strategic entrepreneurship, Tourism, Tourism model
  • Sara Alipour, Yousef Pashazadeh* Pages 138-150
    Introduction and Objective

    The existing research shows that several factors are effective in the development of innovative and entrepreneurial performance of the agricultural sector, which should always be given serious attention. Therefore, the present study has investigated the impact of open innovation strategy and feasibility on innovative performance and with the mediating role of entrepreneurial opportunities in start-ups in the country's agricultural sector.

    Material and Methods

    In this research, the research method is survey-type in terms of its implementation, and applied in terms of the research objective. The field data of the research has been collected using a composite standard questionnaire. The statistical population of this research includes the managers and experts of 200 start-ups active in the country's agricultural sector, and due to the impossibility of accessing all of them, the managers and experts of 40 start-ups from 12 provinces of the country, which are specifically "in the field of production or trade of agricultural products and services are engaged in operations and activities, were selected as the statistical sample of the research. The number of participants in the research was 160 managers and experts in startups, and finally 120 complete questionnaires were collected from them.

    Conclusion

    According to the findings, the conceptual model of the research was confirmed and it was determined that in order to improve the innovative performance in the start-ups of the agricultural sector, it is necessary and important to pay attention to effectuation and choose the appropriate strategy for open innovation. Also, the variable mediating role of entrepreneurial opportunities should be taken into consideration in this context and in formulating innovative start-up policies. Among the important challenges that have been noticed in the agricultural sector in recent years are: water, mediation and brokering in the supply and supply of agricultural products, severe lack of healthy data and their processing, food health, waste of agricultural products, lack of awareness and knowledge. Agricultural operators, lack or absence of appropriate capital and financial resources and other cases; it is necessary for start-ups in the agricultural sector to innovate based on feasibility thinking and entrepreneurial opportunities in order to solve and manage them.

    Keywords: Effectuation, Entrepreneurship, Entrepreneurial opportunities, innovative Performance, Open innovation strategy
  • Yazdan Shirmohammadi* Pages 151-165
    Introduction and Objective

    Agricultural tourism is one of the most popular sectors of the tourism industry. Agricultural tourism has become one of the important variables for rural development, the movement of tourists to these rural and agricultural areas has contributed to economic development and spatial development of entrepreneurship. In the contemporary world, it has changed the communication methods and lifestyle of agricultural tourists. In this regard, of course, social media provides a medium for communication because then rural areas can use it to promote rural tourism.

    Material and Methods

    In terms of purpose, this research is part of applied research, and in terms of data collection method, it is categorized. The statistical population of this research is the tourists of the target villages of agricultural tourism in Khuzestan province and the sampling method is available. The face validity was calculated using the opinion of research experts and the construct validity of the questionnaire using factor analysis and the reliability of the variables of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient.

    Results

    The findings of this research showed that the sense of mass perceived on the route coefficient has a positive and significant effect of 26% on the way of interacting with the brand of tourist villages. Also, self-knowledge is one of the influencing variables on the way of interacting with the tourism village brand with a path coefficient of 36% on the way of interacting with the tourism village brand. The way of interacting with a villager has the greatest effect on the intention to travel to rural destinations with the path coefficient - 90%. Also, identification with a path coefficient of 60% has a positive and significant effect on the way of interacting with villagers. The intention of tourists to travel to the target villages of Khuzestan province with a route coefficient of 88% has a positive and significant effect on the development of agricultural entrepreneurship.

    Conclusion

    The results of this research indicate that the social and psychological characteristics of tourists should be regulated and analyzed in the development of rural agricultural entrepreneurship. The results of t showed that trust in the brand of agricultural tourism areas and the intention to travel to agricultural brand areas are influenced by the way of interaction with the destination brand. On the other hand, the brand of tourism destination villages is influenced by the social and psychological satisfaction of tourists, and these variables can ultimately provide the basis for the development of rural tourism in the study area. The results indicated that tourists' subjective perception of themselves has a positive and significant effect on the ways of interacting with the brand of agricultural areas of Khuzestan province. Also, the findingsshowed that the ways of interacting with the brand of rural tourism destinations have a positive and significant effect on the brand's travel intention. The results indicated that social media has changed the ways of communicating with tourists, and in this regard, it is necessary to pay attention to the values of consumers, the needs and common beliefs of tourists in the brand advertisements of rural areas, and in this regard, variables such as the sense of the perceived mass, self-knowledge, the way of interacting with the villager, self-identification should be paid attention very special.

    Keywords: Agriculture, Destination brand, Entrepreneurship, Identification, Tourism